Pazartesi, Aralık 25, 2006

Bu Çocuklar Ne İstiyor...


Sabahın erken saati , tenefüse çıkmış çocuklar , muhtemelen evde kahvaltı yapmadıkları için ilk dersi aç geçirip zil çalar çalmaz da kantinin önünde sıraya girmişler.Hepimiz kahvaltı öğününün günlük beslenmemizde ki önemini biliyoruz. Bu öğün okula giden çocuklar için birkaç kat daha fazla önem taşıyor. Kantin önünde bekleşen çocuklar ne yiyebilecek?
-Çeşitli bisküviler(sandiviç, kakaolu, petibör)
-Tuzlu çubuk ve krakerler
-Çeyrek ekmek içine konulmuş patates kızartması(ketçap ve mayonez ile)
-Kaşarlı veya sucuklu tost
-Çikolata çeşitleri
-Gofretler
-Her türlü boyalı şeker, ve jelibon çeşitleri
-Süt ve Ayran
-Meyve aromalı, gazlı içecekler
-Baharatlı , peynirli , sade cipsler
Bir ilköğretim okulu kantininde satılanlar bunlar. çocukların kendi iradeleriyle neleri tercih edeceklerini tahmin edebilirsiniz.
Çocuklarımız için yediği yiyecekle kendini gösterme , arkadaşlarından ayrı düşmeme durumu da var.Çocuklar arasında en çok tutulanlar içlerinden hediyeler çıkan cipslerle, gazlı içecekler. Bu tür yiyeceklerin sağlıklı beslenmeye olumlu katkısı olmadığı gibi obeziteye davetiye çıkarıp, gelecekteki beslenme alışkanlıklarını son derece olumsuz etkileyeceği bir gerçek.
Çocukları doğru ve dengeli beslenme konusunda bilinçlendirmek için öğretmenlere ve ailelere çok ama çok önemli görevler düşüyor. Çocuklarımız reklamların, arkadaşlarının , ailedeki yönlendirmelerin etkisinde kalıyor.Çocuktur ne isterse yiyebilir, birşey olmaz demeyelim.
Geleceğin sağlıklı nesillerinin bu günlerde olduğunu unutmayalım.

16 yorum:

  1. Bu kadar önemli bir konuya değinmenize çok sevindim. Yeni nesil anneler artık biliyoruz ki, sağlıklı bireyler yetiştirmenin ilk koşullarından biri çocuklarımıza küçüklükten itibaren sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak. Onlara "sağlıklı olmanın" ne anlama geldiğinde küçük yaşta açıklamalı/öğretmeli sonrasında hangi besinlerin onlara iyi geldiği, hangileriniz zararlı olduğunu öğretmeliyiz, özdenetim yapmalarını sağlamalıyız. Okul kantinleri için yapılacak birşeyler olmalı.. Bu konuya dikkat çekebilmek ve yaptırım uygulayabilmek için belki bir platform oluşturulmalı.
    sevgiler
    İpek 

    acemi aşcı

    YanıtlaSil
  2. cok haklisiniz ama cocuklara cazip alternatifler sunmadigimiz surece kantinlerden beslenmeye devam edeceklerdir.liseyken kantinde bulabildigim en temiz sey kasarli tosttu ama tost makinasini gorunce midem bulanirdi.yag kupune dusmus gibi gorunen makina, bir de ne oldugu belli olmayan margarin turu bir yagin kokusunu etrafa yayiyordu.hatirlamak bile cok kotu.umarim ayni seyleri cocuklarimizin yasamamasi icin gayret ederiz.hazir gidalar da gorunuste parlak ve temiz ama iclerindeki kimyevi aroma ve katkilari dusunursek onlar da zararli sinifina giriyor.  

    busra karaca

    YanıtlaSil
  3. cok haklisiniz ama cocuklara cazip alternatifler sunmadigimiz surece kantinlerden beslenmeye devam edeceklerdir.liseyken kantinde bulabildigim en temiz sey kasarli tosttu ama tost makinasini gorunce midem bulanirdi.yag kupune dusmus gibi gorunen makina, bir de ne oldugu belli olmayan margarin turu bir yagin kokusunu etrafa yayiyordu.hatirlamak bile cok kotu.umarim ayni seyleri cocuklarimizin yasamamasi icin gayret ederiz.hazir gidalar da gorunuste parlak ve temiz ama iclerindeki kimyevi aroma ve katkilari dusunursek onlar da zararli sinifina giriyor.

    sevgiler
    http://cocukegitimi.desenblog.com 

    busra karaca

    YanıtlaSil
  4. Amerika'da bazi sehirlerde (ornegin Chicago) ve Avrupa'da bazi yerlerde okul kantinlerinde artik gazli icecek ve abur curbur yiyeceklerin satilmasi yasaklanmak uzere.

