Bazı mutfaklarda tercih edilmeyen karnabahar yemeği , bizim evin kış sofralarında sık sık yerini alıyor. Yemeğin olmazsa olmazı sızma zeytinyağı ve sarımsak.Tabii bir diğer önemli nokta karnabaharın taze olması. Karnabahar beyaz , temiz, yaprakları ise yemyeşil olmalı. Üzeri kahverengileşmiş olanlar bayat oluyor ve bu malzemeyle lezzetli yemek yapabilmek imkansız.Taze karnabahar piştikten sonra oldukça iştah açıcı kokuyor. Yalnız pişerken karnabaharın yaydığı koku biraz rahatsız edici.Bunun için karnabahar yemeğine limon suyu, ekmek - elma dilimi veya defne yaprakları eklemek gibi çözümler öneriliyor. Ben bu önerilerden pek fayda görmedim ama hem besin değerini muhafaza etmesi , hem de kötü kokuyu bertaraf etmek için ,karnabahar yemeğinin pişirme süresi mümkün olduğu kadar kısa tutulmalı.Ertesi güne kalan karnabahar yemeği de lezzetinden çok şey kaybedip, gerçekten hoş olmayan kötü bir kokuya sahip oluyor.En güzeli pişer pişmez yemeği tüketmek.
Karnabahar Türlü
Malzemeler
- 1 adet orta boy karnabahar , çiçek çiçek ayrılmış
-4 kaşık zeytinyağı
-1 adet havuç,
-1 baş orta boy soğan
-1 adet orta boy patates,
-1 adet yeşil biber
-1 adet kırmızı biber,
-2 veya 3 diş sarımsak,
-1 tatlı kaşığı domates salçası
-yarım tatlı kaşığı biber salçası
-tuz , karabiber, kırmızı toz biber, acı pul biber
-1 bardak sıcak su
Yapılışı
Geniş yayvan bir tencereye zeytinyağını, soğan, julien doğranmış biberler ve havuç ile ekleyin. Malzemeleri hafif soteledikten sonra, ince doğranmış sarımsakları ve salçaları koyup karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın, ocağın altını kısın.Karnabaharın yapraklarını temizleyip, kalın sap kısımlarını çıkarın ve çiçek çiçek ayırıp ,yıkayın.Patatesleri julien usulü doğrayıp , tencerede pişmekte olan sosun üzerine karnabaharla birlikte yayın. Baharatları ekleyip, bir bardak sıcak su koyduktan sonra tencerenin kapağını kapatın(su miktarını ayarlayabilirsiniz). 20-30 dakika pişen yemeği, lezzetini bulması için- bir saat dinlendirdikten sonra servis yapın.
Cumartesi, Ocak 24, 2009
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
5 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
Karnıbaharı küçüklüğümden beri çok severim. Eşimede her hafta yapa yapa sevdirdim. Ellerine sağlık. Sevgilerimle...
karnabaharı çok sevmem ama sen yaptığına göre çok güzel olmuştur eminim,eline sağlık,bende deneyeceğim,sevgiler:)
öyle güzel görünüyor ki karnıbaharın yemeğini yapmayı düşünebilirim.elllerine sağlık canım.
Beğendiğinize sevindim arkadaşlar, denemenizi tavsiye ederim.
Önceki gün yaptım bu yemeği, çok beğendim. Karnabaharın en güzel pişme şekillerinden biri bence.. Ayrıca ertesi güne kalınca da tadı güzeldi, ısıtıp yedim yoğurtla birlikte. Teşekkürler tarif için!
Yorum Gönder