Özellikle Güney Anadolu sofralarında kullanılan şalgam suyu, ince ince dilimlenen şalgamların,tuz ve kepekli bulgur unu konulmuş su içinde yaklaşık 1 ay mayalandırılması ile elde ediliyor.A,B ve C vitaminlerince zengin, faydalarından dolayı şalgam suyu Avrupa'da da aranır hale gelmiş.Kansızlık için birebir ,üstelik yaprakları da kökü gibi kalsiyum ,demir, bakır ve iyot içeriyor.Faydalarına karşılık kalorisi oldukça düşük : 100 gramı 20 kalori...
ŞALGAM YEMEĞİ
Malzemeler
- 3-4 adet şalgam(yarım kilo)
- 1 baş orta boy soğan
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı bulgur
- yarım bardak haşlanmış nohut
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3/4 bardak sıcak su
- tuz , karabiber, kırmızı biber
- İnce doğranmış maydanoz
Soğanı doğranıp yağla birlikte tencereye koyup, çevirin. Salça ekleyin. Bir -iki kere daha çevrildikten sonra, nohutu ve bulguru katın.Diğer tarafta, şalgamları soyup , fazla ince olmayacak şekilde yuvarlak doğrayın.Tencereye ekleyin. Suyunu koyup kapağını kapatın, şalgamlar yumuşayana kadar pişirin.
Piştikten sonra bekletmeden tüketin. Üzerini kıyılmış maydanozla süsleyin , yogurtla servis yapın.
11 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
Salgam suyu, ozellikle Ramazanda cok severek ictigim bir icecek. Ancak Amerika'ya geldikten sonra bir turlu bulamiyorum. Arap marketlerinde sanki bir iki defa gordum ama baska bir iki urundeki sanssiz deneyimden sonra cekindim almaya.
Salgam yemegini ilk olarak duyuyorum, resmi cok guzel gorunuyor. Annemin yaptigi kereviz yemeklerine benzemis.
Ellerinize saglik.
Obur Kedi
Aslı'cım,"Zeytin Ağacı"nı işte bunun için seviyorum:İlkleri hep burada buluyorum.Yarın pazardan şalgam bulabilirsem denemeyi düşünüyorum.Günlerim çok yoğun,çok yorucu bir o kadar da eğlenceli geçiyor. Haftada üç gün öğrencilerimle tiyatro çalışması yapıyorum.İki aya yakın zamanda oldukça yol kat ettik.Kendi adıma onlardan çok şey öğrendim.Onları başka bir dünyanın içinde tanıdım.Onlar da kendilerini tanıdılar,bunun farkına vardılar.Tek dileğim bir aksilik olmadan sonuna kadar devam edebilmek.Benden çok çocuklarım bir yola baş koydular.Bana da onların yanında olmak düşüyor sadece. İşte benim halim Aslı'cım.Sevgiler. Meltem Atan
Meltem Atan
Obur kedi, şalgam suyunu bende seviyorum. Hele faydalarını öğrendikten sonra daha bir rağbet eder olduk.
Şalgam yemeğini de tavsiye ederim bulabilirsen. Burada da her zaman göremiyorum.
Meltem 'ciğim işlerin yolunda gitmesine sevindim. Tiyatro ile uğraşmak gerçekten zevkli ,özellikle son aşamalar ,kostüm, dekor, müzik sahneleme hepsi çok heyecanlı. Zaten çocuklar bu işi benimsemeseler yapmak kolay değil.Onlarda böyle bir öğretmenleri olduğu için çok şanslı bence. Sevgilerimle.
aslı altan altundal
Bu tarifi cok meraek ediyorum, Zeynep de yapmisti bir kere. Hala deneyecegim, sevecegime eminim. Ellerine saglik..
hanife
Aslı'cım,senin ve bütün öğretmenlerin "Öğretmenler Günü"
kutlu olsun. Sevgiler. Meltem Atan
Meltem Atan
Sevgili Aslı Hanım,
Sitenizi zevkle takip ediyorum.
Öğretmenler gününüz kutlu olsun.
Sevgilerimle,
Nurten
SEVGİLİ VE GERÇEKTEN DEĞERLİ ÖĞRETMENİM! SİZİN VE SİZİN GİBİ TÜM DEĞERLİ ÖĞRETMENLERİN GÜNÜNÜ EN SAMİMİ DUYGULARIMLA KUTLAMAK İSTEDİM! BUGÜN TELAŞIMDA SİZİ ÖPEMEDİM!(HOŞ HER ZAMAN Kİ HALİM!)UNUTMAZSAM YARIN ÖPMEK İSTİYORUM! NİSYANIMI MAZUR GÖRÜN!
SOHBETE DALDIK YEMEĞİ UNUTTUK!İLK DEFA DUYDUĞUM BİR YEMEK ÇEŞİDİ! MERAK ETTİM TADI NEYE BENZİYOR? DENEMYİ DÜŞÜNÜYORUM DA ONUN İÇİN SORDUM SEVGİLERİMLE...
ŞÜKRAN
EV PERİSİ
Sevgili Hanife günlerdir bilgisayarı açamadığımdan gecikmeli cevap yazıyorum, Umarım kısa zamanda deneme imkanı bulurdun.
Sevgili Meltem ve Nurten, ben de gecikmeli de olsa sizlerin öğretmenler gününüzü kutluyorum.Çok teşekkürler.
Şükran'cığım ne demek...:)Tadı havucu andırıyor ama daha değişik.Bir çeşit turp.Piştiğinde mis gibi koktu gerçekten sebzeyle arası iyi olanlara alternatif. Sevgiler ,görüşmek üzere...
aslı altan altundal
Ektiği şalgamlar çok yumru yapmıyor;Özellikle Şalgam yaprağını yemek olarak ne şekilde değerlendirebiliriz,yemek tarifi istiyorum.teşekkür ederim.
Ali Aksu
amerikada salgam bulamk cok kolay, her markette deste deste satilmakta, biraz fiyat tuzluca ama bulmak cok kolay,
Selen
Şalgamın yararı çok. Rahmetli annem derdi ki: Şalgam yemesen bile, yılda bir defa tarlasından geçmek yeterli. Sevgiyle kalın.
Serpil İlhan Emekli İngilizce Öğretmeni
Yorum Gönder