Pazar, Mart 16, 2008
Ziyafet Var: Su Böreği
Baklava börek olsa hergün yenmez diye bir laf var. Börek mutfağımızda öyle sevilen bir yiyecektir ki neredeyse hergün yense bıkılmaz. Osmanlı mutfağından günümüze miras kalan ve Anadolu 'nun pek çok yerinde değişkenlik göstermeden uygulanan su böreği tarifini halam Ülkü Kayır verdi. Suda haşlama aşaması dikkat isteyen ve hamurun yoğurulması ve açılması ciddi kol gücü gerektiren , yapımı saatler alsa da çabucak biteceğinden emin olunan su böreğini
Herkes Yapabilir! diyerek kolları sıvıyoruz...
*Alabildiği kadar un , 1 kahve fincanı yoğurt , yarım tatlı kaşığı tuz ve 6 yumurta ile yoğurulur, su eklenmez.
* 10 dakika kadar yoğurulan hamur, 6 parçaya bölünür ve yarım saat nemli bez örtülerek dinlendirilir.
*250 gr beyaz beynir ve kıyılmış maydanoz ile iç harç hazırlanır.
Resmi üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz...
*Herbir beze öyle ince açılmalıdır ki elinizi altına koyduğunuzda görebilmelisiniz.
*Tepsinin en altına konan hamur suda pişirilmez.
*Tuzlu su kaynatılır, kesilen hamurlar önce sıcak suya sonra soğuk suya batırılır, sonrasında kevgir üstünde suyu süzdürülür.
*Hamurların yarısı-aralarına isteğe bağlı miktarda zeytinyağı veya tereyağı sürülerek-tepsiye yerleştirilir.Peynirli iç harç serilir.Kalan yufkalar yağlanarak kat kat yerleştirilir . En üste düzgün açılmış ve sudan geçirilmemiş yufka yayılır ve yağlanır.Ocak üstünde , kısık ateşte ters çevrilerek kızartılır.
Fotoğraflar için Atilla Kayır 'a teşekkür ederiz...
Merhaba,
YanıtlaSilGeçenlerde baklavalık yufkadan denedim ama malesef başarısız oldu.Bu sefer sizin tarifinizle denemek isterim.Yılmak yok.:)
Sevgiler
Müge
Su böregi nefis olmus. Elinize saglik.
YanıtlaSilSevgiler
bayılkırım su böreğine ben cesaret edip yapamam. çok güzel olmuş
YanıtlaSilselam siteniz çok güzel.ben erzurumluyum böreyimizin tarifini çok beyendim.elinize saglık.iyi geceler.
YanıtlaSilmerhaba merak ediyorum nasil ters ceviriyorsunuz ypmak istiyorum hamur islerinde becerikliyim ve su boregini cook seviyorumm..sorumu cevplarsaniz yapmaya koyulcaamm..su boregini nasil ters ceviriyorsunuz???tskler iiyi gunler..
YanıtlaSilMerhaba
YanıtlaSilYuvarlak bir tepsi üzerinde ve kısık ateşte pişirince daha lezzetli oluyor. Zaten geleneksel pişirme şekli de böyle. Yuvarlak eski fırın tepsilerinden veya ateşe dayanıklı olanlardan bulmanız lazım.Altı pişen böreğin üst kısmını kızartabilmek için tersyüz etmeli. Aynı ebatta başka bir tepsi üzerine kapatılabilir. Altı kızarıp katılaşacağı için çevirme işlemi düşünüldüğünden daha kolay olabilir.Bu tarifte halam fırında pişirimişti. Kolay gelsin.
sevgili zeytin ağacı güzel tarifleriniz için teşekkürler. ama bazen sorumsuz davanabiliyorsunuz sadece siz değil tüm blog yazarlarından bahsediyorum mesela bir üründen veya bir yemek tarifinden bahsediyorsunuz ama o malzemeleri bir araya getirip o yemeyi ortaya çıkaracak parası olmayanların ne yapması gerektiğini yazmıyorsunuz.mesela tefalin yeni çıkan şu yeni kızartma makinasından bahsetmek istiyorum makina çok güzel siz sitenizde övünce gidip bi bakalım dedim baktımda ama fiyatı ne kadar biliyosunuzdur 450 tl eski paramızla 450 milyon yani şok olup geri döndüm bir aylık asgari ücrete yakın yani ne demek istediğimi anladınız sanırım .tüm bloglarda süslü püslü sofralar cicili bicili örtüler hele birde gümüş çatal kaşık takımı varsa resimler çekilip sitelerde yayınlanıyor.insanlarda yutkunup yutkunup bakakalıyolar.
YanıtlaSilsana katilyorum adsiz arkadaşim ve kutluyorum selamlar burdan.
YanıtlaSil