Çantadan çıkanlar:Çok keskin kokulu bir baharat ki ben kimyon diye düşündüm önce. Ama bir kaç çeşit baharatın karışımıymış.Torba içerisinde olduğu halde koku eve yayıldı.Ağır baharat kokusuna alışık olmadığımdan hemen ağzı kapalı cam kavanoza koydum.
Artık Afgan'lıların usulünde demlediğimiz çayımıza bir tane kakule tohumu atıyoruz. Kakulenin Afgan mutfağında önemli bir yeri var. Çay -kahveye hoş koku verdiği gibi kurabiye, pilav ve çöreklerde kullanılıyor.Mine (teatime )'a bakınız.
Yemişler, kabuklu çam fıstığı, küçücük ama çok tatlı kuru incir, çekirdeksiz ve bizdekilerden farklı tada sahip kuru üzüm.
Safran çantadan çıkmadı buradan almıştım ama tahmin edeceğiniz gibi Afgan mutfağında iyi bir yere sahip, pahalı bir baharat...
Merak edip , iki tarif denedim;
Afgan Ekmeği (Nan-i Afghani)
Bu küçük ekmekler gerçekten lezzetli oldu.Sık sık denenebilir, çocuklarım da sevdi. 9-11 cm uzunluğunda oval şekilli ince ekmekler aslında geleneksel olarak tandırda pişiriliyormuş. Üzeri ise çatalla çiziliyor. Tarif şöyle:
Malzemeler
- 1.5 su bardağı ılık su
- 7 gr. kuru maya
- 1 küp şeker
- 4 bardak un(tam buğday unu kullandım)
- 1/4 su bardağı zeytinyağı
- 1 yumurta sarısı
- üzerine serpiştirmek için çörek otu
- tuz
- Mayayı hamur kabına alıp 1.5 bardak suyun birazıyla ,şekeri ekleyip 10 dakika bekletin. Üzeri köpük köpük olup kabarınca, zeytinyağı katıp karıştırın.Un ve tuzu mayalı karışıma ekleyin.
- Kalan suyu da azar azar ekleyerek hamuru yoğurun gerekirse fazladan su ilave edin.Hafif ele yapışan bir hamur elde ettikten sonra 15 dakika dinlenmeye bırakın. Sonra tekrar yoğurun.Hamur elastik olunca üzerini kapatıp 1-1.5 saat mayalandırın.
- Mayalana hamuru 8 eşit parçaya bölüp , parçaları yuvarlayın.
- Her bir hamur topunu 9-10 cm uzunluğunda 1/2 cm kalınlığında oval şekil vererek açın.Üzerini çatalla çizin , yumurta sarısı sürüp, çörek otu serpiştirin. 190 derece fırında 25- 30 dakika pişirin.
Kabil Pilavı (Quabeli Palau)
Pilavın en önemli özelliği baharatının bolluğu , kullanılan soğan miktarı da çok . Etin özellikle koyun -kuzu etinin fazla olduğu Afgan yemeklerinde sıvı yağ (mısır, zeytin, pamuk) kullanımı dikkatimi çekti.Ben et ve etsuyu hiç koymadım. Soğan miktarını da azalttım. Eh bu haliyle Afgan usulünden esinlenmiş farklı bir pilav çıktı ortaya tabii, ama orjinal baharat kullanımıyla geleneksel tadı yakalamaya çalıştım. Char masala pilav ve yemeklerde sıklıkla kullanılan Afganistan'a özgü bir baharat karışımı. Oldukça keskin kokulu.
Malzemeler
- 2+1/2 su bardağı basmati pirinci
- 8 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 baş orta boy soğan
- doğranmış tavuk ya da koyun eti
- tuz , karabiber, kırmızı biber
- 2 adet havuç
- 120 gr kadarçekirdeksiz siyah üzüm
- 2 çay kaşığı char masala
- 1/2 - 1 çay kaşığı safran
- Basmati pirinci ılık suyla yarım saat ıslatın.
- Islattığınız pirinci birkaç kere yıkayarak beyaz suyunu akıtın. Tencereye ekleyin diğer malzemelerle birlikte kavurun .
- 2,5 su bardağı kaynar su koyup ağzını kapatın.Kısık ateşte suyunu çektirin.
- Tüm baharatlarla birlikte , safranı, tuzunu ve üzümleri ekleyin.
- Et eklemek isterseniz baharatlarla birlikte eti pişirip haşlanmış pirince karıştırıp demlendirin.
Geleneksel kıyafetler içerisinde Afganlı çocuklar...Afganistan 'a dair ve başkent Kabil 'le ilgili daha fazla fotoğraf için Photo Günce' ye bakabilirsiniz.
