Pazartesi, Mayıs 01, 2006

Satranç Pasta


Bugün eşimin doğum günü.Bana pasta yapmak için bir fırsat doğdu:)Satranç pasta çok orjinal, yıllar önce ilk defa bir yemek dergisinde görüp denemiştim, güzel olmuştu. Yalnız bu kez pastayı dikdörtgen prizması şeklinde yaptım.Cumartesi sabahı pandispanyaları pişirdim ve pastayı süsledim. Umduğumdan daha kısa sürede ortaya çıktı. Kutlamayı Pazar akşamı yaptığımız için , bugün yayınlayabiliyorum. Aynı pastayı Hatice (portakalağacı) daire şeklinde denemiş, buradan bakabilirsiniz.
Malzemeler
Pandispanya İçin
  • 5 yumurta
  • 5 ,5 kahve fincanı un
  • 5 kahve fincanı şeker
  • 1 fincan limon+su karışımı(yarım fincan limon suyu üzerine ılık su eklenerek 1 fincana tamamlanır)
  • 1 kahve kaşığı kabartma tozu
  • kakaolu pandispanya için 3 kaşık kakao
Krema için
    kakolu pudingi tercih ettim siz farklı krema tarifleri deneyebilirsiniz
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1,5 su bardağı su
  • 5-6 kaşık dolusu şeker
  • 4 kaşık dolusu buğday nişastası
  • 4 kaşık (silme) kakao


Yapılışı
  • Pandispanyaları hazırlamak için, yumurtaların beyazı ve sarısını ayrı ayrı çırpma kaplarına alın.Yumurta beyazlarını koyulaşana kadar çırpın, bir kenara koyun.Yumurta sarıları ile şekeri beyazlaşana kadar çırpın, limon+ su karışımını ekleyin, karıştırın.Çırpılarak katı hale getirilmiş yumurta beyazlarını ekleyin karıştırın.Unu ve kabartma tozunu eleyerek ekleyin ve kaşıkla karıştırın. Bu aşamada pandispanya hamurunu eşit olarak iki kaba bölün. Birine kakao ekleyin .Yağlanmış iki dikdörtgen kalıba(25 cm uzunluğunda borcam kalıp) kakaolu ve kakaosuz pandispanyaları dökün. Önceden ısıtılmış 175 C fırında pişirin. Kekler soğuyunca kalıptan çıkarın.
  • Önce enlemesine ikiye sonra bu parçaları boylamasına 6 eşit şerit olarak kesin.şeritleri yarım su bardağı süt ile hafifçe ıslatın.
  • Pişirdiğiniz kremayı şeritlerin birleşme yerlerine sürerek , şeritleri fotoğraftaki gibi yerleştirin ve birbirine yapıştırın. Üzerine kalan kremayı yayın.Pastayı 1-2 saat buzdolabında beklettikten sonra kurabiye kalıplarıyla marzipan hamurundan kestiğiniz parçalarla süsleyin.Birgece buzdolabında dinlendirdikten sonra ikram edin.

30 yorum:

  1. Aslı Hanım tek kelimeyle nefis gözüküyor ellerinize sağlık deneyeceklerim arasına aldım hemen 

    Meral

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,yaptığınız pasta harika gözüküyor,
    ellerinize sağlık,süslemeleri de çok hoş olmuş,ayrı bir hava katmış.
    Sevgiler.. 

    sibel

    YanıtlaSil
  3. aslı abla merhaba.öncelikle naci abinin doğum gününü kutlar nice mutlu seneler dileriz.uzun zamandır yapmak istediğim bir pastaydı bu.çok güzel gözüküyor tarifini hemen alıyorum ellerine sağlık.sevgiler 

    arzu altan

    YanıtlaSil
  4. Harika bir kutlama pastası olmuş ellerinize sağlık Aslı hanım!
    Eşinize siz sevgili ailesiyle birlikte nice mutlu seneler diliyorum...
    sevgilerimle... 

    ev perisi

    YanıtlaSil
  5. Ellerine saglik Aslicigim..
    Esinin dogumgunu de kutlu olsun.. Sevgiler.. 

    hanife

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel olmuş... Elinize sağlık... 

    nilüfer

    YanıtlaSil
  7. Çok teşekkürler arkadaşlar , nice yıllara İnşallah hepbirlikte... 

    aslı altan altundal

    YanıtlaSil
  8. Aslı merhaba!
    Ben İstanbul'dan Gülser, bir ortak yanımız daha çıktı biliyor musun. Benim de eşimin doğum günü 1 mayıs. Sen yine döktürmüşsün. Ben ancak akşam 6 da evde olabildiğim için hamur işi yapmaya zamanım olmadı. Ve eşimin sevdiğini bildiğim kanat ve pirzola alıp ızgarasını yaptım. Yanına çorba ve pilav, mantar sote, AKDENİZ yeşillikleriyle bir salata, yoğurtlu ıspanak kökü olmak üzere şirin bir soframız oldu. Oğlumuz Gün'le birlikte herzaman olduğu gibi kendi kendimize bu özel günümüzü kutlamış olduk.Sevgiler.  

