Pazar, Ekim 22, 2006

Bayram Yemeği: Yahni

Doğrusu sevdiklerimizle paylaştığımız bayram sofralarının lezzeti hiç bir şeye değişilmez. Eskiden bayram hazırlıkları günler öncesinden başlardı. İkram edilecek tatlılar ve yemekler yapılır, bayramlaşmaya gelen çocuklar için küçük hediyeler ve harçlıklar hazır edilirdi. Aileler geniş sofralarda buluşurlardı. Gerçi bu gelenekler hala devam ediyor . Yalnız büyük şehirlerde yoğun iş temposuyla yaşayanlar, ister istemez bayram günlerini dinlenme günlerine çevirdi. Modern yaşamın getirdiği bir zorunluluk belki. Hayatın gidişatında yaşadığımız stres- yorgunluk , beklentiler, bazen bir şeyleri olması gerektiği gibi yapmamıza engel oluyor. Bayramların bayram gibi yaşanması dileğiyle tüm dostların Ramazan bayramı mübarek olsun diyorum.
Yahni yemeği çocukluğumun her bayramında karşıma çıkan, bundan sonrada benim devam ettirmek istediğim bayram yemeği geleneğinin ismi.
Zeytinyağlı Yahni tarifi

Malzemeler
  • 1.5 su bardağı nohut
  • 5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 yemek kaşığı biber salçası
  • 4-5 büyük soğan
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • istediğiniz miktarda acı kırmızı biber
Yapılışı
Nohut 2.5 bardak su ile bir gece önceden ıslatılır. Eğer aceleniz varsa düdüklü tencereye koyup 5 dakika kaytarak ağzının kapatıp 2 saat bekletmeniz de yeterli oluyor.
Islanma işlemi bitmiş nohut, su ve tuz eklenerek pişirilir.Pişen nohuta yağ, salçalar, baharatlar ve yarım ay şeklinde iri doğranmış soğanlar eklenir . Soğanlar çok öldürülmeyecek şekilde pişirilip bir gece dinlendirildikten sonra servis yapılır.

7 yorum:

  1. Bayraminiz mubarek olsun.

    Sevgiler. 

    tuhfe

    YanıtlaSil
  2. yahni kayseride yapilir degil mi? 5 yil kayseride yasadim ve cook ozledim.
    Sevgiler 

    yasemin

    YanıtlaSil
  3. bu yemek sulu bir yemekmi
     

    ayla

    YanıtlaSil
  4. Tuhfe sizinde mübarek olsun bayramınız.
    Yasemin sanırım Kayseri yemeği çünkü anneannem yapardı ve kendisi Kayserili.
    Ayla oldukça sulu bir tencere yemeği.. 

    Aslı Altan Altundal

    YanıtlaSil
  5. Hoşgeldiniiiiiiz Aslı hanım!
    Geçmiş bayramlarınızı ve yeni dönem okul hayatınızı kutluyorum...
    Arkadaşlara selam...
    En kısa zamanda görüşmek üzere...
    kızları öpüyorum...

     

    ev perisi

    YanıtlaSil
  6. Kayseride bayramlarin bas yemegidir yahni,her bayramda annem erkenden bu yemegi hazirlar bol soganla,dairede bütün komsulardada yahni piser,daireye bir girseniz heryerden yahni kokusu gelir,ben malasef bu gelenegi devam ettiremiyorum,cocuklarim daha hafif kahvaltilik istiyorlar,o günleri hep özlemini cekiyorum,sisinde elinize saglik yahni ayni bizimki gibi olmus 

    öznur

    YanıtlaSil
  7. Selamun Aleykum ve Rahmetullahi ve Berekatuhu-,
    Bu etli guzel olur, dinlenmemeis gozukuyor.
    -Pideyi sevenler icin, kuyruk yaginda pismis ciger, tavuklu bamya,patlican tavasi,kizarmis patlican, karniyarik malzemeleri-yanliz patlican haliyle uygun sekillere kesilmis,patates musakkasi kasarli ve yumurtali* haslanmis ve pure haline getirilmis karnibaharla bechamel soslu cokelek, kasar peyniri-ki bunun lazanyasi oluyor, lahmacun misali icinde yumurta.

    YanıtlaSil