Pazar, Ağustos 31, 2008

Zeytinyağlı Taze Fasulyeyi Gerçekten Lezzetli Pişirebiliyor musunuz?

Yıllar önce, anne, mutfakta herşeyi iyi yapabileceğini düşünen kızıyla telefonda konuşuyor:
- Aman kızım, taze fasulyeyi lezzetli pişirmek dikkat ister...
-Merak etme anne , 4 ana malzemeyi tencereye koymak kadar kolay bu yemek hemen pişireceğim .
Bu telefon görüşmesindeki kız ben miyim acaba? :) ilk yaptığım fasulye yemekleri ya sulu oluyor ya da fasulyeler pişmeyip diri kalıyordu. Herşey iyi gitse bile anneminki kadar lezzetli değildi yemeğim.
Zeytinyağlı fasulye pişirmek göründüğü kadar basit değildir , lezzeti tuturmak hüner ister , heryerde yiyemezsiniz.

Lezzete ulaşmada ilk kural taze , kart olmayan kılçıksız fasulyeyi satın alabilmek. Tecrübeli hanımlar almadan önce fasulyeyi kırıp bakarlar, kolayca kırılıyorsa ve kılçığı yoksa alırlar.Sap kısmına da bakabilirsiniz, yemyeşilse tazeliğin göstergesidir. Boncuk , ayşekadın, çalı ... Bu fasulye çeşitlerinin hepsinden de taze ve kılçıksız olmak koşuluyla güzel yemek yapılır:

Boncuk fasulye iri taneli ve kısadır , ikiye üçe bölünerek pişirilir, taneleride ayrılarak yemeğe karıştırılabilir.
Ayşekadın fasulye enlidir ve taneleri çok iri değildir, rengi sarımsıdır, pişirirken önce boydan ikiye dilimleyip sonra, dilimleri bölmek gerekir.
Çalı fasulyesi (sırık fasulye ) çekirdekli değildir,yumuşaktır, uzun boyludur. Dilimlemeden ve bölmeden pişirilebilir.
Şeker fasulye, kısa, çekirdeksiz ve inceciktir, bölmeden pişirebilirsiniz.

Mevsiminde ve taze aldığınıza emin olduğunuz fasulyeleri ayıklamadan önce yıkayın.Uçlarını elinizle veya bıçak yardımıyla temizleyerek - varsa kılçıklarından arındırın . Fasulyenizin türüne göre dilimleyin.
1 kg fasulye için 2 baş iri soğanı yemeklik doğrayın. Tencerenizin dibine önce 5 yemek kaşığı sızma zeytinyağını koyun . Sonra doğranmış soğanları , en üste fasulyeyi yayın, iki tatlı kaşığı tuz ve 2 adet kesme şeker koyduktan sonra tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte 15-20 dakika, arasıra karıştırarak pişirip , fasulyelerin renginin koyulaşmasını bekleyin. Soğanlar görünmez olup, fasulyeler tamamen koyu yeşile dönüp , yemek hacimce küçüldüğünde , rendelediğiniz 1 kg domatesi koyun, harlı ateşte birkaç taşım kaynatın.
Şimdi en önemli noktaya geldik, tencerenin kapağını kapatmadan önce , yemeğe su eklemeniz gerekiyor. Asla fazla su eklemeyin, fasulye pişerken kendi suyunu bırakıyor bu nedenle gereğinden fazla koyarsanız yemeğiniz lezzetsiz olur. Yemeğinize yarım su bardağı su koyup kapağını kapatın , ateşi kısın ve 40 -50 dakika kadar pişirin ve ateşi kapatmadan önce fasulyelerin diriliğini kaybettiğine emin olun. Yemeği, pişirdiğiniz tencerede soğutun. Tadını alması için bir gece dinlendirdikten sonra servis yapın.
Yanına taze nane yapraklarıyla süslenmiş cacık yapmayı unutmayın.

19 yorum:

  1. ben de sahiden dogru bir sekilde fasulye yemegi tarifi vereceginizi sanmistim. ZEYTINYAGLI TAZE FASULYEYE SU KONULMAZZZZZZZZZZZZZZZZZ.
    NAGEHAN

    YanıtlaSil
  2. Aslı Hanım verdiğiniz geniş taze fasulye bilgisine teşekkür eder üzülerek çalı fasulye ile ayşe kadın fasulyenin tarifini karıştırdığınızı belirtmek isterim. Yani fasulye konusuna biraz daha çalışmanız gerekiyor galiba! SİNEM.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba
    şu kısa yemek yapabilirlilik dönemimde sadece 1 defa harika fasülye pişirebildim ve onda da farklı ne yaptığımı hatırlamıyorum. Kocam hala o fasülyenin ne lezzetli olduğunu söyler durur. Sanırım fasülyenin lezzetide, domatesin çeşidide önemli. Ama dedğiniz gibi pişirebilmek ayrı meziyet.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar ,
    Nagehan haklısın gerçekten domates suyu ve fasulyenin pişerken bıraktığı su yeterli olabiliyor ama ben az suyla pişiriyorum .Su miktarı bu yemeğin lezzeti için çok önemli kesinlikle . Ben burada kendi tecrübemi yazdım .

