Arkadaşlar tatil nedeniyle bir süredir paylaşımım olamadı. Bu arada dondurma yapma çalışmalarım da devam etti. Dondurmalarımın kesinlikle yumurta ve hazır krema içermesini istemediğimden saf saleple yapılan tariflere yöneldim.
"Oktay Usta 'nın Mutfağından "kitabında bu tarifi buldum .İlk deneme çok başarılı oldu lezzeti, sünerek uzaması hatta renginin beyazlığı kesinlikle Mado 'yu aratmıyordu. İkinci yapışta tepeleme bir tatlı kaşığı salep koyduğum için dondurmanın rengi koyulaştı. Salep ve şeker miktarına çok dikkat ederek bu muhteşem dondurmayı mutlaka deneyin. Rengiyle , lezzetiyle ve kıvamıyla Mado 'dan ayırtedilemeyeceği konusunda bana hak vereceksiniz.
Bir süre daha bilgisayar başında olamayacağım için tekrar görüşene kadar sağlıcakla kalın.Sevgilerimle...
Malzemeler
- 1 kg pastörize süt
- 250 gr şeker
- 3 gr (1 tatlı kaşığı ) saf salep
- 1 paket vanilya
- Önce şeker, salep ve vanilyayı bir kapta karıştırın.
- Sütü tencereye alarak ılıtın ve yavaş yavaş karışımı (şeker, salep, vanilya) ekleyin. Sürekli karıştırmayı ihmal etmeyin.
- Orta hararetli ateşte karıştırarak muhallebi kıvamına gelmesini sağlayın.
- Muhallebi kıvamına gelince altını kısıp yaklaşık 40 -50 dakika kaynatın. Dibine tutmaması için karıştırmayı ihmal etmeyin.
- Dondurma karışımı soğuduktan sonra kalıba alıp derin dondurucuya koyun ara ara karıştırmayı ihmal etmeyerek dondurun .Servise hazır hale gelince bıçakla keserek tabaklara alın.
Merhaba Aslı yine harikasın Mado Evdo dondurman nefis görünüyor bunun adı aslının evdo dondurması olsun :)yapımı oldukça basit elimde şuan salep malzemesi yok fakat en yakın zamanda denemek istiyorum sıcak günlerdede çok serinletice ve leziz olacağına eminim paylaşımın için teşekkürler güzel bir gün diliyorum.
YanıtlaSilsusam
Bu sıcak günlerde, ne iyi oldu bu tarifler. Her iki dondurma tarifini de aldım. Deneyeceğim.
YanıtlaSileline sağlık
Hülya Yılmaz
o kadar sıcak bir ortamdaydım ki dondurmaları görünce ferahladım. ellerinize sağlık
YanıtlaSilsevda
Merhaba aslı,
YanıtlaSilGaliba ilk deneyen benim:)İlk yapış için oldukça başarılı idim.. ölçülerde biraz sorunum oldu. Koyulaşmadığı için, mısır nişastası ilave ettim.Bir de şekeri fazla geldi..Muhallebi kıvamına gelince, blenderımı yüksekçe bir yere sabitliyerek, ılınana kadar mikserle çırptım.( Bu arada bamyalar da ayıklanmış oldu:) Derin dondurucuda çırpa dondura kıvamına ulaştım. En son karıştırmada içine damla çikolata ilave ettim.
Dondurma üzerine de şu sos u yaptım. servis ederken, sosun üstüne de biraz fındık kırıkları ilave ettim. Şekeri biraz fazla gelmenin dışında. Çok çok iyi idi. İsmi de "EVDO" idi:)) Teşekkürler ..
Çikolatalı sos
3/4 kap şeker
1/2 kap kakao (yerine keçiboynuzu tozu ile denemeyi düşünüyorum)
1 çimdik tuz
1 çimdik tarçın ve toz karanfil
2/3 kap su
1 tatlı kaşığı saf vanilya (arifoğlu kullandım)
şeker, kakao,tuz,suyun yarısı.. karıştırın. Kalan suyu ilave edin.orta ateşte sürekli karıştırarak kaynatın. 3 dk daha altı kısık pişirin. vanilya yı ilave edin. ateşten indirin. ağzı kapalı olarak buzdolabında 1 hafta şekerlenmeden saklanabiliyor.
bu tarifi ruki nin sayfasından elde etmiştim.
sertaç
tarif cok guzel, cok tesekkurler, salep alinca ilk isim bu dondurmayi yapmak olucak cunku turkiyeden en cok mado dondurmasini ozluyorum, burdaki dondurmalarda o tadi bulmak imkansiz.
YanıtlaSilcruelite
sitelerde dondurma tarifi ararken sizin bu tarifinizle karşılaştım.inanın çok mutlu oldum:))fakat sahlep bulamıyorum!!siz nereden temin ediyorsunuz?Banada yardımcı olursanız çook sevinirim..mailinizi bekliyorum. Şimdiden saolun..
