Pazartesi, Temmuz 17, 2006

Tatlıların Kraliçesi: Sakızlı Dondurma

Sütlü tatlılar denildiğinde akla ilk gelen isimlerden biri dondurma olur şüphesiz.İnce , narin bir tat... Dondurma yiyen herkes mutludur değil mi? Kalorisi bizi üzmez, besin değeri yüksektir,lezzeti psikolojimizi olumlu etkiler.
Anadolu 'da karsambaçla başlayan hikaye bugün Maraş usulü dondurmayla devam ediyor ve adını ülke sınırları dışında da duyurmuş durumda.Maraş dondurmanın en önemli malzemesi ise salep.
Evde dondurma yapmaya karar verince İstanbul Baharat'a uğrayıp salep konusunda bilgi aldım. Aktarda üç ayrı tür salep satılmaktaydı.Sıcak içecek olarak kullanılanın dışında, birde nişasta katkılı salep var ki saf salepten fiyatıyla kolayca ayrılabiliyor. Salep alırken saf olup olmadığını mutlaka sorgulayın. Salep, doğal olarak yetişen orkide türlerinin toprak altı yumrularının , sütle kaynatılıp, kurutulup toz haline gelmesiyle elde ediliyor.

İçi saf saleple dolu küçük poşetle birlikte , gönül rahatlığıyla mutfağa girince , sakızlı dondurma yapmak için gereken diğer malzemeleri kontrol ettim:
Patates nişastası -----Tamam
Damla sakızı parçaları -------Tamam
Tam Yağlı Pastörize süt -----------Tamam
Evet malzemeler tamam , elimdeki tarife göre de dondurmanın yapımı oldukça kolay gözüküyor. Biliyorum ki dondurma yapımı ustalık ister , kaliteli malzemeyle birlikte dondurma makinası bile lazım.Ama makinamız yok diye bu heyecandan vazgeçecek değiliz.
Çelik tencereye tarife göre malzemeleri koyuyoruz:

Malzemeler
  • 1 lt pastörize tam yağlı süt
  • 1 tatlı kaşığı dolusu patates nişastası
  • 10 gr. saf salep ( yaklaşık 4 çay kaşığı dolusu salep)
  • 1.5 bardak şeker
  • 3-4 parça damla sakızı
Katı malzemelerin süt içerisinde topaklanmasını önlemek için çırpma teliyle karıştırmak veya sütlü karışımı buzdolabında en az yarım saat bekletmek gerekiyor. Homojen dondurma karışımını karıştıra karıştıra orta hararetli ateşte pişiriyoruz. Pişen karışımı soğuması için bir kenara bıraktıktan sonra düşünmeye başlıyoruz. Zaten bundan sonraki aşama dondurma yapımını belirleyen en önemli kısım. Parantez içinde verilen (çırpma, çarpma, dövme , savurma vb.) dondurma yapımı ile ilgili terimlerin hangisini (yada hangilerini) uygulamalı ? Mikserle çırpma benim için en uygun olanı. Karışım tam anlamıyla soğuyana dek 5 dakikada bir birkaç dakika çırpıyoruz.
Çırpmaya devam et, çırpmaya devam et, çırpmaya devam et...Bu iş hiç fena değil. Sonra karışım derindondurucuya girecek ve arada bir çıkarılıp çırpılacak yine. Taaaki kıvam tutana dek. Kıvamın tuttuğunu nereden anliyorsun diye sormayın sakın, o kendini gösteriyor :)

Bir gece bekleyen dondurmamız , minik toplar halinde alınıp dondurma kasesine yerleştirildikten sonra tadılmaya hazır.
Tadı mı? Gerçekten güzel. Salep ve damla sakızının ayrıcalıklı nefaseti hissediliyor.
Bu macera burada bitmez...

