Pazar, Şubat 19, 2006

Sandviç Ekmeği

Ekmek arası yiyecekler günümüzün koşuşturmalı yaşantısında çok revaçta. Hamburger, dürüm, döner, tost , sandiviç tarzı yiyecekler, açlığı çabucak geçirip uzun süreli tok tuttuğu için kabul görüyor ama " fast food "türü beslenmeyi oluşturdukları için tartışma konusu. İçine konan malzeme bir yana sadece hamburger ve sandiviç ekmeğinin malzemelerine bakarsanız yumuşaklığı, dayanıklılığı , hatta rengi için fazlaca yağ(margarin) ve katkı maddesi taşıdığını görürsünüz. Kahvaltı ve bazen dışarıda yemek için küçük sandiviç ekmekleri pişiriyorum. İçeriği de genelde peynir ağırlıklı oluyor.

Kendim için hazırladığım kahvaltı.
Sandviç ekmeği arasında vazgeçemediğim kiraz domatesler, beyaz peynir, bol maydanoz ve yanında portakal suyu.Sandviç ekmeği , mayalı hamurdan ve üzeri kekikli.
Mayalı Sandviç ekmeği tarifi:
  • 20 gr kadar yaş maya
  • 1 bardak ılık su (mayayı ıslatmak için)
  • 1 çay kaşığı şeker , biraz tuz
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tane yumurta
  • 3 çay bardağı süt
  • aldığı kadar un( büyük oranda tam buğday unu+ kepekli un + beyaz un)
Yapılışı:
Mayayı ılık suda şeker ve tuz ekleyerek köpük köpük olana kadar bekletin. Sonrasında, yağ , yumurta ve sütle karıştırıp unu eklemeye başlayın. Yumuşak ele nispeten yapışan bir hamur elde edince un eklemeyi bırakın. Hamuru on dakika dinlendirdikten sonra tekrar yoğurup gerekirse un eklemesi yapın. Ilık bir yerde en az 1 saat mayalandırın . Mayalandırdıktan sonra gazını alıp, 10 cm lik yuvarlaklar halinde tepsiye dizin .isterseniz üzerine yumurta akı sürüp kekik yada dilediğiniz malzemeyi serpebilirsiniz. 30 C lik fırında tekrar mayalandırın.200 C pişirin.


Yağlı Sandviç Ekmeği

Çocuklar için hazırladığım ara öğün tabağı sandviç ekmeği arasında rendelenmiş kaşar peyniri ve zeytin parçaları ,yanında 1 bardak doğal üzüm suyu. Ekmeğin tarifi " Nimet Geldi Ekine " kitabından. Tarif şöyle:
  • 1 kilo un( 200gr beyaz un+kepekli ve tam buğday ununu karıştırdım)
  • 450 gr soğuk su (buzdolabında soğutulmuş kullandım)
  • 60 gr esmer şeker
  • 15 gr tuz
  • 100 gr yağ(margarin olarak verilmiş ama 3/4 bardak zeytinyağı kullandım)
  • 1 paket kabartma tozu

Tüm malzemeleri karıştırıp hamur haline getirin .Unu yavaş yavaş eklerseniz iyi olur. Un fazla gelirse biraz su ilave edebilirsiniz. 5 cm çapında yuvarlaklar hazırlayıp 250 C pişirin.

9 yorum:

  1. Yasasin, sandevicler sitede. Kac gündür takip ediyordum. Ellerine saglik Asli hanim. Simdi tam ögle vakti ve karnim acikmis..
    Hafta sonu yapmaya calisacagim. Üzerine kekik cok güzel olur sanirim. Inan benim aklima gelmezdi bu...
    Hoscakalin... 

    Zubeyde

    YanıtlaSil
  2. Bu tarife göre kaçar adet ekmek çıkıyor, merak ettim. Ona göre belki tarifi yarıya indirebilirim. Teşekkürler. 

