Şebit Mantısı
4 kişilik
Malzemeler
Sosu için:
- 300 gr kıyma
- 4-5 kaşık zeytinyağı
- 5-6 sivri biber
- 3 adet orta boy soğan
- 2 bardak rendelenmiş domates (yazın hazırladığım domates konservesini kullandım)
- 2 bardak sıcak su
- tuz, karabiber, kırmızı pul biber
Hamuru için:
- 3 su bardağı kepekli un+ 1.5 su bardağı beyaz un
- 10 gr yaş maya
- 1 +1/2 bardak ılık su(su miktarı hamurun durumuna göre azalıp ,artabilir)
- tuz
Yapılışı
- Öncelikle sosu hazırlayın. Soğanları ince doğrayıp, yağ ve biberlerle birlikte tencereye koyun.Kapağını kapatıp 5 dakika kısık ateşte, buharında pişirin.Kıymayı ekleyin birkaç kez çevirin.Rendelenmiş domatesi katıp , sıcak suyu ekleyip en az yarım saat kaynatın.Tuz, karbiber , pul biber ekledikten sonra sosunuz hazır.
- Öncelikle üç bardak unu hamur kabına eleyin, ortasını açın ve yaş mayayı koyun. Suyun bir kısmını mayanın üzerine dökün ve unla kapatın. Un kabarıp, yer yer çatladıktan sonra beyaz unu eleyip aldığı kadar ılık su ekleyerek , ele yapışmayan, homojen bir hamur elde edin.Bu hamuru elde edebilmek için uzunca bir süre yoğurup, suyu dikkatlice , az az eklemek gerekiyor.
- Hamur kıvama gelince mayalanması için üzerini örtüp ılık bir yerde bekletin. İki katına çıkıp kabardıktan sonra tekrar yoğurun. Elde ettiğiniz hamur artık hazırdır.
- Hamuru , 1.5 yumurta büyüklüğünde yaklaşık 20 bezeye ayırın.
- Her bir bezeyi kepekli un yardımıyla, 20 cm çapında açın.
- En uygun pişirme şekli sac üzerinde pişirmedir , ama teflon tavada yeterli oluyor.Küçük yufkaları alt ,üst ederek pişirin ve pişen yufkaları ağzı kapalı bir kapta muhafaza edin.
- Tüm yufkaları pişirme işi bittikten sonra, geniş yavan bir tabağa, en alta yufka -üstüne sıcak sos-yufka -sos şeklinde giderek şebiti hazırlayın. Ben dört yufkayı üst üste koydum.
- Dört parçaya bölerek, sarımsaklı yoğurtla ikram edin.
Not: Düriye 'nin isteği yerine gelmiş oldu böylece:)
32 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
Ellerinize sağlık Aslı hanım!yine her zamanki gibi nefis gözüküyor! ne diyeyim; yiyenlere afiyet olsun! yarasın!
Görüşmek üzere...
Şükran!
ev perisi
Merhaba Aslı
Ben de yağlama yaparım.benim hamurum biraz farklı olmakla birlikte hemen hemen aynı şekilde yapıyorum.bahsettiğin gibi biraz zahmetli, ama buna değiyor.benim çocuklarım da çok sever yağlamayı, ben de bayılırım.sık sık olmasa da ara sıra yapıyorum.canım çekti görünce...
sevgiler
hülya c.
Merhaba Aslı
Ben de yağlama yaparım.benim hamurum biraz farklı olmakla birlikte hemen hemen aynı şekilde yapıyorum.bahsettiğin gibi biraz zahmetli, ama buna değiyor.benim çocuklarım da çok sever yağlamayı, ben de bayılırım.sık sık olmasa da ara sıra yapıyorum.canım çekti görünce...
sevgiler
hülya c.
Merhaba Aslı,
Ellerinize sağlık! çok değişik bir mantı, Daha önce hiç duymamıştım. Çok güzel görünüyor!
Sormak istedigim yufkaları saçta veya teflon tavada pişirdikten sonra 2-3 gün saklanabiliyor mu? yoksa aynı gün yapılmalı mı ?
Sevgiler/Summer
Summer
merhaba byük bir tesadüf akşama bende şebit mantısı yapacam aslında akşam için ağır bir yemek ama ne yapalım evdekiler isteyince
bir de merak ediyorum sosu sıcak dökünce sizin hamurunuzda parçalanıyormu
Günay AĞCA
Ev Perisi ve Hülya gerçekten güzel bir yemek oluyor sevenlere, ben çocuklar için yaptım.
Summer yufkaları pişirdikten sonra birkaç gün saklayabilirsin aynı gün pişirmeye gerek yok , ben üç günde bitirebildim , hiçbirşey olmuyor. Kolay gelsin.
