Pazartesi, Mart 20, 2006

Peynirli Tatlar 1

Peynir, ekmeği de zeytini de pek sever ,yemek kültürümüzün ayrılmaz bir parçasıdır. Sızma zeytinyağını, maydanozu, beyaz peyniri, kekik ve çavdar ekmeğini aynı cümlede kullanmak bile insanın ağzını sulandırmaya yeter. Benim için peynir yalnız kahvaltının değil tüm öğünlerin vazgeçilmezidir. Bu nedenle peynirli tariflerimi paylaşmak istedim sizlerle.

Tepsi (Pirov) Mantısı
İlk tarifim anneme ait ve birlikte yapıp ortaya koyduğumuz bir yemek :Tepsi mantısı.
Kayseri 'nin özgün mantı tariflerinden biri. Özelliği içine et yerine soğanlı peynir harcın konması.Çok lezzetli olduğunu söylememe gerek yok sanırım:)
Malzemeler
Hamuru için:
  • 4 su bardağı un
  • 2 yumurta
  • 1.5 bardak kadar ılık su
  • tuz
Harcı için:
  • 1 baş orta boy soğan
  • 400gr. kadar beyaz peynir
  • kırmızı biber ve karabiber

Yapılışı
  • Unun kaba dökülüp ortası açılır,yumurtalar katılır. Azar azar su ilavesiyle hamur haine getirilip yoğurulur. Sert bir hamur yapılır.
  • Hamur kıvama gelince üstü kapatılıp yarım saat dinlendirilir. Dinlenen hamur 3 eşit parçaya (beze) bölünür.
  • Her bir beze unlanarak yuvarlak açılır.Önce dikdörtgen şeritler kesilerek bu şeritler üst üste konup 5 cm 'lik karelere kesilir.Karelerin ortasına peynirli harç konarak üçgen şeklinde kaptılır.

  • Tepsi yağlanarak mantılar uç kısmı diğerinin altında kalacak şekilde sık sık dizilip fırında kurutulur.
  • Daha sonra yağ ,domates püresi ve su ile hazırlanan sosun içinde pişirilir.Üzerine sumak serpebilirsiniz.

Habiycın
Çerkez kültürüne ait bir börek tarifi. Yalnız bu böreği yaparken kullanacağınız peynir Kayseri Pınarbaşı'nda yapılmış olmalı . Suzanne Swan Pınarbaşı Çerkez peynirinin Türkiye 'nin marka peynirlerinden biri olduğunu söylüyor.Pınarbaşı Çerkez peyniri, inek sütünden yapılır , tereyağı rengindedir, olgunlaşması 1 yıl sürebilir.
Genelde emek isteyen Çerkez yemekleri arasında, az bulunan pratik tariflerden biri habiycin böreği...
Malzemeler
  • 1 kg. un
  • yarım kibrit kutusu yaş maya
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 2 yumurta
  • yeteri kadar tuz
  • aldığı kadar un
  • 1 kg kadar çerkez peyniri
Yapılışı
  • Mayayı su ile yumuşatıp köpük köpük olana kadar bekledikten sonra, zeytinyağı, yumurta ve tuz ekleyip aldığı kadar su ile hamur yumuşak yoğurulur. Mayalanmaya bırakılır.
  • Kabaran hamur iki parçaya ayrılır.Kalınca açılır. Yağlanmış fırın tepsisine bir katı yayılır arasına çerkez peyniri rendelenerek serpilir. Üzerine diğer hamur açılarak konur, her iki kat hamurun kenarları birlikte kıvrılarak kapatılır, ardından önceden ısıtılmış 200 derecede pişirilir.
Tarif: Nimet Geldi Ekine, Artun Ünsal

Beyaz Peynirli Fırında Makarna
Ben genelde sadece kaşar peynirli fırında makarna pişiriyordum. Geçenlerde beyaz peynir, maydanoz ve zeytinyağı kullanarak yaptım çok hafif oldu. Zamanım kalmadı tarifini daha sonra yazayım .

