Perşembe, Şubat 18, 2010

Eskişehir 'in Haşhaşlı Çöreği

Çok çok sevdiğim , çocukluğumla ve Eskişehir 'le özdeşleşmiş , asla unutmak istemediğim bir tarif. Çöreği olması gerektiği gibi yapabilmek için , haşhaş tohumlarını aktardan alıp bir dizi işlemden geçirmek gerekli. Şimdilerde hazır kavanozda haşhaşlı iç satılıyor ama tadı evde hazırlanılan gibi olur mu bilmem , kullanılan yağ da önemli. Annemin vermiş olduğu biraz uğraştırıcı ama sonrasında uzun süre kullanabileceğiniz, haşhaşlı iç hazırlama tarifi:

Haşhaşlı İçin Hazırlanması:
1.Haşhaş tohumlarını aktardan satın alın.
2. Yıkayıp kurutun.
3. Toprak tavada , tahta kaşık yardımıyla mis gibi kokana ve rengi biraz koyulaşana dek kavurun.
4. Kahve çekme makinasında çekin.
5. Kavanoza koyup bulamaç haline gelene kadar üzerine zeytinyağı (veya dilediğiniz sıvı yağ) ilave edin ve miktara göre 1-2 tatlı kaşığı şeker ekleyerek karıştırın. Bu iç, yağ ilavesi sayesinde sıvı halde olmalı.
6. Kavanozun ağzını kapatarak buzdolabında saklayabilirsiniz. Kullanacağınız zaman iç hazır.
Çörek Hamurunun Hazırlanması:
Hamur Malzemeleri:
-1/2 çay bardağı sulu yoğurt
-1 çay bardağı süt
-1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı şeker
-1 çay kaşığı tuz
-1/4 paket yaş maya
-4 su bardağı kadar un

Unu hamur yoğurma kabına alarak ortasını açın. Yoğurt , süt , yağ , tuz , şeker ve mayayı , unun ortasına koyarak yavaş yavaş yoğurun. Gerekirse ılık su ilave edebilirsiniz. Hazırladığınız hamur oldukça yumuşak bir hamur olmalı. 10 dakika kadar dinlendirip tekrar yoğurun. Eğer elinize bulaşıyorsa , elinizi unlayıp yoğurabilirsiniz. Üzerini örterek mayalanması için ılık bir yerde 1-2 saat bekletin.
Çöreğin Yapımı:
1. Mayalanmış olan çörek hamurunu yoğurun.
2. Yumruk büyüklüğünde 10 bezeye ayırın. Bezelerin üzerini nemli bezle örtün.
3. Herbir bezeyi incecik açın. Yumuşak hamur kolaylıkla açılır. Unlayarak açabilirsiniz.

4. Açtığınız bezenin tamamına haşhaşlı içi yayın. İsterseniz ince çekilmiş ceviz serpiştirebilirsiniz.
5. Hamuru rulo şeklinde kıvırın.

6. Rulo haline gelen hamuru , iki ayrı yöne kıvırıp uzatarak , helozonik şekilde döndürün. Böylece hamur incelmiş oluyor.

7. Hamuru esnetmekten korkmayın.

8. Hamura istediğiniz şekli verebilirsiniz.
9. Tepsiye yerleştirdiğiniz çörekleri , ikinci defa mayalamanız gerekiyor. Fırına koyarak 50 C den az bir ısıda kabarana kadar bekletin.
10. Kabaran çörekleri 180 C de 30 dakika pişirin. Ayran veya komposto ile servis yapabilirsiniz.

32 yorum:

  1. bayılırım mayalı tariflere ellerinize sağlık......

    YanıtlaSil
  2. Aman Allahım. Yine şahane bir tarif. Ama ben tembellik yapıp hazır haşhaş alacağım.Ellerinize sağlık.Sevgiler.
    Betül

    YanıtlaSil
  3. Elleriniz ve bloğunuz dert görmesin, tarifiniz en sevdiklerimden, kütahyada haşhaşlılara lokum deniyor, ordada sizin tarifteki 5. işlemden sonra rulo hamur kıvrılmadan 2 cm. kalınlığında doğranıp kesilen kısım yukarı gelicek şekilde tepsiye bitişik bişekilde diziliyor üzerine ben genelde yoğrtlu yumurta sürüyorum arzuya göre sadece yumurta sarısı sürülüp servis yapılabilir, nacizane paylaşmak istedim eminim siz bunuda biliyorsunuzdur...başarılar, bircan

    YanıtlaSil
  4. aşhaşlıyı bilmemmi annem çok yapar bana içi annem hazırlayıp veriyor ben yağla inceltiyorum sadece hatta yıllar önce okula götürmüştüm öğlen yamak için haşhaşlı dediğimde bilmeyen arkadaşlar aaa haşhaş uyuşturucu değilmi diye korkmuşlardı
    çok güzel ellerine sağlık burnuma kokusu geldi vallahi

    YanıtlaSil
  5. Haşhaşlı ve çay mükemmel ikili. Memleketimi özledim birden:)
    Dolapta paket halinde gelmiş haşhaş bekliyor hazırlanmayı..
    Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Cok ama cok lezzetli bir görüntü... Ellerinize saglik, biraz Bursa`nin Cevizli Lokumu`na benzettim... Ay ne de özledim o tatlari... Sevgilerimle, mutlu bir hafta diliyorum.

