Perşembe, Mart 23, 2006

Dünya Su Günü

22 Mart yani dün, " Dünya Su Günü" kutlandı. Su gibi hayati bir konuyu bir günde hatırlayıp konuşmak ve sonra unutmak elbette anlamlı değil. Gerçi medya " kim kiminle nerede " haberleri dururken böyle bir günün varlığından bile bahsetmedi. Bir kısım insanların 'yaşamaları için yeterli suya muhtaç olmamaları ' ve 'gelecekte su sıkıntısı çekmek ' gibi konulara takıntılı olduğum için " suya " dikkat çekmek istedim . Karşı karşıya bulunduğumuz bazı gerçekler:
  • Su insanın yaşaması için gereken en temel maddedir. Oksijensiz birkaç saniye , susuz birkaç gün yaşayabilirsiniz.
  • Dünyada 2.5 milyar insan yetersiz ve kalitesiz su kaynakları sebebiyle sağlıksız yaşamaktadır.Bu sayı dünya nüfüsunun % 40 'ına denk gelmektedir.
  • Yeryüzündeki suyun % 97 'si tuzludur.
  • Son 10 yılda tatlı su talebi 10 kat artmıştır. Bu oran dünya nüfus artışı oranından 2 kat fazladır.
  • Türkiye bugün için su ihtiyaçlarını karşılayabilen fakat gelecekte nüfus artışı, çevre kirlenmesi, kuraklıklar gibi sebepler nedeniyle gittikçe su fakiri olabilecek bir ülkedir.
  • Ülkemizde yıllık tüketilebilecek yerüstü ve yer altı su miktarımız 110 milyar m3, yıllık kişi başına düşen su miktarı ise 1692 m3 tür.
  • Buna karşılık kullanılabilir su miktarımızın ancak %36 sını değerlendirebilmekteyiz. Geriye kalan %64 lük miktar akıp gitmektedir.Bu kayıp miktarın ekonomiye kazandırılması kaçınılmazdır.
Su tüketiminde kişisel ve aile olarak önlem almada biz bayanlara daha çok görev düşüyor. Bulaşık ve temizlik işiyle birinci derecede ilgilenen bizleriz.Lütfen çocuklarımıza suyun değerini ve önemini anlatalım .

11 yorum:

  1. Aslı, gerçektende ne kadar hayati bir konu su, dikkatimizi çektiğin için sağol. Ben de hep korkarım susuz kalmaktan. Elektrikler kesilince katlanabilirim ama sular kesilince elim ayağım durur, hiçbir iş yapamam.
    Geçtiğimiz aylarda, şu anda boşa akan fakat 20-30 yıl sonra, ihtiyaç hasıl olduğunda hayati önem kazanacak olan su kaynaklarının doğal yollarla -yeraltı suları olarak- depolanması ile ilgili projeler olduğunu okumuştum bir yerde. Hatta gelecekte -şimdi petrol yüzünden çıkan savaşlar gibi- su sebebiyle savaşlar olabileceğinin dile getirildiği düşünülürse konunun ciddiyeti daha da anlaşılabilir. 

    Şaziye

    YanıtlaSil
  2. evlerde suyun israf edilmemesi icin dikkat edenler cok az 

    Cagla, Canada

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Aslıcığım,
    SU konusuna değindiğin için seni kutluyorum. Bu konuda hepimizin çok duyarlı olması gerekiyor.
    Aslıcığım ilk torun olmanın verdiği ayrıcalık seni şımartmadı. Aldığın iyi eğitim ve aile terbiyesi seni bugünlere getirdi. Benim için çok farklısın. Eşinle birlikte aynı eğitim ve terbiyeyi Ayşe ve Zeynep'e de veriyorsunuz. İnşallah onlar da sizler gibi olur. Tabi bu arada anneanne ve dedenin bu konudaki emeklerini de unutmamak lazım. Herşey gönlünüzce olsun. Altundal ailesine sevgiler:)) Öpüyoruz.....
     

