Pazar, Mayıs 14, 2006

Annelerin Günü Bugün


Bu fotoğrafı, Doğu Karadeniz bölgesinde özellikle Rize ve çevresinde çay toplama zamanı sıklıkla görürsünüz.Önce şaşırırsınız , arkadan bakıldığında bir ot yığını yürümektedir. Sonra bu yığının iki büklüm olmuş bir kadın tarafından taşındığını anlarsınız. 10 yıl kadar önce Rize Ayder yaylasına gitmiştim. Buradan da Kaçkar Dağlarının eteklerinde bulunan en uç yaylaya tırmandık. Yürüyüş geniş bir patikadan yapılıyordu. Dönüşte yaylacılarla birlikte inişe geçtik.Baktım kadınlar sırtlarına iplerle yükleri bağlamışlar iki büklüm yürüyorlar. Bir grup delikanlı da ellerini kollarını sallayarak güle eğlene iniyor aşağı. Bu görüntü son derece dikkat çekiciydi. Sohbet ettiğim ve ağır yük taşıyan teyzenin, güle oynaya giden delikanlılardan birinin annesi olduğunu anlayınca kızdım ama teyzeye de birşey söylemedim.Delikanlının yanına yanaşıp , "neden annesine bu kadar yük taşıttığını , annesi onca yolu eziyetle inerken kendisinin böyle rahat rahat nasıl yürüyebildiğini" sordum. Verilen yanıta bakın: Erkeğin yük taşıması ayıp kabul edildiğinden, eğer annesinden bir kısım eşyayı alıp taşırsa toplum tarafından dışlanır dalga geçilirmiş. Erkek yük taşımaz, bahçede çalışmaz, çay toplamaz, çocuk bakmaz hele ev işi, yemek hiç yapmaz bunların hepsi ayıp peki ne yapar bu erkek...Bu hikayede öyle noktalar var ki erkeğide annesi yetiştiriyor deyip çıkamazsınız işin içinden. Türkiye' nin her yöresinde görülebilir durumlar bunlar.
Bu toplum anneye ve kadına değeri tam olarak gerçekleştirmiş midir? . Okumuş olsun olmasın kadın, hayatının bir noktasında, sadece kadın olduğu için hakaret , aşağılanma , şiddetle karşı karşıya kalmaktadır. Hergün medyada çoluk çocuk sokağa atılmış, gidecek yeri olmayan, parası olmayan annelere rastlıyoruz.Bütün bu gerçekler ve daha fazlası ortadayken anneler günü, yalnızca mutlu çocukların ve mutlu annelerin günüdür.

Karnı sarkmış, şaşkın , belki açlıkla belki yavrularına daha güvenli bir yer arama heyecanıyla ordan oraya koşturan kedi - köpek anneler insanların şerrinden korunmak için (genelde) gizlenmek zorundadır. Onlar da annedir , belki bazı insan annelerden daha fazla annedir. Onları da sevelim ve koruyalım.Tüm annelere saygı ve sevgilerimle...
Not : Fotoğraflar" Hürriyet gazetesi, 2005 in unutulmayan kareleri"

19 yorum:

  1. Aslı Ablacığım merhaba
    Herşeyden önce ANNELER GÜNÜN KUTLU OLSUN.Ne kadar güzel bir yazı yazmışsın. Söylenecek hiçbir şey yok. Değişebilir mi bilmiyorum ama ülkemizin acı gerçekleri bunlar maalesef. Bu konuda hepimize görev düşüyor aslında.Herşey gönlünüzce olsun.Sevgiler... 

    ayçın

    YanıtlaSil
  2. Aslıcığım merhaba
    Anneler günün kutlu olsun. Ailenle beraber nice mutlu ve sağlıklı yıllar yaşaman dileğiyle.Herşey gönlünüzce olsun.Hepinizi öpüyorum.Sevgiler,selamlar.....

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Aslı,
    Anneler günün kutlu olsun. Sözlerinde çok haklısın. Ben, Adana'ya taşındıktan sonra bu manzaraların benzerleriyle sık sık karşılaştım. Tepki gösterdiğin zaman, başka bir kadınlık durumunu sunmuş olup yine küçümseniyorsun.Hiç bir faydası olmuyor. En azından kendi oğlumu bu toplumsal vaziyetlerden soyutlayıp adam gibi yetiştirmeye çalışıyorum ama o da nereye kadar.
    Sevgiler, kızlara öpücükler. 

