Cuma, Temmuz 20, 2007

Ankara Yemeği


"Ankara " denilince aklınıza ilk olarak hangi kelime geliyor?
Doğrusu şu sıralar benim aklıma ilk gelen sözcük "susuzluk ". Neyse , mutfak severler, artık Ankara denilince aklınıza bu yemeğin ismi gelebilir. Yani biraz iddialı bir yemek . Her ne kadar etli dolmayı andırsada, ben özellikle sunumunu çok beğendim...
Malzemeler
- 12 adet ince kabuklu dolmalık biber
-2 baş soğan
-10 adet domates
- 1/2 demet maydonoz
- 1/2 adet dereotu
-1 yemek kaşığı domates salçası
-1 tatlı kaşığı biber salçası
-1/2 bardak pirinç
- 1/2 bardak pilavlık bulgur
- 1 bardak kıyma
-tuz , karabiber, kırmızı biber, acı pul biber
-4-5 kaşık zeytinyağı
Yapılışı
Öncelikle dolmalık biberlerin sap kısımlarını temizleyip , boyuna ikiye bölün.Daha sonra içi hazlayın. Soğanları incecik doğrayıp, zeytinyağında , tencerenin kapağı kapalı olarak pişirin. Yumuşayan soğanlara diğer malzemeleri karıştırın (pirinç ve bulgur çiğ olacak). Hazırladığınız içten ceviz büyüklüğünde alıp yarım dolmalık biberlere yerleştirin. Üzerine 4'e böldüğünüz domatesleri dizin. Piştikten sonra bu domatesler çok güzel görüntü ve lezzet veriyor.Yayvan bir tencereye dolmaları yerleştirin , üzerine biraz zeytinyağı gezdirin ve iki parmak geçecek kadar su ekleyin , kısık ateşte biberler yumuşayıncaya kadar pişirin.


Not: Tarif için Fatma Leyla Deniz Hanım 'a teşekür ederim.

7 yorum:

  1. Çok enteresan bir yemek olmuş.Artık Ankara deyince bu yemekte aklıma gelecek
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık nefis gözüküyor...
    muhabbetle...
    Kızlara selam ve de öpücükler...

    YanıtlaSil
  3. Cok begendim daha once hic gormemistim. Ellerinize saglik, tarif.

    YanıtlaSil
  4. Ankara'lı olrak Ankara yemeği tarifini görmek çok hoş doğrusu..Ankara!nın tavası meşhurdur .Yapımı zor bir yemek sanıyorum Ankara kalesinin orada yapan bir yer varmış diye duymuştum ..Et ve pirinçle ,fırnda yapılan bir yemek.ben de yapmasını bilmiyorum .
    Ellerinize sağlık ..

    YanıtlaSil
  5. Merhaba
    öncelikle ,Alakasız bir linkten soracağım soru için özür dilerim.Ama sadece yorumlar için açılmış bir link göremedim . her ne ise.

    Poğça yapmak istiyorum ama , margarin kullanmaktan nefret ediyorum.Sadece Z.Yağ ile yapsam olurmu..Teşekkürler.Kenandogus.blogspot.com

    YanıtlaSil
  6. çok güsel olmuş elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  7. Ben ANKARA gelini olarak bu yemeği hiç duymadım,pardon bu şekilde ki sunumunu hiç görmemiştim ama itiraf etmeliyim çok hoş bir görüntüsü var,etli biber dolmasını çok severim,ellerine sağlık. www.nursen-yemek.blogspot.com

    YanıtlaSil