22 yorum:

  1. Sevgili Aslı muhteşem görünüyor. Tebrik ederim. Bilinçli bir insan olduğunuzu düşündüğümden bir soru sormak istiyorum. Eşim bademli Magnum dondurmaya bayılıyor. Ben zararlı katkı maddeleri içerebileceğinden korkuyorum. Acaba evde kaplama bu tarz dondurma yapabilirmiyiz? Tecrübelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim. Selam ve saygılar. 

    inspi

    YanıtlaSil
  2. Bu etkinlikte pekçok dondurma tarifi öğrenmeyi umuyordum. Ama rastladığım ilk dondurma tarifi senden geldi, teşekkürler. Ben sakız tadını fazla sevmem. Başka neler yapabiliriz acaba bu tarifle. Ellerine sağlık 

    hanimis

    YanıtlaSil
  3. Bu etkinlikte pekçok dondurma tarifi öğrenmeyi umuyordum. Ama rastladığım ilk dondurma tarifi senden geldi, teşekkürler. Ben sakız tadını fazla sevmem. Başka neler yapabiliriz acaba bu tarifle. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  4. Sanırım kaliteli çikolatayı eritip, istediğimiz şekilde tekrar dondurarak birşeyler yapabilirz. Sonuçta çikolata ve dondurma birlikteliği güzel olur. şekil verme meselesini düşünelim. Gerçekten haklısın , bu tür dondurmalar fazlasıyla katkı maddesi içeriyor.Evde denemeler yapmak hem zevkli hem de kaçınılmaz.
    Dondurmamın üzerine biraz çikolata eritip, biraz da ceviz serpiştişrmeliyim...Sevgilerimle. 

    aslı altan altundal

    YanıtlaSil
  5. Hanimiş,
    Ben bu tarifi yumurta içermediği için özellikle çok sevdim. Tariften sakızı çıkarıp donma  aşamasında ince doğranmış çilek , vişne parçaları, çok ince rendelenmiş limon kabuğu rendesi, damla çikolatası eklenebilir. Geleneksel tatla yeni lezzetlere ulaşmak , neden olmasın... 

    aslı altan altundal

    YanıtlaSil
  6. harka bir siteniz var...tarifler ve resimler çok güzel...başarılar dilerim 

    oğuz

    YanıtlaSil
  7. Siteni acarken surekili sorun yasiyorum Asli'cigim. Mesela bir onceki yayinlayali o kadar sure olmus ama ben 2 gun oncesine kadar sayfada hic birsey goremiyordum:( Halbuki mesaji yayinlayali neredeyse 1 ay olmus..
    Dondurma hep yapmayi istedigim ama makinam olmadigi icin deneyemedigim bir lezzet. salep bulabilsem hemen denerim tarifini. Burada Arap marketlerde var ama nisastali uydurma bir karisim..
    Denemelerin devam ederse belki salepsiz bir tarif verirsin ve denerim boylece..
    Ellerine saglik..
    Seviler... 

    Hanife

    YanıtlaSil
  8. Dondurmayı ben de kızım da çok severiz. Ama hazır dondurmalar bol miktarda katkı maddesi içerdiği için gönül rahatlığı ile yiyemiyorduk. Bu tarif de dodurma makinesi gerektirmediğinden gayet yapılabilir görünüyor. Elinize sağlık.
    Yalnız ben damla sakızından nefret ettiğim için meyveli olarak deneyeceğim. İnşallah sizinki kadar güzel olur. 

    sarıgül

    YanıtlaSil
  9. Dondurmayı ben de kızım da çok severiz. Ama hazır dondurmalar bol miktarda katkı maddesi içerdiği için gönül rahatlığı ile yiyemiyorduk. Bu tarif de dodurma makinesi gerektirmediğinden gayet yapılabilir görünüyor. Elinize sağlık.
    Yalnız ben damla sakızından nefret ettiğim için meyveli olarak deneyeceğim. İnşallah sizinki kadar güzel olur. 

    sarıgül

    YanıtlaSil
  10. Dondurmayı ben de kızım da çok severiz. Ama hazır dondurmalar bol miktarda katkı maddesi içerdiği için gönül rahatlığı ile yiyemiyorduk. Bu tarif de dodurma makinesi gerektirmediğinden gayet yapılabilir görünüyor. Elinize sağlık.
    Yalnız ben damla sakızından nefret ettiğim için meyveli olarak deneyeceğim. İnşallah sizinki kadar güzel olur. 

    sarıgül

    YanıtlaSil
  11. sevgili asli ellerine saglik

    acaba patates nisastasi yerine ne kullanabiliriz? 

    melekce

    YanıtlaSil
  12. selam asli dondurma tarifin cok kolay gozukuyor goruntusu bir harika benim oldugum yerde maras dondurmasi bulmak imkansiz ama geldigimden beri canim hep istiyorsdu simdi kiz kardesim tr de ondan saf sahlef istiycem gelirken getirsin diye ellerine saglik afiyetle kal 

    fatos

    YanıtlaSil
  13. Merhaba Aslı Hanım,

    Ben dün akşam denedim dondurmanızın. Pişerken ortalığı mis gibi salep kokusu sardı. Ben mısır nişastası kullandım. Henüz tadına bakmadım ama sanırım sakızı biraz fazla geldi. 3 parça atmıştım ama sabah eşime denettiğimde biraz fazla sakız kokuyor dedi. Bi dahaki sefere sakız yerine bitter çikolata eklesem nasıl olur dersiniz? Bide bu ayki lezzet dergisinde bir sürü dondurma tarifi var ve hepsinde krema kullanılmış, salep yok. Hiç öyle deneniniz mi?Ya da deneyen arkadaş varmı? Bir tarif ilgimi çekti ama ondada çikolata esansı istiyordu. o nasıl birşey daha önce duymadım. Kullanan varmı acaba ve nereden bulabilirim? Sanırım çok fazla soru sordum. Dondurmanın tadına bakıncada yazarım yorumumu. Tarif için çok teşekkürler. 

    fatoş

    YanıtlaSil
  14. berbat oldu bu ben size başka bir tarif vereyim:


    Vanilyalı dondurma
    KAÇ KİŞİLİK: 4
    HAZIRLAMA SÜRESİ: 15 dk
    PİŞME SÜRESİ: 25 dk
    Malzemeler:
    • 2 su bardağı süt
    • 1 tatlı kaşığı vanilya
    • 4 yumurta sarısı
    • 1 su bardağı tozşeker
    • 200 gr süt kreması

    Hazırlanışı:
    * 2 bardak sütü çelik tencereye alın. Vanilyayı ilave edip orta ateşte karıştırın. Kaynamaya başlayınca ateşten alıp 15 dakika dinlendirin.

    * Sütü tel süzgeçten geçirerek ayrı bir kaba dökün. Sütü boşalttığınız tencereye 4 yumurta sarısı ve tozşekeri alıp el mikseri ile hızlı hızlı çırpın.

    * Ilık sütü yumurtalı karışıma azar azar dökerek sürekli karıştırın. Tencereyi içi su dolu başka bir kabın içine oturtup (benmari usulü) kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Kaynatmamaya özen gösterin, krema kıvamına gelinceye kadar 10-15 dakika pişirin.

    * Krema, kaşığa yapışmaya başlayınca ayrı bir kaba döküp soğumaya bırakın. Üzerinin kaymak tutmaması ve pürüzsüz bir krema kıvamında olması için arada bir karıştırın.

    * 200 gr süt kremasını ayrı bir kasede hafifçe çırpın. Hazırladığınız soğuk kremaya azar azar dökerek karıştırıp yedirin. Üzerini kapatıp buzlukta donuncaya kadar bekletin.

    * Karışımı derin bir cam kalıba alın ve üzerini alüminyum folyo ile örtün. Buzlukta 20 dakika daha bekletin. Karışım, biraz toparlamaya başladığı zaman buzluktan çıkarıp mikserle birkaç saniye çırpın. Üzerini alüminyum folyo ile örtün. Buzlukta 20 dakika daha bekletin. Tekrar çıkarıp mikserle çırpın. Dondurma kıvamına gelene kadar bu çırpma işlemini tekrarlayın.

    * Hazırladığınız dondurmayı alüminyum saklama kaplarına alıp ağzını sıkıca kapatın ve servis yapıncaya kadar buzlukta bekletin.

    Dondurma çeşitleri
    Dondurmayı her çeşit meyve, kuru yemiş ve fıstık ile hazırlayabilirsiniz. Verdiğimiz vanilyalı tarife dilediğiniz malzemeyi ilave ederek değişik lezzette dondurmalar elde edebilirsiniz. İlave edeceğiniz malzeme miktarını damak zevkinize göre artırıp azaltabilirsiniz.

    Fındıklı dondurma
    3 çorba kaşığı ince çekilmiş fındık ve 2 çorba kaşığı süt kremasını mikserle çırpın, krema kıvamındaki vanilyalı dondurmaya ekleyin.

    Kahveli dondurma
    Birkaç çorba kaşığı neskafeyi ılık suda eritip krema kıvamındaki vanilyalı dondurmaya
    ilave edip iyice karıştırın.

    Çikolatalı dondurma
    2-3 çorba kaşığı kakaoyu topaklanmaması için tel süzgeçten eleyerek sıcak kremaya ekleyin ve iyice karıştırın.
    Şık bir sunum için
    Dondurmayı servis yapmadan 10 dakika önce buzluktan çıkarıp hafifçe yumuşamasını bekleyin.
    Dondurma kaşığını soğuk suya batırıp çıkarın ve dondurmayı kuplara paylaştırın. Meyvelerle ve nane yapraklarıyla süsleyip hemen servis yapın.
     

    mustafa

    YanıtlaSil
  15. Asli'cigim,
    www.iskenderiye.com sitesinin alt sitesi olan www.gurme.net haziran 2005’ten beri sitelerimizde yazdigimiz tüm yazi ve resimleri (bir bes on degil çogumuzun!) oldugu gibi sitesine kopyaliyor ve bunu daha çok okur çekmek, dolayisiyla daha çok reklam almak için yapiyor. Bunu tesadüfen farkettim ve hemen sitemde duyurdum. İstersen www.mutfaktazen.blogspot.com da ayrintilar var. Sikayetimi info@iskenderiye.com adresine bildirdim, yazdigim mektubun örnegini de bir önceki yazimda verdim. Lütfen hem sitelerimizde yeni birer yaziyla (otomatik olarak alindigina göre bu yazilar da kendi sitelerinde çikacak ve kendi hirsizliklarini kendi sitelerinde duyurmalarini saglayacaktir) durumu bildirelim, hem de ilk gününden itibaren tüm yazilarimizin sitelerinden çikarilmalarini isteyelim. Destegin için tesekkürler,
    Tijen
     

    tijen

    YanıtlaSil
  16. sevgili aslı nerelerdesin?sitenin güncellenmediğini görünce acaba benim bilgisayarımda mı bir sorun var diye düşünüyorum.bekliyoruz seni......
    hülya 

    Anonymous

    YanıtlaSil
  17. Merhaba Asli hanim,
    Hergun sayfaniza ugruyorum, acaba var mi guzel bir tarif diye.Fakat hep ayni seyi goruyor ve uzuluyorum,acaba niye ara verdiniz diye.Insallah onemli bir sebebi yoktur ve hersey yolundadir.
    yasemin 

    yasemin

    YanıtlaSil
  18. patates nişastası yerine buğdaş nişastası koyabilir miyim

    YanıtlaSil
  19. Elbette buğday nişastası kullanabilirsiniz...

    YanıtlaSil
  20. ben bu dondurmayı yaptım süper çocuklarım yani 5 izler bayıldı

    YanıtlaSil