    Cocuklarin yanlarinda anne babalari olmadiklari zaman saglikli ve bilincli secim yapabilmesi cok zor maalesef. Kantinlerde aburcur yiyeceklerin yaninda meyve satilsa ve mesela sarma dolma gibi kolay yenebilecek ve suyu olmayan zeytinyagli yemeklerin gunluk olarak hazirlanip yaninda plastik cataliyla paketli olarak satisa sunuldugunu varsaysak bile hangi cocuk diger aburcurlar dururken bu saglikli secimi yapar... cocuklar mutlaka albenili paketlere ozeniyor reklamlarin da etkisi ile. O yuzden en azindan ilkogretim okullarinda kantinlerde bu tip yiyeceklerin yasaklanmasi fikrindeyim. Amerika'da ve Avrupa'da baska cikis yolu olmadigi farkediliyor artik. Bizim de uyanmamiz lazim. Belli bir yastan sonra mesela ortaokulda ve lisede cocukta yavas yavas bilinclenme baslar eger ilkokulda belli bir saglikli yeme aliskanligi edinebildiyse.. 

    ebru

    YanıtlaSil
  5. Aslı hanım gercekten önemli bir konuya değinmişşiniz. Önce ailede sonra okul yönetiminde çözümler.Henüz okula giden çocugum yok ama markette isteselerde boyali şekerler bonibon (bu ozellikle küçük çocuklar için cok tehlikeli haplarla karistirabilirler) cips ve türevlerini kesinlikle almiyorum. Aile büyükleride anne ve babalarin onermediği bu tarz abur cuburlari çocuklara hediye diye getirmemeli.Bir arkadasim okula giden cocugu icin öğretmeninin haftalık beslenme listesi verdiğini ve gunluk çocuğuna hazırladığını söyledi. Aile ve okulun işbirliği içinde olması gerekiyor bence kantinlerde sadece meyva suyu ve biskuvi olmalı.
    Sevgiler 

    borammertim

    YanıtlaSil
  6. SEVĞİLİ ASLI TÜRKİYEDE 15MİLYON AÇLIK SIMIRINDA YAŞAYAN İNSANIMIZ BULUNUYOR.BU ÖĞRENCİLER BULDUKLARINA ŞÜKÜR ETSİNLER.İYİ BAYRAMLAR 

    MURAT ÖKTEM

    YanıtlaSil
  7. Yeni yılınızı ve bayramınızı en içten dileklerimle kutluyorum;)))
    SEVGİ VE DE MUHABBETLE... 

    ev perisi

    YanıtlaSil
  8. Bu konuda ben de şikayetçiyim,arasıra para vermeme rağmen bu tür(jelibon,süpriz yumurta,toybox,markasız boyalı kalitesiz ürünler...) almaması için uyarıyorum oğlumu her zaman.


    iyi bayramlar&seneler diliyorum...

    Selam ve sevgiler 

    serinmavi

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Asli, Cok onemli konular hakkinda yaziyorsun, zeytinyagi icin yazini merakla okudum. Dunya da yemede birinci oldugumuz urun, ekmekmis galiba. Zeytinyagi tukemitinin yorelere gore farkli olabilme olasiligi var mi? Ben cocukken bizde cok zeytinyagli yemekler olurdu ve hatta bazilarini yemekte gucluk cekerdim. Simdi tabi severek yiyoruz.  

    Mine

    YanıtlaSil
  10. Zeytin ağaçlarının yetiştiği bölgelerde zeytinyağı tüketimi fazla :) 

    Aslı Altan Altundal

    YanıtlaSil
  11. bence bu cocukar yeni tarif istiyor:)ve bendeeeee yeni tarifler bekliyorum:) 

    jale

    YanıtlaSil
  12. Ben bu cocuklara niye para veriliyor onu pek anlayamadim. Ilkokula yada ortaokula giden cocuk, parayi ne yapsin ki? Tabii para olunca evde yemez ve okulda da ne isterse onu yer. Dogrusu ben de olsam ayni seyi yapardim:)) 

    tuba

    YanıtlaSil
  13. Nereledesiniz Aslı hanım? merak ettimde...
    Umarım herşey yolundadır...
    Sevgiler...
    Kızları öpüyorum...
    Aydın'ın selamı var ... 

    ev perisi

    YanıtlaSil
  14. Merhaba,
    bu sandığımızdan da önemli bir konu. 12 yaşındaki kızım tam gün okulda ve öğle yemeğini kantinden yiyordu. Genellikle pilav/makarna ile etli sebze yemeği çıkıyordu ama tabi beğenmezse pizza, hamburger, karışık tost gibi secenekler hep elinin altındaydı ve 38-40 beden olan kızımın ilerde kilo problemi olacağından endişeliydik. Bu yıl sene başında okul idaresi kantini kapattı. ilk tenefüste poğaca-meyve suyu, zeytin ezmeli ekmek süt gibi kahvaltı veriliyor, öğleyin 3 kap yemek, son tenefüste ise üzümlü kek veya meyve gibi bir öğün daha ve bunun için ayda 75 ytl ödüyoruz, oysa kantin açıkken günde 5 ytl den ayda 100 ytl ye maloluyordu. Kek, poğaça vs hepsi okulda pişiriliyor veeeeeeeeeee kızım ilk dönem içinde yaklaşık 4-5 kg vererek 2 beden inceldi. Bence kantinler kaldırılmalı, çocuklara okulda özellikle gazlı içecek, fast food ve şekerleme-çukulata satışı yasaklanmalı. Kanun çıkmasına gerek yok, okul müdürleri ve okul-aile birliği isterlerse yapabilirler. En iyi dileklerimle Fatma Sılan 

    Fatma

    YanıtlaSil
  15. aslı merhaba oğlum doruk 8 yaşında ve diğer oğlum hüseyin ise 11 aylık .türk telekom anadolu teknik lisesinde kimya öğretmeni olarak ğörev yapıyorum. uyanış ta oturuyorum.annen ve baban nasıllar. kuyubaşında oturuyorlarmı hanği okulda ğörev yapıyorsun eşin ve kızlarına mutluluklar dilerim 

    MURAT ÖKTEM

    YanıtlaSil