Perşembe, Şubat 01, 2007

Evde Ketçap yapımı


"Keşke çocuklarımın bebekliğinde bu kitap elimde olsaydı" demekten kendimi alamadım, sayfaları karıştırırken. Özellikle 6. aydan sonra kızıma ne yedireceğim konusunda çok zorlandığımı ve yabancı kaynaklardan faydalandığımı hatırlıyorum. Güney'le birlikte böylesine sempatik ve yararlı bir kitabı hazırlayıp kütüphanemize kazandırdığı ve büyük bir boşluğu doldurduğu için Nathalie Tunçer' e teşekkür ederim. "Miniklerin Yemek Keyfi" kitabında hem büyük çocuklar hem de bebekler için yüzlerce değişik , lezzetli yemek önerilerini ve beslenmeyle ilgili birçok sorunun cevabını bulabilirsiniz.
Hatta kitapta , çocuğunuzla oynayabileceğiniz mutfak oyunları ve tuz hamuru tarifi bile var...

İşte benim "miniklerin mutfak keyfi " kitabından çocuklarım için denediğim bir tarif ...Katkısız , doğal ve çok lezzetli ketçap...


Evde Ketçap Yapımı

Malzemeler
*2 kg domates (yazın hazırladığım domates pürelerini kullandım)
*500 gr arpacık soğan veya soğan
*6 diş sarımsak
*6 sap kerviz
*1 çorba kaşığı kişniş
*1 çorba kaşığı zencefil
*1 tatlı kaşığı karanfil
*1 tatlı kaşığı toz muskat ( küçük hindistan cevizi)

Yapılışı

Domates soğan ve sarımsağı kıyın tencereye koyun, kereviz saplarıyla , baharatları ekleyin. Ateşte 25 dakika kadar pişirin. Tel süzgeçten veya rondodan geçirin. Tekrar tencereye koyup yaklaşık yarım saat daha pişirin. Pürenizin hacmi yarıya inmelidir.Elde ettiğiniz miktarı ölçün: 1 litre püre için 250 ml. elma sirkesi, 1/2 su bardağı şeker, 2 tatlı kaşığı tuz ekleyin. Sık sık karıştırarak orta ateşte 1 saat pişirin. Soğuduktan sonra şişelere doldurup buzdolabında saklayın.

19 yorum:

  1. Şahane hemen denenmeli ellerinize sağlık...
    Ketçap canavarı aydına da iyi gelicek:))
    Sevgiler selamlar... 

    ev perisi

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,

    süppersiniz. Yaşassssıııın.. Ben keyçap, salça hastasıyım. Keyçapı çok fazla yememeye çalışıyorum ama bu tarif beni derinden etkiledi. Denemeliyim :))

    Ellerinize sağlık.

    http://misss.blogcu.com 

    zerrin - misss

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,
    Beni ziyarete gelmeniz cok hos, ben de sizi hemen ekliyorum linklerime, her zaman gorusmek uzere.
    Sevgiler 

    Aybike

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar Asli hanim tekrar ben,
    gordugum kadariyla isminiz gibi sizde hep zeytinyagi kullaniyorsunuz galiba. Benimde en cok dikkat ettigim sey, genellikle cok darda kalmazsam mutlaka zeytinyagi kullaniyorum. Ellerinize saglik tekrar, sevgiler 

    Aybike

    YanıtlaSil
  5. Sıcak ve içten yazınız için teşekkür ederim. Tarifelerimden birini yapmış olmanız beni çok sevindirdi.
    Sevgiler. 

    Nathalie Tunçer

    YanıtlaSil
  6. Paylaşım için çok teşekkürler... 

    sebboy

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Asili merhabalar,
    Demin linklerinizde dolasirken birsey farkettim onu yazmak istedim. Miss'e tiklayinca benim blogum aciliyor, Turk lokumuna tiklayincada miss aciliyor. Belki vaktiniz olunca bakabilirsiniz. Sevgiler 

    Aybike

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Asli merhaba,
    Size birsey sormak istemistim, organik gidalarla ilgili olan linkinizi bende ekleyebilir miyim? Gordugum kadariyla cok faydali bilgiler var, ekleyebilirsem sevinirim.
    Sevgiler 

    Aybike

    YanıtlaSil
  9. Tabii kullanabilirsiniz:)... 

    aslı altan altundal

    YanıtlaSil
  10. Merhaba Sevgili Asli

    Bu ketcap tarifi oyle hos oldu ki. Benim kizim ketcaba bayilir ama bir suredir zararli olduguna ikna ettik ve yemiyor. Ama artik kendim yapacagim ve yemesine izin verecegim sayenizde. Hem de su an tum malzemeler evde mevcut ne guzel. Sevgiler 

    Nukhet

    YanıtlaSil
  11. Merhaba Sevgili Asli

    Bu ketcap tarifi oyle hos oldu ki. Benim kizim ketcaba bayilir ama bir suredir zararli olduguna ikna ettik ve yemiyor. Ama artik kendim yapacagim ve yemesine izin verecegim sayenizde. Hem de su an tum malzemeler evde mevcut ne guzel. Sevgiler 

    Nukhet

    YanıtlaSil
  12. Merhabalar Aslı hanım, benim kızda tam bir mayonez ketçap canavarı bu tarifi vermeniz çok hoş olmuş her yönden doğal ellerinize sağlık.Sevgiyle kalın...


    (Eski bloğumun linki çalışmıyor artık yeni sitemin linkini eklerseniz çok sevinirim.)
     

    Hilal

    YanıtlaSil
  13. Asli cim

    Harikasin. Benimde simdi 2.5 aylik bir melegim var. Boyle bir kitap benim icinde harika olucak. Insallah Turkiye'ye gidersem bu kitabi almak istiyorum. Saol arkadasim.

    YanıtlaSil
  14. Ketçap yapacağım umarım iyi olur tarife önemli ama beceride önemli yazdığınız tarife için çok çok sağolun.

    YanıtlaSil
  15. CANIM ELİNE SAĞLIK.GÜZEL BİR TARİF
    AMA BEN TÜP PARASINI HESAPLAYACAK OLURSAM MARKETTEN ALMAK DAHA UYGUN.
    YİNEDE SAĞOL.

    YanıtlaSil
  16. süpersinis ben rahatsız olduğum için dışardan yani market ürünlerinden yiyemiyorum ve ketçapada bayılıyorum tarifinizi anneme yaptıracağım çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  17. ben daha güzelini yapıyorum ve benimki daha az malzema istiyor ne öyle kişkiş falan isterseniz tarifini yazabilirim baybay çok malzeme kullananlar

    YanıtlaSil
  18. Merhaba acaba kışniş kullanmasak olur mu bi arkadaş defne yaprağı da kullanmış kullanmasak ne olur ? Evde yok da

    YanıtlaSil