Pazar, Nisan 01, 2012

Evde Hazırlanan Küçük Pideler/ Pide Yapmanın Püf Noktaları

Fast-food kültüründe, hamburger, pizza ve dönerle yarışan pide, çok sevilen  bir yiyecek. Lahmacun ve etli ekmeğin   hamuru ,  pide hamuruna göre çok daha ince ve kıtırdır.Pidenin iç malzemesi de daha   fazla konuyor.
Evde Pide Yapmanın Püf Noktaları:
1)Pideye koyacağınız et yağlı olmalı, soğan , domates ve biber çok çok ince doğranmalı. Hazırlayacağınız iç hafif sulu olmalı. Köfte harcı kadar sert olmamalı.Bir de soğanın bol kullanılması lezzet katıyor.
2)Pidenin pişirilmesi çok önemli.Pide yüksek ısıda , çabuk pişirlmeli.300 C de fırına koymalısınız. Düşük ısılarda iyi sonuç vermiyor.Fırın tepsisi iyice yağlanmalı. Yağlı kağıt kullansanız bile  pidenin altını yağlayın.
3)Hamur çok iyi mayalanmalı. Hamurun kenarları kabarık bırakılıp , içine malzeme yayılarak pişirilmeli. Piştikten sonra tereyağı ile  yağlanabilir.
4)Pide yapımında kullanacağınız et çok yağlı değilse iç malzemeye 3-4 kaşık zeytinyağı ilave edebilirsiniz.
Malzemeler:
Hamuru İçin:
- 2.5 su bardağı un
-10  g   yaş maya
- bir su  bardağı ılık su ( gerekirse  su ilave  edilebilir)
-1 tatlı  kaşığı  tuz
- 2  adet kesme şeker
İç  Malzemeleri:
-250 g  yağlı kıyma
-2  adet   orta boy soğan   çok ince   doğranmış
-1  çay kaşığı  karabiber
-1 çay kaşığı tatlı toz  biber
-istenildiği  kadar pul biber
-1 tatlı kaşığı biber salçası
-1  tatlı kaşığı tepeleme  domates salçası
-2  tane  orta  boy domates( kabuğu soyulmuş  ve çok ince  doğranmış)
-3 adet  sivri  biber( çok ince doğranmış)
-tuz

Yapılışı:
- Yarım bardak ılık suya maya , şeker ve tuz koyarak , maya köpürene kadar bekletin. Unu eleyerek ilave edin, gerekirse su ilave ederek yoğurun.Kısmen ele yapışan yumuşak bir hamur elde edip, üzerini kapatarak ılık bir yerde mayalanmaya bırakın.
-İç için gereken tüm malzemeleri , özellikle sebzeleri  çok ince doğrayarak  karıştırıp,   homojen  hale getirin.
-Kabarmış olan hamurdan yumruk  büyüklüğünde alıp , unlanmış  tezgahta açın , kenarları  içe kıvırıp , ortasına içi yerleştirin. Yağlanmış tepsiye dizin.
-300 C  fırında  bekletmeden hızlıca pişirin. Piştikten sonra,  pide kenarlarına tereyağı sürebilirsiniz.

13 yorum:

  1. Süper olmuş bunlar ellerıne saglık canım.Yanında ayran harıka olur :) karnım acıktı valla

    YanıtlaSil
  2. canim önerilerin icin sagol...
    pidelerde süper olmus :-)

    ellerine saglik

    YanıtlaSil
  3. Pideyi sevmeyen yoktur sanırım. Bazı şeyler sanki evde yapılınca dışarıdaki gibi olmuyor sanılıyor ama istenirse dışarıdan çok daha güzeli oluyor. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. canim acaip pide istiyordu bu tarifi deniycem ins.

    YanıtlaSil
  5. cok lezzetli gozukuyor. Elinize saglik olsun..
    Bende kac gundur soyle gonluma gore bir pide tarifi olsa dedim.. Buldum hemde en alasini.. Tesekkurler iyi hatalar..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. canım harıka olmus püflernı de vermssın daha ne olsun gelsın pıdeler,ellerıne sağlık

    YanıtlaSil
  7. Kim bunlara hayır diyebilir ki. Çok lezzetli görünüyorlar.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  8. ama bunlarsahane olmus,ellerine saglik,bilgiler de iyi oldu,sevgilerle.

    YanıtlaSil
  9. Çok güzel görünüyor elinize sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Ne kadar güzel olmuş mutlaka denemeliyim.Bloguma da beklerim www.endininmutfagi.com

    YanıtlaSil
  11. oooh süper görünüyorlar.. ellerinize sağlık

    http://mutfakkokusu.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  12. Çok güzel yapmışsın Aslı ablacım ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil