Pazar, Nisan 09, 2006

Pizza House'dan

Pek çok kişi gibi bende pizzayı sadece yemeyi değil, yapmayı da severim. Sabah işe gitmeden önce 15 dakika içerisinde hamuru hazırlar ağzını kapatırım. Akşam geldiğimde mayalanıp iki katına çıkmış olan hamuru yoğurup stres attıktan sonra hemen pizzaya dönüştürürüm ki pizzamın üst malzemesi mutlaka peynir ve sebze içerir.Pizza hazırlamayı bu şekilde pratikleştirmekten çok memnunum. Şimdilerde pizzacılar vejetaryen çeşitlerini çoğalttılar, eskiden sade (kaşarlı , domatesli) pizzanın dışında alternatif olmazdı. Pizza hamurunun tarifi Çayyolu Pizza House 'dan Dursun Usta 'ya ait. Pizza House 'da tüm pizzalar sızma zeytinyağı ve geleneksel usulle hazırlanıyor ve tarif bizzat pizza ustasından alındığı için önemli...

Ispanaklı Pizza
En sevdiğim pizza.Üst malzeme, mozarella, beyaz peynir, biraz kaşar, küçük doğranmış kırmızı biber,kuzu ıspanak yaprakları
Pizza Hamuru malzemeleri:
1 kg. Un
25 gr tuz- 25 gr şeker
56 gr sızma zeytinyağı
1/2 kg su
10 gr yaş maya
Pizza hamuru yapılışı: Suyun bir kısmıyla, şekeri ve tuzu ekleyerek mayayı eritin. Maya köpük küpük olunca, un, suyun kalanı ve yağı ekliyerek çok yumuşak bir hamur yapın. 10 dakika dinlendirdikten sonra tekrar yoğurun , elastik bir hamur elde edin. Üzerini kapatarak en az 1 saat mayalandırın.Mayalanan hamurun gazını alıp, 10 eşit parçaya bölün . Her birinden 1 adet pizza olacak.İstediğiniz kalınlıkta açın.
Pizza Sosu:
4-5 adet domates blenderden çekilir ve 200 gr. hazır domates püresi ile karıştırılır.2 diş ezilmiş sarımsak , 1 'er tatlı kaşığı reyhan, fesleğen, sızma zeytinyağı, pulbiber, karabiber, tuz eklenir. Bu karışım pişmemiş pizza hamurunun üzerine sürülür.Önceden ısıtılmış fırına konur . Pişmeye yakın dilediğiniz pizza üst malzemesini koyun.

Pırasalı Pizza
Mozarella , beyaz peynir, biraz rende kaşar, ince doğranmış pırasa halkaları, kiraz domates, üzerini süslemek için acı biber turşusu.

16 yorum:

  1. asli'cigim bugünlerde canim nasil pizza istiyor! daha dogrusu tüm karbonhidratlar ve tatlilari.. tahmin edersin niye..
    dolayisiyla seyretmek bile iyi geldi ki ben de (üzerinize afiyet) yabani kuskonmazli risotto yemistim.. yani aç bile degildim!
    neyse benim sorum su: sabah evden çikmadan hamuru yogurup birakiyorsun, aksama kadar oda sicakliginda mi bekliyor? bir sey olmuyor mu? kabarma süresini astiktan sonra hamurun bu isten pek de memnun olmayip çöktügünü okudugumu hatirliyorum, bundan sordum.
    ellerine saglik.
    tijen 

    Tijen

    YanıtlaSil
  2. Asli'cigim, saheser olmus bunlar..
    Ben de her zaman beyaz peynirli ve sebzeli olanini seviyorum, tursu ne cok yakisiyor degil mi pizzalara? Burada ince dilimlenmis aci tursular satilir ve onlar pizza ustune konularak pisirilir, ben cok severim; Bunda da zevklerimiz uyustu:)))
    Ellerine saglik.. 