    ZEHRA

    YanıtlaSil
  3. Zübeyde kolay gelsin:)
    Zehra, mayalı tariften sanırım 5-6 ekmek çıkıyor,yapalı bir süre oldu.Diğer tariften ise 16 adet ekmek elde edilebilir . Kolay gelsin. 

    aslı altan altundal

    YanıtlaSil
  4. Yine bu saatte iştahımı kabarttınız Aslı hanım inanın...
    Çok nefis gözüküyorlar...
    Yerim ben onları...
     

    ev perisi

    YanıtlaSil
  5. Aslı kendine hazırladığın tabak şahane! Böyle güzel bir tabakla yapılan kahvaltı ayaküstü atıştırmaktan çok daha sağlıklı kesinlikle. Paylaşımın için çok teşekkürler, sevgiler.. 

    Sibel

    YanıtlaSil
  6. Himm

    Bunlar harika olmus Asli. Ozellikle beyaz peynirli ve domatesli sandiviclere bayilirim inanilmaz istah acici gozukuyorlar. Ellerine saglik. 

    Alev

    YanıtlaSil
  7. merhabalar,sitenizi cok begeniyorum ve basarili buluyorum ama bugun beni de! sinirlendiren bir seyi size haber vermek istedim,belkide haberiniz vardir ama sitenizde bahsetmediginiz icin yaziyorum.ben portakalagaci linklerinden mine ye girerek ogrendim.yemek sitelerinden(portakalagaci,saziye,yemekveb biz,mekanimizmutfak... ve daha baskalari) bircok tarif isim verilmeden alinarak bir internet sitesinde yayimlanmis,sitenin adi mine nin sayfasinda var.tariflerinizi cok sevdigim icin haber vermek istedim zira emege saygisizlik cok kizdigim bir seydir.bilginiz olsun 

    hatice betul

    YanıtlaSil
  8. Sayın ÖZKAN

    YÖNETİMİNDE BULUNDUĞUNUZ KANALTURK İNTERAKTİF WEB SAYFASINDA KADIN BÖLÜMÜNÜN MUTFAK KISIMINDA Kİ TARİFLER MALESEF EMEK HIRSIZLIĞI DENEBİLECEK ŞEKİLDE O TARİFLER EMEKLE HAZIRLAMIŞ BLOG SİTESİ SAHİBİ İNSANLARIN BİLGİSİ İZNİ OLMADAN SANKİ WEB SAYFASINCA HAZIRLANMIŞ ŞEKİLDE SUNULMAKTADIR..SİZİN VE SİZİN GİBİ DEĞER VERMEDİĞİMİZ AYDINLARIN İÇİNDE BULUNDUĞU BÖYLE BİR MEDYA GURUBUNDA BUNLARIN OLMASI BENİ ÇOK ÜZMÜŞTÜR..BU BİLGİ BUGÜNDEN İTİBAREN TÜM BLOG SİTESİ SAHİPLERİ HAREKETE ÇEİRECEKTİR BENCE CİDDİ BİR ÖZÜR DİLENMELİ YADA TEPKİLERE HAZIRLIKLI OLMALISINIZDIR..GÖZÜNÜZÜDEN KAÇTIĞINIZA İNANDIĞIM İÇİN VE ..
    BU ŞEKİLDE SİZİN BİR HABERİNİZİN ALTINDA BAŞKALARIN İSMİNİ GÖRDÜĞÜNÜZ OLDUĞU TAKDİRDE BU DUYGULARI YAŞAMAMANIZ DİLEKLERİMLE..

    ilgili kanal mail atınız..
    webmaster@kanalturk.com.tr
    info@kanalturk.com.tr 

    M.GÖKÇE

    YanıtlaSil
  9. bu tarifi denedim.ama biraz ekmekler sert oldu.bende tepside,henüz sıcakken,üzerine su serperek,aliminyum
    folyo ile kapatıp 2-3 dakika beklettim.sonuç mükemmeldi...
    hatta eşim biraz birşeyler atıştırmak isteğince arsına peynir vs.. koydum bir bardak da süt verdim.
    ekmekleri beğendin mi dediğimde ise sen mi yaptın çok güzel dediğinde mutlu oldum.
    size teşekkür ediyorum...elleriniz dert görmesin.
    sevgiler. 

    ayşen tekin

    YanıtlaSil