Yaklaşık 2 aydır (beyaz ya da kahverengi) şeker içeren hiçbir besini yemiyorum. Genel anlamda daha kaliteli bir yaşam için uyguladığım bu "şekersizlik diyetiyle" birkaç kilo verdim. :)
Bu tarif sevgili İpek (Miss Çilek ) için. Şeker içermeyen, zeytinyağlı , pekmezli , bol elmalı ve cevizli kek tarifini ilk defa denedim. Şeker yerine pekmez kullandım , pekmez tadının öne çıkacağını düşünmüştüm ama fırından çıkan keklerde hiç pekmez tadı hissetmedim. Bu nedenle kekleri tatlandırmak için rahatlıkla pekmez kullanılabilir , diğer malzemelerle desteklendiğinde çok hoş ve aynı zamanda gerçekten besleyici ve sağlıklı lezzetler elde edilebilir. Bu tarif Arzu-Ülfet Aygen 'in " Beyaz unsuz şekersiz hamur işleri " kitabından... Tarifteki pekmez miktarını biraz artırıp, kakao miktarını azalttım. Ayrıca tereyağı yerine zeytinyağı kullandım.
Tariflerde Katı Yağ Miktarı Nasıl Zeytinyağına Dönüştürülür?
Çoğu tarifin içerdiği tereyağı veya margarin miktarını zeytinyağına dönüştürmek çok kolay !
100 gr katı yağ = 80 gr zeytinyağı
Bu ölçüye göre katı yağ içeren tariflerde rahatlıkla zeytinyağı kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
-3 orta boy sarı golden elma
-2 su bardağı tam buğday unu
-1.5 çay bardağı pekmez
- 3 yumurta (oda sıcaklığında)
-80 gr zeytinyağı
-2 yemek kaşığı yoğurt
-1 çay bardağı iri parçalanmış ceviz
-1 tatlı kaşığı tarçın
-1 yemek kaşığı (silme) kakao
- bir tutam deniz tuzu
-1 çay kaşığı karbonat
- üzerine sürmek için 1 tatlı kaşığı bal
Yapılışı:
- Elmaları ince ince doğrayın. Unu eleyin. ceviz ve elmalardan üzerini süslemek için biraz ayırın.
-Yumurtalar ile pekmezi, köpürüp kabarana kadar çırpın. Ben kek hamurunu çırparken , kabını sıcak su dolu bir başka kabın içine oturttum, böylece hamur daha çabuk kabarıyor.
-Yağı ve yoğurdu ilave edin ve çırpmaya devam edin.
-Ceviz , tarçın ve kakoyu ekleyip karıştırın.
-Un , su , tuz ve karbonatı koyup tahta kaşıkla karıştırın. Elmaları ekleyin.
-Fırını 180 C ye ayarlayın.
- Kek kalıplarını yağlayın ve kek hamurunu kalıplara paylaştırın. Artan elma ve cevizleri üzerlerine serpiştirin.
-180 C de 25-30 dakika pişirin.
Fırından çıkan kekler soğuduktan sonra üzerlerine bal sürüp servis yapın.
Çarşamba, Mayıs 26, 2010
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
19 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
Canım ellerine sağlık harika olmuş
muffinler sevgiler...
ellerinize sağlık nefis olmuş,üstelik oldukçada sağlıklı bende bundan sonra pastalarımda katı yağ kullanmayacağım.
80 gram zeytinyagi kac cup ediyor?
Cok tesekkurler
Nilgun
pekmezi kekte denemedim ama zaman zaman kurabiyelerde kullanıyorum.Gayet güzel oluyor.tabii bütün mesele gerçek pekmezi bulabilmekte..ellerinize sağlık.
Merhabalar kekler çok nefis görünüyorlar, ellerinize sağlık.Kızım da şeker yerine bal katarak kek hazırlamıştı nefis olmuştu, birde öyle deneyin tavsiye ederim.Sevgiler.
Cok güzel ya . Ellerinize saglik. Bende bir diet yapiyorum ve bende neredeyse hic seker yemiyorum. Ama bal, pekmez yiyebilirim.
Sevgiler...
