Pazar, Haziran 10, 2012

Fotoğraflarla Litvanya-Vilnius-Vilkaviskis/ Litvanya Resimleri/ Litvanya Gezi Notları- Alışveriş-Yemek

Dünyanın her yeri görülmeye değer!
Bu inançla Litvanyadayız. Aslında  bu ülkeye yolculuk yaparken bizi neyin beklediğini gerçekten bilmiyordum.Meğer orada  saygılı , misafirperver, huzurlu, kendi halinde ülkesi için çalışan insanlar yaşıyormuş.Hiç  ummadığımız  kadar  sıcakkanlı  ve  eğlenceli   insanlar...
Litvanya 'ya Türkiye 'den direkt uçuş bulunmuyor, Luthfansa havayoluyla  3 aktarma  yaptıktan  sonra , Vilnius havaalanına ulaşmayı başardık. Bizi en çok şaşırtan durum havaalanında kimsenin  pasaportumuzu sormaması oldu. Pasaportumuzda bu ülkeye giriş ya da çıkış  yaptığımıza dair bir ibare yok. Daha  da  ilginci otelde de kimlik  ve  pasaport  kaydı yapılmadı. Gecenin ilerleyen saatinde taksiyle Otelimize  giderken, yolların çok ıssız oluşu ve etrafta hiç arabanın olmaması bizi biraz ürküttü. Ne de olsa kalabalık ve çok hareketli bir ülkeden geliyoruz, sessiz ve ıssız sokaklara alışık değiliz. Litvanya 'da  geçirdiğimiz  bir  haftanın sonunda , ülkede güvenlik  sorunu  olmadığına karar  verdik.  Sanırım  bu nedenle  rahat  davranıyorlar.
Dar  sokaklar, gotik ,  barok,  rönesans ve  klasik  mimariyi  yansıtan  yapılarıyla, geçmişi , tarihi, eskinin  ince zarafetini hissettiriyor.Tarih  çok iyi  korunmuş, her yer tertemiz ,düzgün ve  yemyeşil. Başkent Vilnius  UNESCO dünya  miras  listesinde.Litvanya 'nın toplam nüfusu 3.5 milyon. Vilnius'da  ise 500 bin civarında insan  yaşıyor.Para birimi  "Litas ".Litvanya henüz  Euro 'ya  geçmediği  için  diğer  Avrupa ülkelerine  göre oldukça ucuz .

St . Anne Kilisesi  Litvaya'nın  ve hatta  dünyanın  en  güzel gotik kilisesi. Efsaneye  göre  Napolyon bu  kiliseyi  öyle  muhteşem  bulmuşki avucunun içine  alıp Paris'e götürmek istemiş.

"Vilnia " Neris nehrinin küçük bir kolu. Bu küçük akarsu üzerinde bulunan bir köprü de karşımıza çıktı rengarenk kilitler. Sevgililer, evlenecek olanlar aşklarının sonsuza dek sürmesi için isimlerini  kilitlere yazıp köprüye asıyorlar.


Katolik  Katedrali ve  Katedral meydanı,  şehrin  en  büyük  meydanı  ve   merkezi , tüm sokaklar  buraya  açılıyor.Katedral 13. yy da Kral Mindaugas tarafından inşaa edilmiş.
Meydanda bulunan çan kulesi bir çok kişinin buluşma noktası. Vilnius 'un en hareketli noktası burası.
İnanışa göre Katedral meydanında bulunan bu taşın üzerinde üç kere dönüp bir dilek dilerseniz gerçekleşebilirmiş.
Katedrale , Gediminas kalesinden  bakış...
Neris  nehri  Vilnius   şehrini ikiye  bölüyor. Eski  şehir   nehrin  sol  yakasına  yayılmış.  Fotoğrafta da gördüğünüz  gibi  nehrin  sağ tarafında  modern , yüksek  binalar, alışveriş  merkezleri  var.  Sol  taraf ise  ortaçağdan  kalma  haliyle   korunmuş.
Vilnius'un   en ünlü  ve  en  çok turist  çeken  caddesi, " Pillies" . Cafeler  , restaurantlar  ve  alışveriş  mağazaları  burada. Göz  alıcı gotik  yapılar  dikkat çekiyor..

Pillies 'de  bir  cafe  önü... Cuma  ve Cumartesi  akşamları çok  kalabalık  ve  cadde  boyunca gençler sık sık gösteri  yapıyor.
Bir başka ünlü caddede , Gedimino caddesinde bulunan opera ve tiyatro binasının girişi.
Gedimino  caddesinde  ulaşımı sağlayan  troleybuss   görülüyor... 1993 yılında  Sovyetler  Birliğinden  ayrılan ve  bağımsız  bir  devlet  olan  Litvanya geçmişin  izlerini  tam anlamıyla  silememiş. Şehrin  dış mahallelerinde  bulunan sevimsiz  yapıların, ulaşım  araçlarının ,  yolların eskiliği  göze  çarpıyor.  Eğitim  ülkedeki  en  önemli  konu.
 Kadın  erkek  herkesin  şık ve güzel  olduğu , adım  başı  çiçekçi dükkanına rastlanılan , elinde  çiçekle  yürüyenlerin fazlaca  görüldüğü , 1 lita  karşılığı  aldığınız ürüne  sıradışı  bir  hediye  paketi  yaptırabileceğiniz, telaşın, kalabalığın , ve trafiğin olmadığı   bir  ülke  burası.
TRAKAI    ŞATOSU
Şanslıyız ki güneşli bir  günde  buradayız  ve  fotoğraflar   harika  çıktı. Bir  masal diyarından  alınıp  konulmuş  gibi duran  bu  şato ,Vilnius 'a    28  km uzaklıkta,  Belarus  sınırına  yakın   Trakai  şehrinde  bulunuyor.
Şato,  Galve gölünün ortasında bir adada inşa edilmiş , etrafı tamamen su ile çevrili ve tahta köprü ile şehre bağlantılı. Efsaneye göre 13. yüzyılda bir av partisinden dönen Dük Gediminas , gölün ortasındaki adayı görmüş ve buraya muhteşem  bir şato inşaa ettirmeye karar vermiş.  Şato  müze olarak  ziyerete  açık.
Trakai 'de evler...Burada  Ruslar,  Litvanyalılar, Polonyalılar , Tatarlar  ve 15  yy. da  bu  bölgeyi  koruma  amaçlı Kırımdan  getirilen  Musevi  Karay  Türkleri  birarada   yaşıyor.
LİTVANYA ' DA  NE YENİR -  GELENEKSEL  YEMEKLER
Otelimizin  önerisiyle , Pillies  sokağında  bulunan,  geleneksel yemekleriyle  ve   klasik dekorasyonuyla  bilinen " Forto  DVARAS" restorana  gittik. Geleneksel  Litvanya  mutfağı  oldukça  yağlı  ve  kalorili. En bilinen   yemek   " Cepelinas " içinde  et  veya  peynir  olan   ve  zepline   benzetilen   patates  toplarından oluşuyor. Pek  çok  yemekte  patates  var . Patates  ve peynirin  birleştiği  yemekleri  ben  çok   beğendim.
Patatesli  pankek   ve lor  peynirli  sarımsaklı  sos.
Çikolata  ve   bademden  oluşan  geleneksel tatlı.
  
Kayısılı , üzeri kremalı  cheesecake.  Tarifini alamadığım  için  hayıflandığım  muhteşem  lezzet.
Bu  böreğin  adı " Karıncaların Evi"  içi  peynirli ,  üzerine  haşhaş tohumu serpilmiş  ve yağda  kızartılmış.
Orjinal ismi " Skruzdelynas". Bizim  puf böreğini andırıyor ,  çok  lezzetli.

