Ekmek hamuru yoğurmayı seviyorum ben, mayalamayı, şekil vermeyi ve fırına atıp pişirmeyi ve gelip gidip sonuç ne oldu diye kontrol etmeyi... Pita ekmeği de " mutfakta hamurla uğraşmalıyım " dediğim bir zamanda ortaya çıktı. Bazlama , pide ya da sac üstünde pişirilen yufkayı andıran pita ekmekleri, küçük küçük açılarak sıcak fırına atılıyor ve ince üst kabuk bombeleşiyor. Puf puf , içi boş kabaran ekmekleri üst üste koyup kule yapabilirsiniz :).
Zayıflamak için uğraşanlar ve kilo kontrolünde olanlar: 10 cm çapında bir pita ekmeği 74 kalori . Bilgi buradan. Benim verdiğim tarifte ekmek çapı 12 cm . Bir parça daha kalorili olabilir ama diyet yapanların içine koyacakları malzemelerle birlikte ana ya da ara öğünde tüketebilecekleri bir yiyecek. Yumurta isteğe bağlı kullanılabilir.Ben ekmek hamurunda yumurta sevmediğim için kullanmadım. Çocuğunuz için pişiriyorsanız yumurta koyabilirsiniz, diyet için yapacaksanız yumurtayı çıkarıp, süt yerine de su koyabilirsiniz.
Pitaların içleri bomboş :). Bir cep görünümünde olan ekmeğin içine çeşit çeşit malzeme doldurulabilir.
Ekmekler mutfağımda hem güzel bir dekor oluşturdu hem de koku tüm evi sardı. Bu nedenle saklamak için hemen kaldıramadım , gelip gidip bakıyorum.
Malzemeler
1 cup = 250 ml su bardağı
-2 çay kaşığı (7 gr) kuru maya
-1 çay kaşığı şeker
-1+1/4 cup (310 ml) ılık süt
-4 +1/4 cup (635 gr) un ( 1 bardak daha fazla eklemek durumunda kaldım)
-1 çay kaşığı tuz
-1/2 cup (125 ml ) yoğurt
-1 yumurta ( ben koymadım, isteğe bağlı)
-1/4 cup (60 ml) su
-1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı
1.Maya, şeker ve sütü karıştırın. Ilık bir yerde mayanın kabarması için 10 dakika bekletin.
2.Yoğurt, yumurta , su ve zeytinyağını karıştırın . Maya karışımına ekleyin. Un ve tuzu da ekleyerek yumuşak hafif ele yapışan bir hamur elde edene kadar yaklaşık 10 dakika yoğurun. Hafifçe yağladığınız hamur yoğurma kabına koyarak ılık bir yerde , yaklaşık 1 saat kabarması için bekleyin.
3.Kabarmış olan hamurunuzu unladığınız tezgah üzerine alarak 12 eşit paçaya bölün. Herbir parçayı yoğurarak düzgün hamur topları elde edip üzerini örtün.
4. Fırınınızı en yüksek sıcaklığa ayarlayarak ısıtın.
5. Her bir hamur parçasını unlayarak 12 cm genişliğinde açın. Sıcak fırında pişirin. Ben 230 C lik fında 12 dakika pişirdim.Alt kısımlarının piştiğine emin olun.
Sıcağı görünce bir anda kabarıveren , üstleri kıtır, içleri puf , sevimli "pitalar".
Her sabah , okulda öğle arası yemek üzere hazırladığım, genellikle salatalık, kiraz domates ve peynir üçlüsünden oluşan, pita sandviçim.
Tarif: The Australian Women's Weekly
SELAMINALEYKUM, NEW YORK DAN KUCAK DOLUSU SEVGILER VE KIRMIZI GULLER SUNUYORUM. BU KUCUK EKMEK TARIFINIZI OKUDUM KOLAY BIR SEYE BENZIYOR DENEYECEGIM INSALLAH OLUR. INANIN OLURSA HER YAPTIGIMDA SIZE DUA EDICEGIM. BEN HEP HAMUR ISI ILE UGRASIYORUM EVDE HEP EKMEK YAPMAYA CALISIYORUM AMA HEP YAPTIGIM EKMEKLERIN USTU COK KATI OLUYOR :-( COK OZENIYORUM SU YUVARLAK KOY EKMEKLERI GIBI OLSUN DIYE AMA HALA BIR CARESINI BULAMADIM USTU HEP COK KATI OLUYOR. DAHA ONCE DEDIGIM GIBI INSALLAH BU SIZIN TARIFINIZI DENIYECEGIM INSALLAH OLUR. ALLAH SIZDEN RAZI OLSUN COK TESEKKUR EDERIM.
