Cumartesi, Nisan 12, 2008
Elmalı Fırdöndü Kurabiye
Bu kurabiyeleri Kuki House 'da gördüm ve çok sevimli buldum, evde denemeye karar verdim.Tarifi zeytinyağıyla, doğaçlama olarak yaptım. Kurabiyenin tek püf noktası içine sürülen elmayı suyunu çekene kadar pişirmek. Elmalı tatlar listesine giren "fırdöndü kurabiyenin" tarifi çok kolay,yumuşacık , tadı ve kokusu gerçekten nefis.
Malzemeler
Hamuru için:
(ölçüde küçük çay bardağı kullanılmıştır, yaklaşık 17 adet kurabiye)
1 yumurta
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı zeytinyağı
250-300 gr kadar un(unu yavaş yavaş ekleyin)
yarım paket kabartma tozu
vanilya
Elmalı İç:
4-5 adet elma
1 yemek kaşığı toz şeker
tarçın
Yapılışı:
Öncelikle elmalı içi hazırlayın. Elmaları rendeleyip, bir kaşık toz şekerle birlikte suyunu çekene kadar pişirin, (bu aşama çok önemli elmalı harcın sulu olmaması gerekiyor). Bir kenarda soğumaya bırakın.Tüm hamur malzemelerini karıştırarak kulak memesi kıvamında pürüzsüz bir hamur elde edin.280 gr un miktarı bana tam geldi ama siz unu yavaş yavaş ekleyerek kıvamı tutturun. Hamuru buzdolabında yarım saat kadar bekletin. Sonra dikdörtgen şeklinde ince açarak elmalı içi her tarafına yayın ve rulo şeklinde sarın.Daha kolay kesebilmek için derin dondurucuda en az 20 dakika bekletip , bir parmak kalınlığında parçalara bölün . Tepsiye dizerek 180 C de pişirin. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz.
bloğunuz çok güzelmiş ellerinze sağlık
YanıtlaSilTeşekkür ederim Rumeysa :)
YanıtlaSilBu kurabiyeleri görünce aklıma buzluktaki elmalı kurabiye harcı akılma geldi..Hemen eve gidince deniyorum ellerinize sağlık bayıldım...
YanıtlaSilMerhaba Zerrin
YanıtlaSilDerin dondurucuda elmalı harç bekletmek iyi oluyor. Ben de dondurucudan çıkardığım harçla denemiştim bu tarifi üstelik çabucakta çözülüyor :)
Kolay gelsin...
ASLI merhaba
YanıtlaSilben de özellikle evde tereyağı ve margarin kullanmayan biriyim. bu yüzden de evde kurabiye pek yapmam. seninki gibi katı yağsız tarifler görünce çok seviniyorum ve hemen tarifi alıyorum. inşallaha yakın zamanda deneyeceğim. sevgiler
Harika görünüyorlar!
YanıtlaSilSitenizi ilk ziyaret edişim ama sık kullanılanlara ekledim bile :)) Elmalı tatlılara bayılıyorum. Bu tarifi de mutlaka denemeliyim.
Tşk.
ellerinize sağlık çok hpş gözüküyo eminim tadıda güzelsir canımda çekti zaten.blogunda çok güselmişş.
YanıtlaSilmerabalar tarifinizi begendim mutlaka deniycem ama un miktarını bardak ölçüsüyle söyleyebilirmisiniz? mesela 1 su bardagına kaç gr un tekabül ediyor?
YanıtlaSilMerhabalar
YanıtlaSilTarifi beğendiğinize memnun oldum arkadaşlar.
1 su bardağı un 125 gr civarında olduğuna göre, bu tarif için (2 + 1/4 su bardağı un) miktarı yeterli olacaktır.Unu yavaş yavaş eklemek kıvam için uygun olur.Kolay gelsin herkese. Görüşmek dileğiyle...
Aslı hanım
YanıtlaSilellerinize sağlık harika tarifler vermişsiniz. Elmalı fırdöndü tarifine bayıldım. İlk okuduğumda eve gider gitmez denedim. Elma yerine erik marmelatıyla yaptım. Lezzet harika oldu, tek sorun marmelatın biraz sulu olmasıydı. Dün de elmalı tarifi denedim. Gerçekten süper oldu... Yalnız karar verdim ince çekilmiş ceviz bu lezzete çok yakışır. Sevgiler
merabalar bende kurabiyenizi cok begendim ve yaptim amayarim saat buzluktada bekletmem ragmen hamur civik oldu ve birsekilde yapip firina gonderdim ama kokusu mukemmel tadiysa yenmez hale geldi acaba nedendir bir cvb verseniz cok sevinirim.
