Pazar, Şubat 25, 2007

BeZe Neden ve Nasıl Yapılır?



Benim hiç aram yoktur amaa...
" Ellerine sağlık anneciğim ,çok güzel olmuş"...
Cümlesin duymak için yapıyorum... :)
Mutfakta vakit geçiren her anneyi çok mutlu edecek bir söz bu. Beze yapmayı deneyip başarılı olunca tarifini ve püf noktalarını sizinle paylaşmak istedim. Yemesi hoş ,besin değeri olmayan çocukların çok sevdiği bir tatlı... Beze yapımını bilenler kendi tecrübelerini paylaşırsa sevinirim.

*Beze Yapmanın Püf Noktaları:

-Beze, yumurta akı ve pudra şekeri kullanılarak yapılan bir tatlı.
-Yumurta akları oda sıcaklığında olmalı.
-Yumurta akları hafif ısıtılırsa daha kolay çırpılıp sert kıvama getirirebilir.
-Yumurta akına kesinlikle sarısı karışmamalı.
-Yumurta aklarının kar gibi beyazlaşması için bir tutam tuz veya krem tartar kullanılmalı.
-Şeffaf olan aklar çırpıldıkça sertleşip kar kıvamına gelir, kabı ters çevirdiğinizde dökülmüyorsa kıvam olmuş demektir.
-Beze karışımına birkaç damla limon suyu veya 1- 2 fiske limon kabuğu rendesi konularak yumurta kokusu engellenebilir.
-Yumurta aklarını şekerle katı kıvama gelene kadara çırpmalısınız.
-Şekere bir çay kaşığı nişasta eklenmeli,
-En önemli püf noktası bezeleri pişirebilmek. Ben yüksek ısıda kısa süreli pişrmeyi denedim krem rengi oldu. -Beyaz bezeler elde etmek için, düşük ısıda uzun sürede pişirmek gerekiyor.Fırınınıza göre 50- 80 C de 2- 3 saat pişebiliyor.

Malzemeler
-2 yumurta akı (oda sıcaklığında)
-2 çay bardağı pudra şekeri (100 gr.)
- Bir tutam tuz
-1 çay kaşığı nişasta
Yapılışı
Yumurta aklarını karıştırma kabına alın, bir tutam tuz serpin. Nişasta karıştırdığınız pudra şekerini katıp 10 - 15 dakika çırpın. Katı kıvama , kabı ters çevirdiğinizde dökülmeyecek hale, geldiğinde olmuş demektir. 1,5 tatlı kaşığı kadar alıp yağlı kağıt serilmiş tepside şekillendirin. 80 C de sertleşip kabarana kadar pişirin. Uzun sürebilir.

29 yorum:

  1. Aynı durumdayız sanırım aslı :)

    Ben de hiç sevmiyorum ama çocuklar çok seviyor :) düşünüyorum küçükkkken severmiydim? Yok sevmezdim beze isterim diye tutturduğumu hiç anımsamıyorum :)
    çocuklar için evde yapmak daha sağlıklı,dışardakilerin içleri sıvı kalıyor bazen...

    Ellerine sağlık selam ve sevgiler... 

    serinmavi

    YanıtlaSil
  2. Aynı durumdayız sanırım aslı :)

    Ben de hiç sevmiyorum ama çocuklar çok seviyor :) düşünüyorum küçükkkken severmiydim? Yok sevmezdim beze isterim diye tutturduğumu hiç anımsamıyorum :)
    çocuklar için evde yapmak daha sağlıklı,dışardakilerin içleri sıvı kalıyor bazen...

    Ellerine sağlık selam ve sevgiler...
     