YanıtlaSilFATMA SELİMOĞLU
sitelerde dondurma tarifi ararken sizin bu tarifinizle karşılaştım.inanın çok mutlu oldum:))fakat sahlep bulamıyorum!!siz nereden temin ediyorsunuz?Banada yardımcı olursanız çook sevinirim..mailinizi bekliyorum. Şimdiden saolun..
YanıtlaSilsitelerde dondurma tarifi ararken sizin bu tarifinizle karşılaştım.inanın çok mutlu oldum:))fakat sahlep bulamıyorum!!siz nereden temin ediyorsunuz?Banada yardımcı olursanız çook sevinirim..mailinizi bekliyorum. Şimdiden saolun..
YanıtlaSilsitelerde dondurma tarifi ararken sizin bu tarifinizle karşılaştım.inanın çok mutlu oldum:))fakat sahlep bulamıyorum!!siz nereden temin ediyorsunuz?Banada yardımcı olursanız çook sevinirim..mailinizi bekliyorum. Şimdiden saolun..
YanıtlaSilsitelerde dondurma tarifi ararken sizin bu tarifinizle karşılaştım.inanın çok mutlu oldum:))fakat sahlep bulamıyorum!!siz nereden temin ediyorsunuz?Banada yardımcı olursanız çook sevinirim..mailinizi bekliyorum. Şimdiden saolun..
YanıtlaSilfatma selimoglu
Merhaba aslı senin siteni uzaktan takip edenlerdenim bu dondurmayı görünce yorum yazayım dedim oktay ustanın kitaplarında gerçekten muhteşem tarifler oluyor açıkçası olmaz diye denememiştim bu tarifi ama şimdi deneyeceğim
YanıtlaSilblogcu.com/sebnemdurmus
sebnem
Merhaba Aslı senin siteni uzaktan takip edenlerdenim ama dondurma yapma konusunda endişelerimden sonra senin yaptığını görünce bende yorum yazayım dedim oktay ustanın kitapları gerçekten çok güzel hemen denenecekler listesine alındı bile ellerine sağlık
YanıtlaSilsebnem
Merhabalar,
YanıtlaSilDondurma muhtesem gorunuyor. Bu arada ben de kendime ceyiz olarak sizin dondurmayi koydugunuz takimdan almistim, gorunce sevindim birden :)
Sevgiler
Isil
isil
Merhaba
YanıtlaSilGenelde haftada bir veya iki kere bakıyorum sayfanıza gerçekten çok güzel. Dondurma tarifinizi denedim ve sonuç harika oldu.Fakat saf salep kullanmadığımdan dolayı çok tatlı oldu ama genede güzel ellerinize sağlık.Tarifleriniz de bir harika
Sevgiler
fikriye
Aslı hanım;
YanıtlaSildondurma çok güzel görünüyor, blogunuzu beğenerek takip ediyorum.
Ben de yeni bir blog hazırladım. vaktiniz olduğunda bir göz atarsanız sevinirim.
Kolay gelsin
MİNE
Sevgili Aslı merhaba,
YanıtlaSilArşiv yazılarına bakarken lor yapımını okudum. Ev yapımı lor harika olur. İlk fırsatta denemek isterim.
Ancak bir de çökelek yapımından bahsetmişsin. Çok aradım ama tarfini bulamadım.
Mümkünse nasıl yaptığını yazabilir misin?
Teşekkürler, Pınar
Pınar
Ben denedim tarifi, elinize sağlık. Ama benim ağız tadımdan mıdır bilmem şekeri çok fazla geldi. Bir de tam kıvamını tutturamadım, iyi çırpamadım sanırım. Neyse artık bi dahaki sefere şekerini azaltarak ve daha dikkatli olarak deneyeceğim.
YanıtlaSilÖzge
aslı
YanıtlaSilaslı
Merhaba Aslı'cığıııım,
YanıtlaSilUzun zamandır senden haber alamaz olmuştuk ta ki bu pazar sabahına kadar ;))Pazar kahvaltıma güzel ve güler yüzlerinizle renk kattınız yeni mamalar ve başarılarınızın devamını diliyorum;))
SEVGİYLE KAL...
ZUHAL YALÇIN
Sevgili Aslı,siz blog arkadaşlarımı gazetede görmek çok güzeldi.Tebrik ediyor,incelikli tariflerinin devamını bekliyorum.
YanıtlaSilMünevver
Aslıcım, bu benim anneciğimin yıllardır yaptığı dondurma.. Bu yaz (hatta sütlü tatlılar etkinliği için) yayınlayayım diyordum ama fırsat olmamıştı. İyi ki paylaşmışsın, ayrıca sunumun çok güzel olmuş, ellerine sağlık. Biz az şekerli yapıp serviste reçelle yerdik, hala öyle severiz. Özellikle de böğürtlen ya da çilek reçelleri çok uyum sağlar:) Bu arada aynı tarifi daha duru bir kıvamda pişirirsen kışın salep olarak içebilirsiniz. Annem bolca sütten yapar kışın, artanı buzdolabına koyulup içilecek miktarda ısıtılarak günlerce içilebilir.