13 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
Afganistan fotograflarina da baktim, ne iyi etmis de koymussun bloguna. Pilav ve Afgan ekmekleri harika gorunuyorlar, ellerine saglik. Burada(ABD), toptan satis yapan bir markette satilir Afgan ekmekleri, uzeri yumurtasiz, surekli aliriz esimle. Buzluga kaldiririm, sonra cikarip, firinda veya tost makinesinde isitirim, cok guzel olur. Zaten posetinin uzerinde de isitinca daha iyi sonuc alinacagi yazar:) Afgan mutfagi cok begenilirir diye duyarim, okurum ben de ama ekmegi disinda tatmadim hic. Ama verdigin pilav tarifini kaydedecegim ki birgun deneyebileyim.
Sevgiler.
Defne
Disarida yiyeceksek icime sine sine yedigim sayili yerlerden biri de buradaki Afgan restoranlardan biri. Cuma aksami bir baskasina gittik, nasilmis diyerek ve ilki kadar iyi bulmadik. Oyle guzel bir gozlemeye benzer ekmekleri var ki (bolani) yemek lazim gercekten. Icine pirasa koyuyorlarmis ama ben yesil soganla da ayni tadi yakalabilmistim. Guya sitemde yazdim saniyordum ama yok, sadece fotolarini bulabildim bilgisayarimda. Naan ise bambaska bir seydir gercekten Asli, iyi ki denemissin, afiyet olsun!
fethiye
Sevgili Aslı, benim eşimde geçen yıl iş için birkaç kez Cezayir'e gitmişti, bu yıl da Irak'a bir gidip-gelme ihtimali gözüküyor. Böyle geziler değişik kültürleri tanıma fırsatı doğursa da, giden sağ salim eve dönene kadar biraz tedirginlik oluyor, Allah korusun cümlesini.
Şaziye
Sevgili Asli,
esim ve ben her sabah kahvemizi muhakkak kakuleli iceriz, ister filtre olsun ister espresso...birkac kakulenin icindeki tohumlari dovup kahveyle birlikte karistiririz. Cok hos bir aroma veriyor. Turk kahvesiyle de guzel oluyor. Afgan mutfagindan lezzetleri paylasman cok guzel. Ben de sayfama beklerim...
Ps:demek yalniz ben degil misim firefoxcu ;)
Papatya Papadopoulos
blog linkimde bir problem oldu onceki msg.imda...
Kabil pilavı oldukça enteresan geldi en kısa zaman da denemek istiyorum...
sevgiler...
ev perisi
Bu arada kakule; kahve içine atıp pişirilirse kahvenin yan etkisini notrluyormuş bilginize...
ev perisi
kakule..
senenler once ablamin suriyeli bir arkaedasi sayesinde tanistik kakule ile.. kakuleyi bizde cayimiza atardik..
burda kakule cok meshur ama cayda kahvede degil tabii ki...konservesini salatalarin icine atiyorlar ozellikle italyan yemek programlarinda sikca rastliyorum...
kabil pilavi hos duruyor ama char masala nedir bir bilgim yok, nasil bulabirim ABD de diye dusunuyorum simdi...bilen arkadaslar varsa...
defnenin
Çok güzel hepsi. Paylaştığın için çok teşekkürler. Ben ve Annemler çayımıza kakule atarak demleriz. En son Arabistan dan aldığım kakuleleri kullanıyordum ama, eşim kokusundan hoşlanmadığı için askıya almak zorunda kaldım. Kahveye atıldığını duymamaıştım. Sevgiyle kalın.
Semanur/Akçahan
Anneler gününüz kutlu olsun...
ev perisi
Merhaba,öncelikle teşekkür etmek istiyorum.Böyle harika tarifler hazırladığınız için.Ben yemek yapmayı çok sevmeyen biriyim ama ona rağmen hergün bu sayfalarda acaba bugün ne yapabilirim diye zevkle dolaşıyorum.Zira çok mutfak bilgim olmadığı için de çeşit bilmiyorum,sayenizde hem değişik şeyler deneme fırsatı buluyorum, hem de zevk almayada başladım bu işten.Bugün Afgan ekmeğini denedim ama başarılı olamadım galiba, bana yardımcı olabilirmisiniz?Tarifi aynen uyguladım fakat pişirme safhasında sanırım benden kaynaklandı.Fırını alt- üst+fanlı olarak kullandım,niye acabalar yaşadığıma gelince taş gibi oldu ekmekler.Gerçi peksimet gibi de yenebilir ama biraz dişleri zorluyor :) Görüşmek üzere sevgiyle kalın.
Nalan Kalafat
Afgan ekmeğini biz yıllardır kömbe diye yaptık yedik. Acaba onlar mı bizden aldı yoksa biz mi onlardan aldık?
pilavın tadını çok iyi biliyorum keşke kullanılan bahrat karışımının tarifini de verseydiniz
Yorum Gönder