YanıtlaSilMinik ekmekler harika olmuş,ellerinize sağlık
YanıtlaSilMerhabalar,
YanıtlaSilBu tarifte değil ama normal ekmek pişirdiğinizde fırın içerisine küçük bir kapta biraz su koyarsanız, ekmeğin üst kısmı yumuşak olur. Kolay gelsin.
Eğer çok yüksek ısıda pişirilirse ekmeğin kabuğu kalın ve sert içi hamur oluyor.Bu nedenle ben 180 derecede pişiriyorum ekmeği bu ısı yeterli oluyor,belki işinize yarar..
YanıtlaSilekmekler harika gözüküyor en çok içinde domates salatalısına bayıldım mutlaka deniyeceğim...
YanıtlaSilSevgili Zeytinağacı,
YanıtlaSilHarika görünüyorlar.
12 dk.yı okuyup denememek olur mu:)
Teşekkürler...
en alttakini ben alabalir miyim.süper olmuş süper..eline sağlık..
YanıtlaSilSabah sabah bunları görünce olmadı şimdi. Ellerine sağlık. Tarifi aldım. Deneyeceğim en kısa zamanda.
YanıtlaSilAnneler günün kutlu olsun. Güzel bir pazar günü geçirmeniz dileğiyle.
Pita Lübnan'a özgü bir ekmektir. Ayrıca neden pita pideden geliyor da pide pitadan gelmiş olamıyor anlaşılmaz bir megolamanlık. Herşey "biz"den çıkmadı bu ülkede yaşayanlar bunu anlasalar ne güzel olur..
YanıtlaSilyanlış anlamayın size değil bu söylediklerim ama bu tarz düşüncenin bu bloga bile girmesi beni tepkiselleştirdi..
YanıtlaSilHarikasiniz boyle yorumlar okudukca yalniz olmadigimi hissetdirdiniz bana..elbette hersey hizim mutfagimizdan degil ismide zaten arapca olan lahmacun gibi..
Silanneler gunun kutlu olsun,guzel bir gun gecirmen dilegiyle...
YanıtlaSilhttp://dilekderyasi.blogspot.com/
Merhabalar,
YanıtlaSilPitanın Lübnan' a özgü bir ekmek olduğunu bilmiyordum, çok haklısınız , herşey bizden çıkmadı ve dünyada yaşayan insanların kendilerine özgü güzellikler ortaya koyduğu kesin.Önemli olan bunları paylaşabilmek.
Anneler gününüz mutlulukla geçsin :))
ekmeklerin boş halinede dolu haline de bayıldım! ellerine sağlık.
YanıtlaSilbu arada, herkesin anneler gününü kutlarım.
sevgiler
anneler gununu kutlar büyüklerınınde ellerınden öperım canım nice yıllara sevdıklerınle
YanıtlaSilMerhaba Aslı Hanım,
YanıtlaSilEkmeği tam buğday unuyla yapmak mümkün olur mu?Eğer olursa sıvı oranları ne ölçüde değişir?
Bende yapıp öğlen için sandvich yapmak niyetindeyim.
Sevgiler Sibel
Merhaba,
YanıtlaSilEkmeği tam buğday unuyla yapmak mümkün ama ben denemedim, ölçü veremiyorum bu nedenle.Önce sıvı malzemeleri karıştırıp en son tam buğday ununu yavaş yavaş ekleyebilirseniz ve hamuru hafifçe ele yapışan şekilde bırakırsanız mayalamaya sanırım güzel sonuç alırsınız. Kolay gelsin.
Sevgili Aslı, sandviç yapmak için çok uygun bir ekmek olmuş bu, çocuklarda çok sever herhalde, ellerine sağlık. Uzun zamandır ilk defa blogları şöyle etraflıca bir dolaştım, bir sürü yeni tarif gördüm, baharın verdiği enerjiden midir nedir, hepsini denemek istiyorum, pita ekmeğide bunlardan biri. Özlemişim blogları ve yeni tarifleri, hatta kendi sayfamı bile özlemişim gibi geldi şimdi:))
YanıtlaSilSevgiler, selamlar...