    Gülser

    YanıtlaSil
  9. Eşinizin doğum günü kutlu olsun, sağlıklı ve huzurlu seneler diliyorum. Ayrıca pasta harika görünüyor, ellerinize sağlık. 

    pembeli

    YanıtlaSil
  10. Merhaba Aslı hanım,
    tariflerinizi beğenerek takip ediyorum, kimilerini uygun fırsatlarda denedim, reçete defterlerime çok güzel ilaveler yapma fırsatı buldum, çok teşekkür ediyorum. Bu haftasonu denediğim, çok basit bir tür parfe tarifini size göndermek istedim, belki denemek istersiniz diye. Tatlı ihtiyacı hissettiğimiz dönemlerde çok işe yarayan harika bir alternatif!
    Çikolata Soslu Parfe
    Malzeme
    1 paket sade bisküi (Eti Petitbeurre - Keyfince: ideal miktar)
    1 paket kakaolu bisküi (yukarıdaki ile yaklaşık aynı miktar)
    1 kutu krem şanti (2 poşet çıkıyor, tamamı kullanılacak)
    2 su bardağı soğuk süt (200ml'lik bardak ideal, şanti için)
    1 portakalın kabuk rendesi
    1 paket fındıklı çikolatalı draje (sagra veya divan kullanıyorum)
    1 paket üzümlü çikolatalı draje (sagra veya divan kullanıyorum)
    1 avuç çekilmiş fındık (veya ceviz)
    Üst krema için:
    Aslında çiğ yumurta ile ve pudra şekeri ile yapılan bir tarifti ama hijyenik sebeplerle çiğ yumurtayı hayatımdan çıkardım. İstediğiniz bir çikolatalı krema kullanılabilir, sadece koyu bir krema olması önemli. Dar vakitte, Dr. Oetker'in 'çikolata sosu' adlı ürünü de iyi sonuç veriyor.
    Yapılışı:
    1. 2 bardak süt ile şantiyi koyuca kıvamda çırparak buzdolabına kaldırın.
    2. Derin bir kaba bisküileri minik parçalar halinde parçalayın.
    3. Diğer malzemeleri ekleyin ve harmanlayın.
    4. Şantiyi ilave ederek, kaşıkla iyice, herşey birbirine karışana dek karıştırıp, üzerini kapatarak 1 saat derin dondurucuya kaldırın.
    5. Bu arada istediğiniz çikolata sosunu hazırlayın ve kabuk tutmadan soğutun.
    6. Derin dondurucudaki karışımı çıkarıp, sosu ortasından başlayarak üzerine dökün. Sos doğal akışı ile üzerini kaplayacaktır.
    7. Tekrar üzerini streç film ile kapatarak bu kez buzdolabına kaldırın ve 4 - 5 saat dinlendirin.
    8. Servise sunmadan önce ben üzerini taze çilekle süslüyorum.
    Umarım deneme fırsatınız olur.
    Sevgi ve selamlarımla 

    Aslı Güreşcier

    YanıtlaSil
  11. Aslı ablacım, dayımın doğum gününü kutluyorum. Harika bir pasta. Kızları cok cok opuyorum. Ben ve Meryem sizleri cok özledik. 

    Ayse

    YanıtlaSil
  12. Merhaba Aslı Abla, öncelikle Naci abimin doğum gününü kutluyorum. İnşallah sağlıklı ve mutlu nice doğum günleri kutlarsınız. Pasta için birşey söylememe zaten gerek yok:)) Muhteşem görünüyor. Ellerine sağlık. Herşey gönlünüzce olsun. Sevgiler... 

    ayçın

    YanıtlaSil
  13. Merhaba Aslı,eşine nice sağlıklı ,ailece mutluluklarınızla geçen yıllar dilerim.Pasta harika.Benimde ilgimi çeken bir pastaydı bu.Ellerine sağlık. 

    ipekkuscu

    YanıtlaSil
  14. Gülser ne zamandır görüşemiyorduk,1 Mayıs , ne tesadüf değil mi:)doğrusu senin hazırladığın sofra pastayı aratmayacak çeşitlilikte, güzellikte , ellerine sağlık,ailenizle nice yıllara , mutlu güzel günlere...
    Pembeli ve Ayçın teşekkürler güzel yorumlarınıza,
    Ayşe bizde sizleri özledik, Meryem'i öpüyoruz, selamlar...
    Aslı gerçekten pratik bir tarif vermişsin acil durumlar için , lezzetli olacağı kesin , kızlar için denerim, zaman ayırıp yazdığın için teşekkürler,görüşmek üzere ,
    sevgilerimle...  

    aslı altan altundal

    YanıtlaSil
  15. Eşinizin doğum günü kutlu olsun Aslı..Bu pastadan ben de çok sık yaparım, aynı tarifi uyguluyorum, ellerinize sağlık görünümü çok hoş olmuş,tadı zaten nefistir. Sevgilerimle...

