Çarşamba, Haziran 07, 2006

Bahçede Mayıs Ayı

Mayıs ayı süs bahçesi için en güzel en verimli aydır, sebze bahçesi için ise işlerin bol olduğu bir dönem.

Bahçede Erguvan
Bursa 'dan hediye gelen erguvan ağacı, geçen sonbahar dikildi.Ilıman iklim bitkisi olduğu için Ankara 'nın zorlu ve uzun kışını atlatabilecek mi endişesi hep içimizdeydi.Sonunda çiçekleri açıverdi .Gerçekten çok estetik bir ağaç, pembe pembe çiçekler ve kalp şeklinde sıralanmış yeşil yapraklar. Erguvan bahçemizin en gözde ağacı...

Aslanağızı ve kokulu karanfiller... Doğrusu bahçeye bu renkler çok yakışıyor.


Sebze Bahçesi

Sulanmayı ve çapalanmayı bekleyen havuç fideleri...


Kızlarımın ektiği yeşil soğanlar geniş bir alanı işgal ediyor... :(


Geçen ay dikilen patateslerin son hali, yeşil yeşil uzadıkça uzuyorlar.Havuç ve patates birer kök bitki olduğundan büyüyüp olgunlaştıklarını nasıl anlayacağız :|sanırım yaz sonuna kadar beklememiz gerekecek , havuçlar büyüyebilecek mi merak ediyorum gerçekten..

Mayıs ayı sebze bahçesinin oluştuğu aylardan biri.Bende yaz güneşinde kızaran domateslerin hayaliyle bütün gücümle çalıştım...Mayıs ayında bahçede gerçekleştirilen en önemli iş domates, biber, patlıcan ve salatalık fidelerinin dikilmesi oldu. Tohumdan üretmek yerine , 15-20 cm e ulaşmış ve yapraklanmış fideleri dikmek daha garantili.25 adet biber , 20 adet domates, 2 adet patlıcan ve 5 adet salatalık fidesi diktim. Fide dikiminin püf noktası, önce toprağın bellenerek havalandırılması ve doğal hayvan gübresi atılması. Küçük bir alan bile olsa toprağı kürekle havalandırmak ve bir düzene sokmak gerçekten güç istiyor ve çok yorucu.Ama sonuç insanı umutlandırıyor ve değer. Fideler tek tek, hazırlanan oluklara dikilmeli . Biber fideleri birbirine daha yakın dikilebilir. Domates ve salatalık çok fazla yer kapladığı için geniş aralıklı dikilmeli.

Domates fideleri bol su ve güneşle birlikte çiçeklerini göstermekte gecikmedi...

Bahçenin her yıl biraz daha genişleyen çilek tarhı...

Kızlarım tarafından dört gözle beklenen ürün, kızaran çilekler...

Sofraya ulaşamadan dalında tüketilen kırmızı inciler çocukları çok mutlu ediyor...

23 yorum:

  1. Karanfil dedigin seyi ben sebboya daha cok benzettim, emin misin karanfil olduklarindan? Sevgiler
    Dilek 

    Dilek

    YanıtlaSil
  2. aslıcım bahcene hayran kaldim. Masallah diim bari ki nazar olmasin.  

    nazlı ( rengarenk )

    YanıtlaSil
  3. aslıcım slm patatesler cıcek acacak ondan sonra o yesıl yaraklar sararamaya hatta dokulemye baslyacak ondan sonra sen hasat yaprasın aa baktın meraktasın al capayı kardesım mınık mınık dıbını kaz yumruları goreceksın hemen at suya kaynat beyaz eynırle cayla oyle guzel olurkı tadına varamazssın
    cıleklerıne ustten su verme curur dıbınden ver hatta toprak olan yere su dok o nasılsa alır suyu bırde otlarını sureklı temızle sonra basedemezssın ha unuttum soylemeyı sık sıkda topragını capala toprak havalandıkca daha guzel verım alınıyor
    hoscakal bahcenle mutlu kal. 