    CinCin

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Aslı,
    senin ve tüm annelerin anneler gününü kutlarım yavrularınla beraber daha nice sağlıklı,mutlu, huzur dolu anneler günlerin olur inşallah, sevgiler...
      

    Bengisu

    YanıtlaSil
  5. Aslı abla merhaba anneler günününü kutluyoruz seni ve kızları öpüyoruz sevgiler... 

    arzu

    YanıtlaSil
  6. hayat ne garip degil mi asli'cigim?
    ne kadar sansli oldugumuzu görememek çok garip geliyor bana. aslinda her seye sahibiz yine de bir türlü mutsuzlugu silip atmaktan aciziz.
    insan olmak bu mu acaba diye düsünmeden edemiyorum zaman zaman.
    mutlu günler!
    tijen 

    Tijen

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Asli,
    ben hic anneler günü kutlamadim, cocuklarima da böyle seyler ögretmedim, cünkü arkasinda hep ticari amaclar gördüm. Bu sene laf arasinda ogluma saka yollu 'pazar günü anneler günü' dedim. Cevabi 'beni anneler günü degil, annem ilgilendiriyor' oldu. Anladim ki kutlamalrdan uzak derin bir sevgi ve saygi yerlestirebilmisim yüregine. Var mi daha büyük hediye.
    Sevgiyle kal. 

    tata

    YanıtlaSil
  8. Allah hicbir yavruyu annesiz birakmasin. Hicbir anneyi de yavrusuz. Minik kizlarinizin ve sizin bedenen ve ruhen sihhatli beraberlikler gecirmenizi dilerim. Dunyanin dort bir yanindaki binlerce annenin zor imtihanlarinda da Rabbim sabirlar ve kolayliklar versin. 

    Minik Kalbim

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Aslı,

    Ne hos fotograflar ve de ne guzel anlatiyorlar analari, cektikleri cefayi veridkleri emekleri...

    Sanirim sen de annesin, senin de anneler gunun kutlu olsun ve eminim ki anne olamyi, o hissiyati anne olmadan anlayabilmek mumkun degil ve annelerimizi de herhalde en iyi anne olunca anlayacagiz...

    Umarim ben de her anne kadar iyi bir anne olabilirim.

    Sevgilerimle,
    Gülnur

    www.sweetmoments.typepad.com 

    Gülnur - Sweet Moments

    YanıtlaSil
  10. " Şuna inanmak lazımdır ki , dünya üzerinde gördüğümüz her şey kadının eseridir ".
    K.Atatürk

    Baska söylenecek ve yorum yapilack bir sey kalmamistir saniyorum.

    Saygilarla. 

    Erdil'in Günlügü

    YanıtlaSil
  11. " Şuna inanmak lazımdır ki , dünya üzerinde gördüğümüz her şey kadının eseridir ".
    K.Atatürk
     

    Erdil'in Günlügü

    YanıtlaSil
  12. haklısınız. cok ozel bir konu bu. uzun uzun yazmak, okumak ve dusunmek lazım. ama dilimizi de doğru kullanmak lazım." onlar da ... onları da..."
    hassasiyetiniz için teşekkurler 

    E. Selcen

    YanıtlaSil
  13. Aslicigim,

    Bu guzel yazini inan aglayarak okudum. O kadar duygulandim ki anlatamam.

