Fast-food kültüründe, hamburger, pizza ve dönerle yarışan pide, çok sevilen bir yiyecek. Lahmacun ve etli ekmeğin hamuru , pide hamuruna göre çok daha ince ve kıtırdır.Pidenin iç malzemesi de daha fazla konuyor.
Evde Pide Yapmanın Püf Noktaları:
1)Pideye koyacağınız et yağlı olmalı, soğan , domates ve biber çok çok ince doğranmalı. Hazırlayacağınız iç hafif sulu olmalı. Köfte harcı kadar sert olmamalı.Bir de soğanın bol kullanılması lezzet katıyor.
2)Pidenin pişirilmesi çok önemli.Pide yüksek ısıda , çabuk pişirlmeli.300 C de fırına koymalısınız. Düşük ısılarda iyi sonuç vermiyor.Fırın tepsisi iyice yağlanmalı. Yağlı kağıt kullansanız bile pidenin altını yağlayın.
3)Hamur çok iyi mayalanmalı. Hamurun kenarları kabarık bırakılıp , içine malzeme yayılarak pişirilmeli. Piştikten sonra tereyağı ile yağlanabilir.
4)Pide yapımında kullanacağınız et çok yağlı değilse iç malzemeye 3-4 kaşık zeytinyağı ilave edebilirsiniz.
Malzemeler:
Hamuru İçin:
- 2.5 su bardağı un
-10 g yaş maya
- bir su bardağı ılık su ( gerekirse su ilave edilebilir)
-1 tatlı kaşığı tuz
- 2 adet kesme şeker
İç Malzemeleri:
-250 g yağlı kıyma
-2 adet orta boy soğan çok ince doğranmış
-1 çay kaşığı karabiber
-1 çay kaşığı tatlı toz biber
-istenildiği kadar pul biber
-1 tatlı kaşığı biber salçası
-1 tatlı kaşığı tepeleme domates salçası
-2 tane orta boy domates( kabuğu soyulmuş ve çok ince doğranmış)
-3 adet sivri biber( çok ince doğranmış)
-tuz
Yapılışı:
- Yarım bardak ılık suya maya , şeker ve tuz koyarak , maya köpürene kadar bekletin. Unu eleyerek ilave edin, gerekirse su ilave ederek yoğurun.Kısmen ele yapışan yumuşak bir hamur elde edip, üzerini kapatarak ılık bir yerde mayalanmaya bırakın.
-İç için gereken tüm malzemeleri , özellikle sebzeleri çok ince doğrayarak karıştırıp, homojen hale getirin.
-Kabarmış olan hamurdan yumruk büyüklüğünde alıp , unlanmış tezgahta açın , kenarları içe kıvırıp , ortasına içi yerleştirin. Yağlanmış tepsiye dizin.
-300 C fırında bekletmeden hızlıca pişirin. Piştikten sonra, pide kenarlarına tereyağı sürebilirsiniz.
Süper olmuş bunlar ellerıne saglık canım.Yanında ayran harıka olur :) karnım acıktı valla
YanıtlaSilcanim önerilerin icin sagol...
YanıtlaSilpidelerde süper olmus :-)
ellerine saglik
Pideyi sevmeyen yoktur sanırım. Bazı şeyler sanki evde yapılınca dışarıdaki gibi olmuyor sanılıyor ama istenirse dışarıdan çok daha güzeli oluyor. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilcanim acaip pide istiyordu bu tarifi deniycem ins.
YanıtlaSilcok lezzetli gozukuyor. Elinize saglik olsun..
YanıtlaSilBende kac gundur soyle gonluma gore bir pide tarifi olsa dedim.. Buldum hemde en alasini.. Tesekkurler iyi hatalar..
Sevgiler..
canım harıka olmus püflernı de vermssın daha ne olsun gelsın pıdeler,ellerıne sağlık
YanıtlaSilKim bunlara hayır diyebilir ki. Çok lezzetli görünüyorlar.Elinize sağlık.
YanıtlaSilama bunlarsahane olmus,ellerine saglik,bilgiler de iyi oldu,sevgilerle.
YanıtlaSilsüper olmuşlar
YanıtlaSilellerine sağlık
Çok güzel görünüyor elinize sağlık sevgiler
YanıtlaSilNe kadar güzel olmuş mutlaka denemeliyim.Bloguma da beklerim www.endininmutfagi.com
YanıtlaSiloooh süper görünüyorlar.. ellerinize sağlık
YanıtlaSilhttp://mutfakkokusu.blogspot.com/
Çok güzel yapmışsın Aslı ablacım ellerine sağlık :)
YanıtlaSil