    toprakveben

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Asli
    Siteni uzun zamandir takip ediyorum ama cok az yorum yazdim sanirim simdiye kadar. Sana bir sorum var. Ben ayin 25inde Ankara'da olacagim ve balkonumda cicek, feslegen belki domates yetistirmek istiyorum kucuk saksilarda.tohumdan dikersem gec kalirim dimi, sanirim cicekleri cicekcilerden henuz acmakta olan bulurum, ama domates fidesi bulurmuyum acaba, yoksa bu hayalden vaz mi geceyim? Bir de marul maydonoz da tohumdan diksem ne kadar surede cikar sence? Bir sorum daha var, ben ANkara'yi pek bilmiyorum, nerede balkon icin s\sirin ciceklik(balkon demirlerine konulan) ve genis, dikdortgen seklinde saksi bulurum(marul maydonoz icin)? SAksi, cicek, fideleri Ankara'da nerede uygun fiyate bulurum acaba?

    COk tesekkurler 

    YaseminNY

    YanıtlaSil
  5. Asli'cigim,
    Dunden beri yorum eklemeye calisiyorum, olmuyor. Umarim bu gelir..
    Ne sans boyle bir bahceye sahip olmak. Kizlar da eminin cok sevinmislerdir soganlarina, cok yer isgal etse de:) Cileklei afiyetle yesinler guzel kizlar..Opuyorum sizleri.. 

    hanife

    YanıtlaSil
  6. Arkadaşlar, güzel yorumlarınıza, önerilerinize çok teşekkür ederim. Umarım bu yaz bahçede iyi verim olur herşey yolunda gider.Anlaşılan patatesleri toplamaya daha çook zaman var.Dilek orada aranfil, aslanağzı, mine çiçeği karışık, şebboyda olsa keşke.
    Yasemin Ankara'ya geldiğinde tohum almak hem de güzel bir gezi yapmak için Ankara Kalesine uğrayabilirsin. Domates ve diğer fideleri ben Ankara 'nın ilçesi Sincan'da Pazar günü kurulan köylü pazarından aldım. Yine Beypazarı'na gidip hem tohum hem fide alabilirsin. Marul ve maydanoz ve diğer tohumları aktarlarda, Ankara kalesinde bulabileceğin gibi Pratiker , Koçtaş alışveriş merkezlerinden temin edebilirsin. Buralarda çok güzel, çeşitli çiçeklikler de var. Marul maydanozun ekimden sonra yenecek hale gelmesi en iyi şartlarda 3-4 haftayı buluyor, saksıda daha çabuk olur.Tohum fiyatı 1 YTL , fidenin tanesi 50 kuruş. Görüşmek üzere...Hanife teşekkürler. 

    Aslı Altan Altundal

    YanıtlaSil
  7. öyle özendirdinki bu hafta sonu bende bişeyler diktim sonunda inşallah olurlaar.. 

    nazlı ( rengarenk )

    YanıtlaSil
  8. Tessekurler Asli'cim cevabin icin, geldikten sonra kalenin oraya gezi yapilacaklar arasina girdi. Beypazari dedigin yer kalenin orasi oluyor oylemi. ANkara'ya yabanciyim henuz de... 

    YAseminNY

    YanıtlaSil
  9. Yasemin hayır Beypazarı Ankara'nın güzel bir ilçesi, Ankara kalesine yakın değil. Kale merkezde. Beypazarı yolu birkaç saat sürüyor, oraya gezi yaparsanız tohum da bakabilirsin. Pazarı Çarşamba günü kuruluyor. O gün giderseniz ilçe oldukça hareketli olur gezmesi zevkli. Nazlı İnşallah verimli olur ürünlerimiz. sevgilerimle.  

    Aslı Altan Altundal

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Asli, kizlarin nasil dort gozle beklemesinler o sirin cilekleri? Benim taaa buralardan icimi kipirdatti, gelip de koparasim geldi. Kizlarin cok sanslilar, doganin ve dogalin tadina variyorlar. Insallah ben de doneyim Ankara'ya, artik seneye kendi capimda ugrasayim tohumlarla, fidelerle. Verdigin bilgiler bana da yarayacak, tesekkurler.
     

    Defne

    YanıtlaSil
  11. Sevgili Asli,
    kizlariniz gercekten de cok sanslilar... bugun cilegi degil dalindan koparip yiyebilmek, kac cocuk dalinda gorebilme sansina sahip ki?! Bahcenize harcadiginiz emek ve sevgi size geri donecektir urunleriyle eminim.
    sevgiler,
    Papatya
     

    Papatya Papadopoulos

    YanıtlaSil
  12. Merhaba,
    Tek sorum var:
    evde- saksida cilek yetistirilebilir mi?
    : )

    tesekkurler


    basakdevrim andreutti

    YanıtlaSil
  13. Aslı hanım izninizle Başak'ın sorusuna ben cevap vereyim..evet saksıda yetiştirebilirsin ama çilek yayılan bir bitkidir ve çok yıllıktır. yani seneye yine aynı saksıda çıkabilir. bunu göz önüne alarak çok küçük bir saksı seçme lütfen..ya da seneye bitkiye zarar vermeden saksısını büyütmen lazım... fidanlıklarda saksıda satılıyor.hoş şimdi almanın çok anlamı yok, ne yazık ki çilek mevsimi geçti..

    bu arada Yasemin ankarada batıkentte carrefoursa var ve saksılarını oradan da alabilirsin. fide olayı biraz geç kalmış olabilir ama yine fidanlıklarda saksıya ekilmiş (hatta üzerinde domates ve biber bulunan) fidelerden de alabilirsin. bunlar carreforsa da yok, fidanlıktan almalısın. hatta organik ürün satan fianlıklar var. Ankarada da mutlaka vardır ama yerini malesef söyleyemeyeceğim ama İstanbulda yaşayan arkadaşlar için söyleyeyim: Zekeriyaköydeki Istranca fidanlığı gerek bitkileri gerekse organik fideleriyle çok hoş bir yer. ben her sene oradan alıyorum bitkilerimi...bahçesi olanlar için çok güzel meyve agaçları da var. aklınızda olsun.

    eşim ziraat mühendisi, o da özellikle bu fidanlığı tercih ediyor.

    bu arada domates ve biberin sadece ekimden önce değil daha sonra da toprağının havalandırılması bitkinin sağlıklı olması açısından çok önemli. bitkiyi suladıktan bir gün sonra köklerine zarar vermeden toprağını yavaş yavaş havalandırmanız ve toprağı kök kısımlarında tepe oluşturacak şekilde toparlamanız bitkinizin yüzünü güldürecektir. balkonda saksıda bile bu şekilde domates ve biber yetiştirebilirsiniz.

    nane de saksıda bile hızlı ürün veren bir bitki ve saksıda bile İstanbulun bu seneki sert kışına rağmen yaza çıkmayı başardı.nane arsızdır sözü tescillendi yani :)

    herkese iyi günler..  

    gülce

    YanıtlaSil
  14. Aslı Hanım merhabalar,
    bu sabah gunluk olarak blog unuza ugramisken belki de gec kalmis bir fikir aklima geldi. :) istanbul'da ya da izmir'de olma ihtimaliniz nedir bilemiyorum ama sertifikali organik yas sebze ve meyve ureten bir ciftlik projesinde calisiyorum. sizin ve eminim ozellikle bu blog u takip eden tum kullanicilarin ilgisini cekecektir bu. evlere haftalik urun siparisi yapiyor bu sistem. avrupa da cok yaygin, turkiye'de henuz yeni. www.omercan.com.tr adresinden detayli bilgi alabilirsiniz. bu sistemi ne kadar yayabilirsek o kadar iyi aslinda; ne kadar cok aileye, ozellikle cocuklara ulasirsa o kadar iyi. burada calismaya basladigimdan beri disaridan satin aldigimiz cogu urunun durumunun vehametini cok daha fazla gorebildim cunku.gercekten de yillarca bosuna sevinmisim taze sebze meyve yediriyorum cocuklarima diye. cok uzgunum gercekten :( insallah herkes bir an evvel, basta ciftilerimiz olmak uzere, ozellikle ilac kullanimindan bir an evvel vazgecerler.  

    ebru ayis

    YanıtlaSil
  15. Gülce Hanim cok tesekkuler!

    Bilgilerinizi not ettim. Bu cok heveslendirici bir haber!

    Ne yazikki su an Hamburg da bir apartmanda oturmaktayiz. Italya daki gibi bir bahce imkanimiz yok. Hamburg cok yagisli ve tanimadigimiz bir hava durumuna sahip. Bir cilegin buyumesini gormek mucize gibi olacak.