Bizim  Kıbın  diye  bildiğimiz kibinas (Tekili kibinai) , Litvanyalı  dostlarımızın  dediğine  göre  Ermeni  mutfağından.Ama  pek  çok  kaynağa  göre  Litvanya  mutfağına  Karay  Türkleri  vasıtasıyla  geçmiş. İçi  genelde etli  hazırlanmakla  birlikte ,  burada  bize ikram  edilen  peynirliydi  ve  enfesti. Tarifini  bizim için  yapan arkadaştan  aldım  en kısa zamanda " zeytinağacında " olacak...

Sebzeli  omlet  veya sade  omlet  kahvaltı için  sunulan   alternatifler...

İçi  peynirli   patates  topları.
Çavdarlı ekmek ya da kara ekmeğin pek çok çeşidi popüler ve farklı versiyonlarını marketlerde bulmak mümkün. Orjinal ismi, "Bociu" olan ekşi çavdar ekmeği çorbayla ve sandviç ekmeği olarak tüketiliyor.
Kek  ağacı,marketlerde değişik  boylarda  çokça satılıyor, heryerde  bulmak  mümkün,  sivri   uçları  koparılarak  yeniyor,  bisküvi  sertliğinde  ve  çok tatlı değil.
Markette  ekmek  reyonu. Litvanyalıların zeytin  ve zeytinyağı  tüketiminin,  markettlerdeki  ürün  çeşitliliğine bakarak   ,  bir  kuzey  ülkesinden  beklenmeyecek  kadar  fazla olduğunu  söylemek  yanlış  olmaz..

Dziugas , Litvanyanın geleneksel peynirinin adı.Bu peynir 12, 18, 36 veya 48 ay sabırla bekletilip olgunlaştırılıyor.
Rengi ve kokusu ile tamamen orjinal , sert , pürtüklü ve bekletildiği süreye göre kavuniçine dönen rengiyle , Litvanya 'nın gururla sunduğu  geleneksel  peyniri.


LİTVANYA 'DA ALIŞVERİŞ

Tasarım  seramik  eşyaların satıldığı  mağaza  Pillies' de. Litvanya'nın  hand made  seramik  markası  "Interios " un Paris , Vilnius  ve Kaunas  da  şubeleri  bulunuyor.
Bardaklar  yine  aynı  mağazadan tasarım  ve  oldukça  kullanışlı.


Katedral meydanına yakın bir yerde  rastladığımız   bu seyyar  ahşap işleri  standında , daha  önce  görmediğimiz  güzellikte , tasarım ahşap  ürünleri  sergileniyor. Usta  Adomas Kausinis , hiçbirşey  satın almadığımız için  üzüldü  sanırım.

Yine  Pillies  sokağında  rastladığımız  " Linen  " mağazası,  kumaş  , örtü,    geleneksel  çizgiler taşıyan kıyafetler  satıyor.
El işlemeli  runner  ve yastıklar  gerçekten dikkat çekiciydi.
Amber (Kehribar) , Litvanya ile  bütünleşmiş  bu parlak  ve değerli  taş , heryerde  var.  Öğrendiğim  bir  gerçek  beni oldukça  şaşırttı . Litvanya 'da  sadece   yaşlı   kadınlar  amber  takıyormuş.  Gençler  ve  kendini  yaşlı hissetmeyenler  amberden  uzak  duruyormuş.

VILKAVISKIS
Vilkaviskis , başkent  Vilnius 'a  170 km uzaklıkta 14 bin kişinin   yaşadığı bir  şehir.  Burada  da   sevimsiz  apartmanlar  yok değil ama insanların oturduğu evler  genelde  bahçeli. Yukarıdaki  fotoğraf  100 yıllık  bir eve  ait.
Bir evin bahçesinde gördüğüm ahşap baykuşlar. Baykuş , Litvanya 'da erdemin simgesiymiş.

Şehir  kilisesi.
Şehir  kütüphanesi.
Çarşamba  günü  kurulan  yerel  pazar. Teyzeler  çiçek  soğanı  ve  fide  satıyorlar.
Nergisler . Nisan ayında bahçeler  ve çiçekçiler  nergislerle  dolu. Sarımsak  turşuları  ve saf  bal.

