- Türkiye 150 milyon zeytinağacı ile dünya ikinciliğine koşuyor...
-Şanlıurfa ve Gaziantep 'e 40 milyon zeytinağacı dikilecek.
-Türkiye zeytinyağı üretiminde dünya 4.sü.
-Türk mutfağı "zeytinyağlılar" adı altında çok zengin bir menüye sahip.
Bu umutlu ve mutlu bütünlüğü bozan durum şu:
- Akdeniz ülkelerinde kişi başına zeytinyağı tüketimi 15-20 kg iken Türkiye 'de bu miktar 1 kg civarında.
Tüm inanışların kutsal saydığı doğusundan batısına zeytin ağaçlarıyla dolu bu bereketli ülkede yaşayan şanslı insanlar, neden sağlığın ve uzun yaşamın simgesi olan zeytinyağını bu kadar az yiyor... "Alışkanlıklar ve farklı bir damak tadı nın oluşması" öncelikli sebep bana göre. Mesleğim gereği 15-18 yaş aralığında(Ankara'da yaşayan) görüştüğüm yüzlerce genç insan zeytinyağını ya hiç tanımıyor, ya da sadece salata sosu olarak biliyor.Dünyada önemi sürekli artan zeytinyağı bizim ülkemizde yerinde saymaya devam ediyor. Gençlerimiz ve çocuklarımız zeytinyağı kültürünü öğrenmeli. Şöyle zeytinyağına kırılmış yumurtanın kokusuna , tadına varmalı. Zeytinlerin yüzdüğü altın sıvıya ekmek batırıp yemeli- var mı böyle bir tat. Zeytinyağıyla pasta yapalım, börek yapalım, çorba yapalım, hafifleyelim, ruhumuz da hafiflesin.
Haydi arkadaşlar " Zeytinyağı Sofralarımızda " olsun.
Sizde zeytinyağı kullanımını artırmayı hedefleyen bu çağrıya destek verin ve değerli bir hediye alma şansına sahip olun.
Yapmanız gereken tek şey bu yazının altındaki "yorum yazabilirsiniz " kısmına en sevdiğiniz zeytinyağlı yemeğin ismini ve kısaca tarifini, adınız ve yaşadığınız şehirle birlikte yazmak. Sonrasında tüm katılımcılar arasında yapılacak çekilişle bir kişiye Laleli Zeytinciliğin uluslararası yarışmalarda altın ödüller kazanmış 750 ml naturel sızma zeytinyağı (solda fotoğrafını görüyorsunuz) armağan olarak gönderilecek.
Haydi arkadaşlar yorumlarınızı yazın,
Zeytinyağı sofralarımızda olsun !
*Laleli Zeytinciliğe "Zeytinağacı " na verdiği destekten ötürü teşekkür ederim.
*Yorumlarınızı 8 Aralık 2006 tarihine kadar yazabilirsiniz.
Çarşamba, Kasım 22, 2006
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
63 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
Zeytinyağına ve zeytinyağlı yemeklere bayılırım. Çok klasik olacak ama en sevdiğim Z.yağlı yemek Zeytinyağlı Taze Fasulye (boncuk ayşe fasulyesinden yapılan şeker gibi gelir bana)
Ayıklanıp, kırılan fasulyeler yayvan bir tencereye yerleştirilir, üzerine ince kıyılmış soğan, kabukları ayıklanmış domates, tuz kesme şeker konularak çok kısık ateşte karıştırılmadan pişirilir.
Birde yanına iri doğranmış ince kabuklu pembe pembe seben domateslerinin üzerine fesleğenli zeytinyağ gezdirilerek yenilir.
Adını ilk defa duyduğum bu ödüllü z.yağını bende denemek istiyorum :) sevgiler.
Nihal
Zeytinyağına ve zeytinyağlı yemeklere bayılırım. Çok klasik olacak ama en sevdiğim Z.yağlı yemek Zeytinyağlı Taze Fasulye (boncuk ayşe fasulyesinden yapılan şeker gibi gelir bana)
Ayıklanıp, kırılan fasulyeler yayvan bir tencereye yerleştirilir, üzerine ince kıyılmış soğan, kabukları ayıklanmış domates, tuz kesme şeker konularak çok kısık ateşte karıştırılmadan pişirilir.
Birde yanına iri doğranmış ince kabuklu pembe pembe seben domateslerinin üzerine fesleğenli zeytinyağ gezdirilerek yenilir.
Adını ilk defa duyduğum bu ödüllü z.yağını bende denemek istiyorum :) sevgiler.
zeytinyağı vazgeçilmezlerimdendir.ilk aklıma gelen çökelek içine bolca maydenoz ve zeytinyağı döker karıştırsanız kahvaltılarda nefis bir tat size.sevgiler.
MERAL
Bence en iyi zeytinyağlı pırasadır. en çok pırasaya yakışdığını düşünüyorum. gerçi biz egeli olduğumuz için sadece zeytinyağı kullanıyoruz yemeklerimizde.1 baş yemeklik ufak ufak doğranmış soğanı, yarım çay bardağı zeytin yağını, 2 havucu ve bir kesme şekeri (soğanın karameliz e olmasını sağlıyor) bir tencereye koyun. Soğanlar ölene kadar kavurun. 1/2 kg pırasayı (yıkanmış ve yarım parmak kalınlığında doğranmış) ekleyin ve diriliğini kaybedene kadar yaklaşık 5 dakika kavurun. 2 su bardağı kaynamış su ekleyin. Biraz pişince 1/2 çay bardağı pirinç (ayıklanmış ve yıkanmış) ekleyin. Pırasalar yumuşayana kadar pişirin. Pişer pişmez 1/2 limonun suyu ekleyin. İster soğuk ister ılık olarak ikram edin. selam ve sevgilerimle
sevda.mutlu
Herhalde zeztinyağı ve zeytinyağlı yemekler herzaman hafifliğin sembolu.Bende ençok zeytinyağının kerevize yakıştığını düşünüyorum.
Yemeklik doğranan soğanlar ve yarımay havuçlar ve bir kesme şeker zeytinyağıyla kavrulur çok sarartmadan yapraklarıyla doğranmış kereviz ve biraz da patates eklenir.Az karabiber ilavesiyle sıcak suyunu da ilave edip kısık ateşte pişirilir.tenceresinde soğutulup , limon ilavesiyle afiyetle yenir.teşekkürler,sevgiler, ebru.
ebru
En sevdiğim zeytin yağlı yemek; Zeytinyağlı Enginar
6 adet Enginar Çanak
2 adet Orta Boy Patates
2 adet Orta Boy Havuç
1/2 Su Brd. Bezelye
12 adet Arpacık Soğan
1.5 Tatlı Kşğ. Şeker
tuz
1,5 Tatlı Kşğ Un (tepeleme)
2 Su Bard. Su
1 adet Limonun suyu
Zeytinyağı
Süslemek için Dereotu
Su, limon suyu, un bir kapta karıştırılır Enginar çanaklarını yıkayıp bu karışımla ovulur ve içinde bekletilir. Havuç ve bezelye önceden ayrı ayrı 10 dk haşlanır ve soğuk sudan geçirilir. patates tavla zarı büyüklüğünde doğranır. Havuç, bezelye, patates arpacık soğanlar, tuz ve şeker bir kapta karıştırılır.Enginar çanakları yayvan bir tencereye dizilir. Hazırlanan iç enginar çanaklarına paylaştırılır limonlu unlu su tencereye alınır üzerine zeytinyağı gezdirilir, kaynayana kadar yüksek ateşte daha sonra kısık ateşte enginarlar yumşayana kadar pişirilir. Tencerede soğutulur borcama alınıp dereotu ile süslenir. Afiyet Olsun
Şehnaz
merhaba,
acikcasi ben onceleri hic zeytinyagi kullanmazdim ama sizin siteniz ve verdiginiz degerli bilgiler sayesinde simdi bolca zeytinyagi tuketiyorum.gecenlerde gidip (sizden ozenerek) 3 cesit zeytinyagi aldim.hatta bunlardan bir tanesi organikti.organik olanin fiyati digerlerinin iki kati oldugu icin onu genelikle az az salatalara kullaniyorum.bizlere bu yararli siteyi hazirladiginiz icin cok tesekkur ediyorum. size esiniz ve kizlariniz ile mutlu,huzurlu ve saglikli bir omur diliyorum.iyiki varsiniz. bu arada en sevdigim zeytinyagli yemek yaprak sarmasidir. ben icine sadece princ,sogan ve karabiber koyup tuz ve zeytinyagini ilave ediyor ve sariyorum. eminim bir cok kisi icindeki malzemeyi cesitlendiriyordur ama bence boyle de cok lezzetli.sevgilerimle ben kanada'dan tulay.
tulay
Arkadaşlar daha fazla zeytinyağı kullanımı için yaptığım bu çağrıya gösterdiğiniz ilgiye çok teşekkür ederim. Daha sonra size ulaşabilmem için mail adresinizi(bende gizli kalacak) ve bulunduğunuz şehri yazmayı unutmayın.Yorum yazan herkes çekilişe katılacak. Kızım Ayşe (8 yaşında)bir kişiyi kurayla çekecek. Bende fotoğrafını gördüğünüz Laleli Zeytinyağını şanslı arkadaşıma yollayacağım.Çam sakızı çoban armağanı...Sevgilerimle.
Aslı Altan Altundal
en sevdiğim zeytinyağlı yemek taze fasulye yapılışı:soğan ve sarımsağı kavurup domatesi ilave ediyorum fasulyeleri ekleyip 1 tatlı kaşığı şeker ve biraz tuz ekleyip suyunu ilave ediyorum.
Lale Özdilek
ensevdiğim zeytinyağlı yemek yaprak sarma dan başka birşey değil.zeytinyağlı iç pilav hazırlayıp yaprakları sarıyorum.zeytinyağ ilaesiyle pişiriyorum,bazen pişirirken nar ekşisi katıyorum .hoş bir tat oluyor.nar keşisikoymadığımdada bol limonsıkıyorum.herkese sevgiler.
arzu
Merhaba,
bana göre zeytinyağlı yemeklerin hepsi harika. Ama zeytinyağlı biber dolması hergün yesemde hiç hayır demeyeceğim bir lezzet bana göre. Pişene kadar bile mutfaktan çıkmam kokusu beni büyülüyor.
İnce uzun biberlerin çekirdekleri çıkarılır. zeytinyağı ile hazırlanmış şööyle fıstıklı, üzümlü ve bol yenibaharlı iç hazırlanır (kavurmadan çiğden), biberlerin içine doldurulup üzerlerine domates kapatılır.Pişince hiç su kalmayacak gibi su eklenerek pişirilir. altı kapatıldıktan sonra üzerine zeytinyağı gezdirilir. Sonrada yemede yanında yat misali...
sevgiler BETÜL...
BETÜL
herkese merhaba,
ben zeytinyağı tüketiminin azlığının nedenini marketlerde yüksek fiyatlara satılmasına bağlıyorum.bu kadar zenginliğin yaşandığı bir ülkede fiyatların pahalı olması aldığımız zeytinyağlarını bile çok dikkatli kullanmamıza neden oluyor. salatalara dökmekten başka çare bulamıyoruz.
filiz
zeytinyağlı barbunya benimde en sevdiğim zeytinyağlı yemek.bu yemeği yapmayı pratik görüyorum.
tencerede 2 bardak barbunya haşlanır.daha sonra 3 yemek kaşığı zeytinyağı tencereye konur 1 tane kuru soğan küçük küçük doğranır.2 tane domates küp küp doğranır.1 tane havuç yuvarlak yuvarlak kesilir.tuz da tencereye eklenir kavrulur bir süre.renk vermesi için 1 kaşık salça eklenebilir kavrulduktan sonra 3 bardak sıcak su eklenir ve kaynayınca haşlamış olan barbunyalar ilave edilir. pişirilmye bırakılır.afiyet olsun.
gözde demirhan / izmir de yaşıyorum
Herhese merhaba,
Zeytin ve zeytinyağının olmadığı bir hayat düşünemiyorum ve sizlerle çok basit bir meze tarifini paylaşmak istiyorum.
Zeytinyağı, kuru domates ve peynir ile hazırladığımız bu mezeyi sabah kahvaltası dışındaki öğünlerimizde de severek tüketiyoruz. Yıkayıp ve bir süre sicak suda beklettiğiniz kuru domatesleri kurulayıp bir kaseye alın. Üzerine arzu ettiğiniz baharatları ilave edin. (Biz kekik, reyhan ve pul biberi çok yakıştırıyoruz.) Küçük küpler halinde doğradığınız peyniri domateslere ilave edip karıştırın ve son olarak zeytinyağını domates ve peynirlerin üzerini örtecek şekilde ekleyin ve karıştırın.
Mutlaka kızarmış bir dilim köy ekmeği ile deneyin. Afiyet olsun.
İzmir'den sevgilerimle...
çiğdem coşkun hepcan
ben antakya/hataydan. burada genellikle zeytin çok olduğundan zeytinyağı kuallanılmaktadır. tum yemeklerimizi zeytinyağıyla yapıyoruz.çok lezzetli
mustafa
Merhabalar Aslı hanım;
zeytinyağını soframızdan eksik etmeyeyn bir aile olarak en çok önem verdiğimiz altın öğün kahvaltı için hazırlamış olduğum kahvaltılığın tarifini vermek istiyorum;Malzemeler;*2 adet topan patlıcan
*5 diş sarımsak(arzuya göre artar yada eksilir)
*yarımlimon suyu
*2 yemek kaşığızeytinyağı
Hazırlanışı;patlıcanlarımız bir güzel közlenir,kabukları soyulur ve dilimlenir üzerine;zeytinyağı. limon suyu ve sarımsaktan elde ettiğimiz sos gezdirilir veeee sonrasında da afiyetle yenir...
Kolay gelsin...
(Bu arada iki mail atmıştım zannedersem ulaşmadı 2456113)
görüşmek üzere...
sevgi ve de muhabbetle...
ev perisi
Sayfanızı bu yıl keşfettim ve tarifleriniz bir çok yemek sitelerine göre tıpkı zeytinyağının farklılığı gibi diyebilirim.
Yalnız bu kadar çok zeytin üretiminin olduğu bir ülke de zeytinyağı fiatlarının yüksek oluşunu anlayamıyorum. Bu kadar sağlıklı bir ürünün fiatlarından dolayı herkes tarafından tüketilemediğini düşünüyorum. Dilerim herkes mutfağında kullanabilir.
Zeytinyağı sürekli kullanıyorum ve her defasında farklı markalar alarak aradaki lezzet ve kokuyu da ayırt etmek istiyorum. Çalıştığım için ailece haftaiçi evde kahvaltı yapma şansımız olmuyor ve haftasonu çok özen göstererek ve farklı şeyler hazırlamay gayret ediyorum. Tarifler basit ama lezzet olarak harika diyebilirim. Çocuklarımda çok seviyorlar.
Domates , salatalık, yeşil biber halka şeklinde doğranıp zeytinyağı, limon ve tuz ile salata yapıyoruz yanında tulum peyniri ile çok uyumlu oluyor.
Ayrıca 1 soğanı zeytinyağında kavurup kırmızı ve yeşil biberi halka doğrayıp ilave ediyorum sonra doğranmış domatesle 5 dakika kavurup tuz , karabiber ilave ediyorum. Yanında beyaz peynir, zeytin, çay ve ev yapımı köy ekmeği veya simitle çok lezzetli oluyor.
Yemekleriniz lezzetli hayatınızın huzurlu ve sağlıklı olması dileğiyle..
ülkü
Bu lezzetin özel bir adı var mı bilmiyorum ama kısaca zeytinyağının benim en sevdiğim halini burada sizede yazmak istedim. Ben bunu özellikle kendi yaptığım ekmeklerle kahvaltılarda yemeyi seviyorum. Malzemeler tamamen tüketim zevkinize kalmış durumda o yüzden miktar konusundada yardımcı olammayacağım.:)
- Takriben bir çay bardağı kadar zeytinyağı
-yarım limon suyu
-1 fiske tuz
-1 çay kaşığı pul biber
- tatlı kaşığı kuru nane
Hepsini bir kasede buluşturun ve çatal yardımıyla iyice çırpın.Rengi açılacak ve akışkan bir macun haline gelecek. Sonra sıcak ekmeğinizi bandıra bandıra yiyin :)
Not: Aynı zamanda bu karışımı salata sosu olarakta kullanabilirsiniz. :)
Duygu ALTAY
Aslıcığım,
Ödülünden dolayı seni kutlarım.
Daha nice başarılı ödüllere inşallah.
Öğretmenler Günün kutlu olsun. Bu zor ve kutsal mesleğinde başarılar ve kolaylıklar dilerim.
Sevgilerimle,
Nurten
nurten
Aslı hn mail ve şehir bilgilerini yazmamıştım.
Şehnaz / İzmir
Merhabalar, Girit kökenli bir aileden geldiğim bizim bütün yemekler yalnızca zeytinyağı ile yapılır. Böyle olunca , en güzelini seçemek çok zor.
Ama zeytinyağının en güzel ve lezzetli hali, sığ bir kaba incecik dökülerek, azıcık kekik ve pul biberle kendi tadını,kokusunu ala ala, ekmek batırarak kahvaltıda yenmesi. Tabiki sızma zeytinyağı olacak.
Sizi, sitenizi ve ödülünüzü yürekten tebrik ediyorum.
Sevgilerimle.
ipek
Selamlar...
Ben zeytinyağını sabah kahvaltısında seviyorum.Bol maydanoz,iyi ezine peyniri ve köz kırmızı biberden yapılmış salataya kaliteli zeytinyağı ve limondan başka ne yakışabilir ki?
Ay yazarken bile azım sulandı:) Sevgiler...İstanbul'dan Nurcan
Nurcan
Zeytinyağını yemeklerimden hiç eksik etmediğim için bu yazınıza duyarsız kalamadım. Benden barbunya tarifi: Barbunyaları ayıklayıp haşladıktan sonra suyunu süzüyorum. İnce dilimlediğim havuçlarla soğanları aynı anda kavuruyorum, havucun şekeri, ilave ettiğim şekerle soğana oradan da tüm yemeğe dağılıyor. Sarımsak da bu yemeğe çok yakışıyor, mutlaka ilave ediyorum. Afiyet olsun
yeliz
Öğretmeneler gününüz kutlu olsun...
ev perisi
Zeytiyağı severlerden güzel tarifler geliyor. Katkılarınızdan dolayı teşekkürler arkadaşlar.
Aslı Altan Altundal
Aslı hanım, Zeytindostu Derneği olarak zeytinyağı tüketiminin artırılması için yoğun çalışmalar yapıyoruz. Sizin de işbirliği önerinizi memnuniyetle karşıladık.
Derneğimizin Zeytinyağı Mutfağı Komitesi bünyesinde birlikte ortak projeler yürütebiliriz.
Sevgiyle-Başarılar
Zafer ÖZER
Zeytindostu Derneği
Genel Sekreteri
0232 422 01 02
Zafer ÖZER
Aslı Hanım,
Ben Zeytindostu derneği başkanıyım.
Sizinle beraber çalışma imkanımız var sanıyorum.
Benimle temasa geçerseniz memnun olurum.
Metin Ölken
216.445 14 00
METİN ÖLKEN
Güzel bir Pazar Tatili diliyorum
Ye#Özel Yilbasi mönüsü etkinligine katiliminizi bekliyorum. Kodlar sayfamda linklerin alt bölümünde sevgiler...
Sonia
Sonia
Güzel bir Pazar Tatili diliyorum
Ye#Özel Yilbasi mönüsü etkinligine katiliminizi bekliyorum. Kodlar sayfamda linklerin alt bölümünde sevgiler...
Sonia
merhabalar,gerçekten çok hoş bir etkinlik.Ben zeytinyağlı brokoli nin tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum.Önce 2 adet havuç halka halka dilimlenerek tencerenin tabanına yayılır.üzerine halka halka dilimlenmiş 2 adet orta boy soğan dizilir.daha sonra yıkayıp çiçeklerine ayırdığımız brokoliler özenle yerleştirilir.en üste rendelediğimiz 2 adet domates ilave edilir.son olarak 1 tatlı kaşığı şeker serpilerek 1 çay bardağı zeytinyağı gezdirilir.1 çay bardağı sıcak su ilave edilerek kısık ateşte brokoliler yumuşayıncaya kadar pişirilir.şimdiden afiyet olsun.
Didem
Zeytinyağı üreticisi olarak, zeytin ve zeytinyağına olan katkılarınıza teşekkür ediyorum.
Ödül amacıyla değil tabii ki ama sitenize ve zeytinyağlı sevenlere katkı amacıyla, annemin iki zeytinyağlısını sizlere aktarmak istiyorum.
Zeytinyağlı kuzu etli enginar; enginar sapları ve göbekleri temizlenerek,kuşbaşı veya az daha büyükçe hazırlanmış önkoldan kuzu eti ile birlikte, tuz ve isteğe göre diğer baharatlar ile birlikte renksiz(salça-domates kullanmadan) zeytinyağı ilavesiyle kısık ateşte pişirilir, yine üzeri naneli ve zeytinyağlı cacık ile birlikte servis edilir.
Zeytinyağlı teflon tavada tarçınlı kek;bildiğiniz cevizli üzümlü kek karışımı, tarçın ve yeter miktarda zeytinyağı ile birlikte karıştırılır ve ön ısıtılmış ve zeytinyağı ile yağlanmış teflon tavaya dökülür, kapak sıkıca kapatılır ve kısık ateşte kıvamına kadar pişirilir.
hanımlara yararlı olması dileğiyle,
Afiyet olsun.
Saygılar,
Hasan Köşklü
Hasan Köşklü
zeytinyağını kullanıyorum sızmayı salatalar rıveyaryıda yemeklere ..çok zevkli zeytinyağ yemek..ayrıca basında zeytinyağ tartışmalarını takip edıyorum..inşallah fiyattıda artmaz..
zeytinyağlı barbunya: barbunya (taze) bır taşım haşlanır suyu suzulur.. kuru soğan rendelenir .zeytinyağında biraz çevrilir. domates (rendesi)3 diş tum sarımsak, bir kaşık domates salçası ,küçük bir tane havuçdogranır ,tuz,bir tane kesme şeker barbunyalar ılave edilip yeterince su ekleyerek pişirilir..afiyet olsun..FERHAN
ferhan
Selamlar
Zeytinyağıyla ilgili destekleriniz için öncelikle sizi tebrik ediyorum.Bizim evimizde de bütün ama bütün yemeklerimiz zeytinyağıyla piştiği için özellikle ''zeytinyağlı grubu'' olarak ayırmıyoruz. Bende kullanımı arttırmak amacıyla iki tarif vermek istiyorum.
PATLICAN KAVURMA
İrice doğranan kuru soğanlar ve sarımsak çok hafif öldürülür.Ardından bol domates eklenir.Domatesler suyunu salınca yine küp doğranmış patlıcan ve tuz eklenerek hiç su ilave etmeden pişene dek kavrulur.İstenirse sıcak istenirse sarımsaklı yoğurtla soğuk tüketilebilir.
KAHVALTILIK
Eşit miktarda acı ve tatlı biber salçası karıştırılır ,içine rendelenmiş sarımsak,kimyon ,kekik v.s.ve bol zeytinyağı eklenerek kızarmış ekmeklerle afiyetle yenilir.
Herkese zeytinyağlı sağlıklı uzun ömürler dileğiyle...
CEYDA-İSTANBUL
ceyaskan@gmail.com
ceyda
en sevdiğm,yemekten asla usanmadığım ve mutlaka tavsiye edeceğim en güzel yemek bence z.yağlı dolma.
ayrıca z.yağın kendisi ayrı bir nimet dememe gerek yok sanırım...
gökhan aydoğan
Ben zeytinyağını daha çok kahvaltılarda Zeytin'in üstüne döküyorum, üstünede pulbiber ve kekik'de serpiyorum. Yanındada kızarmış ekmekle brilikte. birde bütün salatalarımda kullanıyorum. Özellikle Altınoluk'a gittiğimde 2 teneke yağ getirdim. Zaten bilinen diğer yemeklerin hepsi yazılmış onlardada kullanıyorum sevgiler
Ebru
MERHABA;BEN ZEYTINYAGINI EN COK SABAH KAHVALTIDA ZEYTININ UZERINE VE PEYNIRIN ZERINE DOKMEYI SEVERIM.AYRICA SADEOLARAK BANARIM VE 22AYLIK OGLUMADA YEDRIRIM.BEN UZUN ZAMANDIR YEMEKLERIMI .BOREK,PASTA,KEK,KURABIYELERIMI Z.YAG ILE YAPIYORUM..EVIME AYCICEK VE MARGARIN HIC ALMIYORUM..TEREYAG VE ZEYTINYAG BENIM 2 ANA YEMEK MADDEM OLDU SAGLIKLI YASAM ICIN...BELKIDE ULKEMIZ INSANININ MADDI OLANAKLARINDAN DOLAYI Z.YAG KULLANIMI AZ..AMA BEN AYDA 2 TENEKE AYCCEK VEYA MISIR KULLANCAGIMA 1 TENEKE Z.YAG KULLANMAYI YEGLIYORUMM VE HERKESEDE BOYLE TAVSIYE EDIYORUM..ENSEVDIGIM YEMEKDE Z.YAGLI KEREVIZ VE Z.YAGLI HAVUC YEMEGIDIR..IKISINDEDE SOGAN KIYILIP KAVRULUR Z.YAGDA SONRA HAVUC KONUR UZERINE AZICIKDA KIRIK PIRINC,SU ILAVE EDILIP PISMEYE BIRAKILIR...KEREVIZDEDE ONCE SOGAN SONRAHAVUC VE PATATES KAVRULUP ENSON KEREVIZEKLENIP YINE KIRIK PIRINC KONUPSU ILAVE EDILIR VE PISMYE BIRAKILIR SOGUDUGUNDDADA DEREOTU VE MAYDONOZLA SUSLENIR..BENCE ASASIN Z.YAG KULLANMAKKK..
SEVGILERLE...
SALİHAEROZAN
Bizde zeytinyağını çokk tüketen ailelerdeniz.Çocukluğumuzdan itibaren alıştığımız ve aradığımız bir lezzet..Elbette ki anneannemin ve babaanemin zeytin bahçelerinin bunda etkisi çok fazladır :)
Zeytinyağlı bakla tarifi vermek istiyorum ben de :
500 gr. taze bakla
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı un
1 su bardağı su
Tuz
1 adet büyük boy kuru soğan
2 adet kesme şeker
Yarım demet dereotu
Bir tencerede yağda küçük doğranmış soğanları rengi sararana kadar bir miktar tuzla ve şekerle kavurun. Baklaları ekleyin karıştırarak tencerenin kapağını kapatın. 10 dakika kadar baklaları sararmasını bekleyin.. 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı unu ekleyin, iyice karıştırın. Suyu, tencereye ekleyip, hafifçe tencereyi sallayın. Tencerenin kapağını kapatın. 50 -60 dakika kadar, tencerenin kapağını hiç açmadan orta ateşte pişirin. Ocağı kapattıktan sonra baklalar soğuyana kadar bekleyin. Servis tabağına alıp üzerine zeytinyağı gezdirin ve ince doğranmış dereotu serperek servis yapın. Yanına sarmısaklı yoğurt eklemeyi unutmayın.afiyet olsun...
serinmavi
Zeytinyağlı bakla tarifini veren benim ama anonymus olarak görünüyor...
serinmavi
www.blogcu.com/serinmavi
serinmavi
Arkadaşlar güzel zeytinyağlı tarifler gelmeye devam ediyor. Yorumunuzu yazıp "Gönder "e bastıktan sonra "yorumu gönderecek misiniz? sorusuna "Tamam " dediğinizde yazdıklarınız kaydedilmiştir ama, yorumlar kısmında çıkması biraz zaman alabilir (teknik sebeplerden dolayı). Tüm paylaşımlar için teşekkürler.
Aslı Altan Altundal
bundan yaklaşık 10 yıl önce zeytinyağını hiç yiyemezdim. tadı çok ağır gelirdi bana..ama artık o kadar çok seviyorum ki bizim mutfakta her şey zeytinyağı ile pişiyor. kekler, kurabiyeler bile..zaten bu siteyi de bu yüzden çok seviyorum. hangi birini söyliyeyim ki zeytinyağlı yemeklerin hepsini çok seviyorum. ama favorim enginar galiba :) görüyorum ki onu da bir başkası tarif etmiş zaten. farklı bir tarif olsun ben de brokoli-havuç salatası tarifi vereyim. biz haftada en az iki kez yapıyoruz bu salatayı.miktarı kendinize göre ayarlayın lütfen.
2-3 havuç (yıkanmış, soyulmuş, halka halka doğranmış)
arzu edilen miktarda brokoli (biz iki kişiyiz ve bir paket brokoliyi ikiye bölüyoruz..böylece 2 kez yapabiliyoruz bu salatayı).
sos malzemeleri
yarım su bardağı çatalla iyice ezilmiş tulum peyniri
2-3 diş sarımsak (dövülmüş veya rendelenmiş)
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 adet limonun suyu (limonunuz sulu değilse miktarı arttırın tadına bakarak)
tuz
brokoli ve havucu haşlayın veya buharda pişirin (haşlayacaksanız renginin yeşil kalmasını istiyorsanız çıkarır çıkarmaz yeniden buz gibi soğuk suya atın. en sağlıklısı buharda pişirmek. Migrosta bile satılan buharda pişiriciler var. 6 milyon falan üstelik ama çok işe yarıyor. her tencereye de uyuyor).
sos malzemesini karıştırın. ve sıcakken brokoli ve havuçların üstüne döküp iyice harmanlayın.
gerçekten güzel bir salata.
afiyet olsun.
safiye
önce aydın yöresinde yaşayan kayınvalideye yağ çekilerek .kurutulmuş kırmızı biberlere kavuşulur...fırında veya ocakta ..kuru biberler hafifçe kavrulur..o biberler şişerler.. sonra kıtır olan biberler küçük küçük doğranır..ve çıkardığı ses ve koku usumuza kaydedilir.:) . üzerine nefis zeytinyağı ve bolca limon ve isteğe göre kırmızı acıbiber eklenir...ve nefis ekmekle... pazar kahvaltısında sofra neşelenir...aman parmaklara dikkat:) sevgiyle sofranız şenlensin..
Ayşen Özkaya
önce aydın yöresinde yaşayan kayınvalideye yağ çekilerek .kurutulmuş kırmızı biberlere kavuşulur...fırında veya ocakta ..kuru biberler hafifçe kavrulur..o biberler şişerler.. sonra kıtır olan biberler küçük küçük doğranır..ve çıkardığı ses ve koku usumuza kaydedilir.:) . üzerine nefis zeytinyağı ve bolca limon ve isteğe göre kırmızı acıbiber eklenir...ve nefis ekmekle... pazar kahvaltısında sofra neşelenir...aman parmaklara dikkat:) sevgiyle sofranız şenlensin..
Ayşen Özkaya
selamlar aslı hanım,
zeytinyağı bizim evimizin de vazgeçilmezi.daha da önemlisi bir ay sonra bizim de bahçemizde dikili zeytin fidanları olacak. Fidan seçimi konusunda araştırıken, zeytin konusunda biz de iyice bilgilendik.İnşallah, ağaçtan toplayacağımız günlerde gelecek:)
bir akdenizli olarak,en sevdiğim zeytinyağlı için; bol sızma zeytinyağlı gavurdağı salatası;
domatesler ve soganlar küçük küçük doğranır,sumak,nar ekşisi ve sızma zeytinyağı ilave edilir.Üzerine de bolca kıyılmış maydanoz,enfes olur. Zeytinyağı ve domates suyu birbirine karışınca müthiş bir lezzet çıkıyor ortaya.
sevgiler,
müzz
muz-ce.blogspot.com
müzzz
merhaba Sehnaz bende GIRIT liyim ama samsunda dogdum buyudum .Fransa da yasiyorum cocuklugumdan beri hep hayalim girite gitmekdi ama olmadi,soyadimda giritli benim babaannemde lahana salatasi yapardi zeytinyagli cocukken cok severdim zeytinyagli barbunyayida cok seviyorum hoscakal
Mine
İskenderunda yapılan basit bir kahvaltılık:Tuzlu süzme yoğurt,pul biber ve zeytinyağını damak tadınıza uygun oranlarda karıştırın marketlerde bulunan suzme yoğurt işinizi görür basit ama çayla iyi gidiyor ve sağlıklı afiyet olsun...
AHMET
Merhaba Asli Hanim;
Bende size zeytinyagli ispanakli pizza tarifi vermek istiyorum..buna saglikli bir pizza da diyebiliriz ..un, tuz , su , maya ve az zeytinyagi ilave ederek yumusak bir hamur elde edelim..ve kabarmasi icin bir kenara koyalim..diger bir tarafta ayiklanmis ve yikanmis ispanaklarin icine bir miktar beyaz peynir, bir miktar rendelenis motzralla ( pizza peyniri eriyen ) tuz, karabiber, yarim caybardagi zeytinyagi, bir dis sarimsak ince dogranmis, kucuk bir bas sogan ince dogranmis,hepsini harmanlayalim..Hamurumuz kabarinca acip yuvarlak tepsiye gore yerlestirelim..uzerine hazirladigimiz ispanak icini yayalim..ve onceden isitilmis firina verelim..dilerseniz uzerine firina vermeden once de az zeytinyagi gezdirebilirsiniz..hizli ateste pismesi gerekiyor bu pizzanin...gercekten cok lezzetli oluyor..gerek hamurun, gerek ispanagin miktarini arzuya gore artirip cogaltabilirsiniz..ama ispanak cabuk olecegi icin bol koymanizi tavsiye ederim.afiyet olsun!!
Nevin
Zeytinyaği bence doğanin bizler icin sunduğu en guzel nimetlerden biri. Tüm yemeklerimde zeytinyagi kullaniyorum. En sevdigim ve vazgecemedigim yemek zeytinyagli kereviz. Klasik, zeytinyaginda sogani kavurduktan sonra minik dogranmis havuclari, patatesleri koyuyorum. Diger yanda soydugum kerevizleri limonlu suda bekletiyorum dograyana kadar. Ardından minik dogradigim 2 kuru kayisiyi ekliyorum-seker koymuyorum, dogranmis kerevizleri de ilave ettikten sonra 1 portakalin suyunu ekliyorum. Biraz sicak su ilave edip sebzeler yumusayincaya kadar pisiriyorum, inanilmaz lezzetli oluyor. Kayisi ve portakal suyu itici gelebilir ama hepsi bir araya gelince muhtesem oluyor. Umarim dener ve begenirsiniz.
PINAR
Zeytinyağsız bir mutfak düşünemiyorum. Yemeklerin ve salataların dışında ailemizde bilhassa çocuklarımız kahvaltıda tereyağından çok zeytinyağını severek tüketirler. Zeytin tabağında, ev salçası ve baharatlarla yapılan ekmeküstü çeşidi olarak veya doğranmış domates ve biberlerin üzerine gezdirip biraz da tulum loru serperek kızarmış ekmeği bandırmak onlar için kahvaltının vazgeçilmez lezzetleri. Umarım ülkemezi zeytinyağ kullanımı bilinçli bir şekilde yaygınlaşır ve genç nesilimiz sağlıklı beslenmenin önemini bizlerden daha erken fark edebilirler. Sevgi ve Saygılarımla
dilek
Zeytinyağsız bir mutfak düşünemiyorum. Yemeklerin ve salataların dışında ailemizde bilhassa çocuklarımız kahvaltıda tereyağından çok zeytinyağını severek tüketirler. Zeytin tabağında, ev salçası ve baharatlarla yapılan ekmeküstü çeşidi olarak veya doğranmış domates ve biberlerin üzerine gezdirip biraz da tulum loru serperek kızarmış ekmeği bandırmak onlar için kahvaltının vazgeçilmez lezzetleri. Umarım ülkemezi zeytinyağ kullanımı bilinçli bir şekilde yaygınlaşır ve genç nesilimiz sağlıklı beslenmenin önemini bizlerden daha erken fark edebilirler. Sevgi ve Saygılarımla
dilek
öncelikle ben de kadın emeğini sanal ortama taşıdığınızdan ve bilinçli beslenmeye önderlik ettiğinizden ötürü teşekkurü hak ettiğinizi bildirerek başlamak istiyorum.
benim sizlerle paylaşmak istediğim tarif özellikle yazın yaptığım ve tadına doyamadığım zyağlı patlıcan közleme (aslında lutuka gibi isimleri var ama bende bilinçli bir isimlendirme olmadığından tercih etmedim): patlıcan, kırmızı biber ve domates fırında közlenir. tavaya zeytin yağı ve ince doğranmış 3-4 diş sarımsak konur sarımsağın kokusu gelene kadar kavrulur. üzerine kabukları soyulmş domates doğranmış halde konur, 1-2 yemek kaşığı sirke ve bir tatlı kaşığı şeker konur. ardından kabukları soyulmuş ve doğranmış patlıcan ve biber konup karıştırılır ve hep birlikte karışıp kıvam alana kadar yaklaşık 3-4 dakika pişirilir ve altı kapanır. doğranmış maydonozla birlikte servis yapılır. Afiyet olsun (ama anlatırken bile canım istedi)
selam ve sevgilerimle
kardelen
Urla usulü kabak çiçeği
Malzeme: 10 adet kabak çiçeği, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, yarım çorba kaşığı domates salçası, bir buçuk çay bardağı pirinç, 2 adet orta boy soğan, 1 tatlı kaşığı kuru nane, tuz, karabiber, kırmızıbiber, kimyon, yeterince su.
Hazırlanışı: Kabakların kabuklarını kazıyıp yarıdan keselim. İçlerini kabak oyacağı ile oyalım. Kabak çiçeğinin içindeki tohum şeklinde olan kısmını çıkaralım. Bir kaba yağı alıp üzerine, domates salçası, biber salçası, pirinç, küp doğranmış soğanlar, kuru nane, tuz ve baharatları katalım. Üzerine bir çay bardağı suyu ekleyerek malzememizi yoğuralım. Kabak çiçeklerinin içine dolduralım. Kabak çiçeklerinin uç kısmını hafifçe büzdürerek kapatalım. Sos için ayrı bir kapta biber salçasını, dövülmüş sarımsakları, limon suyunu ve suyu karıştıralım. Hazırladığımız sosu dolmaların üzerine gezdirelim. Ilık servis yapalım (Nedim Atilla'nın makalesinden)
serpil koldaguc
Asli merhaba,
Kampanyayi yurekten destekliyorum. Daha dun bloguma zeytinyagli yemekleri ne kadar sevdigimi yazmistim. Karadenizli olmama ragmen, kahvaltida bile bol zeytinyagina gomulmus zeytinleri, yaninda soyle reyhan kokulu zeytinli ekmegi ve sicak zeytinli ekmegin uzerine surulmus taratorun ne guzel oldugundan bahsetmistim.
Cekilise katilmak istemiyorum. Oradan buralara dek, zeytinyagi gondermen cok zor olur. Ama kampanyani yurekten destekliyorum. Sevgi ile,
Tuba
Tuba
Zeytin yagini yemeklerimin cogunda kullaniyorum. Biricik ablacigimin bana verdigi ve cok severek yaptigim Zeytin yagli Patlican yemegi tarifiyle katilmak istiyorum. Patlicanlari alacali soyup, dograyip tulzu suda bekletiyoruz biraz. Duduklu tencereye hilal seklinde dogranmis soganlari, kucuk dogranmis sarmisaklari, kup dogranmis domatesleri, cerliston biberlerini, yarim kasik salcayi ve patlicanimizi ekliyoruz. Baharatlari ekledikten sonra ustune bolca zeytin yagi gezdiriyoruz ve cok az su ekliyoruz. Basit olmasiyla birlikte cok nefis bir yemek oluyor. Insallah sizde dener memnun kalirsiniz.
Istanbul
Zehra
Merhaba bende kampanyanizi destekliyorum ve zeytinyagi tüketimi için öncelikle zeytin üretimine önem verilmesini ümit ediyorum. Bu sayede belki fiyatı daha uygun hale gelir ve daha düşük bütçe ile geçinmek zorunda olan vatandaşlarımızın da sofrasında yer bulur.
Zeytinyağlı yemeklerin hepsini seviyorum ve zeytinyaglı fasulyeyi biraz degisik yapiyorum bu tarifi vermek istiyorum.
Bir bas soğan tencereye alinir yağ eklemeden kendi suyuyla kavrulur. Salça eklenir sonra ayıkladığımız taze fasulyeler eklenir ve fasulyenin rengi biraz degisene kadar kavrulur. Sonra bol domates eklenerek kısık ateste pisirilir. Yemegimiz pistikten sonra tuz eklenir ve uzerine arzu ettigimiz miktarda zeytinyagi gezdirilir.
Afiyet olsun.
Not: Çekilis icin yazmadim sadece düşüncelerimi paylaşmak istedim.
borammertim
Slm Asli hanim
Bu kampanyanızı canigonulden destekliyorum.
6 ay once seker rahatsizligina yakalanan 16 yasindaki ogluma doktor zeytin yagindan baska hicbir yagi musaade etmeyince bende herseyi zeytin yagi ile yapmaya basladim.Etli, tavuklu,sebzeli ve balik ile yapilan butun yemeklerde kullaniyorum.
kahvaltilarda beyaz yumusak peynirin uzerine kekik, bolca kirmizi pul biber ve zeytinyagi koyup denemenizi tavsiye ediyorum.
perihan
Biraz gec oldu ama zeytinyagina batirilarak yenilen iki nefis baharat karisimi... zahter ve dukkah.
ceviz
Projeniz, okur okumaz beni çok heyecanlandırdı.Çünkü ben kendimi tam bir zeytin ve türevleri hastası olarak görüyorum ve faydalarından ötürü yere göğe sığdırılamayan zeytinyağını hayatımın her alanında kullanıyorum(ki kısa zaman önce bu ,beni bu isimle bir blog açmaya kadar götürdü)birincisi egeliyim(her ne kadar zeytinyağı egelilerin tekelinde olmamalı herkes kullanmalı desem de böyle süregelmiş-fakat siz,biz bunu değiştirmek için böyle adımlar attıkça değişecek)ikincisi ailemden böyle geldiği için margarin ve diğer yağları kesinlikle kullanmıyorum pasta,böreklerde,yemeklerde
sadece zeytinyağı kullanıyorum,sonra bahçemizdeki birkaç zeytin ağacından zeytin toplamaya bayılıyorum(zeytin aynı zamanda çekirdeği dahi kullanılan çok verimli bir üründür,hatta bu yüzden buralarda kara elmas denir).Bu arada Türkiye'de bu kadar az kullanılmasının nedeni tabii ki pahalı bir ürün olması ama bunun da talep arttıkça değişeceğini düşünüyorum.Kısacası herkesin bu ürünün reklamını yapmasıyla ve birbirine anlatmasıyla değişecek.Size severek yediğim değişik bir zeytinyağlı meze tarifi vermek istiyorum.
ZEYTİNYAĞLI FASULYE EZMESİ
2 su bardağı haşlanmış fasulyeyi ezip,300 gr tahin,1 baş dövülmüş sarımsak, 1 limon suyuyla,tuz ve 1 çay bardağı zeytinyağıyla karıştırıp servis tabağına alıyoruz.Üzerine zeytinyağında kızdırılmış pulbiber döküyoruz.Muhteşem bir lezzet oluyor,tavsiye ederim.
zeytinbahcesi.blogcu.com-aynur
zeytinbahcesi.blogcu.com
Aslı hanım geçmiş olsun dileklerimi sunmak istedim...
Görüşemedik kısmet değilmiş inşallah bir daha ki sefere...
Kendinize iyi bakın...
ev perisi
Bence zeytinyağı başlı başına bir ekoldür. Ben onu tabağa döker, üzerine biraz domates suyu ilave edip ekmeğimi bana bana yerim. Yanında da çayım... Ohhhh! Değmeyin keyfime:)))
Sevgiler
Anonymous
Bence zeytinyağı başlı başına bir ekoldür. Ben onu tabağa döker, üzerine biraz domates suyu ilave edip ekmeğimi bana bana yerim. Yanında da çayım... Ohhhh! Değmeyin keyfime:)))
Sevgiler
Sıkıldık artık yeter yani 22 Kasımdan beri aynı şeyleri görmeye. Yani madem doğru düzgün bi işi devam ettiremicekseniz neden acaba böyle şeylere özenip yapmaya çalışıyosunuz ki!!!
Bence siz artık blog mlog yazmayın. Bu iş biraz disiplin istiyor. Öyle canınız sıkılınca yazacağınız bi yer değil ki burası. Madem bir blog sahibi olmaya karar verdiniz, o zaman sorumluluklarınıza sadık olmanız gerekiyor.
özlem
Ozlem'e not. Okudum da birsey soylemeden edemedim. Sanirim ciddi bir blog takintisi (obsesyon derecesinde) olustu sizde, ve 2 haftanin gecmesi sizi rahatsiz ediyor. Bence siz bilgisayarinizi iki hafta acmayin, takinti iyi birsey degil sonucta. Boyle rahatsizliklara yol acar. Elbette ki blogyazarlar ne zaman isterlerse yazarlar. Asli hanim elbette yazacaktir, hali vakti olunca. Sabredin.
Anonim
Ben bir Ayvalık tutkunu olarak şu tarifi sizinle paylaşayım.
Sabah kalktıktan sonra güzel bir yürüyüş sonrasında bir gün öncesinden ve zevkinize göre almış olduğunuz ekmeği (beyaz, kepek, çavdar ...) bıçağı değdirmeden elinizle parçalayarak sofraya koyarsınız.
Daha sonra eski sistemle üretilmiş ve cam şişede muhafaza edilen mis gibi zeytinyağını bir kaseye yeterince boşaltırsınız.Ve evet sıra geldi o muhteşem ana...
Ekmekten bir lokma koparıp o saf zeytinyağına bandırıp ağzınıza atarsınız.Durun hemen çiğnemeyin.Hafif bayat olan ekmek lokmasından zaytintağının, ağzınıza sızmasını bekleyin.Sızan zeytinyağı öncelikle gerçek tadını ve kokusunu ağzınıza bıraksın.Tamam tadını aldınız, kokusunu kokladınız , artık lokmanızı çiğneyebilirsiniz.
İşte benim sevdiğim en güzel zeytinyağlı saf yemek tarifi.
Not: Bu yemeğin püf noktası ekmeğin taze olmamasıdır.Bir gün önceden alınmış olması gerekir.
erkan
Yorum Gönder