Sevgili Asli,
Arsivdeki Su Boregi tarifinde elle acilan yufkalarin sicak suda pisirilmeleri faslinda hamurlari sicak suya sadece batirip cikariyor muyuz yoksa kac dakika pisiriyoruz diye bir sorum var.
2) Hamurlari yaglarken safi zeytinyagi mi kullaniyoruz yoksa icine yumurta sarisi, yogurt gibi seyler de ekleniyor mu?
3) Toplam 6 tane hamur aciyoruz, biri altina, biri ustune, 4 tanesi de orta kismina giriyor.
4) Bir de Un miktari olarak ne kadar kullandin hatirliyor musun
Cok tesekkur ederim.
Seker icin ben agave nektari dedikleri bir siviyi kullanmaya basladim.
Selamlarimla, Mine
canım çok lezzetli görünüyor ellerine sağlık hemde sağlıklı çocuklar için özelliklede...
Nefis görünüyor ellerinize sağlık...
Sevgiler...
Merhabalar,
Nilgün 80 g yağ ölçüsünün cup miktarını en kısa zamanda belirteceğim.
Tüm yorumlara teşekkür ederim, :)
Mine,
Su böreğinde sıcak suya batırılan hamurlar fazla bekletmeden çıkarılıp soğuk suya batırılıyor.Önce üç hamuru aralarına SADECE yağ sürerek (ister tereyağı istersen zeytinyağı) tepsiye seriyoruz.Harcı yayıyoruz. Sonra kalan üçü tekrar yağlayarak üst üste seriyoruz.Kullanılan yağ sadece zeytinyağı olabilir , sadece eritilmiş tereyağı olabilir veya ikisinin karışımını kullanabilirsin.Un miktarı maalesef veremiyorum. Diğer malzemelerin karışımının aldığı kadar un diyebilirim sadece. Kolay gelsin sevgilerimle...
ESSELAMUN ALEYKUM VE RAHMEULLAHI VE BEREKAUHU,
ALLAH {C.C} RAZI OLSUN ALLAH {C.C} RAZI OLSUN ALLAH {C.C} RAZI OLSUN.
blogunuzu takip ediyorum genelde, bir yemek yapacağım zaman fikir edinmek amacıyla vs. yaptığınız her şey kendi tercihleriniz doğrultusundadır elbet bana karışmak düşmez ama zeytinyağı piştiği vakit özelliğini kaybediyor diye biliyorum. hatta ayçiçek yağı gibi yağlardan daha çabuk yandığı için daha zararlı bile olabiliyor. bu açıdan ben kektir kurabiyedir bu gibi şeylerde ya tereyağı yada ayçiçek yağı kullanıyorum. bir de sağlıklı yaşam gibi bir gaye varsa eğer, manalı olan şey bol şekerli ve yağlı hamur işlerini az miktarda tüketmektir diye düşünüyorum. zeytinyağıyla yapılan kurabiye/kek vs gerçekten sağlıklı mıdır mesela?
çok ilgilendiğiniz için illa ki biliyorsunuzdur, ama ben yine de belirtmek istedim işte. bu tip hamur işlerinde zeytinyağı kullanmak çok anlamlı değil. çiğ veya yarı pişmiş haldeki zeytinyağıdır sağlıklı olan. herneyse, iyi günler dilerim, elinize sağlık.. hoşçakalın efendim..
emine
Ahh Aslı,harikasın.
Canım çok çok teşekkür ederim .Ellerin dert görmesin.
Yarın sabah hemen yapıyorum bu harika tarifi.
Seni ve sevgili kızlarını sevgiyle kucaklıyorum.Sonsuz sevgilerimle.
Asli, Cok tesekkur ederim. Ben boregi yaparken un miktarimi olcersem sana gonderirim.
ellerine sağlık ...tarifler harika,zeytinyağı kulanmak en güzeli.
ellerinize saglik harika gorunuyor
Çok güzel bir tarife benziyor, sağlıklı bir tarif. Deneyeceğim. Teşekkürler.
80 gr z.yağı ortalama 1.5 çay bardağı gibi oluyor...
Afiyetle yiyoruz 9 aylık kızım dahil :) teşekkür ederim, ellerinize sağlık..
Yorum Gönder