Çarşamba, Kasım 01, 2006

Havuç güzelleri

Oldukça sevindirici ! bir haberle karşı karşıyayız: Türkiye 'de topraksız tarım hızla gelişiyormuş. Sebzeler toprağın olmadığı bir ortamda yetiştiriliyor, yüksek verim , pürüzsüz bir görünüm ile piyasaya sunuluyor. "Tarım" ve" topraksız" kelimelerinin yan yana gelmesi, benim tüylerimi diken diken etmeye yetiyor.Topraksız tarım ve genetiği değiştirilmiş organizmalarla (GDO) ilgili tüm tartışmalar bir yana , bir tüketici olarak markete veya pazara gittiğimde aldığım ürünün GDO 'lu tarım ürünü olup olmadığını veya GDO içerip içermediğini bilmek hakkına sahip olmalıyım. Siz olsanız hangisini tercih edersiniz? Pazara gittiniz , karşınızda iki ayrı tezgahta havuçlar yığılmış. Birinde organik üretim yazılı, yani hiç bir kimyevi gübrenin , sentetik ilacın kullanılmadığı tohumu ile oynanmamış,binlerce yıl olageldiği gibi, tabii yolla yetişmiş havuçlar . Diğer tezgahta ise topraksız tarım üretimi yazılı, GDO 'lu tohumdan, toprak - güneş görmeden bilgisayarla geliştirilmiş havuçlar. Evet hangi tezgah daha cazip sizin için.
İşte fotoğrafta gördükleriniz bahçede 100% doğal yolla yetiştirdiğim havuçlar. Benim havuç güzellerim. Toprak anadır Türkçemizde. Toprak , güzellikleri sunmaya hazır yeterki daha fazlası için bereketi bozmayalım. Havuçlar bir başka güzelle , zeytinyağı ile buluşup lezzetli bir yemek oldu...


Zeytinyağlı Havuç Yemeği

Malzemeler

-9 orta boy havuç
-2 orta boy soğan
-5 diş sarımsak
-4 yemek kaşığı pirinç
-8 yemek kaşığı zeytinyağı
-11/2 tatlı kaşığı tuz
-1 tatlı kaşığı şeker
-1 su bardağı su
-3-4 dal maydanoz

Yapılışı
Soğanı ve sarımsağı soyup, soğanı yarım daire şeklinde incecik doğrayın. Sarımsağı bütün olarak , zeytinyağı ve soğanla tencereye koyun. Tencerenin kapağı kapalı olarak kısık ateşte 4-5 dakika pişirin. Sarımsak , tuz ,şeker ve suyu katın. Kaynayınca yarım daire şeklinde doğradığınız havuçları tencereye ekleyip üzerine pirinci serpiştirin.Kısık ateşte yemeği pişirin. Servis yaparken üzerine ince doğranmış maydanoz serpin.
Tarif : Ayşe Baysal / Vejetaryen Mutfağı

14 yorum:

  1. Sevgili Aslı, kendi bahçende yetiştirdiğin sebzelerden yapılan yemekler ne kadar lezzetli olur kimbilir, ellerine sağlık.
    ''Kara toprak'' diye tabir ederiz toprağı, ama bizim için o topraktan mucizevi bir şekilde ne kadar lezzetli ve bereketli yiyecekler çıkar, hepsi başlıbaşına birer şükür sebebi. Atılan bir tek tohum onlarca meyve veriyor, Allah'ın verdiği bu berekete kanaat etmeli. İnsanoğlu daha fazlasına tamah edip yaratılışa suni müdahalelerde bulununca maalesef yine kendisi zarar ediyor. 

    Anonymous

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Aslı, kendi bahçende yetiştirdiğin sebzelerden yapılan yemekler ne kadar lezzetli olur kimbilir, ellerine sağlık.
    ''Kara toprak'' diye tabir ederiz toprağı, ama bizim için o topraktan mucizevi bir şekilde ne kadar lezzetli ve bereketli yiyecekler çıkar, hepsi başlıbaşına birer şükür sebebi. Atılan bir tek tohum onlarca meyve veriyor, Allah'ın verdiği bu berekete kanaat etmeli. İnsanoğlu daha fazlasına tamah edip yaratılışa suni müdahalelerde bulununca maalesef yine kendisi zarar ediyor. 

    Şaziye

    YanıtlaSil
  3. EVET AYNEN BENDE KATILIYORUM SAZIYE;COK LEZETTLI GÖZÜKÜYOR ;;ELLERINE SAGLIK;;
    BENIMDE SUAN HAVUCLARIM VARDI NEYAPSAM DIYE DÜSÜNÜRKEN SENIN SAYFANI BULUNCA;HAVUCLAR CÖPE GITMEKDEN KURTULDULAR :-) TESEKKÜRLER VERDIGIN BILGI ICIN. 

    NURAY

    YanıtlaSil
  4. bir süre havucun vatanında yaşadım, kış günü ne zahmetlerle topraktan çıkarılıp buz gibi sularda yıkandığını bilirim.

    Topraksız havuç benin de tüylerimi diken diken etti, bize açıklanmaz ama biz nasıl ayırabiliriz acaba.

    Toprakla uğraşıp birşeyleri üretmek, onların büyütmek çok zevkli, kimini toplamaya kıyamazsın bile :) benim saksıdaki maydanozlar tohum olmuşlardı. 