YanıtlaSilMerhabalar,
YanıtlaSilElmalı harçın sulu olmaması gerekiyor. Sulu olduğunda üzerine sürülen hamuruda cıvıklaştırabiliyor ve iyi pişmesini engelliyor. Birde derindondurucuda düzgün kesebilecek kıvama gelene kadar bekletmek gerekiyor. Tekrar deneyip başarılı olmanız dileğimle.
merabalar son zamanlarda böyle seylere cok merak sardım dolasıyodum ki bu siteye rastladım hakıkaten cok özel seyler bunlar fırsat buldukca calıstıgım yurtta kızlara bende denıcem ınsallah daha degısık lezzetler de eklersiniz bisey sormak istiyorum bu elmalı fırdöndü kurabiyesını rulo ve elma olmadan kalpler kessekte üzerine çikolata sos hazırlayıp servis yapsak sizce nasıl bi tat olur
YanıtlaSilNejla Hanım , Merhaba ,
YanıtlaSilKurabiye hamuru gayet güzel oluyor, istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.Çikolata soslada eminim güzel olur.
aslı cım un miktarını ben anlamadım su bardağı ölçüsüyle verir misin
YanıtlaSilMerhaba Filiz ,
YanıtlaSil2,5 -3 su bardağı kadar un gerekiyor. Ama 2 bardaktan sonra azar azar ekleyerek miktarı ayarlaman mümkün. Kolay gelsin...
aslı
Elmalı kurabiye tarifine benziyor fakat bu daha pratik..Zamandan tasarruf en azından..
YanıtlaSilElinize sağlık..
hamru aksmdan hazrlayp sabah pisse olrmu
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilHamuru buzdolabında sabaha kadar bekletip (buzdolabında bekletme aşamasında) sonra işlem yapabilirsiniz kolay gelsin.
elma püresi yerine şeftali püresi kullansak olur mu?
YanıtlaSilElbette olabilir, sulu olmadığı sürece sorun yaratmaz, kolay gelsin.
YanıtlaSilEllerinize sağlık...buzlukta elmalı harcım var hemen denemek istiyorum sunumuz çok güzel...
YanıtlaSiltarifiniz için çok teşekkurler.. ben bir açşçı adayığım ve yavaş yavai yemek yapmaya başlıyorum siteniz harika saolun..
YanıtlaSilBu tarifi kesin denemeliyim.Ellerinize sağlık
YanıtlaSilben daha yeni öğreniyorum acaba kaç dakika pişirmemiz gerektiğini de söyleyebilir misiniz ?
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilAslında sizin fırınınıza göre değişir ama 25 -30 dakika pişirmelisiniz , üzeri hafif kızarana kadar , kontrol ederek.Bir de hazırladığınız için suyunu iyice çektiğine emin olun.
Sevgiler, Kolay gelsin,
Bugun yaptim her sey guzel oldu sadece zeytinyagini sizma kullandigim icin zeytinyagi biraz agir basti onun disinda herkes begendi ve tekrar yapmaya zamanim yok arkadasimin dogum gunu icin yapmistim ama ablam ben hic bir sey yapamiyorum 15 yasinda senin bunu yapman super dedi :D
YanıtlaSilGüzel kurabiyelerinizi denedim ve çok beğendik. Birazdan yayınlayacağım. Ellerinize, yüreğinize sağlık. Sevgiler.
YanıtlaSilMerhaba. Ben de denedim, cok guzel oldu. Tek problemim rulolarin sizinkiler kadar muntazam olmamasi idi. Pisince elmali bolum ile hamur arasinda araliklar kaldi. rulo yapma islemini gosteren fotograflarda sanki aralarda beyaz bir malzeme var. un mu serptiniz acaba? Ya da birbirine yapismasini saglayacak baska bir sey? Tesekkurler.
YanıtlaSilbende denemek istiyorum sitenizdeki tarifler super bugun pitayi yaptim pek kabarmadi ama tadi superdi sirada firdondu var bes yasinda bi oglum var ve mutfaga girmeye bayiliyo yarin onunla deniycembu tarifi umarim olur
YanıtlaSilneden gramaj usulü tarif ediyorsunuz herkesin evinde hassas tartı yok
YanıtlaSilcanım süper görünüyor nefis olmuş eline sağlık
YanıtlaSil