Pazar, Şubat 24, 2008

Ekler Pasta

Ben bu pastayı lise yıllarımda tanıdım. Okul çıkışı dershaneye gitmeden önce Kızılay 'da yemek yerdik "Jeton " diye bir hamburgerci açılmıştı Atatürk Bulvarı'nda, ferah bir yerdi.Hamburger kültürü yeni yeni yayılmaktaydı. Ama ben onun hemen yanında küçücük sıkış tıkış "Piknik " te yemeyi severdim ayak üstü.Türk usulü hamburger yapardı. Dershane çıkışında da bazan Sergen pastanesine uğrar yine ayak üstü - oturma yeri yoktu-şekerpare, ekler ,piramit pasta , zamanımız çoksa Akman 'da dondurma, çikolatalı vişneli pasta yerdik. Şimdilerde o bölgeye adım atamıyorum. Ankara'nın yeni alışveriş merkezleri , değişen yaşam, ekler pastayı da, mekanları da unutturdu.
Tarif zeytinyağıyla ve ilk kez deneyecekler için 100% garantili. Ekler hamurunu pişirdiğinizde içi boş puf bir ekler ekmeği elde edersiniz. İçine krema ile birlikte, muz , çilek , vişne gibi meyveleri de koyabilirsiniz.
Malzemeler
Ekler Hamuru:
1 su bardağı su
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı un
2 yumurta
1 fiske tuz
Krema:
1/2 lt süt
3 yemek kaşığı un
7 yemek kaşığı şeker
vanilya
Üzerini süslemek için:
Çikolata sos (hazır sos kullandım)
Hindistancevizi
Yapılışı
Önce kremayı pişirin ve soğumaya bırakın.
Eklerleri hazırlamak için, teflon tencereye suyu koyun kaynatın , yağı ve unu ekleyin, tahta kaşıkla pürüzsüz bir hamur olana kadar 4-5 dakika çevirin.Altını kapatın. Hamur, eliniz dayanacak kadar soğuyunca her bir yumurtayı tek tek kırıp yoğurun .İsterseniz elinizi ıslatarak yuvarlak şekil verin , isterseniz torbadan sıkarak uzun şekiller verin . Tepsiye dizip 200 C derecede üzeri kızarana kadar pişirin. Fırın soğuyana kadar ekmekleri çıkarmayın , yoksa sönebilir.Soğuduktan sonra sandiviç gibi ayırıp içine bol krema doldurun. Üzerine çikolata sos gezdirin. Hindistancevizi ile servis yapın. Bu tarifle 17-20 adet ekler elde edebilirsiniz.


Tarif için Naime Hanım 'a teşekkürler.

19 yorum:

  1. Menemen testisi gibi dizilmişler çokta lezzetli gözüküyorlar;))
    Ellerinize sağlık...
    Aslı hanım;
    Boş bir gününüzde, arkadaşlarla buralara gelseniz ne iyi olurdu;)
    Selam ve sevgilerimi gönderiyorum arkadaşlara...
    Kızları öpüyorum;)
    Muhabbetle...

    YanıtlaSil
  2. merhaba
    nefis görünüyorlar.Yüreğinize ve ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. aslı mükemmel gözüküyor. eminim lezzet bakımındanda oyledir. çünki senden daha önce alıp denediğim tarifler mükemml sonuç verdiler...
    ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  4. canim ellerine saglik nefis gorunuyor

    YanıtlaSil
  5. Ellerine saglik Asli'cigim, nefis olmus. Bizde Piknik'e cok giderdik, hey gidi gunler, bana da hatirlattin, sagol.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Teşekkürler güzel yorumlara , sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. nasıl da güzeller hepsi sıraya girmiş açtım ağzımı gelin hadiii
    ellerine sağlık
    kocaman sevgilerrr

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Aslı ,

    Tarifini denedim bugün ve evdekilerin beğenerek yediği bir lezzet çıktı ortaya.

    Fakat çok güzel kabarıp pişen hamurlar çıkarınca söndüler, fırında bırakıp soğumasını mı beklemem gerekirdi acaba anlayamadım.

    Sevgiler, kolaylıklar...

