Cumartesi, Şubat 04, 2006

5 Kitap 5 Yorum








Sevgili Tijen' in "Her güne Bir Yemek" kitabı biz bayanları önemli bir sorundan kurtaracak nitelikte: Bugün ne pişireceğim? Sorusu neredeyse hergün kendime sorduğum bir sorudur, özellikle sıkışık anlarda cevabını bulmakta zorluk çektiğim.Kitapta mevsime uygun malzemelerle yapılan , sağlıklı yemek tarifleri sayesinde bir yıl boyunca hergün ne pişireceğimiz belirlenmiş durumda.Üstelik her tarifin kenarına iliştirilmiş anekdotlarla yatmadan önce de başucunuzdan ayırmayacağınız bir yemek kitabı...
Bradley Ailesi'nin " Gelecek Yiyeceklerde " adlı kitabından sonra yayımladığı " Bradley Mutfağı" tamamen sağlıklı ve az kalorili yemek tarifleri içeren bir kitap. Yaşanmış küçük hikayelerle kitap daha zevkli bir hal almış. Bradley Ailesi 'nin her iki kitabı da arada bir bakıp kendimize çeki düzen vermek açısından el altında bulunmalı. Yalnız Anthony Bradley 'in "Türkler tatlıya çok düşkün şişmanlığın nedeni bu , Avrupalı genelde sütlü tatlılar yer ve daha sağlıklı beslenir" anlamına gelen cümleleri beni biraz düşündürdü. Obezlik batıya özgü ve yüzlerce pasta , kek, şeker tarifini yine Avrupa 'da buluyoruz.Ve Türk mutfağında zeytinyağlı , sebze ve bakliyat biraradayken , bizde olmayan yalnızca bilinçsizlik gibi geliyor.
Diyetisyen Aysun- Murat Gökçen 'in yazdığı " Beyaz Diyet" kitabında ilgimi çeken iki başlık Prof. Dr. Ayşe Baysal 'ın ' insanlar 50 yıl sonra zayıflama diyeti uygulayacaklar mı?' yazısıyla , 'Ne kadar iyi besleniyorsunuz ' başlıklı anket. Bunun dışında beyaz diyet zayıflama programı da kitapta yer alıyor. Diyetisyenlerin meslek hatıraları da kitabı okunur kılıyor.
Sempatik aşçımız Oktay Usta 'nın "Mutfak Sırları" kitabında " mutfakta çareler tükenmez" lafını gerçek kılan yüzlerce püf noktası ve önemli ayrıntı var. Bunun dışında benim en çok ' Yemek Tabirleri ' bölümü ilgimi çekti.Mutfak rafında , tarif defterinden sonra yer alması gereken bir kitap.
Suzanne Swan Türkiye'yi karış karış gezerek peynir kültürümüzü araştırıp fotoğraflamış.'Türkiye 'nin Peynir Hazineleri 'kitabı baskı ve fotoğraf kalitesi açısından dört dörtlük bir kitap. Kitabın başında Türkiye 'ye özgü 160 çeşit peynirden söz ediliyor.Bu peynirlerden yaklaşık 85 adeti fotoğraflanıp araştırılmış.Ve hatta Swan tarafından tadına bakılıp , lezzeti hakkında bilgi verilmiş. Peynir severler ve mutfakta macera arayanlar için bulunmaz bir kitap. Peynir Hazineleri , Süt Uyuyunca (Artun Ünsal)' nın yanında yerini almalı .

9 yorum:

  1. asli'cigim çok tesekkürler kitabimi ilk basta tanittigin için. suzanne swan'e bildirecegim onun kitabini da tanittigini, eminim mutlu olacaktir. sali günü bir aksilik olmazsa bulusacagiz.
    sevgiler,
    tijen 

