Çok çok sevdiğim , çocukluğumla ve Eskişehir 'le özdeşleşmiş , asla unutmak istemediğim bir tarif. Çöreği olması gerektiği gibi yapabilmek için , haşhaş tohumlarını aktardan alıp bir dizi işlemden geçirmek gerekli. Şimdilerde hazır kavanozda haşhaşlı iç satılıyor ama tadı evde hazırlanılan gibi olur mu bilmem , kullanılan yağ da önemli. Annemin vermiş olduğu biraz uğraştırıcı ama sonrasında uzun süre kullanabileceğiniz, haşhaşlı iç hazırlama tarifi:
Haşhaşlı İçin Hazırlanması:
1.Haşhaş tohumlarını aktardan satın alın.
2. Yıkayıp kurutun.
3. Toprak tavada , tahta kaşık yardımıyla mis gibi kokana ve rengi biraz koyulaşana dek kavurun.
4. Kahve çekme makinasında çekin.
5. Kavanoza koyup bulamaç haline gelene kadar üzerine zeytinyağı (veya dilediğiniz sıvı yağ) ilave edin ve miktara göre 1-2 tatlı kaşığı şeker ekleyerek karıştırın. Bu iç, yağ ilavesi sayesinde sıvı halde olmalı.
6. Kavanozun ağzını kapatarak buzdolabında saklayabilirsiniz. Kullanacağınız zaman iç hazır.
Çörek Hamurunun Hazırlanması:
Hamur Malzemeleri:
-1/2 çay bardağı sulu yoğurt
-1 çay bardağı süt
-1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı şeker
-1 çay kaşığı tuz
-1/4 paket yaş maya
-4 su bardağı kadar un
Unu hamur yoğurma kabına alarak ortasını açın. Yoğurt , süt , yağ , tuz , şeker ve mayayı , unun ortasına koyarak yavaş yavaş yoğurun. Gerekirse ılık su ilave edebilirsiniz. Hazırladığınız hamur oldukça yumuşak bir hamur olmalı. 10 dakika kadar dinlendirip tekrar yoğurun. Eğer elinize bulaşıyorsa , elinizi unlayıp yoğurabilirsiniz. Üzerini örterek mayalanması için ılık bir yerde 1-2 saat bekletin.
Çöreğin Yapımı:
1. Mayalanmış olan çörek hamurunu yoğurun.
2. Yumruk büyüklüğünde 10 bezeye ayırın. Bezelerin üzerini nemli bezle örtün.
3. Herbir bezeyi incecik açın. Yumuşak hamur kolaylıkla açılır. Unlayarak açabilirsiniz.
4. Açtığınız bezenin tamamına haşhaşlı içi yayın. İsterseniz ince çekilmiş ceviz serpiştirebilirsiniz.
5. Hamuru rulo şeklinde kıvırın.
6. Rulo haline gelen hamuru , iki ayrı yöne kıvırıp uzatarak , helozonik şekilde döndürün. Böylece hamur incelmiş oluyor.
7. Hamuru esnetmekten korkmayın.
8. Hamura istediğiniz şekli verebilirsiniz.
9. Tepsiye yerleştirdiğiniz çörekleri , ikinci defa mayalamanız gerekiyor. Fırına koyarak 50 C den az bir ısıda kabarana kadar bekletin.
10. Kabaran çörekleri 180 C de 30 dakika pişirin. Ayran veya komposto ile servis yapabilirsiniz.
bayılırım mayalı tariflere ellerinize sağlık......
YanıtlaSilAman Allahım. Yine şahane bir tarif. Ama ben tembellik yapıp hazır haşhaş alacağım.Ellerinize sağlık.Sevgiler.
YanıtlaSilBetül
Elleriniz ve bloğunuz dert görmesin, tarifiniz en sevdiklerimden, kütahyada haşhaşlılara lokum deniyor, ordada sizin tarifteki 5. işlemden sonra rulo hamur kıvrılmadan 2 cm. kalınlığında doğranıp kesilen kısım yukarı gelicek şekilde tepsiye bitişik bişekilde diziliyor üzerine ben genelde yoğrtlu yumurta sürüyorum arzuya göre sadece yumurta sarısı sürülüp servis yapılabilir, nacizane paylaşmak istedim eminim siz bunuda biliyorsunuzdur...başarılar, bircan
YanıtlaSilaşhaşlıyı bilmemmi annem çok yapar bana içi annem hazırlayıp veriyor ben yağla inceltiyorum sadece hatta yıllar önce okula götürmüştüm öğlen yamak için haşhaşlı dediğimde bilmeyen arkadaşlar aaa haşhaş uyuşturucu değilmi diye korkmuşlardı
YanıtlaSilçok güzel ellerine sağlık burnuma kokusu geldi vallahi
Haşhaşlı ve çay mükemmel ikili. Memleketimi özledim birden:)
YanıtlaSilDolapta paket halinde gelmiş haşhaş bekliyor hazırlanmayı..
Elinize sağlık.
Cok ama cok lezzetli bir görüntü... Ellerinize saglik, biraz Bursa`nin Cevizli Lokumu`na benzettim... Ay ne de özledim o tatlari... Sevgilerimle, mutlu bir hafta diliyorum.
YanıtlaSilyapması bence çok zahmetli ama yemesi çok zevkli bir tat.ellerine saglık.
YanıtlaSilAslıcığım
YanıtlaSilNefis olmuşş.Ellerine sağlık.Evde hazırlanan içle yapılanı çok daha lezzetli oluyor kesinliklee..Olsa da yesek:))Sevgiler..
