Pazar, Nisan 23, 2006

Bahçeden Merhaba

Bu yıl bahçe, Mart ayının ortasına kadar karla kaplıydı. Sonrasında bahçeden bahsedebilmek için nergislerin açmasını bekledim. Nergisler, boy atıp tomurcuk çıkarmalarına rağmen çiçek açmak için Nisan yağmurlarını bekledi.Doğrusu bu kadar bekledikten sonra altın renkli ve beyaz kocaman nergis çiçeklerini seyretmek insanı gerçekten mutlu ediyor.

Şimdi olduğu gibi, çok eskilerde, mesela Kleopatra zamanında da bu çiçekler çok popülermiş. Kleopatra , parlak altın sarısı- turuncu nergislerin yanında , uçuk renkli çiçeklere bakmazmış hiç.Nergis çiçeğinin mitolojide de yeri var.
Nergis , bakımı son derece kolay ve soğanları kendi kendine çoğalan bir bitki. İlk ektiğim soğanları Karadeniz'den getirmiştim. Bütün yaz ve kış toprağın altında uyuyup, baharda kocaman parlak çiçekleriyle "merhaba " diyen altın sarısı nergisler hiç gitmesin istiyorum aslında.

Bahçenin diğer renkli çiçeği kırmızı orman gülü, sümbüllerde açmak üzere.Beni en çok endişelendiren geçen haftaya kadar kuru bir sopa gibi duran Erguvan Ağacıydı. Sonbaharda dikilmişti ve kışın çok sert geçmesi sebebiyle kuruyabileceğini düşünmüştük. Neyseki üzerindeki minicik çiçek tomurcuğu hepimizi rahatlattı :)

Sebze Bahçesinde Durum
Sonbahar'da ektiğim ıspanak ve az miktarda havuç tohumları güneşi görünce topraktan çıkardılar başlarını.Ve beni şaşırtan durum, geçen İlkbahar'da ekilen marul, maydanoz , nane, yeşil soğan kendiliğinden büyüdü, yeniden ekmeye gerek kalmadı. Hava ısınınca sebze bahçesinin toprağını belleyerek havalandırdım. Geçen sene gübrelendiğinden yeni gübre eklemesi yapılmadı.Yabancı otlardan temizlemek için büyük gayret sarfettim ki yağmurla birlikte , yabani otlar, göz açıp kapayıncaya kadar ekim yapılacak alanda tekrar büyüyor.Patates ekimi için15 adet çillenmiş patates ile işe koyulduk. Ayşe ve Zeynep 'de bana yardım etmek üzere çapa ve kürekle toprağı kazmaya başladılar. Yaklaşık 15-20 cm'lik çukura bütün bir patatesi, çilli kısmı yukarı gelecek şekilde gömdük. 1 adet patatesten yaklaşık 1 kilo ürün alınıyormuş. 15 adet patatesi geniş aralıklarla ektik. Beklenen mahsül 15 kilo civarında. Kızlar havuç ekmek için sabırsızlanıyordu. Ben toprakla uğraşırken , onlarda kazdıkları çukura tüm havuç tohumlarını ekmiş ve kapatmışlar:). Neyse ki tohumları alabildiğimiz kadar alıp düzgün bir şekilde toprağa karıştırdık. Ama ben bu kadar çok havuç ekmek istemiyordum. Bakalım sonuç ne olacak.Özellikle patatesler, çiçeğini çok merak ediyorum. Heyecan verici süreç başladı...

Bahçeden Sofraya
Bahçede kendiliğinden büyüyen fotoğraftaki gibi 4-5 ebegümeci topluluğu var.Öbek öbek görüntüleri çok hoş , eflatun renkli çiçek açtıklarında da ayrı bir güzellik katıyorlar. Aslında koparmaya hiç kıyamıyordum ama yemek yapmak için heveslendim bir kere...

Havuçlu Lorlu Ebegümeci
Malzemeler
  • 1/2 kilo ebegümeci
  • 1-2 havuç
  • 1 adet küçük boy kuru soğan
  • 1-2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 /4 su bardağı bulgur
  • 1 çorba kaşığızeytinyağı
  • 1 su bardağı su
  • tuz karabiber
  • üzerine serpiştirmek için lor peyniri parçaları
  • süslemek için taze nane yaprakları
Yapılışı
  • Ebegümecini ayıklayıp yıkayın.
  • İnce doğradığınız soğanı zeytinyağı ile tencereye koyup , kısık ateşte , tencerenin ağzı kapalı olarak pişirin. Sarımsakları, salçayı ,dilim dilim doğradığınız havuçları ilave edin, kendi suyunda pişirin.Son olarak bulgurla birlikte ebegümecileri ekleyin, suyunu koyun, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.tuzunu , karabiberini ekleyin
  • Servis tabağına alıp üzerine lor peyniri serpiştirin, nane yaprakları ile süsleyin.