10 yorum:

  1. Asli'cigim,
    Senin ve annenin ellerine saglik. Harika tarifler bunlar. En cok peynirli mantiyi begendim, ne hos gozuktu gozume. Denemek gerek:) 

    hanife

    YanıtlaSil
  2. tepsi mantısı harika görünüyor...sormak istediğim mantıları fırında kuruttuktan sonra domatesli sosu fırıın tepsisinin içine döküp tekrar mı fırınlıyoruz...
    cevabınız için simdiden tesekkürler... 

    serbet

    YanıtlaSil
  3. Aslı, annenin ve senin ellerinize sağlık, hepsi çok güzel görünüyor. Çerkez mantılarını çok severim zaten, özellikle patateslisini. Peynirlisini bilmiyordum, senin sayende öğrenmiş olduk, teşekkürler. Benim de burada Kayseri Pınarbaşı'ndan çerkez arkadaşlarım var, Pınarbaşı'nda yapılmış (hem de evde yapılmış) çerkez peynirini onlar vesilesiyle yeme imkanımız oluyor:)

    ( Bu arada merak ettik, memleket pınarbaşı ya da uzunyayla mı? )
     

    Şaziye

    YanıtlaSil
  4. Aslı merhaba, öncelikle ellerinize sağlık. Benim annem de bana patatesli mantı yapardı, çok kıymayı sevmediğim için. Peynirliyi de çok merak ettim doğrusu. Nefis gözüküyor hepsi.Sevgiler 

    behiye

    YanıtlaSil
  5. Peynirli tatlar...
    Her biri birinden lezzetli gözüküyor ellerinize sağlık...
    Saray menüsüne de bayıldım lakin; yapıma hangisinden başlıyacağımın kararını veremiyorum?
    Hadi bana kolay gelsin...
    sevgiler... 

    ev perisi

    YanıtlaSil
  6. Hanife  peynirli mantıyı seninde seveceğini sanıyorum . Kolay gelsin.
    Serbet mantıları fınladıktan sonra kaynamakta olan domatesli sosun içine atıyoruz ve tıpkı mantı gibi pişiriyoruz. Fırınlamanın daha lezzetli olmasına katkısı var.
    Şaziye eşim Pınarbaşı'lı ve Çerkez bende bu peyniri ordan biliyorum .Çerkez yemeklerinde genelde patates ve et var. Bu böreğin yapımı zor değil ama özelliği Pınarbaşı'nın Çerkez peynirinden yapılması.
    Behiye kıyma sevmiyorsan bu tarif senin için iyi bir alternatif ,benimde kıymalı mantıyla aram yok peynirli her zaman tercihimdir.
    Şükran ben sana luhum pilavından başlamanı tavsiye ederim. :) Görüşmek üzere. Sevgilerimle... 

    aslı altan altundal

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Asli, Manti hakkinda benim de bir sorum var. Kurutmak icin hangi sicaklikta ve ne kadar firinlaniyor? Ben bir kere yapmistim onu ama cok kuru olmustu.

     

    Mine

    YanıtlaSil
  8. Mine mantıyı pişirecek kadar yüksek ısı değil , 100 dece yeterli, küçük mantıları da derin dondurucuda saklamadan önce bu şekilde fırınlayıp torbalara doldurup dolaba koyuyorum. Fırınlanan mantıları direk kaynayan suyun içine atıp haşlayabilirsin.Sonra sosunu servis yaparken üzerine gezdirebilirsin.Elini değdiğinde kuru hissettiğinde olmuş demektir. 

    aslı altan altundal

    YanıtlaSil
  9. Asli, Cevabin icin cok tesekkur ederim. :) 

    Mine

    YanıtlaSil
  10. sevgili asli ben manti isinde cok acemiyim.ilk denememde senin tepsi mantisini yapmaya karar verdim.ama hamuru aynen yogurdum fakatonce bir bardak suyu doktum sonra yarim bardaktan biraz ayirdim.fakat hamurum doldukca sulu yumusak bir hamur oldu.bende un ilave ederekkoyulmasini sagladim,acaba tam olarak su miktari nedir,bir bucuk bardak suyu tam olarak kullanmadigim halde hamur cok yumusak oldu.
    birde domatesli sosun icine ne kadar su koyacagiz.onu anliyamadim.sos gibi koyumu olacak yoksa epey sulu mu olacak sosun icinden suzdurerekmi cikaracagiz .benim basim sularla dertte baksana.acemi olunca ,lutfen bana yardimci olurmusun 

    nesrin

    YanıtlaSil