Pazartesi, Ekim 16, 2006

Kayseri'nin Oklavadan Çekme Baklavası



Tatlı yiyelim , gülümseyelim:)) Çocukluğumun bayramlarında, anneannemin özenle hazırlayıp sunduğu oklavadan çekme baklavasını , bayram tatlısı etkinliği için paylaşmak istedim. Anneannem her Ramazan bayramında yahni yemeği pişirir yanına da bu baklavayı hazırlar ve torunlarının ziyaretini beklerdi.Bana göre Kayseri 'nin oklavadan çekmesi baklavaların hası.Son derece hafif ve yağ oranı diğerlerine göre düşük, tam bayramlık...
Baklava yapmaya kararlıysanız:
*Kollarınızın sert bir hamuru yoğurup, ince açabilecek kadar güçlü olduğundan emin olun.
*En az bir gününüzün bu işe gideceğini unutmayın.
*Olumsuz bir durumda hayal kırıklığına uğramayın. Özel günler için ev baklavası yapmak ve ikram etmek ayrıcalıktır.
* Size verdiğim tarif garantilidir nesilden nesile ulaşmıştır.
*Baklava yapabilmek bir tecrübe gerektirsede, herşeyin bir ilki vardır...
Haydi başlayalım o zaman...

Malzemeler

Hamuru için
500 gr baklavalık un
250 gr buğday nişastası (açmak için)
2 adet yumurta
1.5 çorba kaşığı zeytinyağı
1/2 çorba kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı tuz
2/3 bardak ılık su (una azar azar yedirilecek)
içine sermek için dövülmüş ceviz
tepsinin üzerine gezdirmek için 50 gr zeytinyağı + 50 gr tereyağı karışımı
Şerbeti
750 gr şeker
750 ml su
yarım limonun suyu
Yapılışı

Öncelikle şerbeti hazırlayın, su ve şekeri bir kaba boşaltıp bir iki taşım kaynatın limon suyu ekleyin, bir kenarda soğumaya bırakın.Unun ortasını açıp içine zeytinyağı, tuz , limon suyu ve yumurtaları kırın suyu azar azar ekleyip kulak memesinden sertçe bir hamur yapın. Hamuru çevire çevire yoğurun. Hamur özleşince 5 cm çapında silindir şekline getirin ve eşit büyüklükte 12 parçaya kesip yaş bez örtün.
Ayırdığınız parçalardan düzgün yuvarlaklar yapın ve her birini nişasta serperek merdane ile 15 cm çapında daireler haline getirin, aralarına nişasta serperek üst üste koyup yaş bez örterek bir saat dinlenmeye bırakın.Dinlenen hamurları nişasta serperek teker teker açın. Mümkün olduğu kadar ince açtığınız yufkayı ortadan ikiye bölüp fotoğraftaki gibi geniş kısmına ceviz serip oklavaya sarın ve büzerek oklavadan çıkarın bu halde küçük parçalara kesip tepsiye yerleştirin.

Tüm yufkaları bu şekilde hazırlayıp tepsiye yerleştirdikten sonra üzerine (tereyağı + zeytinyağı) karışımını gezdirin.180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.Fırından çıkar çıkmaz oda ısısındaki şerbeti üzerine gezdirin ve şurubu çekebilmesi için başka bir tepsiyle üzerini kapatıp dinlenmeye bırakın. Afiyet olsun...


Not:Uzun süre bilgisayardan uzak kaldım dolayısıyla yorumları okuyamadım. Tüm yorum yazan arkadaşlara teşekkürler. Yeni paylaşımlarda görüşmek üzere...