    Tijen

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkürler Aslı bu kitapları bize tanıttığın ve paylaştığın için. Sevgili Tijen'in ve Oktay ustanın kitaplarını biliyordum da diğerlerini yeni gördüm, öğleden sonra real'e gideceğim, orada varsa inceleme fırsatım olur belki, özellikle de peynir hazineleri'ni merak ettim. Yemek kültürümüz başlı başına bir hazine zaten, sadece peynirlerimiz değil, ekmeklerimiz, çorbalarımız, zeytinyağlılarımız... hepsi üzerine ayrı ayrı kitaplar yazılabilecek kadar zengin. Ama pek çoğu sadece bir yöreye münhasır kalmış, yeterince kendi ülkemizde bile tanınmamış. Yöresel yemekleri tanıtan televizyon programları sayesinde adını yeni duyduğum yemekler bile var.
    Obezliğin ülkemize batılı yemek yeme alışkanlıklarıyla birlikte gelen bir kavram olduğuna ben de katılıyorum. Yemek otoritesi değilim ama şahsi fikrimce sağlıklı bir mutfağımız olduğunu düşünüyorum. Tek handikapımız lezzete ve damak tadına çok önem veriyor olmamız, millet olarak. Pişirme tekniklerimiz de lezzeti esas alıyoruz, sırf sağlıklı diye haşlanmış, buharda pişmiş vs... şeyler yiyemiyoruz maalesef :)) 

    Şaziye

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Tijen,
    "Her Güne Bir Yemek " den ne zamandan beri bahsetmek istiyordum , geç bile kaldım. Doğrusu içinde benimde ismim geçtiği için ayrı bir gözle bakıyorum, bizlere kazandırdığın için teşekkürler Tijen. Bu arada kitabı Ankara 'da uygun fiyata almak isteyenler Kızılay merkezde YKY 'nin satış bürosundan temin edebilirler.
    Şaziye kültürümüz çok zengin de biz kendimizi yeterince tanımıyoruz. Sadece yemek-yiyecekle ilgili yazılı kaynak bile yetersiz. "Peynir Hazinelerini " rafta görünce hazine bulmuş gibi hemen aldım.:) 

    aslı altan altundal

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Aslı,

    Gerçi haberin vardır ama ben genede burayada yazmak istedim aşagıdaki linkte Senden bahsediyor :))

    http://www.aksiyon.com.tr/detay.php?id=23242&yorum_id=1 

    summer

    YanıtlaSil
  5. Bu kitap bilgileri çok çok iyi oldu Aslı hanım...
    teşekkür ederiz...
    Her güne bir yemek daha da iyi oldu...
    Demek ki bugün ne pişireceğim derdine son...
     

    ev perisi

    YanıtlaSil
  6. Merhaba

    www.morelmas.com adı ile bir site oluşturduk.Kadınca konular işlenen morelmas'da aşk , evlilik, cinsellik konularında bilimsel yazılar, cilt ve saç bakımı hakkında bilgiler, makyaj ve güzellik için püf noktaları , hamilelik, çocuk bakımı ile ilgili bilgiler,beslenme, diyet, sağlık, psikoloji konularında öneriler bulacaksınız.Ayrıca Hayatın içinden konular ,şiirler,fıkralar , resimler www.morelmas.com 'da.

    Size link paylaşımı öneriyoruz.Sitenizden sitemize link vererek daha çok kişiye ulaşmamıza destek olursanız biz de aynı şekilde size destek olabiliriz.

    Cevabınız olumlu ise lütfen bize yazın.
    Cevap yazısında lütfen
    1-site adı
    2-site adresi
    3-Bir cümlelik tanıtım yazısı belirtiniz.

    Her zaman ve her yerde sevgiyle kalın.

    morelmas@gmail.com

    www.morelmas.com
     

    morelmas

    YanıtlaSil
  7. Anthony Bradley azicik sacmalamis. Ben USA`da yasayan biri olarak buradaki kadar insanin genzini yakan nitelikte sekerli tatlilari omrum boyunca Turkiye`de yemedim. Bizde tatlilar cok daha hafif ve makul. Ayrica bati mutfagindaki herseye krema vs ekleme densizligini bizim mutfagimizda goremezsiniz. Anthony Bradley zannederim biraz okusa ve bilgilense hic fena olmaz sanirim. 

    hande

    YanıtlaSil
  8. Evet Hande, Bradley İngilizlerin ne kadar sağlıklı beslendiklerini , az yediklerini ve tatlıya düşkün olmadıklarını belirtiyor. Türkiye'ye gelince şaşırmış. Özellikle ekmek çeşidinin azlığı ve tüketimin fazlalığına, tatlıların çokluğuna. Bunu bende anlamadım:) 

    aslı altan altundal

    YanıtlaSil
  9. Merhaba,
    Ne kadar güzel şeyler hazırlamışsın.Banada yardımcı olurmusun böyle bir sayfa hazırlamada.
    teşekkürler 

    begonya35

    YanıtlaSil