Pazartesi, Kasım 22, 2010

Geleneksel Norveç Kurabiyesi: Kringla

Kringla,kringla ,kringla...
Bu kelimenin ardında bu kadar enfes bir kurabiye olabileceğini kim düşünebilir. Özgün şekli ve lezzetli olmasının yanı sıra , kuzey Avrupa 'da özel günlerde pişirilen kurabiyenin değişik versiyonları 13. yüzyıla kadar dayanıyor.Tarif buradan. Denediğim hamur çok güzel oldu fakat pişerken fazla kabardı ve yayıldı. ! Yumuşacık , ağızda dağılan kurabiyeler, mutlaka deneyin :)

Malzemeler:

1 cup= 250 ml su bardağı
-4 cup un
-1 yumurta
-1 cup şeker
-1/2 cup tereyağı
-1 cup buttermilk (1 cup süte birkaç damla limon sıkarak elde edebilirsiniz)
-1 paket vanilya
-1 tutam tuz
-1 paket kabartma tozu
-üzeri için çok az tarçın eklenmiş pudra şekeri

Yapılışı:

- Yumurta, şeker, yağ ve sütü karıştırın. Diğer tarafta, vanilya, tuz , kabartma tozu ve unu karıştırarak sıvı karışımına ekleyin.
-İyice yoğurarak ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru buzdolabında birkaç saat bekletin.
-Buzdolabından çıkardığınız hamuru tekrar yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp 30 cm kadar uzatın.


-Özel kringla şeklini verip , tepsiye dizin.


Kabardğı için aralıklı dizmekte fayda var.Mümkün olduğu kadar ince ve küçük yapmaya çalışın.


- Önceden ısıtılmış 180 C lik fırında 10-15 dakika kadar pişirin .

- Soğuduktan sonra üzerine çok az tarçın eklenmiş pudra şekeri serpiştirin.






30 yorum:

  1. Tadını merak ettim doğrusu ellerine sağlık arkadaşım.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Aslıcım günaydın puf puf harika ol
    muş çörekler ellerine sağlık sevgi
    ler.

    YanıtlaSil
  3. harika duruyor, hakikaten ben de tadını merak ettim. Kabarmasa pretzel gibi olacak sandim ama kabarmış bir de puff puff! Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  4. Arkadaşım Ocak ayında Norveç'e davet etti geçtiğimiz aylarda.Bakalım oralarda yemek nasip olacakmı.Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  5. Ellerinize sağlık, çok güzel görünüyor.
    1/2 cup tereyağını nasıl ölçüyoruz, tereyağını eriterek mi ?
    Yaklaşık bir gram ölçüsü verebilirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  6. nefis olmuş kurabiyeler
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  7. Selam,
    Gerçekten nefis görünüyorlar.
    Cup ölçüsü için ekmek makinasının ölçü kabı kullanılabilir mi?
    Teşekkürler
    Betül

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar,

    Evet gerçekten güzel oldu bu kurabiyeler, evdekiler de çok beğendi, sanırım sık sık yapacağım. İki yemek kaşığı tereyağını ölçü kabına koydum , mikrodalgada erittim , üstüne biraz zeytinyağı da ekledim. Ölçü tam oldu. Aslında tamamen sıvı yağ ilede yapılır gibi geliyor bana ama denemedim.Cup ölçüsü 250 ml lik su bardağı ölçüsüne eşdeğer. Ekmek makinasının ölçü kabı da uygun olur. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  9. çok değişik ve lezzzetliye benziyor ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  10. Çok lezzetli bir görüntüsü var, eminim tadı da öyle.
    paylaştığınız için teşekkürler
    Müge

    YanıtlaSil
  11. merak ettim bu tadı harika görünüyorlar canım
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  12. Kurabiye kardeşliği olmuş bunlar:))harika olmuşlar muhakkak lezzeti de nefis olmuştur ellerine sağlık.
    tarfi deftrime hemen geçti:))

    YanıtlaSil
  13. Hımmm harika görünyorlar bayıldım ellerinize sağlık...


    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. Yağın eritilip eritilmiyeceğini soracaktım ama cevap vermişsiniz ellerinize sağlık çok değişik görünüyor
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  15. http://pisbuxthebestearn.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  16. çok farklı bir lezzet olmuş

    ellerine sağlık canım
    sevgiler :)

    YanıtlaSil
  17. Degisik görünüyor, tadini merak ettim. umarim yapmaya firsatim olur. Ellerine saglik. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  18. bişey merak ettim siz bunu yapaken buttermilk mi kullanndınız limonlu süt mü.. İkisinin aynı tadı vericeğinden biraz şüpheliyimde.. Belki buttermilk yerine kefir kullanılabilir.