Litvanya'nın  amblemi.
Vilkaviskio Krasto Muziejus
Asil  Gavronskiene   ailesine  ait   olan ev  şu an  müze  . Yerel kıyafetler sergileniyor.

Mobilyalar 19.  yy. da  Chichago dan  getirtilmiş.




Müzede yerel ekmeklerin  ve tereyağının   tanıtımı.
Ve  gezimizin  sonu...Vilnius havaalanından geri dönüş. Hoşçakal  Litvanya !

9 yorum:

  1. Merhaba, Litvanyalı bir arkadaşım kendi adetlerinden bahsetmişti ve "İyi ki Türkiye'de böyle bir adet yok" demişti. Şöyle:

    Adete göre Litvanya'da evlenecek delikanlı gelin hanımı şehrin en uzun köprüsünden kucağında geçirmek zorunda, yoksa kız mız yok.

    YanıtlaSil
  2. ne guzel resimler.tesekkurler paylasim icin

    YanıtlaSil
  3. Yazınız, fotoğraflarınız için çok teşekkürler. Zevkle okudum. Sanki ben de gezdim.

    YanıtlaSil
  4. Aslı Hanım merhaba,
    Öncelikle teşekkürler anlatımınız,fotoğraflarınız için.
    Öğrenmek istediğim siz bir tur şirketiyle mi gittiniz yoksa kendi imkanlarınızla mı?

    YanıtlaSil
  5. Arkadaşlar çok teşekkür ederim yorumlarınıza,
    Yunkabu, bende gezdim dedin beni çok mutlu ettin. Gezi yazısı yazmak zor. Ben diğer gezginlerin yazılarından çok faydalandığım için kendim de hem unutmamak hem de yararlı olmak için yazıyorum.
    Rüya, turla gitmedik. Genelde o bölge için turlar birkaç ülkeyi birden kapsıyor. Ben de kısa zamnda çok yer gezmeyi sevmiyorum. Uçak bileti ve Vilnius oteli kendim ayarladım. Otel "booking.com" dan ve çok memnun kaldım.Uçağı ucuz almaya çalıştım o yüzden biraz aktarmalı oldu.Vilnius 'da kendimiz gezdik. Vilkaviskis şehrinde bir okulu ziyaret ettik.Oradaki arkadaşta bizim için program yaptı. Turla gidilmesi gereken bir yer değil , rahatlıkla özgürce gezebilirsiniz. Tavsiye de ediyorum. Hiçbir sorunla karşılaşmadık ve çok olumlu duygularla ayrıldık. İnsanları çok sevdik.

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar , çok tatlı bir yazı olmuş. Ben de gezmeyi çok seven biriyim. Böyle küçük ve sevimli ülkeleri görmeyi çok istiyorum.Şimdiye dek Almanya,Belçika ve Hollanda'yı gezme şansı yakaladım ve tam bir Avrupa aşığıyım denebilir. Litvanya'da listeme eklendi sayenizde. Sanırım yaşanılası bir yer. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba, Litvanyalı olarak size teşekkür ediyorum, çok güzel anlatınız memleketimi, resimlere bakıp sanki gitmiş oldum, yemekleri yemiş oldum. Haklısınız Kibin bize Karayı Türklerle geldi. Çiğ börek ( čeburekas) bizim mutfağımıza yer almış, nasyonal yemek olmuş, yani Eskişehir yerinde çiğ böreği Litvanyada yiyin :) Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  8. İyi günler , çok güzel anlatmışsınız, Mayıs ayında gitmeyi düşünmeye başladım sayenizde.

    YanıtlaSil
  9. Küçük bir düzeltme :)
    Katedral meydanında bulunan bu taşın üzerinde 3 değil 8 kez dönülmesi gerekiyor ve kare taşın içinden çıkmamanız gerekiyor inanışa göre. Ancak 8.tura gelene kadar bir yalpalama yaşamanız aşikar. Uzun bir süredir Litvanya'da yaşıyorum ve euro kullanımına başlandığından beri ekonomi çok iç açıcı değil açıkçası.

    YanıtlaSil