Ben pitayi hep hazir aliyordum, evde hic denemedim ama denemek hep aklimda vardi. Ilk firsatta deneyecegim bu tarifi.
YanıtlaSilSizin pitalar belli ki harika olmuslar. Ellerinize saglik.
Merhaba,
YanıtlaSilEkmekler çok lezzetli görünüyor. Yalnız hemen mi tüketmek gerekir, beklenince sönüp yapışır mı ve eğer saklanabiliyorsa ne kadar süre durabilir? Fazla soru sordum, cahilliğime verin :))
hımm..çok güzel görünüyorlar. bende evmek yapmayı sevenlerdenim. en kısa zamanda deneyeceğim.tarif için tşkler
YanıtlaSilMerhabalar ,
YanıtlaSilYorumlarınız için çok teşekkür ederim. Pitaları buzdolabında 15 gün kadar sakladım bir sorun çıkmadı. Derindondurucuda daha uzun süre saklanabilir. Haftasonu yaptıklarımı bir haftada tüketiyorum ve buzdolabında saklıyorum. Isıttığım zaman yeni pişmiş gibi oluyor , beklediği sürece yapışma ya da sönme olmadı . Kolaylıklar dilerim herkese :)
pitaları denedim. Çok pişmanım yarım ölçü yaptığım için. Gerçekten çok güzel oldular.Teşekkürler.
YanıtlaSilSelamlar Deniz
mmm çok güzel ve sevimli görünüyorlar bende deneyeceğim,ellerinize sağlık:)bu sevimli şeylerden yemek isterdim:)sevgiler...
YanıtlaSilmrblar boyle harika bi tarifi detaylica nalattiginiz icin gercekten cani gonulden cok tesekkur ederim bu ekmekleri muhakkak denemeliyim lakin esim ve ben sandwic yemeye bayiliriz ellerinize saglik allah razi olsun paylasiminiz icin
YanıtlaSilfransadan sevgilele
taze pita beni kendimden geçirdi yarın ilk iş deneyeceğim. Blogunuzu çok beğendim içaçıcı takipteyim. Normandiya'dan Sevgiler
YanıtlaSilAslı hanım merhaba;
YanıtlaSilDün pitaları denedim lezzetleri çok güzel oldu fakat bazıları kabarıp şişmedi. neden olabilir? fırının en alt rafına ızgara üzerine kağıt serdim 240 dercede altüst ısıtma şeklinde yaptım. bu ayarlardan mı kabarmadı yoksa kalınlığı az mı tuttum?ne dersiniz?
Merhaba,
YanıtlaSilSıcaklık iyi, ben de 230 derecede ve fırının alt katında pişirmiştim , kalınlıktan olabilir. Çok ince olmaması gerekli.Ayrıca hamur iyi mayalandı mı? Mayalanan hamur yeterince kabardı mı ?.Şekil verilen hamur , pişirilmeden önce 50 C de sıcak fırında kabarması için bekletilebilir.Biraz kabaran hamur daha sonra 240 C de pişirilebilir. Böylece kabarma işlemi daha kolay ve çabuk olur.
Merhabalar... Bu türden ekmekleri nasıl saklıyorsunuz acaba? Buzluğa ya da derin dondurucuya koyabilir miyiz?
YanıtlaSilDerin dondurucuda rahatlıkla saklanabilir. Çıkardığınızda fırınlamanız yeterli.Yeni pişmiş gibi oluyor.
YanıtlaSilBu tarife göre elde ettiğim hamur başa çıkamayacağım kadar yapışkan oldu. Neyi yanlış yapmış olabilirim acaba? Sorun erkek olmamdan kaynaklanıyordur belki : )
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilBelki unun cinsi nedeniyle ölçü tutmamış olabilir ama kolayı var biraz daha un ekleyerek kıvama getirebilirsiniz.Bu tür hamurlarda tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra unu yavaş yavaş yedirerek eklemekte fayda var . Ayrıca mayalı hamurlarda ölçüye göre hamur hazırlayıp, eğer sorunluysa ,üzerine nemli bez örterek 20-30 dakika dinlendiriyorum sonra tekrar yoğuruyorum .O zaman hamur kendini toparlayabiliyor. Umarım ziyan olmamıştır. Kolaylıklar dilerim.