YanıtlaSilSevgilerimle..
Sibel
Sevgili Asli,
YanıtlaSilDondurmalar harika olmus, yeme de yaninda yat misali. Ama yaninda yatarsak kimseye fayda saglamaz en iyisi deneyelim.
Harika bir sunum ve sayfa düzenin var. basarilarinin devami dilegimle hayirli Ramazanlar.
stuttgart`tan sevgiler Sonia...
Sonia
Merhaba Aslıcığım,
YanıtlaSilUzun zamandır sesin soluğun çıkmıyor. İnşallah sen ve tatlı kızların iyisinizdir.
Okullar açıldı. Çok yoğun olduğunu biliyorum. Allah kolaylık versin.
Siteni de çoktandır güncellemeyince merak ettim.
Sevgilerimle,
Nurten
Nurten
Merhaba,
YanıtlaSilsitenizi takip ediyorum. Ben de sizin gibi saglikli beslenmekten yanayim.Eski bir tarifiniz icin yazmak istiyorum. Patates kroketi kizartma seklinde denedim, cok lezzetli oldu. Tesekkurler... Benim de esim bayildi:) Ancak h.sonu firinda yaptim. Cok daha guzel ve hafif oldu. Sadece icine 1 kasik siviyag ilave ettim, yumurta ve susami beraber cirpip, yassi olarak yaptigim kroketleri buladim ve yagli kagit uzerinde firinda pisirdim. Selam & sevgiler,
Selvi
Asli nerelersin! Umarim hersey yolunda. Arada birseyler yayinlamaya zamanin olur insallah! Son günlerde cok kulaklarini cinlatiyorum etli, mayali hamurlu tariflerinle:)
YanıtlaSildilek
hımmm çok güzel görünüyor hemde sağlıklı. Elinize sağlık..
YanıtlaSilnesrin
Merhaba,
YanıtlaSilSitenizle yeni tanıştım ve çok beğendim. Ancak sayfanızı güncelleyemiyorum. Sayfanıza her tıkladığımda sürekli Mado mu Evdo mu sayfayı geliyor. Sayfanınız güncel haline ulaşabileceğim tam adresinizi gönderebilirseniz sevinirim.
Teşekkürler.
Ferda
ilk yaptığımda çok beğenildi.1 kg.sütle hazırladım.
YanıtlaSilİkinci sefer 2kg sütle hazırladım bütün malzemeleri ikiyle çarparak koydum.Şekeri az(yarım avuç) koydum acaba onun için mi kıvamının tutmasında bir sorun yaşamış olabilirim?Dolaptan alıp ara ara karıştırdım.Fakat;iş tadına bakmaya gelince buzparmak dondurması var algidanın onu yiyormuş gibi buzlu muzlu geldi tadı.
Tekrar dolabın aşağı gözünde erimesini bekledikten sonra,iyice karıştırdım ve derin dondurucu kısmına gönderdim.
Kutunun kapaklı veya kapaksız olması bir şeyleri değiştirir mi,bu husus ta kafama takıldı?
Maalesef şeker miktarı dondurmanın kıvamı için çok önemli , benzer hataya ben de düşmüştüm ve olmamıştı :)) Verilen ölçüyü değiştirince olmuyor. Kapağın açık olması sorun yaratmaz. Kolay gelsin...
YanıtlaSilAslı Altan Altundal
ya bu saf salep yerine bizim normalde kullandığımız yani içtiğimiz salep olmaz mı bu dondurmaya
YanıtlaSilOlabilir içilen salep pudra şekeri ile karışıktır, olabilir deneyin:))
YanıtlaSilmerhaba bende dondurma tarifinizi denedim fakat dondurmam buzlu oldu şeker miktarı bana fazla geldiği için azalttım.ama diğer aşamalar aynıydı.Sizce şeker miktarından dolayımı?yada salep miktarından olabilirmi?çünkü eşimin ağbisi salep alırken satan kişi 1lt.süt için 6gr.salep kullanılır demiş.sizce dondurmamdaki buzlanmanın sebebi ne olabilir?
YanıtlaSilMerhaba Ezgi,
YanıtlaSilBu durum benim de başıma gelmişti, sanırım ölçüleri değiştirerek kullanmak sorun yaratıyor. Bir de dondurma ustasından, dondurma yapmadan önce sütü, suyunu uçurana kadar kaynattığını öğrenmiştim.
EVDO elektronik vergi dairesi otomasyon sistemidir, dondurmayla alakası yoktur. tekzip ederim
YanıtlaSil