Cuma, Mart 10, 2006

Muzlu Muhallebi

Arkadaşlar hepimizin ayın belli günlerinde tatlı krizi tutuyor:). Çılgın bir şekilde etrafta bulduğumuz tatlılara saldırıyoruz.Biraz vicdan azabıyla, ve belki de kilo artışıyla bu günler geçiyor. İşte size adet döneminde ve öncesinde gönül rahatlığıyla
yiyebileceğiniz tatlı mı tatlı bir tarif.

Yasemin Bradley "Bradley Mutfakta " kitabında , muzun ezilip birkaç saat bekletilince içindeki doğal şekeri bırakıp çok şekerli bir tatlı haline dönüştüğünü söylüyor . Geçen gün halam bana muzlu muhallebi ikram edince hemen bu bilgiyi hatırladım. Halam yenmeyen muzları değerlendirmek için muhallebiye katmış. Muhallebinin içerdiği toz şeker ve sonradan muzun bıraktığı doğal şeker birleşince, çok şekerli bir tatlı ortaya çıkmış ki halam da şaşırdı bu işe. Dün bu bilgilerin ışığında şekersiz muhallebi pişirdim ve içerisine ezilmiş ve bekletilmiş muz karıştırdım.Buzdolabında bir gün bekledi . Muzun doğal şekeriyle hazırlanmış muhallebi gerçekten müthiş tatlıydı...
Tarif:
500 gr süt
1 yemek kaşığı dolusu un
1 yemek kaşığı dolusu buğday nişastası
Malzemeler karıştırılıp koyu muhallebi kıvamında pişirilir.Ilık muhallebiye önceden ezilip hazırlanmış 8 adet Anamur muzu karıştırılır.Pütürsüz olması için blendrdan geçirebilirsiniz.

14 yorum:

  1. iste buna cok sasirdim ve coook memnun oldum. harikasin asli ya :)  

    ebru

    YanıtlaSil
  2. İlginç... Aslı hanım muzları ezip beklettikten sonra mı kattınız muhallebiye? çünkü bekleyen muzların rengi kararır biliyorsunuz. Biraz limon suyuyla karıştırılsa ya da bekletmeden eklense de karışım haldeyken de aynı etkiyi yapmaz mı acaba) 

    Tülin

    YanıtlaSil
  3. Her iki ogluma da ilk iki sene hic seker (ve tuz)yedirmemis, hep dogal seker iceren malzemeler kullanmaya calismistim. Haliyle biraz zorlanmistim. Keske o zaman bilseymisim bunu..( Klinikteki midwife-ebe ve doktorlara soyleyecegim.Hemen not alip baskalarina da tavsiye ediyorlar.Suya atilan tas hareleri gibi buyuyecek iyiliginiz..) 

    betul

    YanıtlaSil
  4. Tek kelimeyle harikasın Aslı!  

    Sibel

    YanıtlaSil
  5. Bu güzel muzlu muhallebi bana; annemin biz küçükken çok sık yaptığı muzlu sütü hatırlattı.Birkaçtane muzu ve yaklaşık 1lt.sütü blendera koyup 10 sn.kadar çırpar,harika bir muzlu süt elde ederdi.Biz de bayılırdık tabii.Elinize sağlık:) 

    ece

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Aslı;
    Gerçekten ilginç değil mi muzun şekeri...
    Ben de iclal aydın'dan dinlemiştim; krizi tuttuğun da muzu ezip tarçınla harmanladıktan sonra buzdolabıda bekletip tatlı niyetine yiyiyormuş...
    Ben de zaman zaman yapar yerin çok lezzetli oluyo üstelikte haif ve yararlı(özellikle adet dönemlerinde...) 

    ev perisi

    YanıtlaSil
  7. Asli, paylastiginiz icin cok tesekkur ederim, hepimize cok faydasi olacak bir bilgi bu kanimca. Kendi adima cok tesekkur ediyorum. Tulin'in sorulari benimde aklima takildi. Biraz bahsedebilir misiniz? 

    Nezaket

    YanıtlaSil
  8. Arkadaşlar muzu iyiyce ezip biraz tarçınla ve çeviz parçalarıyla süsleyip buzdolabında 1-2 saat bekletin,neredeyse tadından yenmeyen bir tatlı oluyor:)
    Tülin muzun rengi hemen kararıyor gerçekten zaten muhallebidede sütlü kahve rengi var. Limonla kararma engellenebilir mi denemem lazım . Sonucu yazarım.Muzu bekletmeden eklesenizde bu kararma oluyor maalesef.
    Betul bebeklere tuz ve şeker yedirmeyerek ne kadar iyi yapmışsın.Ece muzlu sütü bende çok severdim çocukken...Nezaket, Sibel, Şükran, Ebru yorumlarınıza teşekkür ederim.Sevgilerimle... 

    aslı altan altundal

    YanıtlaSil
  9. sevgili aslı
    ben senin yemek tarifinle değilde sitenle ilgili birşey sormak istiyorum. bende yeni bir blog oluşturayım dedim. mutfagimiz.blogspot.com diye ama açıkçası blog sitesi ingilizce olduğu için pek anlayamıyorum. mesala siteme banner eklemek istiyorum ama nerden ekleyeceğimi bulamıyorum. bazı başlıkları türkçe yapayım diyorum ama nereden yapılır bulamıyorum. bu konuda yani blog kullanma konusunda bana yardımcı olursan çok sevinirim.  

    kader

    YanıtlaSil
  10. Merhaba Asli, bu tarifi okuyunca hemen denemek istedim, cünkü muz ve sütü cok yakistiririm birbirine. Ama benim puddingim olmadi. Anlayamadigim bir nedenden dolayi, pudding soguduktan sonra cok su saldi. %0,1 yagli süt ve 2,5 normal muz kullanmistim. Belki de yagsiz süt problem cikarmistir.  

    mıne

    YanıtlaSil
  11. Kader tabii yardımcı olabilirim. Değişiklikleri templete kısmından yapacaksın, soruları mail adresime gönderebilirsin.zeytinagaci@gmail.com
    Mine acaba muzları ekledikten sonra mı sulandı yoksa muhallebi kıvamı mı tutmadı? Muhallebiye muz katınca zaten biraz kıvam azalıyor. Koyu muhallebi pişirmek için ben kaşık dolusu un ve nişasta kullandım.Zanederim seninki muzlu süt gibi oldu.:(Muhallebi katı olursa muz ekleyince normal kıvama geliyor. 

    aslı altan altundal

    YanıtlaSil
  12. Asli'cigim, muzlari ezdim, bekleme asamasinda sulanmadilar. Muhallebi kaselerde sogukduktan sonra, dibinde su birikmisti. Aslinda kaplara paylastirana kadar normaldi her sey. Neyse, belki sadece o gün cani istememistir. Oluyor ya bazen...
     

    mine

    YanıtlaSil
  13. Muz bilgisi için çok teşekkürler... 

    sebboy

    YanıtlaSil
  14. Ben normal muhallebi ye ekleyip kizima doğal yaş pasta yapacağım inş güzel olur

    YanıtlaSil