Malzemeler:
-6 adet orta boy pırasa
İçi İçin:
-300 gr orta yağlı kıyma
-1,5 çay bardağı pirinç
-1 çay kaşığı karabiber
-1 çay kaşığı kırmızı biber
-1 yemek kaşığı domates salçası
-1/2 yemek kaşığı biber salçası
-2 yemek kaşığı zeytinyağı
-tuz
Üzerine:
-1 yemek kaşığı tereyağı
Püf Noktaları
-Bulabilirseniz körpe ve ince pırasaları seçin.
-Pırasaları , beyaz ve kök kısımlarını ayıklayarak, enlemesine 4 cm boyunda doğrayıp, bir miktar suda hafif yumuşayana kadar haşlayın.
-Haşlanan pırasa parçalarını ortadan yarın ve ayırın.Herbirinin içini açarak zarlarını çıkarın. İçlerindeki ince zarları ayıklamak en sıkıcı iş ama yapılmak zorunda . Ayıklamazsanız yerken ağzınıza gelir.
- Haşlama suyunu sakın atmayın, dolmaları pişirirken kullanın.
- Yayvan tencerenin dibine artan pırasa parçalarını yerleştirin ve dolmaları yatay olarak dizin.
-Servise hazır dolmalarınızın üzerine isterseniz limon suyu gezdirin veya yoğurtla servis yapın.
İç malzemeleri biraraya getirip yoğurun. Püf noktasında belirtildiği gibi pırasa parçalarını hazırlayın ve herbirini tek tek açarak , tek katına 1 tatlı kaşığı kadar iç koyup uçlarından biraz boşluk bırakarak sarın.Tencerenin dibine yaydığınız pırasa parçalarının üzerine dolmaları dizin. Haşlama suyunu dolmaların üzerine gezdirin.1 kaşık tereyağını üzerine koyup , tencerenin ağzını kapatın ,suyu kaynadıktan sonra , kısık ateşte yarım saat kadar pişirin.Pirinçler uzayıp , pırasalar iyice yumuşayınca altını kapatın.
Hiç tatmadım ama eminiki çok lezzetlidir.Pırasanın her halini çok seviyorum.
YanıtlaSilBanada beklerim sevgiler;
Elinize sağlık ağzımın suyu aktı yapımı biraz zahmetli ama harika sevgiler...
YanıtlaSilo kadar çok duyuyorumki bu dolmayı son zamanlarda denemeli hele de böyle nefis gözükecekse ellerine sağlık
YanıtlaSilmerhaba blogunuz çok güzel tariflerinize bayıldım, bana da beklerim ellerinize sağlık....
YanıtlaSilNefiss bir lezzet olmuş ellerinize sağlık...
YanıtlaSilSevgiler...
bu dolmayı annemde yapar gerçekten çok lezzetli oluyor
YanıtlaSilellerine sağlık arkadaşım
Aciktim simdi!
YanıtlaSilBen de kayınvalidemden öğrendim bu yemeği. Çok güzel oluyor. Ama onların Tokat-Niksar'lı olduğunu söylemeden edemeyeceğim ;)
YanıtlaSilAyrıca ben yazın eşimin memleketine gidince orjinal tarifi paylaşmayı düşünüyordum, siz benden çok yaşıyacaksınız ;)
YanıtlaSilben de bir antakyalının elinde yedim bu dolmayı, zahmetli olduğunu düşünüyordum meğer değilmiş sonradan öğrendim ama o tarifte yağ boldu malum aramız açık, bu tarif daha masum:))) ellerinize sağlık
YanıtlaSilbana hep zor gelmiştir bu pırasa dolması.ellerine saglık.
YanıtlaSil