Çok ama çook eski zamanların birinde gözü altından başka bir şey görmeyen bir kral varmış. Öyle ki sonunda neyi tutsa , neye dokunsa altına dönüşmeye başlamış. Her yer pırıl pırıl zenginlik içindeyken kral açlıktan kıvranıyormuş. Çünkü eline aldığı bir lokma yiyecek hemen altın oluveriyormuş. Sonunda kral "keşke tuttuğum altın olmasaydı da patates olsaydı, karnım doysaydı" deyivermiş.
Tüm dünyada en çok sevilen vazgeçilmez bir tattır patates . Değişik mutfakların patatesli mönüleri her damağa hitap eder. Bizim evde de en çok tüketilen sebze, bu nedenle patates nasıl yetişir diye merak ettik ve geçen bahar bahçeye birkaç patates gömdük. Sonuç, yukarıdaki fotoğraf...Tuttuğunuz patates olsun !
ISPANAKLI PATATES KÖFTESİ
Vejetaryen beslenme için önerilen güzel ve pratik bir tarif . Önce patatesle köfteyi hazırlıyorsunuz sonra kavurduğunuz ıspanakları üzerine yerleştirip , kaşar peyniri ve domates sosla birlikte fırına veriyorsunuz.
Malzemeler
Patates Köftesi için:
- 5 adet haşlanmış patates
- 2 dilim ekmeğin içi
- 2/3 demet maydanoz
- 5 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
- 1 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1/4 tatlı kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 300 gr ıspanak
- 1 küçük kuru soğan
- 1 diş sarımsak
- 1 çay bardağı kadar rendelenmiş kaşar peyniri
- ıspanağı kavurmak için zeytinyağı
- patatesi kızartmak için 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 adet domates(rendelenmiş)
Haşlanmış patatesleri rendeleyip iyice yoğurun.İnce kıyılmış maydanoz, ıslatılmış ekmek içleri, yumurta, kaşar peyniri ile baharatları ekleyip bir süre daha yoğurun.Yağlanmış tavada yuvarlak şekillendirdiğiniz köfteleri kızartın. Diğer taraftan soğan ve sarımsakla birlikte ıspanağı kavurun . Patatesleri fırın tepsisine dizin, herbirinin üzerine bir parça ıspanak koyun en üste kaşar peyniri serpiştirin. Rendelenmiş domatesleri ekleyerek 200 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.
PATATES YUVASINDA YOĞURT SOSLU HAVUÇ
Özel sofralar için hem göze, hem damağa hitap eden bir salata...
Malzemeler
-4 adet haşlanmış patates
-2 tane havuç
-1 tutam dereotu
-4 yemek kaşığı yoğurt
-yarım limon suyu
-4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
-tuz , karabiber
Yapılışı
Patatesleri iyice ezip, limon suyu , tuz, karabiber ve zeytinyağı ekleyip iyice karıştırın. Patatesli karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp , baş parmağınız yardımıyla içini oyup servis tabağına yerleştirin. Diğer tarfta rendelediğiz havuçları bir miktar zeytinyağında soteleyin. Havuçları patateslerin içine doldurup üzerine yoğurt dökün.
ZEYTİNYAĞLI PATATES SARMASI
Küçük asma yapraklarına patatesle hazırlanan içi sarıyoruz . Değişik bir tat , denemeye değer...
Malzemeler
-2 adet orta boy haşlanmış patates
-1 su bardağı pirinç
-2 adet küçük soğan
-2 kahve fincanı zeytinyağı
-1 tatlı kaşığı toz şeker
-yarım demet taze nane
-250 gr asma yaprağı
-2 su bardağı su
-tuz , karabiber
Yapılışı
patatesleri rendeleyin, ince doğranmış soğan, nane, pirinç, toz şeker, tuz , karabiber ve zeytinyağı ile karıştırın. Hazırladığınız içi haşlanmış asma yapraklarına (ben salamura kullanmış) sarın, tencereye dizip su ekleyerek kısık ateşte pişirin . Soğuk olarak servis yapın.
Not: Tarifler:1) Pratik Ev Yemekleri/ Oktay Aymelek
2) Vejetaryen Yemekleri/Prof. Dr. Ayşe Baysal, Doç.Dr. Sevil Başoğlu, Dr. Efsun Karabudak
YE #16 etkinliği için Evren 'e teşekkürler.
17 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
ozellikle yuvasinda yogurt soslu havuca bayildim. sunumu cok hos. tesekkurler.
didem
tarifler super, ama yazilarin olaganustu:)
Cok seviyorum ya, bu siteye girmeyi... Lutfen bizi yogun tempon dolayisiyla unutma....
ayse_kah
Ben de Didem gibi havuclu yogurtlu patateslerine bayildim. Cok guzel gozukuyorlar. Dereotu, yogurt, havuc, patates..insna daha ne ister
Burcu
Ellerinize saglik. Stuttgart´tan sevgilerimle Sonia...
Sonia
Elinize sağlık,hazırladığınız üç tarif de birbirinden güzel,patetes yuvasında yoğurtlu havuçu mutlaka yapıcam,çok şık görünümlü bir tarif.
Sevgiler...
Sibel
Hepsi çok güzel, ellerinize sağlık...
nilüfer
Beğeniniz ve yorumlarınız için teşekkürler arkadaşlar...
Aslı Altan Altundal
Patatesli havuç harika bir fikir... Çok güzel ve renkli görünüyor ellerine sağlık Aslı. Basit ama lezzetli.
senem
tarifleriniz tek kelimeyle harika,hanım ve ben çok beğendik, bundan sonra kahvaltılarımızı bu tariflerdeki zeytinyağlılar süsleyecek.Hepinize teşekkürler.
selahattin yorulmaz
Selamlar, tarifleriniz gorunumu itibariyle cok lezzetli ve sunumunuzda bi okadar guzel ellerinize saglik..Ben de patetesli tarifi yapmak istiyorum acaba patetesleri rendeleyip yapsak nasil olur haslandiktan sonra..Sizin tariften 8 adet mi ?cikti ... benim 18 kisilik misafirim varda.. bilgilendirirseniz sevinirim..Gorusmek uzere..
Bir sorum daha olacak misafirlerim aksam gelecek sabah erken saatlerde yapip dolaba atsam nasil olur sizce.. Hem biraz daha patetesler toparlanmis mi olur acaba..:)Simdiden tesekkurler..
Sevilay Merhaba ,
Sanırım patates yuvasında yoğurtlu havuç salatasını soruyorsun. 18 kişi için tarifi 2,5 katına çıkarmak uygun olur diye düşünüyorum. Patates salatası yenmeye ne kadar yakın yapılırsa o kadar iyi olur diye düşünüyorum. Ama yine de sabah yapılırsa olabilir. Rendeleyebilirsin, patatesleri.Kolay gelsin.
Sevgilerimle...
Asli bugun okudum cevabini cok tesekkur ediyorum yanitladigin icin..Bugun misafirlerim icin deniyecegim.,,
Asli merhaba patetes yuvasinda havuclu salata tarifini denedim gayet kolay ve lezzetli oldu.. Yazmadan gecmek istemedim.. Paylasimlarin icin tesekkurler tekrar..
Muhabbet hislerimle..
çok güzel gözüküyorlar,elinize sağlık
Merhaba Aslı Hanım arşivinizi incelerken bu yazınızı gördüm tarifleriniz hayat duruşunuz çok şık ve zarif böyle güzel bir blog yazdığınız için teşekkür ederim. Patates hakkında nacizane önerilerim olacak annemle patates ekmiş çapa yapmıştık. Annem püf noktası vardi. Patates kök sebzesi olduğundan sapları değil kökü güçlenmeli. O yüzden patatesin etrafına ne kadar toprak çeker doldurursak patates kökleri güçlenir yayılır çektiğiniz tümsek toprağın içinde o kadar patates ürer boyunun uzamasına gerek kalmaz. Buna bitkinin diplerine boğaz çekmek deniyor. Diğer kök sebzelerde de durum aynı. Köklerin güçlenmesi için de üstte ana kök dal ve birkaç yaprak duracak şekilde yaprakları kırıp atmanız gerekiyor. Yapraklara değil köklere güç gitsin. Kök sebzelerde geçerli bu kırma işi. Diğerlerinde değil tabi ki. Boğaz çekmek çok önemli. Biber fidelerini güçlendirir yıkılmalarını önler. Domateslerde de geçerli. Bamyaları aralıklı dikmeye gerek duymuyor annem biraz toprak kanalı açıyor çok derin olmayan bir iki metre boyunda uzun çizgiye tohumları serperek ekiyor üstlerine toprak çekiyor yanlardan örtüyor. Büyüyünce on cm kadar seyreltme işlemi yapıyor. Sıranın otuz cm ötesine yeni bir sıra çekilebilir.
o sizin zarifliginiz cok tesekkur ederim bu onemli tecrubelerinizi paylastiginiz icin sevgiler A.leyla
Yorum Gönder