İrlanda mutfak kültürünün ayrılmaz bir parçası ekmek ve patates. Öyle ki ülke tarihi , " Patates kıtlığı " diye anılan, uçsuz bucaksız patates tarlalarını yok eden talihsizliğin geri döndürülemez yaralarıyla doludur. Patates İrlanda' da bugün de çorbadan , tatlıya pek çok tarifin içinde ve önemini korumakta...
İrlanda soda ekmeği herhalde yapımı en çabuk ve kolay tarif olma özelliğini taşıyor. Mayalama derdi yok. Hamuru yoğurup pişiriyorsunuz, kabarık ve dolgun bir ekmeğiniz oluyor.
Tek sorun ekmeğin çabuk kuruması ve kabuğunun sert olması. Pişirme sırasında fırın içerisine , küçük bir kasede su konursa , suyun buharı , ekmeğin sertleşmesini önler.
Patates biraz zeytinyağı , baharat ve otla birlikte vazgeçilmez bir yiyecek .
1 cup= 250 ml su bardağı
Malzemeler
- 2 cup kepekli un veya tam buğday unu
-2 cup beyaz un
-1 çay kaşığı tuz
-1 çay kaşığı karbonat
-2 cup buttermilk
Buttermilk Nasıl Hazırlanır?
1 cup süt içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyin ve biraz bekleyin.Buttermilk hazır.
Yapılışı
1.Tüm malzemeleri karıştırarak yumuşak bir hamur elde edin.Hamur cuvık olursa bir miktar un ekleyebilirsiniz.
2. Unladığınız tezgahta hamuru yuvarlayın.
3. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye hamuru yerleştirin.
4. Ekmek hamurunuzun üzerine derin bir çarpı işareti ya da kesik atmayı ihmal etmeyin. Ekmeğin kolayca kabarabilmesi için bu önemli. Pişirmeden önce hamurun üzerini fırça yardımıyla sütle ıslatın.
5. 230 C fırnda 50 -60 dakika pişirin.
Kırmızı patatesleri , cumartesi günleri kurulan Çayyolu pazarında buldum.Pazarlarda değişik patatesler bulamıyoruz. İki çeşit patates biliyoruz, haşlamalık ve kızartmalık. Bazen Niğde ve Nevşehir diye de satarlar. Ankara pazarlarında durum bu...
Pazartesi, Kasım 30, 2009
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
13 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
Aslıcım ekmek süper kırmızı patate
si ilk kez duydum ellerine sağlık
sevgiler...
Selamlar ekmek nefis görünüyor. Ben kalın kabuklu içi tok ekmekleri seviyorum. Sütlü yumuşak ekmekler pek hoşuma gitmiyor.
Bu arada Çayyolu pazarından bahsetmişsiniz ama Cumartesi ve Çarşambaları Çayyolu Decocity de kurulan Sosyete pazarına da Hataylılar getiriyor kırmızı patatesi . Hatta bu hafta sordum tatlı patates diyince pek aklıma yatmadı almadım :) Bazen Ağaçlıdaki Çağdaş markette de bulunuyor böyle değişik şeyler aklınızda bulunsun diye yazdım hoşçakalınn...
kırmızı patatesi daha önce duymuştum ama hiç tatmadım...
Ellerine sağlkık canım
Aslinda kirmizi patates ,anavatani Peru olan ve bizim bildigimiz sari patatesin ilk hali hatta onlar(peru halki) patatesin daha cok bu halini biliyor ve yüzlerce cesit patatesleri var ve bunlar mutasyonla yok olmasin diye gen bankalarinda tohumlarini sakliyorlar ve satisa sunuyorlar,tadi daha az nisastali oldugundan biraz farkli ama Viyana da da satiliyor.Tuba
Elinize sağlık, nefis görünüyorlar.Egeli olarak ödemiş patatesimiz meşhurdur ama kırmızı patatesi yeni duyduk lezzetli olduğunu tahmin ediyorum.sağlıcakla kalın.
Patates çeşitlerini New York'da yaşadığım yıllarda keşfetmiştim.Hala tadları damağımdadır. Ben de Çayyolu'ndaki pazarlara ilk fırsatta uğrayacağım. Size ve Lezzethane-Buket'e bilgi için teşekkürler...
Merhaba,
Tüm yorumlara teşekkürler öncelikle.Sayenizde yeni şeyler öğreniyorum. En kısa zamnada Decocity 'e yolum düşecek.Kırmızı patatesin tadı bildiğimiz patatesten çok farklı değil ama çabuk pişiyor. Bir de kabuğunun altı morumsu renkte. Sofraya değişik bir hava katıyor tabii.
Yazılarından bazıları orhancelik.net diye dandik bir siteye düşüyor bilgine..
http://www.orhancelik.net/kestane-yiyelim/
İrlanda ekmeğinin tarfini bulmak çok ilginç oldu :) Tarif için teşekkürler. Naçizane biraz gezen biri olaraktan patates için tavsiyem Kıbrıs patatesidir. Yolunuz düşerse dönüşte mutlaka denemenizi tavsiye ederim.
ekmek mükemmel görünüyor. sadece yapıldığı an tüketilmeli demek.
sanki bizim "hamursuz" diye yapılan ekmeğe benziyor.
kırmızı patatesi beş yıl önce amerikaya gidince oarada görmüştüm.
oğlum tatlı olduğunu söylemişti alıp denemedim ama aklımda kalmıştır :)
Ankara ya anneme gelince alayım
ellerienize sağlık hepsi harika.
muska böreği de çok güzel biz pazı dolamsınıda muska şeklinde sararız.
Merhaba Asli Hanim,
Irish Soda Bread (Irlanda Soda Ekmegi) benim, esimin ve iki kizimin en sevdigimiz ekmek cesitlerindendir, yurt disinda yasayinca yeni seyler tatma firsatimiz oluyor, burada (USA) Irish Soda Bread genelde St. Patrick Gununde cikiyor ama biz New Yorkta oldugumuz sansliyiz surekli bulabiliyoruz, yalniz bir dahaki sefere icine bol kuru uzum koyarak deneyin, cok seveceginizden eminim. Ayrica kucuk kurabiyeler halinde ve azicik sekerli yaparsanizda scone yapmis olursunuz. Iyi sanslar.
Mine
ÇAYYOLUNDAKİ PAZAR HANGİ GÜN VE NEREDE KURULUYO BİLGİ VEREBİLİRSENİZ ÇOK SEVİNİRİM.
kac cesid patates rengi var
Yorum Gönder