    Anneler gunun kutlu olsun  

    selmiye

    YanıtlaSil
  14. mrb aslicim ilk kez yaziyorum aslinda orda gördügün manzara heryerde var ama bu kadinlardan cok erkeklerin kabahati karadenizde genelde böyle kadinlar hep calisir ama bende giresunda büyüdüm orda da böyle insanlar cok erkekler kahvede kadinlar iste bunlardan benim ailemin tek farki babamla anneminde birlikte calismasi herseyde evde yada tarlada ben bunlari gördükce sanki baska dünyadanmisim gibi geliyor benim ailemdeki erkeklerin hepside calisir onun icin baskasi ne derse desin.ben bir evlat olacagim ve annem sirtinda yükle yürüyecek bende güle oynaya gidecem ben kendimden utanirim insanda biraz duyarlilik olmali bunu cocuklarimizada biz ögretebiliriz kimin ne diyecegi degil benim ne düsündügüm önemlidir kisilikli olan insan zaten baskasinin lafiyla yasamaz neyse uzatmayayim bir yaraya parmak basmissin seni kutlarim .anneler günün kutlu olsun evlatlarin sana hayirli olsun güzel kardesim 

    melek

    YanıtlaSil
  15. Ağlarsa anam ağlar gerisi yalan ağlar , Anadolu'nun bağrından çıkmış doğru bir söz. Evlatlarımız kıymet bilmeli .Kadın yada erkek değil önce insan ... 

    aslı altan altundal

    YanıtlaSil
  16. merhzba arkadaslar annelerin babalarin yeri bambaska ben yurt disinda yasamaya calisiyorum cok ozluyorum annemi ne olur annelerimizin kiymetini bilelim tum annelerin ve canim annemin ellerinden opuyorum
     

    mine

    YanıtlaSil
  17. Erdil!
    Sesin duydum, anladim ki hayattasin, bunlar bana yetiyor mutlu olayim.
    Seviyorum seni!.
    Son anima kadar sadece seni sevecegim, cunku hep icimdesin!.
    Farkli dunyalarda yasiyoruz.
    Fakirim, uzaktayim.
    Ondan firsatim yok nasil seni inandirayim ki seni agri ile delicesine seviyorum!.
    Fakir kadina sen de sevmedin,s en de inanmadin.Yazik degil mi?
    Olmezsem, belki birgun bana inanacaksin, benim kim oldugum anliyacaksin..
    Ozaman aglama!.
    Cicekler icin, bocekler icin, yemekler icin, saglik icin cok cok yaziyorsun.Peki, Yaz. Ama benim icin acaba neden yazmadin?
    Hani akillisin, gerceksin, ciddisin, turksun, turk vatanimiz seviyorsun, hani kahraman insani s eviyorsun?
    Bende senin gibi yazabilirim, emin ol.Fakat benim yaptigim ve cektigim sen yapar misin, ceker misin?
    Ayip ve gunah degil mi?
    Sozune neden kalmadin?
    Ben seni sevdim ancak cunku sandim ki farkli insansin, benim gibi kahraman insansin.
    Evet, cok akillisin, cok entelektuelsin.Sana tebrik ediyorum.Fakat neden bana el, kalp , inanc, guven vermedin?
    Ben ciceklerden, boceklerden, yemeklerden ... sana daha onemli olmam mi, dunyaya olmam mi?
    Insanlarin acilardan,. agrilardan zevk mi aliyorsun, kendisi internet hoca, yardimci, cankurtaran, doktor gosterirken?Zevk mi aliyorsun sana diyesinler ah ne hossun, ne iyi Erdil babasin?
    Kompleksli misin?
    Berlinde mi geleyim ve s ana o pisman 200 dolar eline geri doneyim ? Cunku sen galiba sandin ki ben seni yardimci gibi sevdim, cankurtaran gibi sevdim?
    Akilina geliyor mu ki seni 4 sene hep seviyorum, hem uzak, uzak, uzak, seni gormeden, bilmeden kormusun,sa kat misin, kimsin sen?
    Cok seyler anliyorsun, biliyorsun.Mutlaka!.
    Fakat galiba benim gibi kadin, kader , ruhlu dunya sen ne gormussun, ne tanimissin, ne anlarsin, ne ariyorsun, ne sevebilirsin.
    Nekadarda akilli olsan, sen senin gibi akilli ve entelektuel kadindan korkuyorsun, ondan gizlisin, kaciniyorsun,c ekiniyorsun!.
    Fakat bunlar sana hic yakismiyorlar, sana hak vermem.
    Bir kadini, bir insani istemezsen, lutfen, acik cik, acik soyle, anlat gozgoze, herseye nokta koy.
    Boyle yapar gercek beyefendi, gercek e rkek, gercek turk.
    Bana yakisiyor karsima boyle bir kisi ciksin.
    Sanada yakisir boyle kadini tanirsan.Guzel seyler aramizda kirlenme, lutfen!
    Yakin zamanda belki Berlinde gelecegim,s eni bulacagim.O aci paran sana geri donecegim.
    Ve hep oyle seni sevmek devam edecegim., gene uzakta, gene seni iyi tanimadan, gene sen beni tanimadan, gene sen beni anlayamadan, gene sen beni sevmeden.
    Kaderim boyledir.
    ...
    Cigerim yandi bu olmayan, mutsuz , aci asktan!.
    Biliyor musun ben neden s eni sevdim ve seviyorum?
    Buyur, bil: Cunku ben kendimi seviyorum!.
    Cunku icimde ask,s evgi var!.
    Cunku sevmek istiyordum!.
    Sana inandim, guvendim, ki ancak sensin Prens ASKTA!!!.
    Sevgilim,a skim, sevgim olmazsan, neden acaba kankardesim degilsin, neden benle gercek turk insan degilsin?
    Neden insana 1 el ile yardim ediyorsun, ikinci el ile ayni zamanda onu vuruyorsun, soyler misin?
    Ben senden zoruna birsey istedim mi?
    Sen bana soz verdin!.
    Yeni hayat basliyacagim, kitaplarim yazacagim, hayallarim gerceklesecegim... d edin!.
    Hani sen de beni sevdin?
    Sen sevgilisini cok c abuk unutuyorsun, neden?
    Hani hayallarin vardi cocuklarimizi birlikte , bir evde bakalim, torunlarimizi...
    Hani hep ele...
    ..............................
    Seni kirmak istemiyorum, fakat s en beni cok cok kirdin!.