Merhaba, ben pita tarifinizi yaptim, (evde yumurta olmadigindan benimki de yumurtasiz oldu) ama sonuc super ellerinize saglik ve tum tarifler icin tesekkurler
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilÖncelikle zeytin ağacını çok beğendiğimi söylemek istiyorum.Pita ekmeğini denedim.Çok güzel oldu tat olarak.Ama fotoğraftaki gibi çok kabarmadı.Bunun belki de hamuru çok yumuşak bırakmadığım için olduğunu ve biraz da ince yaptığım için olduğunu düşünüyorum.
Derin dondurucuda pişirdikten sonra saklıyoruz değil mi?
Teşekkürler...
Nihan
Fanlı sıcak fırında ve tabii biraz kalın açarak pişirmiştim bu ekmeği. Mayalama sürecinde, hamuru önce 50 C de kabarana kadar bekletmek, sonra sıcaklığı 200 derecenin üzerine çıkartarak pişirmek iyi sonuç verebilir. Pişme süresi de fazla uzun değil. Fırına girdiğinde kısa sürede kabarması gerekiyor , sonra pişiyor.
YanıtlaSilPiştikten sonra birkaç torbaya sararak saklayabilirsiniz. Çıkarıp fırına koyduğunuzda taptaze oluyor.
pita ekmeğini denedim çok güzel oldular bu güzel tarifleriniz için çok teşekkür ederiz. esmer yerli undan yapılırsa aynı sonucu alabilirmiyiz cevaplarsanız memnun olurum tekrar teşekkürler . nuran
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilBen bu tarifi esmer unla denemedim ama sanırım esmer ve beyaz unu yarı yarıya karıştırarak yapabilirsiniz. Sorun olmaz.
EKMEKLERDE SİTENİZ DE HARİKA:)
YanıtlaSilOF BU GÖRÜNTÜ VAR YA İNSANI DİNDEN İMANDAN CIKARIR :))))
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilMERHABA,
YanıtlaSilsana zeytin şirin demek istiyorum...:))
Bu ekmeği denedim.. yemin ederim köy kokuyor.. ancak ben bisi sormak istiyorum... seninkinin görüntüsüne benzetemedim yani boyle pofidik olmadı,sonra içleri bombos olmadı benim ici de hamurdu ama nefis hamur tabi :)))
Farklı olarak yaptıgımı soyleyeyim
ben zamansızlık nedeniyle aksam hamuru ekmek makinemde senin tarifinle hazırladım..(tarif icinde 2 cay kasıgı diyordu ama ben instant kuru maya paketinin tamamını kullandım yani 10 gr oldu.. bu degisiklige sebep olmus olabilir mi?)Sonra makineden cıkardım biraz yogurdum ve bir kaba koyup dolaba kaldırdım. Sabah kalkınca kaptan nerdeyse tasmıstı.. :)) sonra 2 tanesine şekil verip fırına verdim..(kalan hamuru bugun yine dolapta bıraktım aksam deneyeceğim.. bu da hata mı ?)
12 dk sonra cıkardım icine kasar domates koydum..Ve az once isyerinde yedim.. hımmmmmmm..mmm.mmm ... bayıldımm..
tadı iyidi de şekli bozuk idi..
YanıtlaSilben devamlı yaparım ve ilk yaptığım günden beri hiç bir sorun yaşamadım..sanırım mayalı hamurlar biraz dikkat ve tecrübe istiyor..sorun yaşayan arkadaşlarım için de bana göre sizden kaynaklanan bir durum olduğunu düşünüyorum..ama denecikçe eliniz yatkınlaşacak ve güzel sonuçlar elde edeceksiniz..ben 220 derecede 10 dk.pişirdim.çok tutarsanız kuru olur.bir de fanlı fırında değil statik fırında pişirdim..Una da 1/3 oranında kepekli un karıştırarak kullandım..sevgiler..sevilay
YanıtlaSilhttp://lezizyemeklerim.blogspot.com/2011/04/pita-ekmegi-pita-bread.html sizin pitaları çalmışlar!
YanıtlaSilAz önce fırından çıkardım, süper görünüyorlar. Bundan sonra sık sık yapacağım. Teşekkürler.
YanıtlaSilmisss kokusu geliyor sanki burnuma:)
YanıtlaSilmüthiş bir tarif,özellikle sandviç için süper oluyorlar :)
YanıtlaSil