11 yorum:

  1. Selam!
    Bahçe görüntüleriniz içimizi açtı inananın...
    Ne kadar hoş bir manzara...
    Ekmiş olduğunuz ürünleri tatmak ayrı bir mutluluk olsa gerek...
    Ailece stres atılmış, havuç ve patates dikilmiş ellerinize sağlık ne diyeyim...
    Sevgi ve de muhabbetle... 

    ev perisi

    YanıtlaSil
  2. sanki benim bahçemmis gibi heyecanlandim asli'cigim. daha kimbilir ne güzel seyler alacaksiniz bahçeden! çok güzeller çoooook!
    tijen 

    Tijen

    YanıtlaSil
  3. Cok severim ebegumecini, eline saglik.  

    nezaket

    YanıtlaSil
  4. Ne güzel bir ebegümeci versiyonu bu böyle! Çok yaparız biz ebegümecini, daha doğrusu anneciğim pirinçli yemeğini yapar, havuçlu bulgurlu yememiştim hiç.. Renkler şahane, bahçe haberleri harika, içim açıldı inan ki! Sağolasın paylaştığın için Aslı, bahçeden yeni haberlerini de merakla bekliyorum:)  

    Sibel

    YanıtlaSil
  5. Heyecanla bir cirpida okudum. Benim bahcemmis gibi mutlu oldum. Sonrasi icin de bizi habersiz birakmazsin degil mi?:)
    Babaannem yapardi ebegumeci biz kucukken, o gunleri hatirladim simdi, ellerine saglik.
    Sevgiyle.  

    Defne

    YanıtlaSil
  6. Bahçeniz kış uykusundan uyanmış, ne güzel.. Baharın gelişini insanın kendi bahçesinde hissetmesi bambaşka bir şey. Her bitki yeni doğmuş bir bebek gibi gelişmeye, hayata tutumaya çalışıyor. Kupkuru dallar inanılmaz bir şekilde hayat buluyor.
    Bu arada, ebegümeci benim bahçemde de var. Şifalı özellikleri efsane gibi anlatılan bir bitki. Büyüklerimiz arada bir tabii otlardan yemek yapıp yemenin sağlığa çok faydalı olduğunu hep söylerlerdi. Ben bahçemdekilere kıyamıyorum, köylü pazarından satın alıp arada bir pişiriyorum. Sizin yaptığınız yemek nefis görünüyor. Lor peyniri hariç aşağı yukarı aynı tarifi yapıyorum. Fakat köklerin hiç olmazsa bir tanesini öylece bıraksanız.. O kadar nefis çiçekleniyorlar ki, değme süs bitkisine taş çıkarıyorlar.İngilizler Geranium dedikleri bu bitkinin harika versiyonlarını bahçelerine süs diye ekiyorlar. Şifasının farkındalar mı bilmem..
    Bahçeniz bereketli olsun, yeni haberleri bekliyoruz:)Sevgiler. 

    Humeyra

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Şükran , Tijen, Nezaket ,Sibel , Defne ve Hümeyra Hanım, güzel , destekleyici yorumlarınız için teşekkür ediyorum.Bahçe bereketli, biz de elimizden geldiği kadar geliştirmeye ve yeni şeyler öğrenmeye çabalıyoruz. Bahçeden topladıklarımızı sofrada görmeye alıştık bir kere .Ekilen tohumun çıkıp çıkmadığını kontrol etmek, çiçeklerin otların , ağaçların büyümelerini izlemek, en önemlisi toprakla uğraşıp yorulmak , bunlar hoş işler ve bir kere başlayan vazgeçemiyor.Ebegümecileri sanırım bizi sevdi, geçen sene yalnızca bir kök vardı bahçede ,bu sene 5 kök oldu.Yaprakları da iri iri yağışla birlikte daha da büyüyorlar. Artık elimle toladığım için mi yoksa çok taze olduklarından mı bu yemeğin tadı gerçekten nefisti... 

    asli altan altundal

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Aslı, büyükşehirde oturanlar için bir bahçeye sahip olabilmek ne büyük nimet değil mi? Fotoğrafları bile çok iç açıçı, kimbilir pencerenden bu güzellikleri seyretmek ne kadar zevklidir, paylaştığın için sağol. Sevgiler, selamlar. 

    Şaziye

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Aslı baharın gelişini kendi bahçenizde özene bezene emek vererek ektiğiniz/diktiğiniz ürünlerle birlikte karşılamak inanılmaz güzel bir duygu olsa gerek.İnsanın kendi elleriyle yetistirdigi bir bitkinin (sebze, meyve veya süs bitkisi olsun hiç farketmez) yetisme sürecini gözlemlemesi kadar güzel bir sey olamaz herhalde. Bahçenizle ilgili yeni gelismelerden bizleri haberdar ederseniz çok mutlu oluruz.


     

    erva

    YanıtlaSil
  10. Ne kadar şanslısınız böyle güzel bir bahçeyi lutfetmiş Allah size.Nergisler içimi açtı.En çok da Erguvan'ın ölmemesine sevindim.Elleriniz dert görmesin.İnşallah ektiğiniz sebzelerden de hayal ettiğiniz kadar faydalanabilirsiniz.Sevgilerimle.. 

    ece

    YanıtlaSil
  11. Kıbrıs'ta heryerde ebegümeci var..Ayrıca lor peyniri ve yerli havuçu da çok ünlüdür..Bu yemegi denedim.Muhtesem oldu..

    YanıtlaSil