Bir kere kitabın ismi çok çekici: Türk Gezginler için Dünya Mutfağı. Hem dünyayı gezmek , hem de değişik mutfak kültürlerini tanımak ; müthiş. İnsan kitap sayesinde böyle hayallere kapılıyor . Mesela Fransız country menüsünde bulunan," Tony' nin Semizotlu Omleti" ni bir Fransız köyünde tatmak...Çoook güzel olurdu. Ama tarifi kendi mutfağımda denemek de kesinlikle iyi fikir.
Dolores Hanım 'ı görünce , defalarca seyrettiğim Julie & Julia filmi aklıma geldi. Tıpkı filme konu olan Julia Child karakteri gibi Dolores Hanım 'da eşinin işi nedeniyle, İstanbul'da yaşamış, dünyayı gezmiş ve tüm tecübelerini kitabına yansıtmış. Rus menüsünden, Fas menüsüne kadar 21 farklı menü başlığında denemeye değer onlarca tarif var. Dolores Hanım, babasının dünyanın en iyi pankeklerini yaptığını söylüyor. Bu nedenle ben de öncelikle pankek tarifini denedim , tavsiye ederim.
PANKEK TARİFİ
Malzemeler:
-1 +1/2 su bardağı un (180 gr kadar)
-1 tatlı kaşığı tuz (silme)
-3 yemek kaşığı şeker ( ben 1,5 yemek kaşığı esmek şeker kullandım)
-1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 2 yumurta
-3 yemek kaşığı erimiş tereyağı ( Ben 2 yemek kaşığı zeytinyağı kullandım = 15 gr zeytinyağı)
- 1/2 su bardağı süt (120 gr süt)
Mlazemeler bardak ve kaşık hesabına göre verilmişti , ilk kez deneyecekler için grama çevirdim, çünkü karışımın kıvamı önemli.
Yapılışı:
-Öncelikle derin bir kapta un , kabartma tozu, tuz ve şekeri karıştırın.
-Bu karışımın ortasına bir çukur açıp , çukura önceden çırptığınız yumurtayı, yağı ve sütü ekleyin.
- Pürüzsüz bir karışım elde edinceye kadar karıştırın. Burada karışımın kıvamı çok önemli. Karışım koyu ya da çok sıvı olmamalı. Çok koyuysa süt , çok akışkansa un ilave edilebilir.
- Pankek yaparken en önemli nokta tavanın doğru sıcaklıkta olması. Doğru sıcaklığı bulmak için , tavayı boş olarak ocağa koyup altını orta hararette açın. Bir süre sonra birkaç damla su damlatın. Eğer su tavaya değdiğinde cızırdıyor ve bir süre sonra buharlaşıyorsa tavanız doğru sıcaklıkta demektir. Ben teflon tava kullandığım için tavayı yağlamadım.
-Akışkan hamurdan istediğiniz miktarda alıp tavaya dökün, üzeri göz göz olduğunda ters çevirin . Ben küçük küçük pankekler yaptım ama siz tüm tavaya yayarak bir kerede pişirebilirsiniz.
Sıcak pankekleri , reçel , peynir veya otlarla tamamlayın.
YOĞURTLU KOLAY KEK
Ayrıca 11 yaşındaki kızım Ayşe kitaptaki "Yoğurtlu Kolay Kek " tarifini tek başına denedi ve bu tarif onun özel tarifi oldu. Hepimiz afiyetle yedik.
Üzerinde ufalanmış tarçınlı hamur taneleri var. Çok kolay ve lezzetli. Ben tatlı sevmediğim için keke konan 1 bardak şeker miktarı bana fazla geldi . Üzerine konan hamurun şeker miktarı da yarı yarıya azaltılabilir. Ama tatlı sevenler aynen uygulayabilirler tabii.
