Cumartesi, Mart 24, 2012

Bir Osmanlı Tatlısı: Ballı Muhallebi / Muhallebi Kıvamını Tutturmak İçin Püf Noktaları

Mutfak kültürümüzde yüzyıllardır bilinen,  uygulanan muhallebi, en yaygın ve sevilen sütlü tatlı ünvanına sahip.Bebeklerin de ilk tanıştığı yiyecek muhallebi ve çeşitleridir.Mutfağımızın nesilden nesile aktarılan tariflerinden biri olan muhallebi şekerle değil, tamamen balla tatlandırılıyor. Çileklisi ve muzlusu için tıklayın.
Muhallebiyi Kıvamında Pişirebilmek İçin Püf Noktaları:
-Muhallebinizi pişirmeden bir gün önce, pirinç ununu ölçerek kaba koyun ,üstünü geçecek kadar su ekleyip buzdolabında bekletin.Muhallebi kıvamının ne çok sulu ne de çok yoğun olması gerek. Kıvamı tuturabilmek için bu işlemin yapılması önemli.Pişireceğiniz zaman suyunu süzüp süte ekleyin.

-Muhallebi, hiç şeker eklemeden tamamen balla pişiriliyor . İyi kalite süzme çiçek balını,besin değerini korumak için , muhallebi kaynamaya başladıktan sonra
eklemelisiniz.Bu aşamada vanilya veya arzuya göre damla sakızı dövülerek eklenebilir.

-Sıcak muhallebiyi ocaktan alıp, bekletmeden , servis kaplarına kepçe yardımıyla yüksekten dökerek boşaltın. Böylece köpüklü bir görüntüsü olacak.
- Muhallebiniz soğuduktan sonra üzerini tarçınla veya kesme bademle süsleyebilirsiniz.

-Oda ısısında soğuttuktan sonra, buzdolabında saklayın.
Malzemeler:
-1 litre süt
-80 gr. pirinç unu
-3 çorba kaşığı silme süzme bal
-1 paket vanilya
-Süslemek için tarçın veya badem içi parçaları
Yapılışı:
-Soğuk sütü tencereye boşaltın. Önceden ıslattığınız pirinç ununun suyunu döküp, süte iyice karıştırıp tam anlamıyla homojen bir karışım elde edin.
-Orta ateşte tahta kaşıkla sürekli karıştırarak pişirmeye başlayın.Kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp, vanilya ve balı ekleyip karıştırmaya devam edin. Birkaç dakika daha karıştırıp altını kapatın.
-Bekletmeden , servis kaplarına yüksekten boşaltın.Soğuduktan sonra buzdolabında saklayın ,servisten önce üzerini süsleyin.

9 yorum:

  1. Ellerine sağlık canım miss gibi olmuş.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. harika olmuş ellerine emeklerine sağlık...

    YanıtlaSil
  3. Pirinç ununu önceden suda bekletme fikri ilginç geldi doğrusu.Muhallebinin rengi bal karıştığı halde bembeyaz, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. 28 MART-28 NİSAN tarihleri arasında

    http://www.marifetane.com/ yani ben ev sahibeliği yapacağım...

    Bildiğiniz gibi çay kahve bahanedir çoğu zaman,dostlarla,arkadaşlarla,dertleşmek,görüşmek için.bir çoğumuz sevdiğimiz bir arkadaşımıza ziyarete giderken "hadi çayı koy" geliyorum diye gideriz,yada müsaitsen "sabah kahvesine geleceğim" deriz...

    Çünkü o sohbet muhabbet kuru kuruya olmaz,tamam tatlı dil güler yüzde gereklidir,hatta suratı sirke satan bir ev sahibi size bal baklavada ikram etse orda çok kalmak istemezsiniz öyle değilmi,ordan ayrılmak için sabırsızlanırsınız....

    “Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse misafirine ikram etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse akrabasına iyilik etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse ya faydalı söz söylesin veya sussun!”

    Muhammed Mustafa (s.a.v)

    Ve yukarıdaki güzel hadis-i şerifi sizlerle paylaşıp,evlerinize gelen misafirlerinize,eşinize,çocuklarınıza,yada bu dünya hanesinde en güzel misafir benim deyipte kendiniz için hazırlamış olduğunuz birbirinden güzel tariflerinizi,ikramlarınızı sayfalarınızdan almaya geleceğiz :)

    Tariflerinize "çay,kahve bahane" etkinliği için Marifetane (Elif Hatice) ye gönderiyorum yazıp bana haber verirseniz,büyük bir zevkle gelip tariflerinizi alıp

    http://www.marifetane.com/ adresimde yayınlayacağım :)

    Son olarak arkadaşlar,her zamanki gibi etkinliğimize herkes davetlidir,(lütfen davetiye götüremediğimiz arkadaşlarımız kırılmasınlar)

    YanıtlaSil
  5. Balın çok sıcak çaya eklenmemesi söyleniyor. Çay ya da süt biraz ılıyınca ilave etmek gerekiyormuş. Bu durumda bu muhallebiye başka bir formul mü bulmak lazım, ya da ben mi yanlış biliyorum?
    Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  6. bal sütlü tatlıyı çok sıvı hale getiriyor çözüm ne

    YanıtlaSil
  7. Looks and sounds delicious!
    Your photo and its’ source have been featured on the World Food Guide website:
    http://worldfood.guide/photo/muhallebi_1602/

    YanıtlaSil