Pazartesi, Nisan 16, 2012

Beypazarı Kurusu Tarifi/ Evde Beypazarı Kurusu Yapımı


 Ankara'nın güzel ilçesi Beypazarı ile   özdeşleşmiş,  "Beypazarı Kurusu"   olağanüstü  bir  gevrek. Tok tutan  ve besleyici   kurular , ara öğün  ve  kahvaltıda yenebilir. Beypazarı'na yolunuz  düşmüyorsa,  hakiki tereyağlısını  bulmak biraz  zor. Markette  satılanlar margarinle    yapılmış olabiliyor. Annem  "Beypazarı  Kurusu" nu  çok sevdiği  için   evde  pişirmeyi  denedi   ve çok başarılı  oldu. Malzemeler   ve  tarif  şöyle:
Malzemeler:
-100 gr tereyağı (oda ısısında yumuşak)
-Yarım çay bardağı zeytinyağı
-1/4 paket yaş maya (10 gr)
-1 su bardağı süt
-2 çay kaşığı (silme) tarçın
-1 çay kaşığı dolusu tuz
-Alabildiği kadar un (hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar)
Yapılışı:
-Oda ısısında yumuşamış tereyağı ile zeytinyağı, sütün yarısı ve maya iyice homojen hale gelene kadar karıştırılır.Tarçın ve tuz unla birlikte eklenerek , kulak memesi yumuşaklığında ele yapışmayan pürüzsüz bir hamur elde edilir.
-Hamur 5 dakika dinlendirilir.
-Dinlendirilen  hamur , tezgahta yarım cm kalınlığında açılarak küşük baklava dilimleri şeklinde kesilir.
-Kesilen dilimler tek tek tepsiye birbirine değmeyecek şekilde dizilir.
-Üzeri örtülerek kabarana kadar ılık bir yerde bekletilir.
-Önceden 170 C de ısıtılmış fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirilir.
-Kurular piştikten sonra fırın ısısı 50 C ye düşürülür, tıkır tıkır kuruyana kadar bekletilir.

15 yorum:

  1. çayla birlikte bayılırım bu tarife ellerine sağlık arkadaşım sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. CANIM TANIŞTIĞIMA MAMNUN OLDUM
    :)
    BU KURULARI SEVMEYEN VARMI
    MMMM MİSSSS
    BANA DA BEKLERİM:)

    YanıtlaSil
  3. Çok severim bey pazarı kurusunu bennn:)Evde hiç denmedim ama neden olmasın ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  4. kurut tarifini hep merak etmiştim,not ettim,teşekür ederim,en kısa zamanda yapacağım,ellerine sağılık.

    YanıtlaSil
  5. Hadi canım dedim, gördüğümde.
    Oldumu tadı.
    Ben yerken tarçın tadı almıyorum kuru lardan???

    Acele cevap kestane kebap
    Meraklı anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  6. harika olmuş gerçeği gibi duruyor baypazarın zaten her şeyi meşur kurusuda hep marketletde var ama el yapımı daha iyi olur bende denemeliyim hemen bir beypazarlı olarak

    YanıtlaSil
  7. Merhaba,
    annenizin ellerine saglik pek bir nefis duruyorlar. Beypazarini televizyonda görmüstüm bir keresinde ve o günden beride cok merak ediyorum, insallah kismet olur bir gün gitmek.
    sizide bana beklerim cok memnun olurum..

    selamlar yasemin

    YanıtlaSil
  8. Bunlar harıka olmuş,annenizin ellerıne saglık.Adını duymuştum ama hiç yememiştim bende denıyecegım.

    YanıtlaSil
  9. ben iki yıl Beypazarı'na yakın bir kasabada öğretmenlik yaptım. Beypazarı kurusunu da çok severim. TArifinizi görünce çok mutlu oldum. İlk fırsatta deneyeceğim. Elinize sağlık....

    YanıtlaSil
  10. paylasim icin tskler ellerinize saglik, canimda cekti ha :)) kolay gelsin

    YanıtlaSil
  11. Tarif yanlis ve abartili okadar tarcin yok mayasida fazla tam kuru olmaz bu.sekildede
    Beypazarli...

    YanıtlaSil
  12. Süper bir tarifmiş, teşekkürler

    YanıtlaSil
  13. Çok tesekkür ederiz gercekten çarşıdan aldıgımızdan daha güzel oldu şimdi yaptk yapanlara afiyet olsun yapmayanlar da bence denemeli tesekkürler 😉

    YanıtlaSil
  14. Çok tesekkür ederiz gercekten çarşıdan aldıgımızdan daha güzel oldu şimdi yaptk yapanlara afiyet olsun yapmayanlar da bence denemeli tesekkürler 😉

    YanıtlaSil