Malzemeler:
Kek İçin:
-1+1/2 su bardağı un
-1 su bardağı şeker (2/3 su bardağı kullanılabilir)
-1 yemek kaşığı kabartma tozu
-1 /2 tatlı kaşığı karbonat
-1 + tatlı kaşığı tuz
- 1 su bardağı tam yağlı yoğurt (kaymaklı yoğurt kullanılabilir)
-2 yumurta
Üstü İçin:
-6 yemek kaşığı un
-2 yemek kaşığı yumuşak tereyağı
- 5 yemek kaşığı şeker (3 kaşık kullanılabilir)
-1 tatlı kaşığı tarçın
Yapılışı:
-Un , şeker, kabartma tozu ve tuzu karıştırın.
-Başka bir kasede yoğurt ve yumurtayı çırpın. Bu karışıma un karışımını ekleyin.Hafifçe karıştırın. Kalıba dökün.
-Ayrı bir yerde kekin üstünü hazırlayın.Elinizle yoğurduğunuz hamuru ,kek hamurunun üzerine ufalayın.
-Keki önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında 20 dakika pişirin.
Perşembe, Temmuz 08, 2010
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
13 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
kek yapmaya ve yemeye bayılsam da baze fazla şekerden bayıltıyor çikolatalılar da bile, yoğurtlu keki annem sevecek , teşekkürler
Pankek tarifimiz hemen hemen ayni ama kek tarifini ben de cocuklarla denemek isterim. Bu kitabi mutlaka almak istiyorum. Cok sevgiler...
kekler süper olmuş ellerinize sağlık
elllerinize sağlık pan ceke bayılırım deneyeceğim mutlaka
Pancake'i çok severim..Yapmayalı da oldukça fazla zaman olmuş, tarifi görünce farkettim:). Nefis görünüyor.
Ellerine sağlık:).
Sevgiler..
aslı
Harika bir blog ellerinize sağlık..
keki denedim ancak üzerindeki hamur eriyip kekle bütünleşti acaba üst hamuru yaparken toparlamaya çalışmamakmı lazım? şöle bir karıştırıpmı dökmek iyi.Çünkü hamuru zor ufaladım yapıştı.
Kek için vermiş lduğunuz 20 dakika çok az denedim 175 derece fırında 20 dakika sonra keke baktığımda üstü sadece yeni kabuk bağlamaya başlamıştı. Yaklaşık 50 dakika pişirince tam pişti. Ama üstüne ufaladığımız tarçınlı hamur dibe çökmüştü. Tarifi tekrar gözden geçirmenizde yarar var.Ateetach
Merhaba fırın farkından kaynaklanabilir bu durum.Benimde eski fırınım gerçekten çok geç pişiriyordu . Ayrıca önceden ısıtmakta önemli. Yeniden yorum yazmak için tekrar deneyeceğim.
Merhabalar,
Sitenizi yeni keşfettim, öyle güzel bir site ki! Hem yazılarınız hem tarifleriniz hem de fotoğraflarınız çok güzel ve en sevdiğim kısmı da diğer bloglara kıyasla sağlıklı olmaları! Tam bana göre yani :)
Ben bu pancake tarifini biraz değiştirerek yaptım ama yazdığınız ipuçları oldukça işime yaradı, teşekkürler! Benim yaptığım şekliyse şöyleydi:
1 su bar. organik tam buğday unu + kepekli un
Bir tutam tuz
2 tatlı kaşığı harnup pekmezi(şeker yerine)
1 tepeleme tatlı kaşığı kabartma tozu
2 yumurta
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1/2 su bardağı yarım yağlı süt
Pişirirken de bir yandan kaşar rendesi, ince kıyılmış domates, peynir, salatalık, tahin-pekmez, ceviz, kuru üzüm vb. hazırladım, yerken içlerine doldurduk; çok lezzetli oldu! Ellerinize sağlık, böyle güzel tarifler ve böyle güzel bir site için teşekkürler :)
Sevgili Sevde ,
Değerli yorumun ve paylaşımın için çok teşekkür ederim.Çok mutlu oldum. :)
Tarifte eksik bişiler var 40 dk oldu halaa pişiyor... üstteki kıtırlardan ise eser yok...
Tarifte eksik bişiler var 40 dk oldu halaa pişiyor... üstteki kıtırlardan ise eser yok...
Yorum Gönder