Salı, Ocak 17, 2006

Ayva -Ye

Ayva - Ye günleri için kışın bizim evde sık sık yapılan , özellikle misafir için soframızın vazgeçilmezi ayva kompostosu tarifi vermek istedim. Bu tarifin en önemli özelliği kullandığınız ayvaların tüm çekirdeklerini de komposto suyuna katarak kaynatmanız. Böylece ayva dilimlerinin rengi hoş değişik bir tona bürünüyor.

Ayva Kompostosu

Malzemeler
  • 3 adet iri ayva
  • 10 su bardağı su
  • 2,5 bardak toz şeker
Yapılışı
  • Ayvaların dış kabuğunu soyup dilimler halinde doğrayın. Kararmamamı için suda bekletebilirsiniz.
  • Ayva çekirdeklerini sakın atmayın .
  • Suyu , şekeri derince bir tencereye alın , su kaynayınca ayva dilimlerini ve çekirdekleri ilave edin. Ayvalar yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin.
  • Soğuduktan sonra kaselere koyarak servis yapın.

8 yorum:

  1. Aslı,seni tebrik ederim.Kaç tane blogun var şimdi öğrendim ,hepsini gezdim ,kolyelere bayıldım.Ayva kompostosu unuttuğumuz lezzetlerden.Eskiden annem soframızda eksik etmezdi ,bense hiç yapmadım nedense yıllardır.Yarın,hem reçelini hemde senin tarifinle kompostosunu yapmak istiyorum.Ellerine sağlık. 

    İPEKKUSCU

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler İpek kolyeleri beğenmen benim için önemli gerçekten.Ben de senin üretkenliğine , samimiyetine hayranım.İstanbul ' a gittiğimde ilk uğrayacağım yerlerden biri Evihan. Ayva kompostosu için de kolay gelsin diyorum.Sevgilerimle... 

    aslı altan altundal

    YanıtlaSil
  3. asli selam,
    ankara dogdum ve cocuklugumun bir kismi orda gecti.simdi senin de ankarali oldugunu ogrenince, bir de uzerine annemin de yaptigi ayva kompostosu aklima gelince hem karnim acikti hem de icim burkuldu bir an.
    cok guzel gorunuyor yemeklerin, ellerine saglik yazdigin, pisirdigin icin! ankara sokaklarinda yururken bir de benim icin bakin ortaliga!
    sevgiler - 

    mason

    YanıtlaSil
  4. Asli'cigim,
    Ayva kompostosuna bayilirim. Tatlisi ve kompostosu vazgecilmezlerimden. Ancak burada cok lezzetli ve sulu ayva bulamadim. Gecen gun aldim biraz ve tatli yaptim, ama tadi hic iyi degildi. Halbuki cok guzel tatli yapardim ama meyva lezzetsiz olunca.. Senin komposto simdi burada olsa da icsem diyorum..
    Afiyet seker olsun.. 

    Hanife

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Aslı,
    Ayva komposyosunu çok severim, çok güzel yapmış ve fotoğraflamışsın, ellerine sağlık. Ben bazen elma ve kuruüzümle karışık yapıyorum. Öyle de hoş oluyor.

    Bizim kızların hallerini yazdım cevap olarak, okuyabildinmi bilmiyorum. Ya seninkiler nasıl, iyi anlaşıyorlar mı? Yoksa bizimkiler gibi arada kıyamet kopuyormu evde? Hayatında 20 rastgelede seni ebeledim, umarım yazmaya vaktin olur.
    İşlerinde kolaylıklar dilerim. 

    Şaziye

    YanıtlaSil
  6. Mason bugün Ankara da gezdim . Yoğun kar yağışı altında , iyi geldi.hava gerçekten güzeldi , kar ve güneş birarada...
    Hanife'ciğim ah keşke tadını da gönderebilsem sanal yoldan diyorum...
    Şaziye bizde de aynı durum bazan çok iyiler bazan , anlaşamamazlık had safhada, böyle böyle gidiyor ama genel olarak iki kız kardeş olmak iyi bir durum , paylaşımları çok fazla.Uzun süre anlaşarak oyun oynayabiliyorlar, belki yaş arası az olduğu içindir...
     

    aslı altan altundal

    YanıtlaSil
  7. Tariflerinizi takip ediyorum.Özellikle benim gibi sağlığa dikkat etmeniz ilgimi çekti.Besinlerin sağlıklı olması için yeni tarifler oluşturmanız çok hoş.Evde ekmek yaparken ekmek makinası kullanıyor musunuz?Varsa markasını merak ediyorum.Sevgiler.. 

    zehra

    YanıtlaSil
  8. Zehra teşekkür ederim, Sinbo marka ekmek makinam var ama kullanmıyorum, nedense fırında pişirmek bana daha iyi geliyor, sevgilerimle... 

    aslı altan altundal

    YanıtlaSil