    Okadar cok para harciyorsun pahali siteler icin....Ama biografiyam icin 1 kurus bile harcamadin.
    Biografiyam sadece benim icin mi lazim?
    Emin misin ki s enin ciceklerden ve boceklerden dunya daha fayda var, daha onemli seylerdir?
    Yalaniyorsun!.
    Hemde cok!
    Benim en buyuk kusurum budur- ki fakirim ve kitaplarim megdana cikartmadim.
    Dunyaya gosterebilirim icimde ne daha guzel cicek bahceler vardir
    Sen ic cicek bahcem anlayamadin, hemde anlamak istemedin.Cunku- KORKTUN!
    Peki- alsana: Kahraman kadin seviyor bir KORKAK!
    Boylece -kendinden mutlu musun?
    Iste ben Sabiha-
    Bulgaria.
    06.01.2007 sene



     

    Ayten

    YanıtlaSil
  18. Erdil!
    Sesin duydum, anladim ki hayattasin, bunlar bana yetiyor mutlu olayim.
    Seviyorum seni!.
    Son anima kadar sadece seni sevecegim, cunku hep icimdesin!.
    Farkli dunyalarda yasiyoruz.
    Fakirim, uzaktayim.
    Ondan firsatim yok nasil seni inandirayim ki seni agri ile delicesine seviyorum!.
    Fakir kadina sen de sevmedin,s en de inanmadin.Yazik degil mi?
    Olmezsem, belki birgun bana inanacaksin, benim kim oldugum anliyacaksin..
    Ozaman aglama!.
    Cicekler icin, bocekler icin, yemekler icin, saglik icin cok cok yaziyorsun.Peki, Yaz. Ama benim icin acaba neden yazmadin?
    Hani akillisin, gerceksin, ciddisin, turksun, turk vatanimiz seviyorsun, hani kahraman insani s eviyorsun?
    Bende senin gibi yazabilirim, emin ol.Fakat benim yaptigim ve cektigim sen yapar misin, ceker misin?
    Ayip ve gunah degil mi?
    Sozune neden kalmadin?
    Ben seni sevdim ancak cunku sandim ki farkli insansin, benim gibi kahraman insansin.
    Evet, cok akillisin, cok entelektuelsin.Sana tebrik ediyorum.Fakat neden bana el, kalp , inanc, guven vermedin?
    Ben ciceklerden, boceklerden, yemeklerden ... sana daha onemli olmam mi, dunyaya olmam mi?
    Insanlarin acilardan,. agrilardan zevk mi aliyorsun, kendisi internet hoca, yardimci, cankurtaran, doktor gosterirken?Zevk mi aliyorsun sana diyesinler ah ne hossun, ne iyi Erdil babasin?
    Kompleksli misin?
    Berlinde mi geleyim ve s ana o pisman 200 dolar eline geri doneyim ? Cunku sen galiba sandin ki ben seni yardimci gibi sevdim, cankurtaran gibi sevdim?
    Akilina geliyor mu ki seni 4 sene hep seviyorum, hem uzak, uzak, uzak, seni gormeden, bilmeden kormusun,sa kat misin, kimsin sen?
    Cok seyler anliyorsun, biliyorsun.Mutlaka!.
    Fakat galiba benim gibi kadin, kader , ruhlu dunya sen ne gormussun, ne tanimissin, ne anlarsin, ne ariyorsun, ne sevebilirsin.