    YanıtlaSil
  19. Misafirlerinize ikram edebileceğiniz harika tarifler arıyorsanız doğru adres: ulkerpotiborlusayfalar.com

    YanıtlaSil
  20. Ben süte limon ekleyerek buttermilk elde ettim.Tabii karşılaştırma şansım olmadı denenebilir.

    YanıtlaSil
  21. MANDALİNA VE PORTAKALLI LEZZETLERİNİZLE HEPİNİZİ ETKİNLİĞİME BEKLİYORUM


    http://hobidunyam.womanforum.net/ tarafından düzenlenen

    yemek etkinliklerinin mandalina ve portakallı lezzetler *9* " Etkinliğine

    ben http://mandalincikmazi.blogspot.com/ ( Yıldız ) ev sahibeliği yapacağım



    30Aralık-20 Ocak tarihleri arasında düzenlenen etkinliğime katılmak için dilediğiniz çeşitte mandalin ve portakallı tarifler hazırlayıp resmiyle birlikte tariflerinizi blogunuzda yayınlayıp bana isim, tarif adı ve blog adresinizi belirterek mail atmanız yeterli olacaktır. Blogu olmayan arkadaşlar da katılabilirler hepinizi bekliyorum.


    Ayrıca bu davetiyeyi ulaştırabildiğim, ulaştıramadığım herkes etkinliğimize davetlidir.Davetiyeyi ulaştıramadığım arkadaşlarım olursa lütfen kusuruma bakmayın hepinize ulaşmaya çalışacağım.



    TEŞEKKÜR EDERİM


    NOT: hobidünyam etkinliklerine ev sahibeliği yapmak isteyenler
    http://papatya68.blogspot.com/ adresine başvurabilirler...

    Hepimize kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  22. Merhaba Aslı Hanım ellerinize sağlıkharika olmuşlar en kısa zamanda deneyeeğim bunlaarı sevgiler...

    YanıtlaSil
  23. merhabalar aslı hanım ben bu norveç kurabiyesini denedim ama basarılı sonuç alamadım, tarifte 250ml su bardağı diyorsunuz tartım olmadığı için kendi hesabıma göre 1,5 su bardağından yaptım bide tereyağını eritip mi yoksa oda sıcaklığnda koyulacak belirtmediğinz için ben oda sıcaklığnda bekletip koydum buttermilk olmadığı için sizin belirttiğiniz gibi süte bikaç damla limon sıktım ama sonradan farkettin başka bi tarifinizde bir yemek kaşığı limon suyunu süte katıp beş dak. bekletn diyorsunuz ben bekletmeden koydum ama hepsini gectim sanırım kabartma tozunun azlığında benim ki olmadı 1.5 ölçüye bir cay kaşığı az oldu bence yazdığınız herşeye uydum dolaptada dinlendirdim ama fırından cıktıktan sonra kayış gibi oldular ve kabarmadılar sanki birkaç gün önce yapılmş gibi işin kötüsü gece yaptım sabahda yola cıktım kuzenimin bebeğini görmeye tarife çok güveniyodm güzel olur diye ama hayal kırıklığı ve hazır bişiyler almak zorunda kaldım maalasef sizce sebebi?
    ayse eden

    YanıtlaSil
  24. merhaba,
    Resimde çok güzel görünüyorlar. Ancak ben de denedim, tarifi aynen uyguladım ancak hem kabarmadılar hem de çok sert oldular. Acaba yanlışlıkla biz de 1 paket kabartma tozu mu koysaydık :) Sizinkilerin kabarmasının sırrı orda mıymış acaba:s

    YanıtlaSil
  25. Merhaba Arkadaşlar,

    Tarifi , yorumlarınızdan sonra bende 1 çay kaşığı kabartma tozu koyarak denedim, aynen dediğiniz gibi oldu. Kesinlikle kabarmadılar. Sırrı kabartma tozundaymış ama ben her zaman orjinal tarifi yazıyorum bir yanlışlık olmasın diye- hata tarifi aldığım yerin adresini de yayınlıyorum. Bir de normal de bu kurabiyeler fotoğraflarda incecik gözüküyor biraz da ordan yanıldım ince gözükmesi gerekiyor diye düşündüm ama ince olunca da yavan oluyor. Artık tarife kendi denediğim haliyle 1 paket kabartma tozu ekliyorum.
    Ayşe Hanım sizin durumunuzu telafi etmek için ne yapabilirim ? Gerçekten üzgünüm.

    YanıtlaSil
  26. Sanırım Bu yemeği ben denemiştim Ama Sendeki resim goze daha hos geliyor.
    ******Lezzetli Yemek Tarifleri*******

    YanıtlaSil
  27. çok güzel hoş da bir görüntüsü var denemek lazım.

    YanıtlaSil
  28. kesin yapılacak listesine girdi,allah ömür verirse tabi ki .

    YanıtlaSil
  29. görüntü olarak pek beğenmedim ama tadını merak ettim doğrusu.

    YanıtlaSil