Günay,sosu sıcak dökünce parçalanmıyor, çünkü yufkaları çok ince yapmıyorum, Yufkalar sosla birlikte iyice yumuşuyor sadece, Sana da kolay gelsin. Fazla yağlı olmazsa daha hafif olabilir.
aslı altan altundal
Merhaba Aslı, teflonu yağlıyor muyuz?
MELTEM
Hayır meltem yağlamadan pişiriyoruz.
aslı altan altundal
Kayserili Arkadaşım Gülay'ın Annesi Hatice Teyzemiz yapmıştı. O şebit yağlaması demişti.Çok güzel görünüyor ellerinize sağlık.
Semanur/akcahan
Sevgili Asli,
tarif icin tesekkürler! Pazartesi aksami aksam yemegi olarak yedik. Daha önceden illede yapmak istedigim bir mantin vardi onu hala yapamayinca bunda beklemek yok dedim;) Güzel bir tarif! Sagolun! Benim ilk yufkam/bazlamamla son yaptigim arasinda bayagi fark vardi. Acele etmisim. Hamur yeterince gelismemis oldu ilk bazlamada.
Bizim misafir yemekleri listemize girdi;)http://photos1.blogger.com/hello/207/7282/1024/DSCN2936.jpg
dilek
Altta şalgam, üstte accaip bir mantı. Vuruldum vallahi. Aç karnıma üstelik okuyup seyredince bunları. Çok lezzetli görünüyorlar, çoook.
Oya Kayacan
merhaba Aslı Hanım,
sitenizi uzun bir süredir sessiz sedasız takip etmekteyim. Öncelikle çalışmalarınızdan dolayı sizi tebrik ederim. Size sormak istediğim bir soru var. Yengeniz olarak bahsettiğiniz Müzeyyen Altundal Hanımefendi Edebiyat öğretmeni Müzeyyen Hanım mı acaba? Lise yıllarımda edebiyat derslerimize giren narin ve hoş hanımsa eğer sizin vasıtanızla ona selam ve hürmetlerimi yollamak isterim.
rahime
Rahime evet çok iyi hatırlamışsın, kendisi Edebiyet Öğretmenidir. Muhtemelen sen Onun öğrencisiydin. Selam ve hürmetlerini söylerim.
Semanur , Dilek, Oya yorumlarınız için teşekkür ederim.
aslı altan altundal
Hmmmmm... Nefis görünüyor. Çok severim yağlamayı.. Ben de bazen yapıyorum , ama hamuru bir türlü yuvarlak açamıyorum. Değişik şekiller oluyor hep. Bi yuvarlak hamur açabilirsem görüntüsü de tadı gibi harika olcak benim yaptıklarımın da ama daha çoook hamur açmam lazım elimin alışması için. Ellerinize sağlık.. Çok canım çekti görünce..
Sevgilerimle:)
cimcime
aslı hanım ben edebıyat fakultesınde okuyorum.halkbılımı dersımızde yoresel bır yemek tarıf edıcez ve fınal notumun %70ini bu odev olusturuyor yanı benım ıcın cok onemlı.ama benım ıcın onemlı olan yağlamanın yoresel onemı.eger bu konuda bı bılgınız varsa benımla paylasırsanız cok sevınırım .ellerınıze sağlık.sevgıler
deniz
Deniz,
Ben Kayseri'liyim. Yağlama Kayseri'ye ait yöresel bir yemek.Ben başka hiçbir yerde, hala duruyorsa Ankarada'ki Beğendik Kayseri Mutfağı lokantası hariç, duymadım ve yemedim. Ancak bilirsinizki yöresel yemekler yakın şehirlere da yayılabiliyor. Kayserili hanımların günlerde Maraş köfte yapmaya başlaması gibi. Sivasın bazı ilçeleri, Kırşehir ve Nevşehirliler de yağlamayı biliyor olabilirler. Annem, babaannem çok sık yaparlardı. Bahçeye kurulan sacda pişerdi. Hamur tahtaları dışarı çıkar, birisi hamur açar, diğerleri sacın altını yakıp pişirirler şebitleri. Şimdi düşününce eskiden yemek yapmak için ne kadar çok zaman harcanırmış diyor insan. Şebitler biraz soğuyunca yağlanır hamur olmaması için. Yağı kıymalı da olabilir yoğurtlu da. Kiymalısı daha güzel olur. Sarımsaklı yoğurda batırarak genellikle elle yenilir.
Böyle eskiden diye anlattığıma bakma halen çok yapılıp yeniyor. Kayserililerin hamur işinden vazgeçmesi mümkün mü? Hatta artık şebitleri taze pişmiş alınabiliyormuş duyduğum kadarı ile hamurişi yapan dükkanlardan. Hani şu Sema Bacı, Ayşe ananın yeri gibi isimleri olanlardan.
Emel
selamlar,
ikinci bi Kayserili olarak bende katilmak istedim.Yurt disinda yasiyorum ve Kayseri'ye ait belkide mantidan daha leziz bi yemek nasil taninmiyor diye dusunup burdaki cevreme yaymaya calisiyorum, karsima cikinca da cok hosuma gitti. Yaglamanin sebitlerini firindan hazir ekmek hamurundan alip yapabilirsiniz.Ben daha cok mayali kalin sebitleri seviyorum cok ince ve kuru olunca yagi cok cekiyor ve 2-3 dilim sonra agir geliyor. sarimsakli yogurtla yemek istemeyenlere bir onerimde maydanoz ve limon ile denemeleri kiymasiz sevenlerde sadece domates biber ve kuru sogan sotesi ile bi sos hazirlayabilirler yada sade yogurtlu olani var o da sarimsak ve bir kasik kadar salcayi yagda kizartip yogurdu yavas yavas karistirarak 1-2 tasim kaynatin kesilmemesine dikkat edin icine maydonoz ekleyip pismis sebitleri bu sosla yaglayabilirsiniz isterseniz bi miktar kaymak ta koyabilirsiniz ben genelde yaparken sosu iki cesit hazirliyorum oglum bu yogurtlu olani daha cok seviyor kiymaliya bakarak biraz daha hafif oluyor denemek isteyenlere basarilar dilerim
selamlar
sirin
Şirin verdiğin öneriler benim için çok faydalı oldu sağol. Mutlaka dediğin şekilde de deneyeceğim.
aslı altan altundal
selam ben samsundan elif sıtenızı buyuk begenı ıle takıp edıyorum çocuklara yonelık corba tarıflerıne yer verırsenız sevınırım 3 yasında bır oglum var kestanelı pasta tarıfını denedım sonuc mukemmeldı ayrıca pratık yemek tarıflerıne de yer verırsenız sevınırım hoscakalın
elıf keles
Elif sitemi beğendiğine inan çok memnun oldum, elimden geldiğince besin değeri yüksek pratik tarifler yayınlamaya çalışıyorum,çocuklarıma güvenilir yiyecekler yedirdiğimde mutlu oluyorum...
aslı altan altundal
aaah memleket aah
kayserili
aah memleket aah
slm mantıyı yapmadım ama dış görünüşü süper en kısa zamanda yapıcam sonra mideye indircem inş
serpil
ben bu yağlamayı yıllar önce yemiştim.çok beğenmiştim.tarifini ararken size ulaştım.akşama yapmayı düşünüyorum.
turkuaz70
ben kayseriliyim ve bu yağlama hayatımın yemeği diyebilirim ahh ahh nasılda canım çekti ben bi annemle konuşiimde kandırabilirsem yarına yaptırayım biraz zahmetli bi yemek olduğu için yap deyince yapmıyo (:
mehmet ali
MERHABA
bende kayseriliyim ve çok güzel bir yemek olduğunu söylemeliyim herkeze tavsiye ederim
kayseriden sevgiler
meral Ö.
merhaba siten harika uzun zamandir sessiz sedasiz takip ediyorum anlatimin harika ,her siteyi ziyaret ettim ama senin anlatim tarzin gercelkten her kesimin anlayacagi sekilde ,ve evde olan malzemeler basarilarinin devamini diliyorum aslicigim hollandadan sevgiler ...
eda
Aslı, haftasonu tarifi denedim. Sayende güzel bir lezzeti tatmış olduk. Ellerine sağlık...
Merhaba Aslicigim. Ben Danimarkadan yaziyorum ve sitenizi cok begendim. Kendim Sivasliyim ama kayseri yaglamasini cok iyi bilirim hemde bayilarak yerim :-)
Kayseride iskender salonu var ordada satiliyor yaglama fakat hic yemedim ama seneye kismet olurda izine gelirsem kesin yiyecem. Basarilarinizin devamini dilerim
merhaba aslı hanım güzel olmuş fakat isimleri lütfen değiştirmiyelim yemeğin adı şebit mantısı değil kıymalı yağlama
son yorumu yollayan arkadasım yanılıyor
kıymalı yağlama adını ilk sizden duydum desem inanırmısınız.. kayseride bu yemeğe ya yağlama denir ya da şebit yağlama. başka bi isim alternatifi yok yani..
tarif için teşekkürler bu arada
fotograflarda muhteşem görünüyor:)) akşama yapmak geldi içimden:))
ellerine kollarına sağlık hepsi birbirinden lezzetli görünüyor
Tatlı Tarifleri
Şifalı Bitkiler
Yorum Gönder