    Asli Hanim, -Cilek- konusu icin tesekkurler
    Bir de cok ozledigim bir tanecik zeytin agacim olsa baska sey istemeyecegim...

    Herkese sevgiler!
    Basak
    :) 

    basakdevrim andreutti

    YanıtlaSil
  16. asli'cigim ne güzel olmus bahçeniz. inan ben de günde bir kaç kere bahçeye bakiyorum, oksuyor seviyorum onlari. biraz önce kisnislerimin miniminnacik yapraklar vermeye basladiklarini gördüm ve gurur duydum onlarla. hadi dedim büyüyün, serpilin!
    sevgiler ve bol kol gücü dilekleri..
    tijen 

    Tijen

    YanıtlaSil
  17. Merhabalar Aslı Hanım,
    ne kadar şanslısınız, imrendim bahçenize.Bende terasımda bitki yetiştirmek istiyorum ama kediler rahat bırakmıyor.Kedileri uzaklaştıracak bir yöntem bilen var mı acaba? :)) 

    emine

    YanıtlaSil
  18. Aslı merhaba ben de Ankara'nın soğuk havasında erguvan yetişir mi diye merak ediyor ve denemek istiyordum.senin ağacın umut verdi bana.en kısa zamanda bahçeye erguvan dikilecek.meyve ağaçlarım bu yıl ürün vermeye başladı.gerçekten çok heyecan veriyor meyveler.geçen yıl diktiğim cevizde bile meyve var.asmada bir salkım üzüm var.kirazları malesef kuşlar yiyor.ama vişneler bize kalacak.dutların ise üzeri meyve dolu.kötüleyen ve iki yıldır budadığım badem de verdi.sağlık sorunları nedeniyle sebzeleri dikmekte geç kaldık geç mevsimde ürün alacağız ama olsun.toprak bellemek çok zor bir iş gerçekten.sana kolay gelsin diyorum. 

    hülya ceylan

    YanıtlaSil
  19. Aslı merhaba ben de Ankara'nın soğuk havasında erguvan yetişir mi diye merak ediyor ve denemek istiyordum.senin ağacın umut verdi bana.en kısa zamanda bahçeye erguvan dikilecek.meyve ağaçlarım bu yıl ürün vermeye başladı.gerçekten çok heyecan veriyor meyveler.geçen yıl diktiğim cevizde bile meyve var.asmada bir salkım üzüm var.kirazları malesef kuşlar yiyor.ama vişneler bize kalacak.dutların ise üzeri meyve dolu.kötüleyen ve iki yıldır budadığım badem de verdi.sağlık sorunları nedeniyle sebzeleri dikmekte geç kaldık geç mevsimde ürün alacağız ama olsun.toprak bellemek çok zor bir iş gerçekten.sana kolay gelsin diyorum.

    hülya ceylan

    YanıtlaSil
  20. bahçenizi gördükçe iç geçiriyorum, benim de hayallerimde bahçe ve yetiştirdiğim sebzeler süslüyor da. Ayrıca yemeklerinizi de beğeniyorum 

    sevda

    YanıtlaSil
  21. bahçenizi gördükçe iç geçiriyorum, benim de hayallerimde bahçe ve yetiştirdiğim sebzeler süslüyor da. Ayrıca yemeklerinizi de beğeniyorum

    sevda

    YanıtlaSil
  22. http://www.yemyessil.com/index2.asp?lisan=1&ifrmSec=73&baslik=Amacımız 


    merhabalar sitenizi dun portakalağcında ki linkten keşfettim,
    bahçeniz ilgimi cekti, fakat bir şey merak ediyorum ben once sizde gormuştum bu fotoğrafları,bugun de yukarıda linkini verdiğim siteyi gezerken sizin sitenizdeki foğrafları gorunce şaşırdım, belki tanıdığınızdır ama yinede uyarmak istedim 

    nurci

    YanıtlaSil
  23. maşallah nede güzel bir bahçeniz var,ellerinize sağlık,yazın doğal beslenecek gibi görünüyorsunuz,çok şanslısınız

    YanıtlaSil