      

    serinmavi

    YanıtlaSil
  3. Beze'yi yillar once daha evlenmeden oyle cok yapardim ki. O gunleri hatirladim, elinize saglik.
    Sevgiler 

    Aybike

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Aslı Hanım elinize sağlık çok güzel olmuş. Sizi kutluyorum. Zeytinyağı kullanımına gösterdiğiniz hassasiyeti de yürekten destekliyorum. Fakat belirtmek istediğim bir konu var; yumurtanın beyazı besin değeri olmayan bir madde değildir.Aksine vücut için çok önemli proteinler ve vitamineri içerir. İçinde sarısından daha fazla miktarda protein, niasin ve riboflavin mevcuttur.Ayrıca önemli miktarlarda sodyum, potasyum ve klor bulunmaktadır. Sadece yağ miktarı sıfırdır. Sevgilerimle 

    gülce

    YanıtlaSil
  5. Bezeyi evlenmeden önce kuzenim yapardi simdi o günleri hatirladim, ellerinize saglik, cok güzel gözüküyorlar 

    tuba

    YanıtlaSil
  6. Yorumlara teşekkür ederim :), Gülce verdiğin bilgiler de çok faydalı oldu ...Sevgilerimle. 

    aslı altan altundal

    YanıtlaSil
  7. Selamlar Aslı,
    Blogunu ne zamandır zevkle takip ederim.Geçen yaz bir de sakızlı dondurma tarifini denemiştim, tam bir sakız hastasıyımdır ! Beze ise benim çocukluk aşkımdır, yazları Marmaris'te sahilde satarlardı. Benim de 2.5 yaşında oğlum var, ona yaptım ve bazılarına da birber damla gıda boyası ekledim, renk renk oldu, eğey eğlendik ! Buarada, kerevizli salatana nedense yorum yazamadım !Ben o salataya mutlaka ceviz koyarım. Bir de ekşi yeşil elma ve azıcık köri de çok hoş oluyor. Daha da ileri gidip haşlanmış tavuk ekledin mi, acayip zengin bir salata oluveriyor !
    Bana de beklerim, sevgiler !

    YanıtlaSil
  8. Merhaba Sevgili Asli, benim bir arkadasim bezeler pistikten sonra bezelerin tepe kisimlarini erimis cukulataya batiriyor, goruntu hos duruyor, bizde bezeyi sevmeyen yok, verdigin puf noktalarina cok tesekkurler deneyecegim, sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  9. meraba aslı, bir yerlerde beze tarifi ararken senin sitene rastladım.gerçekten hem anlatışın, hem beze için verdiğn bilgiler, tarif ve en nefisi de görüntüsüyle bezelerin çok güzel olmuş. yanlız ben renkli bveze yapmak istiyorum.şu hazır dondurma sosları var ya kırmızı ahududulu falan..onlardan karışıma klesem olur mu ki acaba?! : )
    Umut Gülcan

    YanıtlaSil
  10. merhaba Umut
    Renkli beze için dondurma sosu kullanabilisin , gıda boyası yerine . Ben denemedim ama mantıklı görünüyor.Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  11. ben bezeye bayılıyorum süper bir tatlı çeşiti diyebilirim en çok çcukların sevdiği için daha sağlıklı evde yapmak bu tarifi hemen deneyeceğim

    YanıtlaSil
  12. ben adapazarından metin.
    bu bezelere buralarda kaymak deniyor..daha önce 4-5 kere beze yapmayı denedim ama yumurta akı bir türlü kıvama gelmiyordu baya bi malzeme ziyan ettim.geçenlerde yaptığımda şekri koymadan akı direk çırptım mikserle çok daha çabuk kıvam aldı şekeri daha sonra ilave ettim.
    benim sorunum bezeler fırında hiç kabarmıyor nası koyduysam öyle çıkıyor biraz kabarması gerekmez mi?
    birde renklerinin sararmasını engelleyemiyorum.
    cevaplarsanız memnun olrum.

    YanıtlaSil
  13. besin değeri olmayan bir tatlı demişsiniz ama yumurtanın akı protein yönünden çok zengindir.Aslında faydalı bir tarif.ben de yapmayı düşünüyorum

    YanıtlaSil
  14. Anlattığınız tariflere göre bizde komşumla beze yapmayı denedik fakat başarılı olamadık fırının ısısından mı kaynaklanıyor bilemiyorum ama daha sertleşemeden yanmaya başladı.Ayrıca fırından çıkardığımızda kabarıklığı gitti ve çöktü bu konuda bir tavsiyeniz var mı?