Merhabalar ,
YanıtlaSilBeğeni dolu yorumlar için teşekkür ederim. Sevgili Bircan paylaşımın iyi oldu çünkü ben bilmiyordum. Üzerine hiçbirşey sürmeden yapıyoruz biz. Fırında kızarmış haliyle kalıyor. Herkese denemesini tavsiye ediyorum sevgilerimle...
Merhabalar
YanıtlaSilBu ne kadar guzel hashasli corek, cok guzel gorunuyor ellerinize saglik en kisa zamanda deneyecegim. Sevgiler...
Çok severim haşhaşlı çöreği, bir defa yapılmış haşhaş aldım ve yaptım ama yiyemedik haşhaş acımıştı yiyemedik, bir dahada yapmadım. Artık tarifinize göre evde haşhaşlı içi yapabilirim. Görünce canım çekti, ellerine sağlık. Sevgiler...
YanıtlaSilBu tarifi ben de annenizin yaptigi gibi denedim ilk kez, gectigimiz yil. Gercekten cok lezzetli bir corek.
YanıtlaSilIffet
Merhaba...
YanıtlaSilHaşhaşlı çöreğin Eskişehir'e âit olduğunu bilmiyordum doğrusu. Samsun fırın ve pastanelerinde bu çörek, "haşhaşlı ekmek" veya sadece "haşhaşlı" adıyla satılıyor. Hazırlarının lezzetli olanları olduğu gibi, aksi de oldukça var.
Seneler önce ilk defâ yediğimde, ki gâliba ilk haşhaş tadışımdı, öyle bir lezzet alacağımı tahmin etmemiştim. Daha sonraki zamanlarda tarifini fırıncılara sormayı bile düşünmüştük.
Şimdi, oldukça güzel ve ayrıntılı bu tarifi gördüğüme, okuduğuma, öğrendiğime sevindim.
Bu zamana kadar sadece hazır haşhaşlı çörek yemiş biri olarak, evde ve elde yapım, nar gibi kızarmış bu çöreğin lezzetinin kesinlikle farklı olduğunu söyleyebilirim.
Teşekkürler sevgili Aslı abla...
Annenizin ve sizin ellerinize sağlık...
Muhabbetle...
Bu yazıyı okuduğumda canım nasıl istedi anlatamam. Öyle de güzel fotoğraflanmış ki. Annemi aradım hemen, elinde haşhaş var mı diye. Sağolsun biraz gönderdi hemen. Bu hafta içinde yapmayı planlıyorum. Ben hamurunda kepekli un kullanmayı düşünüyorum bakalım nasıl olacak.
YanıtlaSilannemde cok güzel yapar hashasli cöregi bloglari gezerken gördüm anneminkiler aklima geldi hatirlattigin icin tesekkürler ellerine saglik.
YanıtlaSilHaşhaşlı çörek benim için üniversite yıllarım demektir.Öğrenci evinde yemek yapamadığımız günlerde Eskişehir'in o güzel çöreğini alıp çay eşliğinde hızla tüketirdik.Aaah nerede o günler
YanıtlaSilBunu mutlaka yapacağım.Ellerinize sağlık
Bir Eskişehirli olarak olsa da yesek diyorum :)
YanıtlaSilçok güzel olmuş ellerinize sağlık, nefisss :)
benim blogumda da bir haşhaşlı tarifi var isterseniz bakabilirsiniz
Elinize sağlık:)
YanıtlaSilAnkara dan selam ...
YanıtlaSilÇok emekli ve zahmetli bir börek..Ellerinize sağlık..sevgiler..
bloğunuzu nasıl görmemişim ben. tarifleriniz çok güzel. başarılar..
YanıtlaSilçok güzel görünüyo ellerine sağlık çok severim haşhaşlı börekleri çörekleri
YanıtlaSilAdım adım resimlerle anlatmanız çok iyi olmuş emeğinize sağlık ;)
YanıtlaSilgörüntü muhteşem.tarifi ayrıntılı anlatmanız çok güzel.elinize sağlık
YanıtlaSilnasıl farketmedim sayfanı eskişehirliyim bende bilmezmiyimmm ııımmm ellerine sağlık harika gözüküyoo:)
YanıtlaSilNe kadar güzel, tane tane, açıklamalı veriyorsun tarifleri. Ellerine sağlık. Çok güzel bir blog sayfası, takipteyim:)
YanıtlaSilÇok güzel omuş,çok beğendim.çok severim.Ellerine sağlık.Sevgilerrrr....
YanıtlaSilçok nefis olmuş ellerinize sağlık
YanıtlaSilhamurum hazır.Haşhaşlı içleri hazırladım.Umarım sizinkisi kadar güzel olur.
YanıtlaSilmerabalar çok güzel gözüküyor. yalnız bu çörek tatlı mı tuzlu mu anlamadım :) yani bir tepsiye bir çay kaşığı tuz mu atılıyor ? şekerli olsa şekerli değil gibi. sizin verdiğiniz tarife göre düşünürsem tadı olmayacak gibi. yorumları okudum yapan biri yok.çok da enfes gözüküyor yapmak istiyorum ...yardımcı olurmusunuz
YanıtlaSilNe tatlı ne de çok tuzlu bir çörek .Hoş bir lezzet.:)Şeker yerine iki yemek kaşığı pekmez de kullanabilirsiniz.
YanıtlaSilgerçekten hoş bir tat ama bu tarif afyonun yöresel lezzetlerindendir...
YanıtlaSilBelki Afyon'a ait bir lezzet ama bir Eskişehir'li olarak, Eskişehir'deki kadar lezzetli haşhaşlı hiçbir yerde yemedim. Hemen hemen her fırında çıkarılır ve sabah kahvaltısında veya öğleden sonra çayında mükemmeldir. Ahhh Ankara'da yok malesef aynı tat, olsa da yesek...
YanıtlaSil