Cuma, Mayıs 20, 2011

Pastırmalı Çiğ Köfte


Tansel Hanım 'ın kulakları çınlasın!
Etsiz çiğ köfteyi ondan öğrendim .Çok lezzetli . Kesinlikle hazır çiğ köftelerde bulamayacağınız bir tat. Sızma zeytinyağı ve taze yeşilliklerle , acı severler mutlaka denemeli. Tansel Hanım bulguru 1 saat yoğurduğunu söylemişti. Ama ben uzun süre yoğuramadığım için çiğ köftelik bulguru domates suyu ile ıslatarak yapıyorum.İçinde bol maydanoz, taze nane, baharat ve zeytinyağı var. Pastırma parçaları da eklenince değişik bir sunum oluyor. Tabii pastırma eklemeden de yapabilirsiniz. Ayrıca baharatları tek tek eklemek yerine Bağdat marka köfte baharatı(çiğ köfte harcı değil, onlar soğan sarımsak tozu içeriyor) ekliyorum . Kolaylık oluyor. Bu markayı seçmemin nedeni köfte yaparken kullanılacak baharatların bir arada ,katkı maddesi içermeden veya soğan, sarımsak tozu eklenmeden hazırlanmış olması.

Malzemeler:
- 5,5 küçük çaybardağı çiğ köftelik bulgur
-Islatarak yapmak isterseniz 5 çay bardağı sıcak domates suyu
-4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
-1 adet orta boy kuru soğan
-3 veya 4 diş sarımsak
-1 küçük demet maydanoz
-1 küçük demet taze nane(bulamazsanız 1 çorba kaşığı dolusu nane)
-2 çorba kaşığı domates salçası
-1 çorba kaşığı acı biber salçası
-1 tatlı kaşığı nar ekşisi
-yarım limon suyu
-1 tatlı kaşığı tuz
-Bağdat marka köfte baharatından 2 tatlı kaşığı(gerekli tüm baharatları içeriyor)
Bu baharatı bulamazsanız 1 er çay kaşığı kimyon, tatlı kırmızı biber, yeni bahar,karabiber ekleyin.
-2 tatlı kaşığı isot biber
-10 dilim pastırma(isteğe bağlı)
Yapılışı:
-Soğan, maydanoz, nane ve sarımsakları robottan geçirerek çok ince kıyın.Islatıp yarım saat kadar ağzı kapalı beklettiğiniz bulgurların üzerine ekleyin, 5 dakika kadar yoğurun.
-Pastırmaları mümkün olduğu kadar ince kıyın , çemenli kısımlarını ayırmayın.Bulgurlu karışıma ekleyin.Yoğurmaya devam edin.

-Diğer tüm malzemeleri ekleyin. 20 dakika kadar yoğurun.
-Şekil verip sumak , mavi haşhaş veya susamla süsleyin. Afiyet olsun.

14 yorum:

  1. Bir etli çiğköfte müptelası olarak bu lezzeti denemeliyim.ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  2. Öncelikle ellerine saglik sevgili arkadasim... Köfteni denemek istiyorum... Ama yesillikleri rondodan gecirip, islatin ve yarim saat agzi kapali bekleyen bulgurun üstünde bekletin demissin... Bulguru önce domates suyu ile mi islatiyoruz ve üzerine yesillikleri ekliyoruz, yoksa...??? Bana geri dönebilirsen cok sevinirim... Sevgilerimle, güzel bir hafta sonu diliyorum...

    YanıtlaSil
  3. Tam da bugün babamın yoğurma desteği ile etsiz çiğ köfte yaptık. Pastırmalı olanı oldukça ilginç geldi. Pastırmanın tadını düşününce oldukça lezzetli olduğuna eminim. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. ELLERİNİZE SAĞLIK CANIM BİZDE ARTIK ETSİZ ÇİĞ KÖFTE YAPIYORUZ UZUN ZAMANDIR ÇOK GÜVNDİĞİMİZ ET OLURSA İSTİSNA
    PASTIRMALIYI MERAK ETTİM
    SEVGİLER

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Arkadaşlar,

    Beğeni ve merak dolu yorumlarınıza sevindim.Çok teşekkürler.
    Sevgili Münster, tarifi biraz daha açıklayıcı yazmaya çalıştım. Bulguru isterseniz belirtilen miktarda sıcak su ile veya daha lezzetli olması için domtes suyu ile ıslatıp bekletiyoruz. Bulgur hazır olunca , ince kıyılmış malzemeleri , pastırmayı ekleyip yoğuruyoruz . Sonra diğer tüm malzemeleri ekleyip yoğurmaya devam ediyoruz. Elde ince ince doğrama imkanı varsa rondo da çekmeye de gerek yok.

    Herkese güzel bir gün dileğimle afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  6. Köfteler süperrrr ellerinize sağlık.

    Çok selamlar;

    YanıtlaSil
  7. aman allahım bu ne güzellik..
    hemen denemeliyim.
    sevgiler
    özlem

    YanıtlaSil
  8. Canım; ellerine sağlık,çok lezzetli görünüyor.Sevgilerrrrrrr.....

    YanıtlaSil
  9. Gecen gün bunu görüp yorum yazamamistim...simdi deatyli okudum-Ellerine saglik.Ilk firsatta bende deneyecegim.


    Kandilin mübarek olsun.Berlinden sevgiler

    YanıtlaSil
  10. değişik ve güzel görünüyor ellerinize sağlık hayırlı cumalar.

    YanıtlaSil
  11. http://www.blogmame.com/2011/06/blogger-ve-blogspot-yarsmas.html

    Blogspot Blog Yarışmasında sizide aramızda görmekten mutluluk duyarız bir haftalık oylama sonucu birinci seçilecek gerekli açıklama sitede bulunmaktadır

    YanıtlaSil
  12. Çok güzel ve herkesinbeğeneceği tarifleri hazırlamışsın
    Aparatifler ve Mezeler
    Pasta Kek Kurabiye Tarifleri
    elerine sağlık

    YanıtlaSil
  13. süper tarifler elinize sağlık

    YanıtlaSil
  14. Offffffffffff, nasıl bir lezzet oluyordur kimbilir.

    Ellerinize sağlık.

    Özenti ve Malatya lı anne Çiğdem

    YanıtlaSil