    YanıtlaSil
  15. Merhabalar,
    Yumurtalar şekerle çırpılırken sıcak su dolu kabın içine (ben mari usulü )konursa çok daha çabuk ve güzel kabarıyor . Bezeleri pişirdiğiniz fırın çok önemli. Yüksek ısıda pişirilmemeli.100 C dereceden fazla olmamalı ısı.Pişirmek bazen 2-3 saati alabiliyor. Kabardığı zamanda sönmemesi için fırından hemen çıkarılmamalı. Fırın içerisinde soğutulmalı. Maalesef biraz tecrübe gerektiriyor. Tekrar denediğinizde başarılı olacağınıza inanıyorum. Ben de benzer durumlar yaşamıştım. Kolay gelsin. :))

    YanıtlaSil
  16. 2-3 saat sürmesi çok ilginç geldi bana birazdan ben de deneyeceğim umarım güzel olur

    YanıtlaSil
  17. bende bunu severim de ama ne nişastası konulacak. mısır mı buğday mı dimi insan onuda yazar bi.

    YanıtlaSil
  18. Her ikisi de kullanılabilir. Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  19. ben kübra bezeyi denedim.çok cıvık oldu hiç beğenmedim.arıca şekil vermek imkansızdı.malzememe,emeğim,beklentilerime yazık oldu bence denemeyin.
    eğer daha güzel bir beze tarifi bilen veya daha önceden denemiş olan varsa lütfen karslan91@hotmail.com adresime göndersin.sevgi ve saygıyla...

    YanıtlaSil
  20. Ablalarım ben 18 yaşındayım.Denedim kaç kere.Sıvı oluyor su gibi.Sizinkini deneyeceğim.Umarım güzel olur.Tarif için teşekkürler. :)Bir de bazıları tozşeker kullanıyor.Pudra şekeri şart mı?

    YanıtlaSil
  21. Aslı hanım,
    Yine ben Ebru.Bu tarifiniz kaç kişilik? Ona göre yapacağım.

    YanıtlaSil
  22. Merhaba Ebru,
    Pudra şekeri ile daha başarılı sonuç alırsın. Toz şeker de kullandım sorun olmadı ama sen yine de pudra şekeri ile dene. 20 adet kadar beze elde edebilirsin. Daha küçük yaparsan sayı fazlalaşır. Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  23. Teşekkür ederim Aslı hanım. :)

    YanıtlaSil
  24. Aslı hanım,
    Beze yaptım.Şahane oldu sizin tarifinizle.Bayıldılar.Size tekrar çok teşekkür ederim. :):)

    YanıtlaSil
  25. ASLI HANIM BEN GÖZLEME HAMURU ARAMASI YAPARKEN SİZİ KEŞFETTİM:)) KIZIMLA SİZİN TARİFLERİNİZİ DENİYORUM:)) TEŞEKKÜRLER ..

    YanıtlaSil
  26. Çok güzel görünüyor en kısa zamanda deniyeceğim

    YanıtlaSil
  27. bende yaptım ama içine kabartma tozuda koydum pişme süresü düşük sıcaklıkta olduğu için çok uzun

    YanıtlaSil
  28. İnsanları yanlış bilgilendirmeyin lütfen. Besin değeri yok demişsiniz. Tamamen yumurta akından oluşan bir şeyin nasıl besin değeri olmaz? Ben gıda mühendisiyim. Ve gönül rahatlığıyla şunu söyleyebilirim ki; yapacağınız tüm tatlılar içinde beze en besleyicilerdendir. Çocuklarınıza beze yedirin, bu onlar için çok sağlıklı bir tatlı.

    YanıtlaSil
  29. Denemeyin bile hiç yumurta sarısı karıştırmadim ama katilasmadi puding kıvamında kaldı çöpe döktüm

    YanıtlaSil