Pazar, Eylül 13, 2009

Mercimekli Tutmaç Aşı (Bayburt)

Tül gibi incecik, fotoğraflarken rüzgarda uçuşan kesme makarnalar ve Bayburt yöresine ait mercimekli tutmaç aşı tarifi , SELVER SAVAŞ Hanım'ın kayınvalidesine ait.
Kesme makarnalar için:
- 1 yumurta
-1 bardak un
- su
-tuz
-hamuru incecik açabilmek için yetenekli eller , gerekli.

Gerçekten makarnalar öylesine ince açılmıştı ki , adeta kağıt gibi ,fotoğrafta da görüyorsunuz, şaşırmamak elde değil. Selver Hanım , kayınvalidesinin 80 yaşında olduğunu söyledi.

Mercimekli tutmaç aşı için işte bu makarnalar haşlanıyor , süzülüyor. Önceden pişirilmiş mercimekler, küçük bir soğan , domates , biber salçaları ve baharat eşliğinde sos haline getiriliyor. Tereyağı kızdırılıyor. Sarımsaklı yoğurtla makarnalar karıştırılıp üzerine mercimekli sos dökülüp, tereyağı gezdiriliyor.


Çok besleyici , yoğurt , mercimek , makarna, yağ , sarımsak, hepsi birarada. Makarna kesme kısmını saymazsak çok kolay ve çabuk hazırlanabilen bir yemek.
Son söz ,çocuğunuz bu yemeği severse şanslısınız.

8 yorum:

  1. Nefis görünüyor ,diğer tarifler gibi...Ellerinize sağlık...
    Behiye ,,,Konya

    YanıtlaSil
  2. Gercekten de incecik makarnalar.
    Ne guzel, besleyici bir tarif; Anadolu'nun zenginliklerinden biri...
    Iffet

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık şeker
    harika görünüyor...

    yeşil mercimek çok severim... canım accaip çekti walla

    YanıtlaSil
  4. Savaş Hanm'ın k.validesine maaşallah diyorum, Allah sağlık sıhhat versin. Çok ince açmış kendimde okadar potansiyel var mı sanmıyorum :)
    Tarif, sevdiğim malzemeler içerisinde olduğu için denenmek üzere kayda alındı, ben şu şekilde denemeyi düşünüyorum, çok ince açamazsam hamuru, bildiğimiz erişteyle denemek istiyorum, belki tarife sadık kalamayacağım ama denemeye değer.
    Ellerinize sağlık.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Negis birşey bu ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  6. Harikaymis, bizimkiler yesil mercimegi cok seviyor. Bu yemegi de kesin severler, hemen deneyecegim. Tabii simdiden benim makarnalarimin bunlarin dort kati kalinliginda olacagini soyleyebilirim.

    YanıtlaSil
  7. Güzel tarif, biraz yemek pişirme yeteneğim olsa denerdim.

    YanıtlaSil
  8. istanbulda yaşayan bir bayburtlu olarak acayip şekilde canım çekti bu yemeği yemeyeli birkaç yıl olmuştur.

    YanıtlaSil