    hanife

    YanıtlaSil
  3. Tijen,sabah yoğurduğum hamur oda ısısında (benim mutfak genelde 18-20 C dir) en az 5-6 saat bekliyor. Hiç çökmeyle karşılaşmadım, hatta kabına sığmayan hamurlarım oluyor .Aslında, hamur ne kadar uzun beklerse o kadar iyi kabarır diye düşünüyordum. Bu yeni bir bilgi oldu benim için. Artan hamuru ertesi gün kullanmak üzere buzdolabına koyduğumda çok başarılı olmadı.Hamuru haftasonu hazırlayıp , haftaiçi kullanmak daha pratik olacak .Buzdolabından çıkarıp oda ısısna ulaşana kadar bekletmek gerekiyor herhalde, bu da zaman kaybı.Neyse hamuru fazladan bekletmemek aklımda olsun, sağol Tijen...
    Hanife, turşuyu halam vermişti ve gerçekten çok nefisti, tam pizzalık...Normalde nadiren turşu yerim ama o gün pırasalı pizza ile çok güzel gitti doğrusu...Teşekkürler Hanife:)  

    asli altan altundal

    YanıtlaSil
  4. Aslı Hanım, tarifiniz çok güzel.
    ıspanak yaprakları ve pırasa haşlanıyor mu?

    sevgilerimle,

    Çiğdem 

    Çiğdem

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık Aslı, hiç bu türlü pizza denememiştim, çok güzel bir tarif öğrenmiş oldum, teşekkür ederim, sevgiler...:)

    Safran 

    Safran

    YanıtlaSil
  6. Çiğdem,
    Pırasada ıspanakta haşlanmadan konuyor.,
    Safran denemenizi tavsiye ederim. Teşekkürler... 

    asli altan altundal

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Asli, bayildim ben bu pizzalara, ellerine saglik! Ben de pizzayi evde hazirlamayi tercih ederim genelde. Bugunlerde esim, pizza yapsan da yesek diyordu. Ne guzel bir tesaduf oldu. Senin tarifini deneyecegim bu sefer. Hmmm, ben fotograflara doneyim tekrar:) 

    Defne

    YanıtlaSil
  8. Bayılıyorum bu tarz pratik yemeklere...
    Herşeyi için de...
    Tek hamlede iş bitiyor(yeme aşaması tabikide)
    Nefis gözüküyor!
    Bizler için pizza ustasından almış olduğunuz bu tarifi bize de deftere eklemek düşüyor... 

    ev perisi

    YanıtlaSil
  9. Ellerinize sağlık. Harika gözüküyor. Denemeyi çok isterim. Ancak fırın ısısını göremedim.Özel bir fırınlama şekliniz var mı?
    Teşekkürler...


     

    aynur

    YanıtlaSil
  10. Aynur 200 C derecede pişiriyorum pizza tabanını yazmayı unutmuşum, ince kabuklu ve yumuşak pizza tabanı için bu sıcaklık uygun. Defne ve Evperisi sizlere de çok teşekkürler. 

    asli altan altundal

    YanıtlaSil
  11. Aslı ablacığım annemlerde varken bu tarif çok güzel oldu.Yeni sitemizdeki katkılarına sonsuz teşekkürler..Ufaklıkları öpüyoruz...Selamlar. 

    armeda

    YanıtlaSil
  12. aslıcığım yine herşeyde olduğun gibi harikasın .bu tariflarin bir çoğunu biliyorum ama yinede eksiklerim oluyor bunları yayınlarından takip ederek düzeltiyorum herşey için teşekkürler .yüreğine sağlık 

    düriye

    YanıtlaSil
  13. sayın Aslı hanım pizzanız nefis gözüküyor denemek istiyorum lakin evde mutfak terazim yok tarifi kabaca ölçü olarak yazarsanız çok sevinirim lezzet dolu günler dilerim gülin ceylan  

    gülin ceylan

    YanıtlaSil
  14. Aslı Hn.pizzalar çok güzel görünüyor ben de denemek istiyorum fakat evimde pizza tabanım yok acaba midi fırın tepsim bu ölçülere uygun olur mu?

    YanıtlaSil
  15. Hazal Merhaba ,
    Bu ölçü midi fırın tepsisine fazla fazla gelir yarım ölçü uygulayabilirsiniz. Yani 500 gr unla diğer ölçüleri de yarıya indirerek yapacağınız hamur uygun olur sanıyorum. Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  16. Merhaba siteniz oldukça hoş ve iştah açıcı. Ben de mutfak deneyimlerimi paylaşmak adına yemek(italyan mutfağı ağırlıklı) ve tatlı(cheesecake, tart,pasta v.b.) kursu veriyorum. Bir süre yaşadığım Roma ve New York'un bu deneyimde çok büyük katkısı oldu. Ankara'da böyle bir kursun gerekliliğine inanarak ders vermeye başladım. İlgilenenler için: breezeroma@yahoo.com.tr

    YanıtlaSil