    Nihal

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Şaziye yorumun ne kadar güzel. Halimize ne kadar şükretsek azdır.Yiyecek yemeğimiz içecek suyumuz var. Kanaatkar olmayı unutuyoruz malesef...
    Nuray İnşallah yemeği deneyip beğenirsin, hem hafif hem de lezzetli.
    Nihal ayırtetmek her zaman mümkün değil kolay da değil tamamen organik ürünlere yönelmek bir çözüm olabilir. Bu konu mutlaka yasalarla desteklenmeli.Toprakla uğraşıp , yeni ürünler keşfetmek gerçekten zevkli ve faydalı.
     

    Aslı Altan Altundal

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Aslı Hanım

    Ben hani şu zeytin ağacınızın dalına salıncak kuran Mahzun Prensesim. Size bir dönem bu konuyla ilgili çalıştığım (GDO) için sonuna kadar katılıyorum. Ancak şu var ki Türkiye de tarımı yapılan bir çok sebze vs nin tohumu yurtdışından -politik nedenlerle- ithal edilmekte ve bunların GDO olup olmadığını inceleyecek bir kuruluş yok. Yani siz ne kadar organik tarım adı altında üretim yapıyor olsanızda tohumların orijini belli değil. Bu çok üzücü bir konu. Hem dışa bağımlılık hem de ne yediğimizi bilmemek

    Sevgiler 

    Mahzun Prenses

    YanıtlaSil
  7. Bu konuda kesinlikle sizinle hemfikirim. Ben bu haberi ilk okuduğumda tüylerim diken diken olmuştu.
     

    Lale

    YanıtlaSil
  8. selam
    ne kadar şanslısınız
    kendi bahçenizden kendi sebzenizi çıkarabiliyorsunuz
    harika bir şey bizde ömerliden tarladan alıyoruz
    bu arada topraksız tarıma kesinlikle karşıyım
    toprakta büyümeyen sebzede ne lezzet olur nede sağlık
    bu arada zeytinyağlı havuç harika
    en kısa zamanda denicem sevgilerimle fikriye 

    fikriye

    YanıtlaSil
  9. selam
    ne kadar şanslısınız
    kendi bahçenizden kendi sebzenizi çıkarabiliyorsunuz
    harika bir şey bizde ömerliden tarladan alıyoruz
    bu arada topraksız tarıma kesinlikle karşıyım
    toprakta büyümeyen sebzede ne lezzet olur nede sağlık
    bu arada zeytinyağlı havuç harika
    en kısa zamanda denicem sevgilerimle fikriye 

    fikriye

    YanıtlaSil
  10. sevgili aslı yemek bi harika görünüyor tıpkı diğer tariflerin gibi ellerine sağlık en kısa zamanda deneyeceğim başarılar diliyorum... 

    meral Ö.

    YanıtlaSil
  11. Merhaba, yemek tariflerine bakarken, sizin sayfaya rasladim, Havuc´u cok severim ve hemen bu zeytinyagli havuc yemegini yaptim. Cok lezzetli oldu. Ellerinize saglik. Selamlar 

    Sevilay

    YanıtlaSil
  12. merhaba sitenize yeni girdim ama cok hos gozuken tarifler var ellerinize saglik en kisa zamanda denicem
    bende dogallikdan yanayim
     

    mine

    YanıtlaSil
  13. Sayın İlgililer,

    Yaklaşık 25 yıldır evinde yapılan bütün yemekleri ( kızartma ve tatlılar hariç ) zeytinyağı ile pişen birisi olarak zeytinyağlı yemek tarifi vermek istemiyorum. Bunu zaten değişik şekillerde de olsa zaten herkes bir şekilde yapıyor.

    Önemli olan bütün yemekleri lem lezzet ve hem de sağlık açısından zeytinyağı ile pişirmek.Bu konuda " AĞIR " olur diye yapılan haksız bir eleştiri var.Bugüne kadar bizim evde yemek yiyenlerin hiçbirisi böyle bir şey söylemedi.

    Yemek yerine küçük bir uygulama şekli vermek istiyorum .

    --- Siyah zeytini ( kullanacakları miktara bağlı olarak ) 1-2 çorba kaşığı zeytinyağı ile birlikte kısık ateşte bir tava içerisinde 1 dakika kadar sote etsinler.İçerisine zevke bağlı olarak acı biber,kekik veya limon koyabilirler.Soğuduktan sonra kahvaltılarında böyle kullansınlar. Çok güzel oluyor.  

    Aydın Ertuğrul

    YanıtlaSil
  14. Sayın İlgililer,

    Yaklaşık 25 yıldır evinde yapılan bütün yemekleri ( kızartma ve tatlılar hariç ) zeytinyağı ile pişen birisi olarak zeytinyağlı yemek tarifi vermek istemiyorum. Bunu zaten değişik şekillerde de olsa zaten herkes bir şekilde yapıyor.

    Önemli olan bütün yemekleri lem lezzet ve hem de sağlık açısından zeytinyağı ile pişirmek.Bu konuda " AĞIR " olur diye yapılan haksız bir eleştiri var.Bugüne kadar bizim evde yemek yiyenlerin hiçbirisi böyle bir şey söylemedi.

    Yemek yerine küçük bir uygulama şekli vermek istiyorum .

    --- Siyah zeytini ( kullanacakları miktara bağlı olarak ) 1-2 çorba kaşığı zeytinyağı ile birlikte kısık ateşte bir tava içerisinde 1 dakika kadar sote etsinler.İçerisine zevke bağlı olarak acı biber,kekik veya limon koyabilirler.Soğuduktan sonra kahvaltılarında böyle kullansınlar. Çok güzel oluyor.  

    Aydın Ertuğrul

    YanıtlaSil