    Sevgili Sinem, aslında bu tanımlamaların yörelere göre değiştiğini düşünüyorum. Ben bu şekilde biliyorum , eğer fasulye çeşitliliği konusunda bilimsel açıklamalarınız varsa , öğrenmekten çok çok memnun olurum.Bilgilerinizi paylaşın, Bu blogun amacı bu zaten ...

    İlkay, haklısın, tüm yemeklerde olduğu gibi malzemenin niteliği, fasulye yemeğinin lezzeti için de önemli. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  5. Ben de zeytinyağlı fasülyeyi düdüklüde pişirir, 1 çay bardağı su koyarım içine.. Bana göre en önemli malzeme şeker, anneannem hep böyle yapar :) Ellerine sağlık adaşım..

    YanıtlaSil
  6. Herkese hayirli ramazanlar diliyorum. Asli hanim, vakit buldukca sizin ve diger arkadaslarin sitesinde gezinip yeni tarifler ariyorum. Ciktisini yapim, evde uyguluyorum cogu zaman. Yiyenler (esim, akrabalar ve arkadaslar) cogu zaman begeniyorlar bu tatlari ve guzel bir espiri ile 'buda mi internetten' diyorlar. Bende gururlu gururlu evet diyorum. Bu tur siteler sayesinde pisirecek bir cok yemek tarifi ogrendim. Butun bu emeklerini bizimle paylasan Asli hanima ve diger hanimlara tesekur ediyorum. Allah onlardan razi olsun. Basta okudugum ilk iki yorum beni acikca uzdu. Nagehan ve Sinem hanim hakli olabilirler ama burada kullanilan uslup beni cidden uzdu. Herkes her bilgiyi 100% bilmek zorunda degildir. Atalarimiz bosa dememis. Her kadinin yogurt calisi farklidir diye. Lutfen bu ramazan ayinda birbirimizle positif anlanma yazisalim. Herkese iyi bir ramazan diliyorum.
    Imla hatalari icin ozur diliyorum. Klavyem anca bu kadar oluyor.
    Sevgilerimle
    Zubeyde

    YanıtlaSil
  7. Ne zaman taze fasulye pişirmeye çalışsam, fasulyeler sert kalıyor. Şimdi buradaki tarifi deneyeceğim. İçimden bir his güzel olacakmış diyor. Haydi bana kolay gelsin =)

    YanıtlaSil
  8. Selamun Aleykum ve Rahmetullahi ve Berekatuhu,
    hepsini cigden bastir.karisik don yagi,ile sivi yagi, cunku herseyin fazlasi zarari, sirkenin kupuna zarari unutmiyalim*, etlise kuyruk yagi, taze fasulye, domates, 1-2 dis sarimsak icinde yemek istemiyen icin, tuz, baharat, mesela aci biber, biber salcasi.agir agir, kisik ateste pisir, en az 2 saat demini kaplu alsin.

    YanıtlaSil
  9. Ellerinize emeğinize sağlık birazdan yapıcam bir kaç site gezdim bu tarifi uygulamayı düşünüyorum eşim 12 de geliyor işten biran önce kalkıp mutfağa geçsem iyi olur

    YanıtlaSil
  10. Gerçekten kaliteli bir tarif. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  11. Yemek tariflerinizi yurtdışından beğeni ile takip ediyorum.

    YanıtlaSil
  12. Ana yemekler kategorisindeki bir çok yemek tarifinizi kullandım. Çoğu inanılmazdı gerçekten. Bence diğer sitelerden ayrıldığınız tek nokta lezzet diyebilirim. Tebrikler!

    YanıtlaSil
  13. Gerçekten inanılmaz lezettli bir tarif oldu. Eşim çok beğendi. Çok teşekkürler emeği geçenlere.

    YanıtlaSil
  14. Hem ayrıntılı hemde kolay bir tarif olmuş, ilk fırsatta deneyeceğim. ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  15. Lezzet olarak mükemmel oldu. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  16. herçekten çok leziz. Tebrik ederim.

    YanıtlaSil
  17. Bizde aynen böyle yaparız ,domates en son ve su konur konmadan nasıl pişecek yanar ve kupkuru kavurma gibi görünür,sadece ayşe kadınla çalı tarifi tam tersi olacak

    YanıtlaSil
  18. Sizin tarifiniz le pişirdim taze fasulyeyi yemeyen oğlum bayıldı anne yine geçen yaptığın gibi taze fasulye yapsana dedi. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  19. Ben hepsini çiğden koyup karıştırıyordum. Annem de öyle yapardı. Ama saatlerce pişmesini beklerdim ve yumuşacık olmazdı. Sonra düdüklüde pişirmeye başladım .Salça önden karıştırılırsa sertleştirir dediler. Sonra internetten tariflerden soğanla fasulyenin önden pişirilmesini sonra domates en son salça koyulmasını okudum. Sizinkini de deniycem ☺️

    YanıtlaSil