Gerçekten çok çekici bir görüntüsü var gül tatlısının.Üstelik gül şeklini vermekte o kadar zor değil... Bu tatlının tarifini pek çok yerde bulabilirsiniz. Fakat Zeytinağacı tarifinin önemli bir özelliği var: Margarin veya tereyağı içermemesi . Az miktarda zeytinyağı ile bu güzel görüntü ve farksız lezzeti elde edebileceksiniz.
Tarif halam Ülkü Kayır 'a aittir.
Malzemeler
Hamur İçin:
- 1 yumurta
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı şeker
- 1 çay bardağı irmik
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- birkaç fiske limon kabuğu
- 1 pakat kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- aldığı kadar un
- 3 subardağı su
- 3 su bardağı şeker
- birkaç damla limon suyu
Yapılışı
Öncelikle Şerbet pişirilir. Birkaç taşım kaynatılarak ,koyu kıvamda olmayan bir şerbet hazırlanır. Soğumaya bırakılır.
Un ve kabartma tozu hariç tüm malzemeler karıştırılır.Un ve kabartma tozu yavaş yavaş eleyerek eklenir.Kulak memesi yumuşaklığında pürüzsüz bir hamur elde edilir.Hamur merdaneyle 3-4 mm kalınlığında açılarak, küçük ağızlı su bardağıyla veya çay bardağı ile yuvarlaklar kesilir.
Gül Şekli Nasıl Verilir?
Hamurdan kesilen yuvarlaklardan ( su bardağı ağzıyla kesebilirsiniz) 5 tanesi (4 olursa gül şekli olmaz), birisi diğerinin yarısının üstüne gelecek şekilde yanyana dizilecek.Kalın rulo hailnde sarılacak, ve ortadan ikiye kesilecek. Böylece iki adet gül elde etmiş olacaksınız.
Güllerin ortasına fındık koyarak tepsiye dizin. 180 C de kızarana kadar pişirip , ılık şerbeti gezdirin. Şerbetin çekmesi için tepsinin üzerine başka bir tepsi kapatmayı unutmayın.Bir gün dinlendikten sonra ikram edebilirsiniz . Afiyet olsun.
Merhaba dün misafirlerime alt üst
YanıtlaSilböreginiz den yaptim, simdide gül tatlisini denemek istiyorum, hoscakalin...
Viyana dan Tuba
Merhaba Aslı
YanıtlaSilBayramın yaklaştığı şu günlerde gül tatlısı güzel bir alternatif olabilir...Tereyağ yada margarin içermemiş olmasıda dikkatimi çekti gerçekten tadını merak ettim..Ellerine sağlık...
Merhaba Asli hanim,
YanıtlaSilbende bu gül tatlisini cok merak ediyorum. Bugüne kadar ne yemek nede yapmak nasip oldu. Hafta sonu misafirlerim icin denemek istiyorum ama bir kac sorum olacak:
1. "1 cay bardagi yogurt" derken normal cay bardaklarini kast ediyorsunuz degil mi? Sormamin sebebi, artik bir cok kiside biraz daha büyük cay bardaklarindan bulunuyor. Yanlislik olmasin diye soruyorum.
2. "birkac fiske limon kabugu" -> Bir kac tutam mi demek istediniz?
3. "1 paket vanilya" -> 1 paket vanilya sekeri herhalde?
4. "Aldigi kadar un" diye verilen tariflerimin bir cogunu tutturamadim, yada cok uzun ugraslardan sonra emelime ulasabildim. Belki bana kac gram veya kac su bardagi gerektigini yazabilirsiniz.
Simdiden cok tesekkür ederim.
merhaba
YanıtlaSilevet küçük boy çay bardağı ve 1 paket vanilya şekeri kullanılıyor. Un miktarı için maalesef bir ölçü yok, umarım başarılı olur. Kolay gelsin.
Aslı Altan Altundal
sevgili Aslı ellerine sağlık çok güzel olmuş.sevgiler...
YanıtlaSilgul tatlisinin resmi yok, acaba bir sorun mu var ya da ben mi acamiyorum ??