    Ülkü Hala

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Aslı; söylemlerinize kesinlikle katılıyorum!
    Şahsım adına özellikle bu konuya azami ihtimam gösteriyorum...
    Bir damla suyun israfına tahammülüm yok!
    Senin de değindiğin gibi çocuklarımızı bu konu da bilinçli yetiştirmeliyiz ki gelecek te su sıkıntısı çekmeyelim...
    Ayrıca böyle bir konuya değindiğin için tebrik ediyorum...
    Sevgi ve saygılarımla... 

    ev perisi

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar ben Şerife.Yemek ve pasta bloglarını sürekli takip edenlerdenim.Kendim Jeoloji mühendisiyim.Yani suyla 1.dereceden alakalı bir kişi(bulunma aşamasından çıkarımına ve kullanımına kadar).Dünya Su Günü'ne gösterdiğiniz hassasiyetten dolayı sizi kutlarım.Görüşlerinize aynen katılıyorum.İyi günler. 

    ŞERİFE

    YanıtlaSil
  6. çok susadığımız bir anda kana kana içtiğimiz su, her şeyden kıymetlidir o an için.. bir daha susayana dek.. 

    ebruli

    YanıtlaSil
  7. Cok önemli bir konu su Asli. Üzerinde fazla düsünüldügümde sanki cok susamis ve susuz kalmis hissedebiliyorum kendimi.
    Bir pirinc tanesinin 500l su ihtiyaci oldugunu duymustum. Sok olmustum. Dünyadaki nüfüs, gida, ona ulasilirkenki doga dengelerini cok iyi bilmek gerekiyor herhangi birsey de kararlar almak veya hareket etmek icin. Bu konulardaki bilincin gelismesi gerekiyor. Su konusundaki duyarliligimizi da gelistirmemiz gerekiyor. Bunlari ilk önce kendime söylüyorum;) Su konusunda sadece bulasik, tmizlik degil banyo aliskanliklarinin da cok büyük payi oldugunu düsünüp hatirlatmak isterim.
    Tesekkürler Asli,
    sevgiler 

    Dilek

    YanıtlaSil
  8. Konuya duyarlılık gösterip yorum yazdığınız için teşekkür ederim arkadaşlar... 

    aslı altan altundal

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Aslı
    "Su" konusu üzerinde düşünmemize olanak verdiğin için teşekkürler.
    Su dünyanın en önemli sorunlarından birisi şu anda. Dünya Bankası elli yıl sonra Türkiye'nin de su sorunu olacağını ve Suriye ile aralarında bu yüzden savaş çıkabileceğini öngörüyor.
    Bu konuda kendimizi daha iyi bilgilendirmeliyiz. Sadece evlerde tasarruflu davranmak yeterli değil. Su kıtlığının en büyük sorumluları sanayi kuruluşları. Gereğinden fazla su kullanmakla kalmıyorlar, temiz suları da kirletiyorlar. Bir alüminyum kutu için ( konserve ya da içeçek kutuları)19 lt.suya ihtiyaç duyuluyor. Gazoz içeceğiz diye susuz ülkelerdeki insanların sularından çalıyoruz. Bu sadece basit bir örnek. Evimizle sınırlı kalmamalı, dünya da olan biteni izlemeliyiz. Bunu yaptığımızda bizi şaşırtan pek çok şeyle karşılaşıyoruz.
    Ayrıca sitedeki tarifler içinde teşekkürler. İlgiyle izliyorum. ŞENİZ 

    Şeniz

    YanıtlaSil
  10. Şeniz beni en çok rahatsız eden , dünyanın bir yerinde kıtlık ve kuraklıktan insanlar ölürken , diğer taraf keyfi için neler neler yapmakta. Bu adaletsiz durum daha ne kadar sürer bilmem.Suyun evlerde tüketimi mevcut suyun %10 'nuna karşılık geliyor, en fazla tüketim tarımda tabii dediğin gibi sanayide kullanımın tüketim dışında zararıda var, bilinçlenmek zorundayız. Çoğu insan ülkemizin su zengini olduğunu düşünüyor.Ama gerçek böyle değil maalesef,şu an kendi kendine yeten ve gelecekte ise su fakiri durumunda olabilecek bir ülkeyiz ve bu felaket tellallığı değil.Yorumun ve verdiğin bilgiler için teşekkür ederim.  

    aslı altan altundal

    YanıtlaSil