    Nekadarda akilli olsan, sen senin gibi akilli ve entelektuel kadindan korkuyorsun, ondan gizlisin, kaciniyorsun,c ekiniyorsun!.
    Fakat bunlar sana hic yakismiyorlar, sana hak vermem.
    Bir kadini, bir insani istemezsen, lutfen, acik cik, acik soyle, anlat gozgoze, herseye nokta koy.
    Boyle yapar gercek beyefendi, gercek e rkek, gercek turk.
    Bana yakisiyor karsima boyle bir kisi ciksin.
    Sanada yakisir boyle kadini tanirsan.Guzel seyler aramizda kirlenme, lutfen!
    Yakin zamanda belki Berlinde gelecegim,s eni bulacagim.O aci paran sana geri donecegim.
    Ve hep oyle seni sevmek devam edecegim., gene uzakta, gene seni iyi tanimadan, gene sen beni tanimadan, gene sen beni anlayamadan, gene sen beni sevmeden.
    Kaderim boyledir.
    ...
    Cigerim yandi bu olmayan, mutsuz , aci asktan!.
    Biliyor musun ben neden s eni sevdim ve seviyorum?
    Buyur, bil: Cunku ben kendimi seviyorum!.
    Cunku icimde ask,s evgi var!.
    Cunku sevmek istiyordum!.
    Sana inandim, guvendim, ki ancak sensin Prens ASKTA!!!.
    Sevgilim,a skim, sevgim olmazsan, neden acaba kankardesim degilsin, neden benle gercek turk insan degilsin?
    Neden insana 1 el ile yardim ediyorsun, ikinci el ile ayni zamanda onu vuruyorsun, soyler misin?
    Ben senden zoruna birsey istedim mi?
    Sen bana soz verdin!.
    Yeni hayat basliyacagim, kitaplarim yazacagim, hayallarim gerceklesecegim... d edin!.
    Hani sen de beni sevdin?
    Sen sevgilisini cok c abuk unutuyorsun, neden?
    Hani hayallarin vardi cocuklarimizi birlikte , bir evde bakalim, torunlarimizi...
    Hani hep ele...
    ..............................
    Seni kirmak istemiyorum, fakat s en beni cok cok kirdin!.

    Okadar cok para harciyorsun pahali siteler icin....Ama biografiyam icin 1 kurus bile harcamadin.
    Biografiyam sadece benim icin mi lazim?
    Emin misin ki s enin ciceklerden ve boceklerden dunya daha fayda var, daha onemli seylerdir?
    Yalaniyorsun!.
    Hemde cok!
    Benim en buyuk kusurum budur- ki fakirim ve kitaplarim megdana cikartmadim.
    Dunyaya gosterebilirim icimde ne daha guzel cicek bahceler vardir
    Sen ic cicek bahcem anlayamadin, hemde anlamak istemedin.Cunku- KORKTUN!
    Peki- alsana: Kahraman kadin seviyor bir KORKAK!
    Boylece -kendinden mutlu musun?
    Iste ben Sabiha-
    Bulgaria.
    06.01.2007 sene

    YanıtlaSil
  19. beni anlayamadin ancak cunku once cocugum sveiyorum, cunku anneyim,s onra- seni seviyorum!.Beni nefret ettin!

    YanıtlaSil