    Ayşegül

    YanıtlaSil
  9. Merhabalar,

    Ayşegül
    fırından çıkardığımda bir iki tanesi söndü, biraz daha büyük olanlardı.Dediğin gibi hemen çıkarmamak gerekiyor. Fırın soğuyana kadar sabretmeli.Birde küçük parçalar pişirmek lazım.
    Yeşim ,
    teşekkürler , sana da kolay gelsin.:))

    YanıtlaSil
  10. merhaba ben de denedim tarifi büyük bir heyecanla=) çok severim bu tatlıyı, en kolay tarif sizin sitenizde görünüyordu. ben sadece 2 yumurta kırdım, yumurta kokusunun ağır gelmesinden korkarak. içine de krema yerine krem şanti koydum. dışına çikolata sosu çok bol koyarak profiterol haline getirdim. evdeki herkes çok beğendi=) teşekkür ederiz=)
    e.selcen

    YanıtlaSil
  11. Ellerine sağlık Aslıcığım. Denemeye bir türlü cesaret edemediğim profetolü sonunda denemeye karar verdim. İnanırmısısn hazır alıyorum ve tadına doyamıyorum ama bu kez niyetliyim kendim yapacağım piştikten sonrada fırında soğumasını bekleyeceğim ki sönmesin diye.Püf noktasınıda pişirmeden öğrendim bu arada. Seninkinin görüntüsü bir harika inanıyorum lezzetide bir o kadar güzeldir. Yapayım bir an önce de midemede ziyafet olsun değilmi ama. En kısa zamanda pişireceğim emin olabilirsin. hoşçakal, sevgiyle kal.
    PASTALAND/ÖZLEM

    YanıtlaSil
  12. Merhaba Aslı hanım , haftasonu ekler pastayı denedim hamurları çok sert oldu.Yumurtalarıkırdıktan sonra da un ilave ettim çünkü hamur çok sıvı oldu, un ilavesi olmayackmıydı acaba ?????????? Cevap verebilirseniz sevinirim

    YanıtlaSil
  13. Merhaba Hafize Hanım,
    Un ilavesi yumurtaları kırdıktan sonra olmayacak. Un , su ve yağı teflon tavada çeviriyoruz ve hamur haline geliyor. Soğuduktan sonra içine yumurtaları teker teker kırıp iyice yediriyoruz.Önce bir yumurtayı kırıp yedirdikten sonra diğerine sıra gelmeli. Acaba soğumadan mı yumurtaları kırdınız ya da hepsini birden aynı anda mı kırdınız ? Çünkü gerçekten sorunsuz bir tarifti :(

    YanıtlaSil
  14. Ben yumurtaları teker teker kırdıktan sonra çok fazla yedirmedim, yedirmeyince de hamur çok sıvı oldu. Kremasının tadı aynı pastanedeki ekler pastalar gibi çok güzel. Tekrar deneyeceğim bu sefer yedire yedire yoğuracağım.Ne kadar koyulukta bir hamur oluyor? Aslı hanım cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim, tarifleriniz için teşekkürler

    YanıtlaSil
  15. Rica ederim Hafize Hanım,tarifin başarılı olması beni memnun eder.
    Bu tarifi yumurta sayısını azaltarak deneyebilirsiniz , 2 yumurta ile de sonuç alınıyor. Hamurun kıvamı oldukça yumuşak ama yayılmayan , dağılmayan , kulak memesinden daha yumuşak bir hamur olacak.

    YanıtlaSil
  16. İlginiz için teşekkür ederim Aslı hanımcım,dediklerinize uyacağaım.

    Güzel yemek tarifli günler dilerim :)

    YanıtlaSil
  17. Aslı Hanım,
    Sitenizi beğenerek izlliyorum ancak profiterol tam bir hayalkırıklığı... Daha önce katı yağla yapılan ekler hamurunu 3-4 kez yapmış olduğum için pek acemi de sayılmam. Ölçülerinize bire bir uydum ve hamur başarılı gibi görünüyordu. Ancak fırında neredeyse hiç kabarmadılar ve tıkır tıkır bir kurabiyeye dönüştüler.. Şimdi sıcak çikolata sosuyla kurtarmaya çalışıyorum. Ölçülerinizi sadece bardak - kaşık hesabıyla değil, aynı zamanda gram olarak da verirseniz sanırım deneyenler daha başarılı olacaktır.

    YanıtlaSil
  18. Merhaba,
    Gerçekten üzgünüm , tarifi çok güvenilir birinden almıştım , kendimde denedim başarılı oldu ama tekrar deneyip gr. ölçüsüne çevirmeye çalışacağım. :(

    YanıtlaSil
  19. Çok lezzetli görünüyor. Fotoğraftaki gibi yapabilir miyim bilmiyorum ama denicem :)

    YanıtlaSil