35 yorum:

  1. Merhaba
    o kadar güzel gözüküyorki, benim gibi yufka açmayı daha önce hiç denememiş ve pek cesareti olmayanlar ne yapacak:(((( kayınvalideme başvurup bu tatlıyı yaptırıp yemek istiyorum .biran evvel çok canım çekti.. bayramın en güzeli gittiğin bir ev ziyaretinde ev yapımı bir baklava olmasıdır. Hazır baklavalardan ben hiç tat almıyorum.. 

    pınar

    YanıtlaSil
  2. Merhaba hoşgeldin Aslı'cım merak etmiştik doğrusu sayfanda madomu evdomu yazısının yerine böyle güzel bir tatlı görmek bayabir hoş oluyor ellerine sağlık bizim yöremizde burma baklava diyorlar annem çok güzel yapıyor görüntüsü çok hoş tadındanda hiç şüphem yok  

    sebnem

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Aslı Hn.

    Biz bu tatlıya Kazboynu diyoruz ve ceviz yufkanın heryerine serpiliyor ve lezzeti dillere destan. Canım annemin şaheseridir sırf bu tatlıyı yemek için gelenler bile var bayramda hatta başka zamanlar da isteyenler var. Bir de böyle deneyin lezzet inanılmaz... Sevgiler. 

    Kamile

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Aslı Hn.

    Biz bu tatlıya Kazboynu diyoruz ve ceviz yufkanın heryerine serpiliyor ve lezzeti dillere destan. Canım annemin şaheseridir sırf bu tatlıyı yemek için gelenler bile var bayramda hatta başka zamanlar da isteyenler var. Bir de böyle deneyin lezzet inanılmaz... Sevgiler. 

    Kamile

    YanıtlaSil
  5. Ay Aslicim,
    cok güzel olmus...
    Bende yufkayi hic acamam, napacam acaba.
    Isim zor. Cok denemek isterdim tarifeni...
    Sevgiler 

    Arife

    YanıtlaSil
  6. aslıcıgım hosgeldınnnnnnn....ve bır daha bu kadar ara verme ne olur...

    baklava ıle gelmıssın...

    canım bunun hazır baklavalık yufka ıle yapılabılmesı mumkun olamazmı :(

    nasıl yapalım....ne yapalım :(

    sevgıler... 

    benan

    YanıtlaSil
  7. Aslıcığım dönüşün muhteşem olmuş.
    Hoşgeldin.

    Nurten 

    Nurten

    YanıtlaSil
  8. şükür kavuşturana....iyiki bu güzel tatlıyı yaptın. annemde eskiden bu tatlıdan yapardı biz büzme deriz. şerbetsiz bile yerdik.olsada yesem ....... 

    güldem

    YanıtlaSil
  9. Burma tatliniz gok güzel olmus,ellerinize saglik,bende yaptim ve aynen sizinki gibi her detayini resimledim,ve sayfamda yayinladim,Kayseriye ait oldugunu bilmiyordum bu tatlinin,bir kayserili olarak,neye sayenizde ögrenmis oldum.
    www.blogcu.com/baharcicegi/ 

    öznur

    YanıtlaSil
  10. oldukça zahmetli bir tatlı yapmışsınız ama çok güzel görünüyor,ellerinize sağlık.


    tarifname.blogspot.com 

    seda

    YanıtlaSil
  11. merhaba Aslı abla hoş geldin tatlı harika görünüyor ellerine sağlık sevgiler selamlar 

    armeda

    YanıtlaSil
  12. Merhaba Aslı Hanım,
    Tamamen tesadüf sonucu sayfanızı ziyaret ettim ve etkisinde kaldım inanılmaz güzel paylaşımlarınız olmuş. Ellerinize ve emeğinize sağlık. Aslı Hanım sizin izninizle benim bloğumda sizin yaptığınız bir rize tatlısını web adresinizi kaynak belirterek yayınlamak istiyorum bu güzelliklerden daha çok kişinin haberi olmalı fena bir ziyaretçim yok 200 250 civarı ziyaretçim oluyor sanırım sizede gelirler. Saygı ve Sevgilerimle 