    Safran 

    Safran

    YanıtlaSil
  16. Çok teşekkür ederim Safran... 

    aslı altan altundal

    YanıtlaSil
  17. Merhaba Aslı, pasta tek kelimeyle harika olmuş ellerine sağlık. Satranç kurabiye yapıyordum ama bu pastada ilgimi çekmedi değil güzel bir fikir ve güzel bir görünüm.Ayrıca eşinizinde doğum günü kutlu olsun.
    Selametle kalın... 

    Bengisu

    YanıtlaSil
  18. Offf offf bayilirim böyle cicilere ,hem göze hem de damaga hitap BRAVO !!! Ellerinize saglik.  

    SERAP

    YanıtlaSil
  19. Offff offfff bayilirim böyle cicilere...
    Hem göze hem damaga!!!! Ellerinize saglik....SEVGILER 

    SERAP

    YanıtlaSil
  20. selam aslı hanım çok güzel görünüyor deneyeceğim fakat birleştirme konusunu anlayamadım yaa...Nasıl birleştiriyoruz? 

    berna

    YanıtlaSil
  21. selam aslı hanım çok güzel görünüyor deneyeceğim fakat birleştirme konusunu anlayamadım yaa...Nasıl birleştiriyoruz? 

    berna

    YanıtlaSil
  22. Sevgili Aslı, satranç pastayı geçenlerde kızımın arkadaşları için yaptım. Çok beğendik, tarif için teşekkürler... 

    Şaziye

    YanıtlaSil
  23. sevgili Asli,
    Bu guzel siten icin sana cok tesekkur ediyorum.O guzel tariflerin mutfagimi bereketlendiriyor. Ben Hollandada oturuyorum ve bu siteyle tanistigima cok mutluyum. Sevgilerimle Aysel 

    aysel

    YanıtlaSil
  24. yıllar önce yemiştim satranç pastayı ve nasıl yapıldığını anlamaıştım..sizin pastanızı görünce çok mutlu oldum..hemen yapmayı istedim ama birleşmeleri nasıl yaptığınızı yine anlamadım..lütfen:) bir kez daha bunun nasıl olduğunu anlatır mısınız..sevgiler... 

    tülay

    YanıtlaSil
  25. yıllar önce yemiştim satranç pastayı ve nasıl yapıldığını anlamaıştım..sizin pastanızı görünce çok mutlu oldum..hemen yapmayı istedim ama birleşmeleri nasıl yaptığınızı yine anlamadım..lütfen:) bir kez daha bunun nasıl olduğunu anlatır mısınız..sevgiler... 

    tülay

    YanıtlaSil
  26. Birleşmeyi sütlü şekerle parçaları ıslatırsanız daha sağlıklı olur parçaları sırayla birleştiriryoruz. kolay gelsin... 

    aslı altan altundal

    YanıtlaSil
  27. görünümü çok güzel deneyeceği duygu 

    Anonymous

    YanıtlaSil
  28. valla bence hiç iştah açıcı bir pasta diil.bunun için harcadığınız zamana yazık bence böle işleri profesyonel insanlara bırakın aslıcım.fırıncılarda para kazansın kardeşim allah allah hasta etmeyin adamı yahu!neyse genede bir incelik olmuş eşiniz için deeeermişim. ya ne yalan sölim fena görünmüyo işte yani biraz güzel yani aslında canım çekmeseydi çok güzel olcaktı ama napim.

    YanıtlaSil
  29. merhaba aslı hanım.bu HARİKA Bİ PASTA OLMUŞ ELİNE SAĞLIK,EMEĞİNE SAĞLIK.BEN DE YAPMAK İSTİYORUM AMA ANLAMADIM.Bana yardımcı olursan sevinirim.mesela ara katlara kakolu puding mi sürdün yoksa verdiğin krema tarifinimi.birde şeritleri kestikten sonra satranç gibi olması için nasıl birleştiricez anlamadım.yazarsan sevinirim.ben daha önce sitene girmiştim ama ilk kez bunu deneyeceğim ve acemiyim yeni evliyim.beni sorularım konusunda aydınlatırsan çok sevinirim.selametle kal...meliha

    YanıtlaSil
  30. Merhaba
    Ben verdiğim krema tariyle hazırladım. Herbir renkten 6 ' şar çubuk toplam 12 adet olacak.Bir kakaolu , bir beyaz konarak sıralanacak. Yani K+B+K üstüne B+K+B üstüne K+B+K şeklinde sıralanacak. Ve yapışmaları için tüm birleşme ve kat yerlerine krema sürülecek. Afiyet olsun.

    YanıtlaSil