Çarşamba, Ekim 24, 2007

Ekmek Mantısı


Eskilerin mutfağından bir yemekle karşınızdayım. Anneanneler, babaanneler, anneler yapardı çocukluk günlerimizde. Belki mutfakta yeterli malzeme yoktu, belki başka işlerden yemek yapacak hal kalmamıştı, ya da mutfaktan sorumlu kişi hastaydı o gün. Besleyici, herkesin sevdiği ve yapımı zahmetsiz "ekmek mantısı" sunulurdu sofraya .
Ekmek mantısı yapmak için şartlar değişmedi. Bayat ekmek her zaman çok , vakit ise hiç yok.
Zor zamanlarınızda bu yemeği unutmayın. Lezzeti tartışılmaz....

Malzemeler (4 kişilik)

-2 ekmek
-5 adet domates
-2 baş orta boy soğan
-4 adet sivri biber
-4 yemek kaşığı zeytinyağı
-4 adet yumurta
-2 bardak sıcak su
-tuz , karabiber, kırmızı biber
Servis için:Sarımsaklı yoğurt

Yapımı
Ekmekleri küçük küpler halinde doğrayın , fırın tepsisine yayın. 150 C de kızartmadan kıtır hale getirin ve bir kenara koyun.
Diğer yandanyemeğin sosunu hazırlamak üzere tencereye, soğan ve biberleri ince doğrayarak yağla birlikte koyun. Tencerenin kapağı kapalı olarak pişirin. Domatesleri rendeleyin, soğanlara ekleyin. Birkaç taşım pişirdikten sonra sıcak su koyup yaklaşık 1 saat kısık ateşte pişirin, suyu azalırsa sıcak su ekleyin. En son yumurtaları kırın . Yumurtalarda piştikten sonra yemeğiniz hazır.Tabağa önce kıtır ekmekleri koyun sonra üzerine sosu bolca gezdirin. Sarımsaklı yoğurtla birlikte harika oluyor. Afiyet olsun.

13 yorum:

  1. merhabalar ellerinize sa�l�k g�zel g�z�k�yor asl�nda denemeli basitte bir�eye benziyor
    sayg�lar�mla

    YanıtlaSil
  2. Asli'cigim,
    Ellerine saglik, ne kadar guzel, leziz ve kolay bir tarif. Mutlaka denenmeli diyorum.

    Asagida ki tatlin da harika.

    Guzel bir hafta sonu diliyorum.

    YanıtlaSil
  3. Dediğiniz gibi kolay ve lezzetli , deneyenlere afiyet olsun :))

    Aslı Altan Altundal

    YanıtlaSil
  4. Ne kadar kolay bir tarif! Ekmekleri degerlendirmek icin bire bir.En kisa zamanda yapilacak cünkü bir sürü ekmek birikti.....Paylasimin icin tesekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar bu tarifi bizde yaparız. Kuru ekmeklerden olur.İstenilirse kıyma da konulabilir.

    YanıtlaSil
  6. birseyi aklim almadi zamani kisitli olanlar icin demissiniz ama sogan ve domatesler bir saat boyunca kavrulmali bir saat vaktim olduktan sonra kac cesit agir yemek yapabilirim daha cok cani zahmete girmek istemeyenler icin bu tarif selamlar

    YanıtlaSil
  7. Merhaba,

    Nerelerdesiniz?

    Sevgiler,
    Betül

    YanıtlaSil
  8. Cok lezztliye benziyor, hemde cok kolaymis.Oglumda sever mutlaka.Hem bayat ekmekler de cöpe gitmekten kurtulur.Hep üzülürüm cöpe gidince.Bazen firinlayip corba veya salataya koyuyorum ama genelde ihmal ediliyor.Artik yaparim bundan .Ellerine salgik

    YanıtlaSil
  9. Hem yapimi kolay hem guzel gozukuyor denemekde fayda var gibi :) eline saglik

    http://www.aynurdantarifler.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  10. Harikasın Aslıcığım. Ne hoş bir tarif paylaştın yine bizimle! Ben bunu yerim, parmaklarımı da yerim:)

    YanıtlaSil
  11. annem evde bayat ekmek çoğalınca onları değerlendirmek için ekmek mantısı yapardı, severek de yerdik ama annem ekmekleri fırına koymaz, yumurta koymazdı onun yerine sosa kıyma koyardı. gerçi ben kıymalı sevmediğim için bana ayrıca kıymasız yapardı. hımmm olsa da yesek . canım annem burda olsan da o güzel ellerinden ekmek mantısı yesem :)) ( bu arada bu yemek KAYSERİ'NİNDİR. )

    YanıtlaSil
  12. TARİFTE EKSİKLİK VAR SANIRIM
    EKMEKLERİ HANGİ AŞAMADA EKLİYORUZ YUMURTALARDAN SONRAMI ?
    BIRDE BIR SAAT PİŞİNCE EKMEKLER HAMURLAŞMIYORMU ACABA DETAYLANDIRIRMISINIZ
    CUNKU BAYAT EKMEKLERI DEGERLENDIRME ACISINDAN COK FAYDALI

    YanıtlaSil
  13. Merhaba Sultan,

    Bayat ekmekleri pişirmiyoruz. Sadece fırında kızartıp tabağa alıyoruz. Üzerine pişirdiğimiz yumurtalı sosu döküyoruz. Kolay gelsin.

    YanıtlaSil