Malatya'lılar ise aynı köfte hamurunu, farklı bir sunum ve sos ile pişiriyorlar . Köfteler yumuşacık , ağızda eriyor. Suda kaynatmak yerine buharda pişirmekte besin değerinin kaybolmasını önlüyor.
Adana'dan Sarımsaklı Köfte
Malzemeler:
Köfte Hamuru için
- 2 su bardağı İnce Bulgur
- 5 yemek kaşığı un
- 1+ 2/3 su bardağı su
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 10 diş sarımsak (ezilmiş)(ben 2 diş sarımsak kullandım )
- 7,5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı salça
- 2 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- köftenin üzerini süslemek için 1 demet maydanoz(isteğe bağlı)
- Bulguru geniş bir kaba koyup , tuzu katın. Bir su bardağı suyu ara ara serperek 10- 15 dakika yoğurun.
- Unu katın.2/3 su bardağı su ilave ederek 10 dakika daha yoğurun.Üzerine bez kapatın. Su ile ıslatarak fındık büyüklüğünde köfteler yuvarlayıp, ortalarını çukurlaştırın.Köfteleri delikli süzgece yerleştirip, kapağını kapatın, kaynayan suyun buharında pişirin.
- Sosunu hazırlamak için,yağı ısıtıp sarımsağı ekleyin.Biraz çevirip , salçayı ilave edin kırmızı biber serpin,haşlama suyundan yarım bardak kadarını sosa ekleyip bir taşım kaynatın.
- Pişen köfteleri içine koyup birkaç dakika daha kaynatın.Maydanozu ince doğrayıp köftelere karıştırın.
Malatya'dan Sıkma Köfte
Malzemeler:
Köfte Hamuru için
- 2 su bardağı ince bulgur
- 5 yemek kaşığı un
- 1+ 2/3 su bardağı su
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 10 adet yeşil biber
- 3-4 adet büyük boy domates(henüz yaz domatesleri olmadığı için biraz domates suyuyla , 15-20 kiraz domates kullandım)
- 4 büyük boy soğan(bana çok fazla geldi, 1 orta boy soğan kullandım)
- 1/2 bardak tereyağı (1/4 bardak zeytinyağı kullandım)
- Köftelerin şekilleri fındık büyüklüğünde yuvarlak olacak.Köfteleri sarımsaklı köftede olduğu gibi hazırlayıp pişirin.
- Sosu hazırlamak için soğanları ince ince doğrayın. Yağ ile birlikte tencereye koyun.Kapağını kapatarak kısık ateşte pişirin.
- Yeşil biberlerin içini çıkarıp doğrayın,domatesi ve biberi soğana ilave edip pişirin.Köfteleri haşlama suyunda biraz ilave edin, pişmeye yakın köfteleri ekleyerek bir taşım kaynatın.
- Yoğurt veya ayranla servis yapın.
15 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
Merhaba Aslı hanım, sarımsaklı köfte çok güzel olur,benim halam çok güzel yapar bu köfteyi.Uzun zamandırda yapmıyorduk:)Elinize sağlık çok güzel görünüyor.
Derya...
Derya
Aslı abla gerçekten çok güzel gözüküyor. Benimde favorilerimden.. Ellerine sağlık
armeda
Aslı abla süper görünüyor.Ellerine sağlık. Hem besleyici, hem sağlıklı. Tam kızlara göre:)) Öpüyorum.Kolay gelsin. Sevgiler...
ayçın
Yoresel yemek etkinligi icin hazirlanan tariflere bakmak icin siteden siteye gezerken sarimsakli kofteyi gorunce 'Ah!Iste bu!' deyiverdim:) Ben ne zamandir bu tarifi ariyordum, en kisa zamanda da deneyecegim. Tarif icin tesekkurler!
Aysenur
Elinize sağlık...Her iki tarifte nefis görünüyor.Denemek lazım
Selam ve sevgiler...
serinmavi
merhaba
ben bu sarmısaklı köfteye bayılırım. gerçi ben adını daha farklı biliyorum ama olsun. canım o kadar çok istediki. çerez gibi oturup yiyeceksin.
ban bunu hatırlattığın için teşekkürler.
bu arada sende ankara daymışsın. ben çok fazla ankaralı yok galiba diyordu. seni gördüğüme sevindim. benim sitemede beklerim.
sevgiler
aycan
Benim de halam Adana da yaşadığı için bu lezzetleri tatma şansım olmuştu.Sıkma da apayrı güzel bir lezzet.Elinize sağlık Aslı Hanım.
ece
merhaba,
uzun zamandir bu tur bir tarif ariyordum (bulgurlu top/kofte) resimler harika gozukuyor.pisirme konusunda bir sorum olcak.suzgecin icinde buharla pisirin diye yazmissiniz. bunun yerine su'da haslasam olmazmi veya kizartamazmiyim?
evinizin ve ellerinizin bereketi kaybolmasin...
hatice bayrak
hatice bayrak
Arkadaşlar güzel yorumlarınıza çok teşekkür ederim, Hatice kızartma nasıl olur bilemiyorum ama suda haşlanabiliyor.Sosunu haşlama suyunun içine katarak sulu bir yemekte yapabilirsin.Bol bereketli günler , sevgilerimle...
asli altan altundal
Asli'cigim,
Ben bunalara bayilirim. Hic bir zaman yapmaya cesaret edemiyorum tek basima, su buluguru islatma meselesi beni urkutuyor. Bir keresinde kisir denemistim, sulu sulu olmustu ondan beri hic elimi surmuyorum. Gecen gun yaptik Sarimsakli Kofteyi arkadaslarimla, ama onlar icine neredeyse 750 gr kadar domates koymuslardi, sen sadece salca eklemissin, belki daha farkli bir tarif, ama fotograflar ve tarifler muhtesem, ellerine saglik...
hanife
Ellerinize sağlık gerçekten nefis bir tat!
Malatya'da kaldığım yıllar da bir komşum sık sık yapardı ve biz de yerdik...
Tabi nasılsa yapan var diye tarifini almamıştım iyi oldu bir de ben deniyeyim ve o günleri yadedeyim...
Teşekkürler ve de sevgiler...
not;Bu arada geçmiş olsun bayramı yağmur yağmadan hallettik, ayşeciği gördüm çok şirindi...
ev perisi
bugun bu yemegi yaptim. cok leziz bisey, bulgur sevenlere mutlaka tavsiye edilir!!! yalniz ben tipik turk olarak bunada sarmisakli yogurt doktum uzerine. su an agzimdaki sarmisak tadi, yedigim guzel yemegi animsatiyor bana. karsimdakilere ne animsatir bilmek istemiyorum bile hehehe..
sevgilerimle,
hatice bayrak
hatice bayrak
aslı hanım bu sarımsaklı köfteyi ben bir adanalı olrak çok severim bu yöresel yemeğimize sitenizde yer verdiğiniz içinve güzel ve keyifli bir sunum yaptığınız için çok teşekkür edrim.ellerinize sağlık valla canım çok çekti şimdi bu yemeği hemen yapıcam.buyrun beraber yiyelim.sevgilerr....
Özlem
Ay ne kadar guzel gorunuyor Malatyanin sikma koftesi.. Cok guzel olur bu kofte canim nasil da istedi simdi.. Ellerinize saglik...
First off I would like to say fantastic blog! I had a
quick question that I'd like to ask if you don't mind. I was interested to know how you center yourself and clear your mind before writing.
I have had a difficult time clearing my thoughts in getting my thoughts out.
I truly do take pleasure in writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes tend to be wasted just trying to figure out how
to begin. Any recommendations or tips? Thanks!
Yorum Gönder