    YanıtlaSil
  7. yapması bence çok zahmetli ama yemesi çok zevkli bir tat.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  8. Aslıcığım
    Nefis olmuşş.Ellerine sağlık.Evde hazırlanan içle yapılanı çok daha lezzetli oluyor kesinliklee..Olsa da yesek:))Sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. Merhabalar ,
    Beğeni dolu yorumlar için teşekkür ederim. Sevgili Bircan paylaşımın iyi oldu çünkü ben bilmiyordum. Üzerine hiçbirşey sürmeden yapıyoruz biz. Fırında kızarmış haliyle kalıyor. Herkese denemesini tavsiye ediyorum sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  10. Merhabalar
    Bu ne kadar guzel hashasli corek, cok guzel gorunuyor ellerinize saglik en kisa zamanda deneyecegim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Çok severim haşhaşlı çöreği, bir defa yapılmış haşhaş aldım ve yaptım ama yiyemedik haşhaş acımıştı yiyemedik, bir dahada yapmadım. Artık tarifinize göre evde haşhaşlı içi yapabilirim. Görünce canım çekti, ellerine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Bu tarifi ben de annenizin yaptigi gibi denedim ilk kez, gectigimiz yil. Gercekten cok lezzetli bir corek.
    Iffet

    YanıtlaSil
  13. Merhaba...
    Haşhaşlı çöreğin Eskişehir'e âit olduğunu bilmiyordum doğrusu. Samsun fırın ve pastanelerinde bu çörek, "haşhaşlı ekmek" veya sadece "haşhaşlı" adıyla satılıyor. Hazırlarının lezzetli olanları olduğu gibi, aksi de oldukça var.
    Seneler önce ilk defâ yediğimde, ki gâliba ilk haşhaş tadışımdı, öyle bir lezzet alacağımı tahmin etmemiştim. Daha sonraki zamanlarda tarifini fırıncılara sormayı bile düşünmüştük.
    Şimdi, oldukça güzel ve ayrıntılı bu tarifi gördüğüme, okuduğuma, öğrendiğime sevindim.
    Bu zamana kadar sadece hazır haşhaşlı çörek yemiş biri olarak, evde ve elde yapım, nar gibi kızarmış bu çöreğin lezzetinin kesinlikle farklı olduğunu söyleyebilirim.
    Teşekkürler sevgili Aslı abla...
    Annenizin ve sizin ellerinize sağlık...
    Muhabbetle...

    YanıtlaSil
  14. Bu yazıyı okuduğumda canım nasıl istedi anlatamam. Öyle de güzel fotoğraflanmış ki. Annemi aradım hemen, elinde haşhaş var mı diye. Sağolsun biraz gönderdi hemen. Bu hafta içinde yapmayı planlıyorum. Ben hamurunda kepekli un kullanmayı düşünüyorum bakalım nasıl olacak.

    YanıtlaSil
  15. annemde cok güzel yapar hashasli cöregi bloglari gezerken gördüm anneminkiler aklima geldi hatirlattigin icin tesekkürler ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  16. Haşhaşlı çörek benim için üniversite yıllarım demektir.Öğrenci evinde yemek yapamadığımız günlerde Eskişehir'in o güzel çöreğini alıp çay eşliğinde hızla tüketirdik.Aaah nerede o günler
    Bunu mutlaka yapacağım.Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  17. Bir Eskişehirli olarak olsa da yesek diyorum :)
    çok güzel olmuş ellerinize sağlık, nefisss :)

    benim blogumda da bir haşhaşlı tarifi var isterseniz bakabilirsiniz

    YanıtlaSil
  18. Ankara dan selam ...
    Çok emekli ve zahmetli bir börek..Ellerinize sağlık..sevgiler..

    YanıtlaSil
  19. bloğunuzu nasıl görmemişim ben. tarifleriniz çok güzel. başarılar..

    YanıtlaSil
  20. çok güzel görünüyo ellerine sağlık çok severim haşhaşlı börekleri çörekleri

    YanıtlaSil
  21. Adım adım resimlerle anlatmanız çok iyi olmuş emeğinize sağlık ;)

    YanıtlaSil
  22. görüntü muhteşem.tarifi ayrıntılı anlatmanız çok güzel.elinize sağlık

    YanıtlaSil
  23. nasıl farketmedim sayfanı eskişehirliyim bende bilmezmiyimmm ııımmm ellerine sağlık harika gözüküyoo:)

    YanıtlaSil
  24. Ne kadar güzel, tane tane, açıklamalı veriyorsun tarifleri. Ellerine sağlık. Çok güzel bir blog sayfası, takipteyim:)

    YanıtlaSil
  25. Çok güzel omuş,çok beğendim.çok severim.Ellerine sağlık.Sevgilerrrr....

    YanıtlaSil
  26. çok nefis olmuş ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  27. hamurum hazır.Haşhaşlı içleri hazırladım.Umarım sizinkisi kadar güzel olur.

    YanıtlaSil
  28. merabalar çok güzel gözüküyor. yalnız bu çörek tatlı mı tuzlu mu anlamadım :) yani bir tepsiye bir çay kaşığı tuz mu atılıyor ? şekerli olsa şekerli değil gibi. sizin verdiğiniz tarife göre düşünürsem tadı olmayacak gibi. yorumları okudum yapan biri yok.çok da enfes gözüküyor yapmak istiyorum ...yardımcı olurmusunuz

    YanıtlaSil
  29. Ne tatlı ne de çok tuzlu bir çörek .Hoş bir lezzet.:)Şeker yerine iki yemek kaşığı pekmez de kullanabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  30. gerçekten hoş bir tat ama bu tarif afyonun yöresel lezzetlerindendir...

    YanıtlaSil
  31. Belki Afyon'a ait bir lezzet ama bir Eskişehir'li olarak, Eskişehir'deki kadar lezzetli haşhaşlı hiçbir yerde yemedim. Hemen hemen her fırında çıkarılır ve sabah kahvaltısında veya öğleden sonra çayında mükemmeldir. Ahhh Ankara'da yok malesef aynı tat, olsa da yesek...

    YanıtlaSil