Çarşamba, Ağustos 28, 2013

Yalancı İskender/ Refika Birgül ' den Pratik Bir Tarif / Evde İskender Nasıl Yapılır?


 
Tarif Refika Birgül'ün Refika'nın Mutfağından kitabından ... Refika Birgül 'ü özgün yemek tarifleri ve yazılarıyla çok samimi buluyorum. Bu tarifi de İskender yemeyi  çok seven Ayşe için yaptım . Tarif  kıyma  kavurmasıyla hazırlanıyor. Dolabımda her zaman kavrulmuş hazır kıyma bulunur. Kıyma kavurma  süreci  uzun olduğu  için  , önceden  bol miktarda  hazırlayıp , küçük  parçalar  halinde  dondurucuya  koyuyorum. Yemek  ve börekler için çıkarıp kullanıyorum .
 Eğer kıyma hazırsa bu yemek  10 dakikada servis edilebilir.
Tarifin   lezzeti kıyma kavurmasıyla  birlikte  taze domatesle yapılmış  baharatla tatlandırılmış  sosda  gizli...
 
Kendini  İskender  Sanan Kıyma:
Refika Birgül 'e  göre  lezzetli  kıyma   kavurmanın yolu:
1-Az  yağlı kıymayı  tereyağı ile  birlikte  tencereye  alıp , başında  durarak , topaklanmasın diye kaşıkla çevire çevire , suyunu  çekene  kadar  orta  ateşte pişirin. Biraz yorucu  bir  süreç , ama lezzeti  yakalamak için  önemli.
2- Kıyma  suyunu  çekmeye   başladığında ,   ince  kıyılmış soğanı  ekleyin  ve  tencerenizin kapağını  kapatıp , kısık ateşte  pişmeye  bırakın. Ben 500 gr. kıyma  için 2  adet  orta  boy  soğan  kullanıyorum.
3- Yaklaşık  35-40  dakikada kıymanız  tamamen suyunu   çekecek  , karıştırarak her tarafının  kavrulmasını  sağlayın. Tuzunu , karabiberini  ve  ince kıyılmış  maydanozunu   ekleyin.

YALANCI İSKENDER TARİFİ
Malzemeler:
Tarif 4 kişilik
Kıyması için :
-500 gr kıyma
-2 adet soğan
-1  çorba kaşığı tereyağı
-maydanoz
-tuz , karabiber
Yoğurdu İçin:
-500 gr yoğur
-Sarımsak
Sosu için:
- 2,5 su bardağı taze domates püresi
-1 çorba kaşığı biber salçası
-1 çorba kaşığı domates salçası
-2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 2 çorba kaşığı tereyağı
-Karabiber
-4  diş sarımsak
-Kimyon
-Nane
-Kekik
Tabağın altına sermek için 1 adet pide
Yapılışı:
Pideyi küçük kareler  halinde  keserek  kızarması için fırına  koyun.

Diğer  tarafta  sosu  hazırlayın. Tereyağını domates  ve  biber  salçalarıyla  birlikte tencereye  koyun , ince  doğranmış  sarımsakları  ve tuzu  ekleyin  birkaç  kez   çevirin. Domates  püresini   koyup  kaynamaya   bırakın.
Kızarmış pideleri tabaklara  bölüştürün.  Üzerine  sıcak domates  sosun  yarısını   gezdirin. Tüm pideler  sosa   bulansın.
Tencerede  kalan sosunuza ,  karabiber, nane, kekik,  kimyon  ekleyin. Kavurduğunuz  kıymayı  sıcak sıcak  pidelerin üzerine  gezdirin. Baharatlı sosu  ekleyin.

Sıra  sarımsaklı  yoğurtta ... İskenderi  maydanozla  süsleyin. Afiyet  olsun...

8 yorum:

  1. canım ellerine sağlık...tarıfını aldım..deneyecegım ıns...sızın tarıflerınızı oncedende denemıslıgım var..yaptıklarımın hepsıde güzel oldu...sayfama sızı ekledim artık burdan takıp edebılcem...sevgılerımı bırakıyorum....

    YanıtlaSil
  2. Bana ve ogluma iskender olsun varsin yalanci olsun:))
    Eline saglik harika gozukuyor..

    YanıtlaSil
  3. Oooof fena ! Hemen denemek lazım :)

    YanıtlaSil
  4. kıyma için ne kadar terayapı kullanmamış gerekiyo ?

    YanıtlaSil
  5. Merhaba, Ben kıyma için biraz az tereyağı kullanıyorum . Yarım kilo kıyma için 1 çorba kaşığı dolusu tereyağı kullanabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  6. Teşekkürler denedim, çok beğendik. Elinize sağlık:)

    YanıtlaSil