    okan

    YanıtlaSil
  13. önceki yazıda kayseri yerine rize yazmışım çok özür dilerim. :(
    Merhaba Aslı Hanım,
    Tamamen tesadüf sonucu sayfanızı ziyaret ettim ve etkisinde kaldım inanılmaz güzel paylaşımlarınız olmuş. Ellerinize ve emeğinize sağlık. Aslı Hanım sizin izninizle benim bloğumda sizin yaptığınız bir kayseri tatlısını web adresinizi kaynak belirterek yayınlamak istiyorum bu güzelliklerden daha çok kişinin haberi olmalı fena bir ziyaretçim yok 200 250 civarı ziyaretçim oluyor sanırım sizede gelirler. Saygı ve Sevgilerimle 

    okan

    YanıtlaSil
  14. Sevgili arkadaşlar,
    Şükür kavuşturana.
    Önce uzun bir tatil nedeniyle ara vermiştim sonrasında bilgisayarımın olmaması sanal dünyadan tamamen kopmama neden oldu. Neyse şimdi herşey yoluna girdi, İnşallah devam diyorum.
    Benim çocukluğumdan beri çok sevdiğim bir tatlı oklavadan çekme baklava . Onun için ne yapıp edip bayram tatlısı etkinliğine katılmak istedim.
    Pınar ve Şebnem hoşbulduk, gerçekten özlemişim:))
    Kamile dediğin gibi yufkanın tamamına ceviz serperek deneyeceğim , iyi fikir paylaşımın için teşekkürler. Sanırım böyle bir ev baklavasını sevmeyen olamaz.)
    Arife aslına bakarsan bende annemle birlikte yaptım ,yufka açmayı öğrenmek için bir bilenle çalışmakta fayda var...
    Sevgili Benan hoşbulduk evet bu kadar ara vermek istemezdim malesef zorunlu sebeplerden... Hazır baklava yufkasından yapmak mümkün tabii hatta benim de aklımdan geçmişti aslında ama pazar günümün büyük bir kısmını bu işe ayırmayı başardım...:)
    Sevgili Nurten beni yalnız bırakmadığın için teşekkür ederim. Görüşmek üzere...
    Güldem , Öznur ,Seda Armeda gğzel yorumlarınız için teşekkürler
    Okan baklava tarifini alabilirsin tabii yalnız ben de senin sayfanı merak ettim.Adres isterim. Sayfamı beğenmene sevindim.
     

    Aslı Altan Altundal

    YanıtlaSil
  15. merhaba aslı hoşgeldin...
    tatlı çok leziz görünüyor.ben de çok severim oklavadan çekmeyi.zaman ayırabilirsem deneyeceğim inşallah.
    hülya 

    HÜLYA

    YanıtlaSil
  16. Merhaba

    Zeytin Ağacınızın dalına uzunca bir süre önce salıncak kurmuştum zaten. Bu güzel ve detaylı tarifi de inceleyince artık tanışma vakti geldi diye düşündüm. Ellerinize sağlık...

    Mutlulukla kalın.

    Mahzun Prenses  

    Mahzun Prenses

    YanıtlaSil
  17. Hosgeldin Asli! Dönüsün muhtesem oldu:) Ben seni mantilarla makarna etkinligine beklemistim tatli yiyip tatli anlatmayi beklemissin;)
    Sevgiler 

    dilek

    YanıtlaSil
  18. Hülya denediğinde yazar mısın?
    Mahzun Prenses demek zeytin ağacıma salıncak kurdunuz ne hoş!Çok mutlu etti bu tabir beni...
    Sevgili Dilek makarna etkinliğini kaçırdığıma çok üzüldüm ama telafi etmeye çalışacağım. Bu arada yazamadım sana ama Yemen tatlında  çok değişik.Teşekkürler... 

    Aslı Altan Altundal

    YanıtlaSil
  19. merhaba baklava çok güzel görünüyor elinize sğlk bayram hazırlıkları başlayacak artık bizde baklava için gün tayinien çalışıyoruz annemle :)
    bizde genelde böyle oklavadan çekme yaparız ama kesim ve sarma şekli biraz farklı
    birde dilber dudağı vardırki eh işte onun biraz zor uğraştırıcı bi işlemi var buna rağmen annemle bu bayram o şekilde yapsak diyoruz bakalım son karar ne olacak
    aslında güzel bir telaş ancak açma işlemi sırasında hemen sırtım ağrıyor sğlsun anneciimin elinden çıkıyor onlarca beze ben arada dinlediriyorum onu tabii onun kadar incecik açamıyorum olsun öğrenicez değilmi ama :) allah kolaylık versin artık hepimize 

    fatıma

    YanıtlaSil
  20. aslicim baklavanin hamuru sert mi oluyor gevrekmi birde yag orani cok az kuru olmuyormu biraz acciklama yapabilirmisin bayrama yapacagimda. 

    sevgi

    YanıtlaSil
  21. asli hn, bu tatliya degisik isimler veriyorlar. burma veya oklava tatlisida deniliyor.

    bayram tatlimi yarin yapmayi planliyorum (Allah izin verirse) insallah bu tatlidan yapacagim.

    bayraminizin güzel ve gönlünüzce gecmesini diliyorum.

    sevgiler 

    layla

    YanıtlaSil
  22. Sevgi baklava hamuru kulak memesinden daha sert bir hamur, üzerine gezdirdiğin yağ oranını fazlalaştırabilirsin . Kolay gelsin. Tüm dostlara hayırlı bayramlar.
     

    Aslı Altan Altundal

    YanıtlaSil
  23. Sevgili Asli,ilmiyorum kayserilimisin ama nedense sayfan beni cekip getiriyor,bayraminiz mubarek olsun,ailenizle neseli huzurlu bayram gecirmeniz dilegiyle,iyi bayramlar 

    öznur

    YanıtlaSil
  24. sevgili Aslı,
    çok güzel olmuş ellerine sağlık. Annem de aynı tatlıdan yapmış. Gerçekten güzel oluyor... 

    sevda

    YanıtlaSil
  25. slm uzun zamandır blogunuzu takip ediyorum oklavadan cekme baklavanız dikkatimi çekti benimde çok alışık olduğum bir tatlı çeşidi taa çocukluğuma dayanıyor ama bizde büzme derler ellerine sağlık çok güzel görünüyor İYİ BAYRAMLAR.. 

    adaa54

    YanıtlaSil
  26. çok güzel olmuş 

    Anonymous

    YanıtlaSil
  27. merhaba tatl�n�z� denedim muhte�em oldu kivir kivir te�ekk�rler.

    YanıtlaSil
  28. Merhaba
    Bence de çok güzel olmuş ellerinize sağlık ama
    biz Çorum Baklavası diye biliriz bu tarifi Çorumda çoğu evde yapılır bayramda evde yapılanın tadını dışarda bulamazsınız
    harika denemeye değer
    Afiyet olsun
    Yapanların ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  29. Ayrıca Zeytin Ağacı nın müptelası olacak gibiyim bu siteyi bulduğumda sahrada aç susuz kalmış bir insanın süper donatılmış bir sofra bulması gibi sevindim
    Kendimi tutamadım yorumda yazdım bide yorum yapan arkadaşların muhabbetlerinede imrendim yemekler kadar sohbetlerinde dostluklarında lezzetli olduğu kesin
    ağzınızın tadı bozulmasın inşallah

    YanıtlaSil
  30. bu tatlıya bizim oralarda (kıyı karadeniz) burma baklava veya burma tatlı denir.bayramlarda yahni yapma adeti bizde de vardır.kayseri yle olan bu benzerliğimiz beni şaşırttı doğrusu.ellerinize sağlık.oldukça güzel görünüyor...

    YanıtlaSil
  31. akşam akşam diyeti bozacam yaa :))

    YanıtlaSil
  32. merhabaa..

    bu tarifi hazir yufkadan yapabilirmiyizz..benim yasadigim yerde ne baklavalik un var nede baklava yufkasi normal yufkadan yapilabilirmi..?tesekkurlerr..

    YanıtlaSil
  33. Evet, hazır yufkadan rahatlıkla yapılabilir. Bazen biz de yapıyoruz. Kolay gelsin.

    YanıtlaSil