YanıtlaSilSelin
GUL SEKLINI NASIL VERIYORSUNUZ ? TAM ACIK OLARAK TANIMLANMAMIS, DOLAYISIYLA BIRAZ ZOR ANLAMASI. HELE DE BU TATLIYI YAPMAYAN KISILER ICIN.. DAHA AYRINTILI YAZAR MISINIZ YA DA KESKE ADIM ADIM RESMI DE KOYABILSEYDINIZ.. TESEKKURLER EDERIM.
YanıtlaSilBAHAR
Tesekkurler bu guel tarif icin benim yemek sitem http://yemektarifleriizle.blogspot.com/
YanıtlaSilAcemiyim ama herkesi beklerim.
Aslı hanım elinize sağlık. Görüntü çok hoş. Halanıza sevgiler hürmetler
YanıtlaSilFatma Ünalan
merhabalar, blogunuza ilk ziyaretim. tarifleriniz çok güzel, özellikle margarinsiz olması. bir çoğunu not aldım, deneyeceğim.
YanıtlaSilsevgiler...
Denemek istedim lakin kısmet olmadı inşallah en kısa zamanda deniycem;)
YanıtlaSilellerinize sağlık...
kızlara selam;)
merhabalar
YanıtlaSilne kadar büyük bir tesadüf.dün akşam çok önceden bir kitapta gördüğüm bu tarifi düşünüyordum.bugün karşıma çıktı. bayram için yapmak istiyorum. yalnız bir sorm var.gülleri pişirip koysak şerbeti iki gün sonra döksek nasıl olur acaba?
Baklavaları da bu şekilde yapıyorlar olabilir sanırım. O zaman şerbet sıcak dökülmeli ve yine üzeri kapatılarak çekmesi sağlanmalı, kolay gelsin. :)
YanıtlaSilAslı Altan Altundal
ellerinize sağlık bu blogda en çok hoşuma giden yemek ve tatlıların sağlıklı malzemelerden ve katı yağdan uzak bir biçimde yapılması oldu.sizi çok tebrik ederim.ben her nekadar pastalar yapsamda hiçbirine katı margarin koymam ve kurabiyekllerimde aynen bu sitilde ilerler sonuç mükemmel:)
YanıtlaSilselamlar..bayram yaklaşıyor ve ben tatlı tarifi araştırıyorum derkennnnnnn bu güzel gül tatlısı tarifini gördüm.görüntü süper.artık bu tatlıdan yapmaya karar verdim.elinize saglıkk..sevgilerle..
YanıtlaSilMerhabalar ;
YanıtlaSilBen sizden bir konuda yardım istiyorum. 2,5 yaşında bir oğlum var nefrit oldu ve hastalığının kronikleşmemesi için beslenmesine çok dikkat etmem gerekiyor. Özellikle tuzlu şeyler yememesi gerekiyor, yani sıfır tuz.Protein de kısıtlı. İlk öğrendiğimde pasta, kek vb.şeyler yaparım diye düşünmüştüm; fakat tariflerin çoğunda kabartma tozu yada karbonat var. Soda olabilir diye düşündüm onunda içerisinde sodyum var. Potasyum ve sodyum )içeren şeyler almaması gerekiyor. Mayalı tarifler olabilir. Tuzsuz yemekleri "iyenç" diyip yemiyor. Kendim mayalı bir kek denedim ama olmadı. Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Eğer faydası olacaksa e-mail adresimi sitenizde yayınlayabilirsiniz. Portakal ağacına ulaşmaya çalıştım fakat anti spam'a takıldım.Mutlu ve sağlıklı günler diliyorum. Hoşça kalın.
merhaba gul tatlisi cok guzel gorunuyor ellerinize saglik bu tarifi baska bir sitede gordum denedim piserken biraz yayildi sanirim margarinle oldugundan bilemiyorum sizinkisi zeytinyagi ile olmasini sevdim denicem
YanıtlaSilsiteniz cok guzel basarilarinizin devamini diliyorum
Blogunuzu gezerken, gözlerim gül tatlısına takıldı kaldı.
YanıtlaSilMuhteşem görüntüsü beni yazmaya davet etti. Elinize sağlık, görüntüleri çok güzel tatlarıda öyle olsa gerek. Esenlikler...
ımmmm gül tatlısı çok güzel görünüyor tarifi denesem şeklini tutturabilirmiyim acaba?
YanıtlaSilbunlar çok lezzetli tarifler ellerinize sağlık.
YanıtlaSil