Salı, Ekim 16, 2007
Dünyayı Kadınlar Besliyor
16 Ekim Dünya Gıda günü olarak kutlanıyor.İnsanların güvenli ve yeterli gıdaya ulaşabilmesi ile kadınların gıda üretiminde erkeklerden daha etkin olduğu gerçeği bu yılki ana tema. Kadınlar beslenme sürecinde en büyük sorumluluğu üstlenen grup.Tarlada bahçede çalışan, fabrikada besin işleyen, mutfakta ailesinin yemeğini hazırlayan onlar...Ailenin doğru beslenmesi kadının yönlendirmesiyle mümkün.
Temiz su kaynaklarının yoksunluğu, doğal , organik besinlere ulaşabilme zorluğu günümüzün ve geleceğimizin önemli problemlerinden.
Evet !Dünyanın bir tarafında boynuna astığı küçük çantaya, yerden topladığı pirinç taneleri doldurup açlığını gideren çocuklar , diğer tarafında, neredeyse yüzlerce çeşit yiyecek arasında sağlıksız beslenen , obez çocuklar.
Besleyici, doğal yiyecekler yerine, yapay, yüksek kalorili, hastalık yapan yiyecekler tüketmeyi tercih eden insanlar...
Sürekli kilodan şikayet edip kilo yapan yiyeceklerden vazgeçememe iradesizliği...
Su yerine kola içmeye, hayır
Dalından elma koparıp yemeye ,evet
Çikolata yerine hurma,ve
İllede zeytinyağı, zeytinyağı, zeytinyağı...
ZEYTİNYAĞLI YUMURTALI BULGURLU KÖFTE
Malzemeler
2 bardak organik köftelik bulgur
2 bardak sıcak su
4 adet küçük organik kuru soğan
4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
4 kaşık organik domates püresi
Taze maydanoz, nane, dere otu
Karabiber, kırmızı biber, acı pul biber, kimyon , sumak, tuz
1 adet çiftlik yumurtası
Yapılışı
Genişçe bir kapta köftelik bulguru sıcak suyla ıslatıp ağzını kapatarak en az yarım saat bekletin. Diğer tarfta ,soğanları ince doğrayıp 2 kaşık zeytinyağı ile tencereye koyun , kısık ateşte ağzını kapatarak pişirin. Yumurtayı 2 kaşık yağ ve 1 kaşık domates püresi ile tavaya koyup pişirin.Bulgura pişen soğanla birlikte domates püresini katın ve elinizle 10 dakika yoğurun , baharatları istediğiniz miktara göre karıştırıp,yoğurmaya devam edin.Otları da karıştırdıktan sonra, yumurta ile servis edin.
Tarif: Dr. Nermin Işık, Bulgur Yemekleri, Alfa Yayınları
Sevgili Aslı,
YanıtlaSilBöyle önemli bir konuyu bu kadar içten ve güzel bir fotoğrafla paylaştığın için çok teşekkürler.
Sevgili Tijen ,
YanıtlaSilSeni Zeytinağacı'nda görmek ne güzel :))
Aslı Altan Altundal
Hayat dolusunuz... Size ve ailenize mutluluklar ve hayırlar dilerim.
YanıtlaSilAsli'cim tasindim.Yeni adresim
YanıtlaSilwww.birdilimbirtutam.blogspot.com
senide yanimda götürdüm.
sevgiler
Merhaba,Sağlıklı beslenme ve zeytinyağı kullanımıyla ilgili düşüncelerinize aynen katılıyorum.Fakat bir Anadolu çocuğu olarak tereyağı kullanmayı da çok seviyorum.Dozu aşmamak kaydıyla tabi.Eşim Bursalı ve biz,oralarda ''yağhane'' olarak isimlendirilen( küçük çaplı yağ fabrikası)yerlerde zeytinlerimizi yağa dönüştürürüz.Dolayısıyla çok doğal ve katkısız zeytinyağı kullanma imkanına sahip oluyoruz.Ben de siteme kırma zeytin tarifi ekledim.Beklerim.Sevgiler:)
YanıtlaSilKöfteli bulgur cok güzel görünüyor ama ben muhallebili kadayifa bayildim.Cok süper olmus.Yapmam lazim aynisindan.Ellerine saglik.
YanıtlaSilAslıcım, bu konuyu dile getirdiğin, blogunda hepimizin sözcüsü olduğun için teşekkürler. Yemeklerin de her zamanki gibi leziz görünüyor.
YanıtlaSilSevgilerimle..
cok lezzetli gozukuyor.Bulguru neredeyse çiğ bile yiyebilirim..ellerine saglik..
YanıtlaSil