Perşembe, Mayıs 17, 2007

Düğü Çorbası

Uzun bir aradan sonra merhaba arkadaşlar.Sevgili Sibel " spor yapmaktan mutfağa giremiyor musun ? "Diye sormuş. Aslında çoluk çocuk sahibi birinin mutfaktan çıkması mümkün değil, paylaşımda bir aksaklık oldu, ama bunu telafi etmek için sanırım pek az kişinin bildiği geleneksel bir yemeği tanıtmak istiyorum.
" DÜĞÜ " Çorbası
Yapımı kolay , yaz mevsimi için hafif, vejetaryen beslenmeye uygun bir yemek. Çok seveceğinize eminim.

Eskişehir 'in Sivrihisar ilçesinde yapılan çorbanın ana malzemesi "Düğü".
Düğü Nedir?
Bulgurun un haline, düğü deniyor bu yörede. Biz de bu güzel tarifi yapabilmek için , düğüyü evimizde elde edebiliriz. İnce bulguru kahve çekme makinasında çekerek un haline getiriyoruz. Yemeğimizin ana malzemesi bu olacak.
Malzemeler
- 1 su bardağı düğü
-2 kaşık dolusu un
-4 kaşık zeytinyağı
-yeteri kadar su
-1 adet patlıcan
-5-6 adet domates
-2 adet sivri biber
-1 adet kırmızı biber
-1 baş orta boy soğan
-yarım demet maydanoz
-tuz, karabiber, kırmızı biber, kimyon
Servis sırasında:
İsteğe bağlı -Sirke +dövülmüş sarımsak karışımı
veya sarımsaklı yoğurt sos olarak yemeğin üzerine gezdirilir.
Yapılışı
Düğü ve un , bir çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı karabiber, yarım çay kaşığı kimyon eklenerek yeteri kadar su ile hamur haline getirilir. Bu hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlanır.
Diğer tarafta tencereye yağ, ince kıyılmış soğan ve biberler konur. Tencerenin ağzı kapatılarak birkaç dakika pişirilir . Patlıcan ve domates küçük doğranarak tencereye eklenir.Domatesler eriyene kadra pişirilir. 4-5 bardak kaynar su eklenir. Düğüler atılır. En az yarım saat kısık ateşte kapağı kapatılarak pişirilir. Piştikten sonra ince kıyılmış maydanoz , birkaç tutam kimyon ve kırmızı biber eklenir.Servis sırasında sarımsaklı yoğurt veya sirke eklenebilir. Afiyet olsun.

12 yorum:

  1. Cok guzel bir tarif olmus Asli. Paylastigin icin tesekkurler. Yore yemeklerine merakli biri olarak, hemen tarifi yazdiriyorum ve ilk firsatta da denemek istiyorum.

    YanıtlaSil
  2. Selam,
    Sivrihisar'lı biri olarak çok sevdiğim düğü çorbasının tarifini burada görmek beni inanılmaz derecede mutlu etti.
    Elinize sağlık.
    Özlem.

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize sağlık. En kısa zamanda denemek istiyorum. Tadını çok merak ettim.

    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  4. Merhaba
    Ellerinize sağlık benim ve ailemizin damak zevkine çok uygun bir yemek.Paylaştığınız için teşekkür ederim.
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. Değişik bir yemek.Elinize sağlık.Bende sayfama beklerim. neriman

    YanıtlaSil
  6. ellerınıze saglık nefıs olmus cok begendım sevgıler..

    YanıtlaSil
  7. çok orijinal bir yemek,ellerine sağlık. annemin ovma çorbasına benziyor -hamurdan parçalar koparma işlemi-(blogumda tarifi var)zahmetli bişi..ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  8. Ben Adanalıyım ve bu yemek tam bize göre sanıyorum.Hemen yapacağım.Teşekkür ederim.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  9. Tariflere bayıldım sık sık rahatsız ederim artık bende beklerim sevgiyle kal

    YanıtlaSil
  10. ellerine sağlık nasıl güzel bir yemek ben çok severim bizde yuvalama deriz vede nohut da koyarız... sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  11. ben patlıcanla değil patatesle yapıldığını biliyordum özlem

    YanıtlaSil
  12. Değişik güzel bir tarife benziyor, denemeye değer. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil