Pazartesi, Şubat 18, 2008

Ekşili Kış Dolması


Gaziantep mutfağı yemek kültürü bakımından zengin bir ilimiz. Ekşili kış dolması da Antep mutfağında sık yapılan yemeklerden biri. Sonbaharda kurutulan, patlıcan, kırmızı biber, dolmalık biberlerden yapılıyor. Yemeğin en önemli özelliği ise piştikten sonra eklenen limon suyu. Değişik yörelerde nar, sumak, erik ekşisi de konabiliyor. Gerçekten leziz ...
Malzemeler
  • 20 adet kurutulmuş dolmalık biber
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1/2 su bardağı ince bulgur
  • 3 adet orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1,5 su bardağı kıyma
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tatlı toz biber
  • 9-10 dal maydanoz
  • 1,5 su bardağı kadar su
  • 1/2 su bardağı limon suyu
  • 10 diş sarımsak ( ben eklemedim)

Yapılışı
Kuru biberleri yumuşayana kadar kaynar suda bekletin.Soğuk suyla yıkayıp bir kanara koyun. Diğer tarafta soğanı ince doğrayın, kıymanın içine pirinç (yıkanmış), bulgur baharatlar, salçalar, maydanoz ,yarım bardak su ile birlikte ekleyin , iyice yoğurun.Dolmalık biberlerin içine 1,5 parmak boşluk kalacak şekilde doldurun. Tencereye dizin.Kaynamış suyu ve zeytinyağını üzerlerine gezdirin.zeytinyağı parlaklık verir. Önce orta sonra kısık ateşte pirinçler uzayıncaya kadar pişirin.Sarımsakları ezip limon suyu ile karıştırarak dolmaların üzerinde gezdirin. Ben sarımsak eklemedim. Servis sırasında limon sıktım dolmaların üzerine.

Tarif "Prof.Dr. Ayşe Baysal-Türk Mutfağından Örnekler"

11 yorum:

  1. Aslı'cım sayfan hayırlı olsun.sen linklerime eklisin ve sıkça bakaırm san briaz yavaş açılması ve sayfanın kahverengi olmsı olumsuzluklardı ,şimdi aydınlık harika olmuş güzelim tarifler artaya çıkmış ellerine sağlık..köstebek pastaya çok gülüyorum bahçadeki taoprak gibi..:))
    Dolmanda nefis olmuş .tatilde Akaraya gidince annem hemen dolmaalık biereleri çıkardı patlıcanda vardı doldrudum yadik.bu kurnunun tadı bir başka oluyor..sumak suyu ile harika oluyor..sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Ferhanca , teşekkürler, sayfayı düzenlemek için uğraşmaya devam ediyorum. Sizlerden gelen olumlu yorumlar beni motive ediyor. Sağlıcakla kalın.
    Nino teşekkürler yorumun için :)

    YanıtlaSil
  3. Cok güzel görünüyor,harika ellerine saglik.Ayrica sayfanin bu hali cok güzel olmus.Güle güle kullan:)

    YanıtlaSil
  4. Ellerine saglik Asli'cigim. En sevdigim dolmadir bu.
    Montreal'den Antep'li komsum icine kirik nohut koyardi mutlaka.
    Olsa da yesem dedim fotografi gorunce..

    YanıtlaSil
  5. Aslıcım
    ellerine sağlık. ben de antep mutfağına bayılırım. tarifi paylaştığın teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. selam,
    blogcular olarak ankarada buluşuyoruz. katılırsanız çok sevinirim. sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Cok lezzetli görünüyorlar,ellerinize saglik.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Merhaba aranizda yeniyim uzun sureden beri takip ediyordum ama ancak yorum yaziyorum .Ben biber dolmasinin tazesinden cok kurusunu tercih ederim .siizin dolmada cok istah acici elinize saglik.

    YanıtlaSil
  9. çok güzel görünüyor...elinize sağlık:

    YanıtlaSil